..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yedi iklim dört köþeyi dolandým / Meðer dünya her tarafta bir imiþ. -Dadaloðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Haziran 2023
Totemi Dil 17  
Bayram Kaya
Âdem totem adý yýlan olan bir grup ya da grup temsilcisi kiþi tarafýndan aldatýlýyordu. Gerek Âdem gerek Yýlan grup insancýlýðý ve grup temsilcilikler tekleþmiþ yalýnlaþmýþ giydirilmiþ isimlerdi.


:AIH:
Aslýnda Âdem "yýlan" denen "hayvan" tarafýndan aldatýlmýyordu. Yýlan Âdem ve Hava öyküsündeki üçüncü figürdü. Belki de yýlan totemle grup ittifaký birleþmeyi en çok isteyen patojendi (hastalýk yapýcýlýk deðil de bu iþi yapmaya hevesli).

Öyküde iki Hava ve iki tür yiyecek sunma seremonisi vardýr. Hava'nýn biri Adem'e Elma sunarken bir diðer Hava modeli Adem'e buðday sunar. Burada anlatýcý grubun kendisini erkek olan Adam þeklinde takdim ettiklerini unutmayýn.

Eðer bir Hava bir Adam'a buðday sunuyorsa, bilin ki bu Hava buðday yetiþtiren Âdem grubunun Hava'sýdýr. Kendisine buðday takdim edilen Âdem de Totem yiyeceði elma olan, elma yetiþtiricisi grubun Adem'idir.

Þimdinin dini söylemiyle bir totem grubun, baþka totem grubun elinde verileni yemesi ona dokunmasý günahtý haramdý. Totemi diliyle söylersek tabuydu. Yani yasaktý. Elma üreticisi grubun Hava'sý elinde elma yemek izolasyon kurallarý gereði çoban grup Adem'e ve çoban grubu Hava'larýna yasaktý.

Buðday üreticisi tarýmcý bir Dumuzi elinde buðday veya diðer bir koyun üreticisi ikinci bir çoban grup Dumuzi‘nin elinde koyun ürünü yiyecekler yemek de Elma üreticisi Hava grubuna yasaktý. Yasaklar da anlaþýlýr bir totemi sosyolojik yasaktý.

Öykü anlatýcýsý ve öykü dinleyicisi olan ittifak içindekiler, öykü içinde anlatýlan bir totem hafýzayla totemi bir tabunun yasak bilincine sahiptiler.

Öykücüler o dönemde herkesçe bilinen bu sosyolojik geçmiþin tabusuna dayanarak hikâyeyi anlatýyordular. Herkes Adem'in elma yemekle ne yediðini, yani yasak elmanýn ne gibi bir anlama geldiðini biliyordular. Öykü ortak anýlý birleþme imiydi.

Ýttifak içinde ve ittifaktan beri Âdem ve Adem'in buðday grubu ile diðer Yýlan grubu, Elma yetiþtiren totem grup, Marul grubu "Ýnsan adý almakla, insan olmakla" eþitleþmiþtiler. Totem dönem eksenli izole etnik ayrýþmalar Ýlah'tan olan, ilah melezi olan "insan" söylemli yeni bir anlam içinde "insan" söylemi de "izole" edilmiþti.

Fakat ittifakýn El mülkü söylemli hikâye anlatýcýlarý, yeni bir hikâye ve yeni bir tabu ile ittifakýn kolektif alanýn da çýkmýþlardý. El mana anlayýþlý kurgucu anlatýcýlar, ön ittifaklý kolektif alaný, El mülkü yapacak olan zihniyetin öykücüleri ve anlatýcýlarýydý.

Kolektif alaný El mülkü ya da özel mülk yapacak olan kurgucu öykü anlatýcýlarý, menfaatleri gereði öykü içine kodlayýp tuzaklama yapmakla uydurduklarý tabu sal söylemler ile ön ittifaktan çýkmalarý kolektif alana ihanetti.

Tuzak kurucu göçer kurgucular; somut, gerçek baðlaþmalar üzerinde olan ittifakýn kolektif alan ölçülerine göre olan öyküyü kendilerine göre deðiþtirip ittifaktan ayrýlmakla kendileri azýtýp sapýtmýþlardý. Buna karþýn El anlayýþlý tuzak kurucular ittifaký kolektif alaný; azgýnlýk yolu, sapkýnlýk yolu diye kötülemiþlerdi! Yavuz hýrsýz ev sahibinin sesini bastýrmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 22/b

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.