..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Haziran 2023
Totemi Dil 9  
Bayram Kaya
Musa öðretisinde de korkutma sindirme gibi Nuh tufaný motifi benzeri motifler burada da vardý. Sümer’i sinek basmasý, Sümer’i kan basmasý, kýtlýk, suyun kan ve irin akmasý türünden iðrendiriciler Musa öðretisiyle Mýsýrýn baþýna getirilen motif sel felaketlerdi. Her baskýcý her haksýz öðreti fiziki þiddetin yanýnda korkutma, sindirme anlatýmlý motifleri hep kullanýr. Herkes Sümer’i kan basma öyküsünü hiç duymamýþ olabilirler. Ama dinler bu türden baskýcý ve þiddet dilini kullanmanýn herkes tarafýnda en iyi bilinen örekleridirler.


:BAE:
Musa'nýn öyküsü ve Musa öykücüleri, Nuh’a göre daha geliþmiþ bir köleci ortamýn ürünüydüler. Musa, kolektif ortamda uzaklaþmýþ bir paylaþma tekniði içinde Nuh öðretisine sarýlmýþ Firavunun mülküne göz koymuþtu.

9

Nuh'un kolektif kapasiteye göz dikmesi Musa’nýn Firavun mülküne göz dikme iþi zamana ve zemine göre oluþan köleci bir fikriyatýn ürünüydüler. Firavunun malýný elde etmek için Musa adý üzerinde ve Musa lehine kurgulanan çeþitli hikâyeler eþliðinde Musa'yý saray ehlinden bile yaparlar.

Musa Firavunun mülküne göz dikmeyi baþaramadýðý zaman Musa bu planýna kavmini de dahil eder. "Ey Ýsrail oðullarý! Ey kavmim! Mýsýrdan çýkarken eliniz boþ çýkmayýn. Mýsýrý soyun. Komþunuzun zinet eþyasý altýn, gümüþ neyi varsa beraberinize alýn" der.

Mýsýrda çýkan Musa, kavmiyle birlikte 40 yýl çöllerde gezer. Musa kavmine güvenip de baþka El mülklerine saldýrmaya cesaret edemez. Ýsrailoðullarý, Mýsýr da soyduklarý mücevherlerle altýnda bir buzaðý heykeli yaptýklarý söylenir.

Rivayete göre Ýsrail oðullarý azýtýp sapýtýp altýn buzaðýya taparlar. Ki bu rivayet tam bir "þecaat arz ederken sirkatini söyleyiþtir".

Çünkü canýný zor kurtaran insanlarýn, güya Musa'nýn El 'ine tapmak yerine buzaðý heykeli yapýp, buzaðýya tapma, sapmasýný anlatacak kadar altýnlarýnýn olmasý, hýrsýslýklarýnýn dolaylý ikrarýdýr.

Yani köle göçmenlerin 40 yýl dolaþacaðý çöllerde harcayacaðýndan fazla buzaðý yapacak kadar altýnlarýnýn olmasý, o ahval içinde Mýsýr'ýn soyulduðunun kanýtýdýr.

Musa'daki mülk talaný azmi arzý mevut söylemi ile kendi kutsal öðretisinin bir vasiyeti ve bir mirasýna dönüþür. Musa'nýn El 'i hýrsýzlýk ve yaðmayý önce Ýbrahim'e "gözüyün gördüðü yeri sana ve zürriyetine verdim" diye ahit yapar. Sonra da Musa'ya "arzý mevut" vaadi içinde Ýbrahim'e yaptýðýný tekraren söyler.

Nasýl ki El kolektif alan içinde kolektif alanýn zenginliklerini yaðmalatmaya bir cevazdý (izin ruhsattý); arzý mevut da vaat edilen savaþýlarak alýnacak olan ganimetti.

Arzý mevut da "bir baþka köleci mülkiyeti çapul lamaydý". Ýnþanýn temeli çapul üzerine bina ediliyordu. Günümüzdeki karþýlýðý fetihler sonrasýnda ülke içindeki özelleþtirme ve ihalelerdi.

Köleci El mülkiyeti içindeki arzý mevut ve baþka dinlerin fütuhatý baþka El topraklarýný yaðmaya, talana, insanlarý köle kýlmaya ve kýtale izindi. Arzý mevut kutsal olmaktan öte çapuldu. Çapul arzusuydu. Çapul arzusu ilkin kolektif alaný tarumar etme gelenekleþmesinden ileri geliyordu.

Arzý mevut da zaman içinde baþka baþka yerlerde, baþka El topraklarý olmuþ kolektif zenginlikleri yani þimdiki El topraklarýný; ganimet olarak yaðmalama iþiydi. Buna "arzý mevut" yani vaat edilmiþ topraklar deniyordu.

El mülkiyeti kavramýnýn uygulanýþýyla dünyaya zulüm gelmiþti. Arzý mevut; zulmün El tarafýnda meþru edilmesiydi. Özel mülkü çapul yapmaydý. Özel mülkün talan edilip ele geçirilmesiydi. Ýnsanlarýn köle edilmesine ve kýtaline meþruiyet izniydi.

Kolektif alan adaletin kendisiydi. "Ol Mahi ki derya içedir (deryada çýkarýlmadýkça) deryayý bilmez" misali El mülkü inanýcýlarýnýn da kolektif alandan ayrýlmadýkça, "kolektif adaleti" bilmeleri olanaksýzdý? Öyle ya kolektif alan neye göre adaletti? Ya da köleci sistem neye göre adaletsizdi?

Kolektif emek yerine, mülk sahibinin kazanç arzusuna göre adaletsizlik "alýn teri dökme" öðüt ve kavramýyla kolektif emek üzerinde hukuksuzlaþmaydý.

Yine kolektif tümseleni sinerjin enerji nedenle üretim nesneleri ve üretilen tüketilecek ve kullanýmlar, paydaþlýðýndan; bir lokma bir hýrka zihniyetine geçiren adaletsiz oluþun hukuksuzluðuydu.

Kolektif alandan çýkýnca kolektiflik alan iþleyiþiyle bitiþik olan adalet; adaletin kolektifliðinden (paydaþlýðýndan) sýyrýlmasýyla köleci sistem içinde kolektif adaletin boþluk alaný, dýmdýzlak ortada belirim vermiþti. Köleci adalet hakça bölüþümler içinde kolektif adalete yaklaþtýkça adalet olacaktý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.