..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varım. -Unamuno
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




22 Ağustos 2023
Kendisini Kopyalama 2  
Bayram Kaya
Totemin yakınsatıcı, sınırlayıcı, ortaklaştırışı ve transfer emekler üzerinde ortak birim zamanı ortaya koyucu bu tutumu ile geleceğin ve kendi paydaşlı kulvarının "üreten ilişki tohumlarını" kendi bağrında taşıyan dünyaya dönüşecek olan" her bir yol adımlarını bağrında taşıyor olmasıydı. Bunun böyle olduğunu ancak biz görüyorduk.


:FHJ:
Artık totem, groteskti büyülü dünyanın simge taşıyıcısıdır. Fiziki ya da doğal ortam ile içsel dünyayı sınırsız bir Hüdai Nabi çevre olmaktan çıkartıp çevreyi izole alan kılması nedenle totem; groteskti ligin gerçeği hayalden ayıramama halinin de bengisiydi.

Totem paylaşılamayanı paylaş edendi. Komikle ciddi olanın kolektif alana geçiş yaptığı bir araf durumdu. Totem bu anlayışla kolektif alanlı avcı toplayıcı dünya içine geçişte geçiş dönemi olmanın figürüdür de.

Groteskti totem düşünce olarak ciddi olanı komikleştirir. Komik olanı ciddi olarak ele aldırıp, belki de yaşanmaz olabilen dünyayı böylece yaşanır kılabilmektedir.

Totemin geçiş dönemi figürü olmasındaki en önemli geçiş dönemi özelliği şunlardır. İzole ve kolektif bir sosyolojik alanla, herkesle herkesin olan, ortaklaşa kaynakları olan, izole bir coğrafi alan yalıtmasını ortaya koymuş olmasıdır.

İşte böylece totem; içimizdeki çıvlamalı kopya totemi büyüklük ile dışımızdaki hem sosyolojik ve hem de coğrafi alanla sınırlı tutulan somut dünyaya yeni bir eylem, yeni bir söylem ve yeni bir düşünce alanı açma aktiviteli kopyalamalardır.

Totem: içselimiz de bulunmakla groteskti olup; dolu dizgin olan içsel çıvlamaları (kopyadan büyümeleri), dıştaki sosyolojik ve somut çevre olan totem alanla çıvlamayı kesip durduran, çıvlamayı sınırlayan bir karakterdir de.

İçsel totemin sonsuz olması, içsel çıvlamalarla kartopu benzeri döngüler içinde her biri bir kartopu bölünmesinden kopya parçalar olmasıdır. Kartopu giderek büyürken, büyüklük merkezin taşıyamayacağı bir devasa oluşa erişir.

Belli bir büyüklüğe erişen groteskilik (veya merkezin taşıyamayacağı büyüklüğe erişen groteskilik) dağılır, parçalanır. Parçaların her biri yeniden büyür. Gölgeleri oluşur. Bu durum da kendi parçalarında büyüyen kuruntuları veya kendi parçalarında büyüyen bir bir kendi evhamlarını oluşmasıdır.

Her bir evham ya da kuruntu, kendi içsel kopyalarından birer kopyadırlar. Gölgeden, gölge yansımalardır. Totemin güzelliği sıfırdan bir inşa yapması ve kişileri birbirine yakınsatıcı anlayış ve iş birliği içinde, kolektif bir alan kurmasıdır.

Aslında kişileri birbirine kardeş olarak yakınsatır, ait eştirir bir tutum içinde olan totem bu haliyle transfer emeklerin ortaya çıkışında en büyük etkenidir.

Yine totem, geleceğin farkında değildi. Veya totem gibi bir neden yol açacağı sonucundan habersizdi. Totem alanlı kulvarın açacağı yeni eylemli, yeni söylemli düşünce alanın farkında değildi.

Neydi totemin kendi eyleminden ötürü farkında olamayacağı bu sonuç?

Totemin yakınsatıcı, sınırlayıcı, ortaklaştırışı ve transfer emekler üzerinde ortak birim zamanı ortaya koyucu bu tutumu ile geleceğin ve kendi paydaşlı kulvarının "üreten ilişki tohumlarını" kendi bağrında taşıyan dünyaya dönüşecek olan" her bir yol adımlarını bağrında taşıyor olmasıydı. Bunun böyle olduğunu ancak biz görüyorduk.

Bundan ötürüdür ki totem düşünce şu veciz sözü ortaya koymuştur. Hiçbir gelişme, olgu, olay ve düşünme olmasın ki kendi yol adımları, kendi öncesinin koşullar içinde var olmasındı (uç vermiş olmasındı).

Bu nedenle köleci sistem, kolektif sistem içinde birikimlerin ve birikimli liginin süreklilik kazanmasıyla önce mülk sahipliğine gidecek olan düşünceyi kolektif sistem içinde yeşertip, uç verdirtmişti.

Totem düşünceli kolektif kulvarın kolektif sistem birikimli artık değerlerin kişi düşünce ve eylem dünyası içine farklı kopyalar biçiminde yansıması nedenle totem düşünce; geleceğin ne olduğunu ve gelecekte ne olacağını bu aşamayla bilmezdi. Ve kendi sonrasına yol açmakla bilemediği köleci düşünce; kolektif alanın kendi bağrına kendi ektiği kopya filizlenmelerdi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 4
Ölçü 3
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.