..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Mayýs 2023
Kolektif Alan 47 - 48  
Bayram Kaya
Ýlahlara geçiþen kamusal yapabilirlik gücü enerjisi ile (muktedirlik gücü enerjisi ile) ilahlar; "kendi kendilerinde bir güç vehmettiler". Bu vehimler kimi kiþiler üzerinde kimi kiþileri "ne oldum delisi" yaptý. Kimi ilahlardaki ne oldum deliliði olan kibir kiþileri sosyal duygudaþlýktan kopartýp; kiþiyi ayrý bir yere konumlamakla kiþilerin de "büyüklük hastalýðýný, yücelik duygusunu (megalomaniyi)" oluþturdu. Ne oldum delilliði megalomanisi, mülkün sahibi olmanýn büyüklük, yücelik ve tasým kibriyle mülkün sahibi olma söylemiyle kendisini dýþa vurdu. Vehmedilen mülk sahipliði gücü kolektif alanýn kiþilere yüklediði sinerjin güçten daha kapsamlý bir güç olan "yöneten güç" zehirlenmesinin "geçiþen yük enerjisiydi".


:BCB:
47
Her bir kolektif alan kiþilerin fiziki kas güçlerinden oluþan rast gele davranýþlarýný senkronlu bir bileþim baðýntýsý içinde olmaya tabii tutmuþtu. Kolektif alanlar rast gele olan kiþisi kas güçlerini yardýmlaþan güç birliði içinde birleþtirmiþti.

Emek ve emek gücü kolektif alan içinde ortaya konan bir anlama, anlatým ve sistem baðýntýsýdýr. Tekil kiþi eylemleri içindeki çaba ve gayretlerde emek ve emek gücünden bahsedilmez.

Emek ve emek gücün de "karþýlýklý bir taahhütle transfer enerjisinin bulunuyor olmasý, emek ve emek gücünü "kendilik gayretlerden" ayýrt eder". Emek ve emek gücü kolektif alanlý bir nitelemedir.

Hasta güçsüz bile olsanýz, kolektif alan içindeki kiþilerin "emek ve emek gücü", kiþileri þimdinin ve geleceðin saðlama kaygýsýndan kurtarmanýn bir güvencesidir. Oysa tekil kiþinin eylem ve gayretleri ne þimdinin ne de geleceðin kaygýsýný ortada kaldýrýr.

Kiþinin üzerindeki enerji, kiþinin eylemleriyle yavru bakýmý, savunma avlanma gizlenme gibi birçok eylem çeþidine dönüþür. Kiþi üzerinde birçok eylem çeþidiyle yüklü olan bu enerji en az iki kiþi arasýndaki takas ile transfer enerjilere dönüþür.

Transfer enerjinin bir özelliði de kiþiler arasýnda karþýlýkla; kendisine denk bir enerjiye baðlanýmla, o enerjiyi kendisinin terk ettiði boþluk alana doðru çeker olmasýdýr. Ve çekim ile deðiþim olabilmesidir.

Transfer enerjiyi kýsaca söylersek; transfer enerji karþýlýklýdýr. Kendisine denk enerjiyle baðlanýmladýr. Terk ettiði boþluk alan içine karþýlýk enerjiyi çeker. Böylece transfer enerjiler deðiþilebilirdiler.

Örneðin, bir kiþi kendi üzerindeki savunma enerjisini kolektif bað aracýlýðýyla karþý taraftaki kiþiye gönderir. Gönderideki mesaj, kolektif baðlaným yoluyla karþýsýndaki kiþinin savunmasýný saðlayacaktýr. Yani transfer enerjiler yer boþaltýp yer doldurduklarý gibi kolektif modülasyonlar bilgi de taþýrlar.

Buradaki kiþiler üzerinde kaygý olarak boþalan savunmacý bir yük enerjisi, karþý taraftaki kiþilerin üzerinde bulunan denk bir enerjiyi de kendisinin terk ettiði kendi boþluk alanýna doðru çeker.

Karþý taraftaki boþluða doðru çekilen enerji de ayný zamanda çeken enerji olup kendisini çekeni de kendi boþluk alanýna doðru çekecektir. Çekme ve çekilmeler her zaman alan etkili alan eðiminden ötürüydü.

48

"Emekler" deðiþilebilirdi ama "emek gücü" de birikebilirdi. Kamunun kapasite gücünü ve yapabilirlik gücünü yaratan "hem emek gücüydü". Hem de "emek gücü birikimiydi".

Gücü kullanan tamahýn çabasý içindeki ÝLAHLAR; kolektif sahipliðe "mülkün sahibi" demekle, "mülkün sahibi" olarak da kendilerini dolaylý yordular. Mülkün sahibi kim sorusuna; mülkün sahibi arþta oturur diyorlardý. Arþ ilahlar kurulunda oturulan yüksek kürsüydü. Böylece EL MANA düþüncesi doðmuþtu

Yöneten bir enerji geçiþ genliði demek bu geçiþ genlikle farklý bir yapabilirlik gücü kazanmaktý. Ýttifakýn ilahlarý kamu gücünün ve kamunun kapasitesini yönetiyorlardý. Yani ilahlar kamu gücü ve kamu kapasitesini yönetirken kamunun yapabilirlik gücü de ilahlara geçiyordu.

Ýlahlara geçiþen kamusal yapabilirlik gücü enerjisi ile (muktedirlik gücü enerjisi ile) ilahlar; "kendi kendilerinde bir güç vehmettiler". Bu vehimler kimi kiþiler üzerinde kimi kiþileri "ne oldum delisi" yaptý.

Kimi ilahlardaki ne oldum deliliði olan kibir kiþileri sosyal duygudaþlýktan kopartýp; kiþiyi ayrý bir yere konumlatmakla kiþilerin de "büyüklük hastalýðýný, yücelik duygusunu (megalomaniyi)" oluþturdu.

Ne oldum delilliði megalomanisi, mülkün sahibi olmanýn büyüklük, yücelik ve tasým kibriyle mülkün sahibi olma söylemiyle kendisini dýþa vurdu. Vehmedilen mülk sahipliði gücü kolektif alanýn kiþilere yüklediði sinerjin güçten daha kapsamlý bir güç olan "yöneten güç" zehirlenmesinin "geçiþen yük enerjisiydi".

Alkol bir enerjiydi. Alkolü içen biri alkolden geçiþen enerji etkisi nedenle "sarhoþ davranýþý gösterir". Yani içilen alkol þiþedeki gibi durmaz. Ýlahlarýn durumu da buydu Yönetimin gücü ilahlara geçince ilahlar kendilerini "bir baþka gücün etkisi altýnda" buldular. Ýnsanda olmayan bir güçtü. Ama kolektif güçtü.

Kolektif yapýlar bir alandý. Alanýn da içindekilere bir "alan etkisi" vardý. Alanýn, alan içindekilere olan etkisi, sinerjiydi (görevdeþlikti. Heveslendiren atmosferdi).

Kolektif alanýn çeþitli iþ kollarý nedeniyle, "iþ kollarý birbirine baðlamdý". "Bu baðlam da yönetim gücü olan düzelenimdi". Ýlahlar iþ kollarýný düzenleyen kiþiler olmakla, "ikinci bir etki alaný" içindeydiler. Ýlahlar "yönetici olma baðlamýnýn alan etkisi altýndaydýlar. Böylece güç zehirlenmesine uðruyorlardý".

Kolektif alanýn, alan içindekiler vaki olan ikinci bir alan etkisi, ilahlarýn "vehme kapýlmalarýna (içten kuruntuya kapýlmalarýna) neden oluyordu. Yönetim alanýnýn ilahlar üzerindeki vehim sel etkisi, ilahlarýn; "güç kullanmasýndan doðan, güç zehirlenmesiydi".

Güç zehirlenmesi yönetim, gücünden ileri geliyordu. Yönetim gücü de kolektif kapasite kullanýmlý kolektif yapabilirlikti. Kolektif yapabilirlik de kolektif sahiplikti.

Ýlahlar kurulu, her bir grubun münavebeli (nöbetleþe-sýrayla) olarak iþ baþýna geldikleri bir yönetim alanýydý. Sýrasýyla yönetim nedene ilahlar yönetimin gücünü eline bir geçiyorlar bir kaybediyorlardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.