..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Ahmet Zeytinci




15 Eylül 2023
Dss ve Gss Akademik Takvime Alýnýr mý Acaba  
Ahmet Zeytinci
Birçoðumuz ÖSS ye ÖYS ye LYS ye KPSS' sýnavlarýna girdik hayatýmýzýn birçok aþamalarýnda. Hayat da baþlý baþýna bir sýnav deðil mi zaten? Hayat sýnavýnýn içinde onlarda irili ufaklý sýnavlar iþte. Tabi baþka baþka sýnavlarda var GSS var mesela bir de DSS var onlarý da unutmamak lazým gelir. ''Hadi ya, yeteri kadar sýnav var zaten bunlarda nereden çýkýyor?'' dediðinizi duyar gibi oluyorum. Aslýnda DSS ve GSS oðlu ve kýzý olan bir insan için çok önemli bir sýnav. Birincisi yani DSS Damat Seçme Sýnavý, ikincisi de hemen tahmin ettiniz tabi o ince zekânýz ile GSS Gelin Seçme Sýnavý. Oðlunuz kýzýnýz var ise tutup da herhalde gelin ya da damat adaylarýný Biri Bizi Düdükl.... Pardon, ne dedim ben ya! Biri Bizi Gözetliyor evinden seçmeyeceksiniz deðil mi?


:CFC:

Birçoðumuz ÖSS ye ÖYS ye LYS ye KPSS' sýnavlarýna girdik hayatýmýzýn birçok aþamalarýnda. Hayat da baþlý baþýna bir sýnav deðil mi zaten? Hayat sýnavýnýn içinde onlarda irili ufaklý sýnavlar iþte. Tabi baþka baþka sýnavlarda var GSS var mesela bir de DSS var onlarý da unutmamak lazým gelir. ''Hadi ya, yeteri kadar sýnav var zaten bunlarda nereden çýkýyor?'' dediðinizi duyar gibi oluyorum. Aslýnda DSS ve GSS oðlu ve kýzý olan bir insan için çok önemli bir sýnav. Birincisi yani DSS Damat Seçme Sýnavý, ikincisi de hemen tahmin ettiniz tabi o ince zekânýz ile GSS Gelin Seçme Sýnavý. Oðlunuz kýzýnýz var ise tutup da herhalde gelin ya da damat adaylarýný Biri Bizi Düdükl.... Pardon, ne dedim ben ya! Biri Bizi Gözetliyor evinden seçmeyeceksiniz deðil mi?









Gülmeyin lütfen bu sýnavlara. Çocuklarý aile kuracak, el ile karýþacak olan ebeveynler bu sýnavlara çok önem verirler. Oðlunuz bir kýz ile arkadaþlýk kurmaya görsün, çýkmaya görsün, anneler hemen devreye girer. Nereli bunun ailesi? Babasý ne iþ yapar? Annesi nasýl bir kadýn? Kýz biraz hoppa mý, cuppa mý? Tahsili terbiyesi nedir? Yemek yapmayý bilir mi, yoksa bir menemen ile ya da iki yumurta kýrmak ile idare edecek kýzlardan mý? Kimi zaman zordur, kimi zaman da kolaydýr GSS ve DSS de sorulan sorular. Bazen de torpil yaparlar sorularda kayýnvalide ve kayýnpeder, eðer ki damatlarýna veya gelinlerine içleri hemencecik ýsýndýysa. Ayrýca kanaat notu da çok önemli yani. Bakarsýnýz baþtan zayýf not alýrsýnýz ilk görüþmede, ama müstakbel baldýzdan ya da müstakbel Kayýn pederden veya Kayýn biraderlerden kanaat notunuz yüksek olursa geçersiniz DSS den hemencecik.









Kimi zaman öyle durumlar olur ki þu LYS de ya da KPSS de keþke beþbin soru sorsalardý da kýz istemeye gittiðimizde üç beþ tane can alýcý soru sormasalardý der insan. Çin iþkencesine bile razý olur kiþi. ''Damat bey içki içer mi, içerse ne içer?'' Yani içki içmeyen de var içen de ''Öhö öhö içer içmeye de iþte öylesine akþamdaan akþamaaaa.'' dediniz mi yandýðýnýzýn resmidir. Ya da yine can alýcý baþka bir soru ''Siz de dayak olayý kadýn dövme filan var mý?'' Þimdi bu soruya nasýl cevap versin damadýn babasý ya da damat beyimiz. ''Vallahi biz öyle pek kadýn madýn dövmeyiz sýk sýk ama bir dövdük mü de elimizin ayarý yoktur yani Allah yarattý bile demeyiz. Ben bunun anasýný bile topu topu hepiciði toplasan elli altmýþ kere bilemedin yetmiþ seksen kere ancak dövmüþümdür yani benim oðlumda kýzýnýzý üç beþ kere ya döver ya dövmez, o da kabalarýna kabalarýna vurmak sureti ile olur diyeceðim.''









Taa yýllar öncesi idi ben de girdim bu DSS sýnavýna ilk ve son kere. Aman Allah'da bir daha nasip etmesin yani. Rahmetli Kayýnpeder ile Kayýnvalidenin ve Kayýnbiraderlerin önünde ellerimiz baðlý kuzu gibi oturduk. Baþtan yazýlý yapacaklardý lakin hemþeri olduðumuzu, ayný memleketli olduðumuzu öðrenince Kayýnpeder yazýlýyý kaldýralým sadece sözlü ve kanaat notunu verelim biz bu DSS adayý Ahmet'e dediler. Ýnsanýn eli ayaðý titremez mi hiç DSS ye giderken. Heyecan dorukta, kalp küt küt atýyor, neredeyse yerinden çýkacak da tekrar yerine sokamayacaðým Allah muhafaza. Kopya mopya çeksem, o da zor. Neyse geldik hanýmý görmeye. Salona oturduk. Sorular yaðmur gibi geliyor. Allah var ama sorular çok da zor sayýlmaz. Kaç yaþýnda damat beyimiz? ''Ben deniz oluyorum.'' Ýþi gücü nasýl? ''Eh iþte orta karar bir iþ yerinde mesleðini yürütüyor.'' Ev bark sorulmaz mý? ''Ýdare eder çok lüks bir evi olmasa da orta karar bir ev.'' Bu arada küçük Kayýnbirader den de bakýþlar olumlu, kanaat notu iyi, hal ve tavýrlarýndan anlaþýldýðý kadar. Yavaþ yavaþ dizlerimin titremeleri geçiyor gibi. Kahvelerimizi de içtik, en orta þekerlisinden o arada, hem de tuzsuzdu yalan yok, vallahi hem de billahi peþine de bir çay demli demli...









Düþünüyorum, düþünüyorum ilk DSS ve GSS sýnavý nerede yapýldý acaba diye, bir türlü aklýma bir þey gelmiyor. Ancak tahminde bulunabiliriz bu konuda. Sanýrým ilk DSS ve GSS cilalý taþ devrinde olmuþ olabilir büyük olasýlýk ile her þeyi parlatma meraký olduðu için, cilalý taþ devrinde henüz kâðýt da bulunmadýðýndan, sadece sözlü olarak yapýlýyor olsa gerek o zaman ki DSS ve GSS kahve filan da henüz toplum hayatýna girmemiþ ki kýrk yýk hatýrý olsun. GSS de evlerin kýzlarý herhalde damat adayýna ve kayýnpederlerine piþmemiþ çið dinozor yumurtasý ikram ediyor olabilirler. Ýçine de tuz atarlar mýydý, atmazlar mýydý onu bilemem iþte. Dinozor yumurtasý deyip de geçmeyin, bu zamanda hiç bulunmuyor piyasada.









Þimdilerde haným ile benim baþýmda da bir DSS ve bir de GSS sýnavý ileri ki yýllarda bizi bekliyor en masraflýsýndan. Canlarý sað olsun yavrularýmýn. Amaan düþündüðüm þeye bakýn. Benim oðlum, benim kýzým birini yüreðine koyacak da ben onlara sýnav yapacaðým. Yok, yok vallahi yapmam. Kýzým da oðlum da, gelin adayý da, damat adayý da o kadar korkmasýnlar. Onlara bir kanaat notu veririm parmaklarýna da yüzükleri taktýk mý benden ve hanýmdan iyisi yok. Bilmem ki ileride bu DSS ve GSS yi akademik takvim içerisine alýrlar mý? Hem yazýlý, hem sözlü sýkar, gelin adaylarý ile damat adaylarýný. Kayýnpeder ile Kayýnvalideler gelin ve damat adaylarýný kanaat notu ile seçsinler zaten bundan sonra en güzeli ve yakýþaný odur. Kanaat notu deyip geçmeyin ondan yüksek not alýn zaten gerisi fasa fiso...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Bardak Suda Fýrtýna Kopartmanýn Ýncelikleri
Maraþ Dondurmacýlarý ile Baþ Etmenin Ýncelikleri
Saman Altýndan Su Yürütme Teknikleri
Bizim Ülkede Düþünürden Geçilmez
Kuþ Sütü Eksikliði Nasýl Giderilir
Büyük Aþk Nasýl Yaþanýr
Sýfýrlar Arasý Muhabbet
21. Yüzyýl Rüyalarý
Düpedüz Ýnsan Bir Hayvandýr
Aþk Nerede Baþlar Nerede Beslenir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küresel Isýrma
Alman Emeklileri - Türk Emeklileri
Dilinizi Eþek Arýsý Sokabilir mi
Gaziler Günü Kutlu Olsun
Nimet Ýle Þaka Olmaz
Ön Yargýlarýmýzý Biraz Ortaya veya Arkaya Alabilseydik
Magandalara Üzücü Haberler
Karýþtýrma Tekniklerinin Ýncelenmesi Ýrdelenmesi Parçapinçik Yapýlmasý
Sizde Gidici Misiniz
Aslýnda Vazgeçilmez Bir Serüven Yazmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Pazarola [Þiir]
Ýlahi Adalet Bu Mutlak Gerçekleþecek [Þiir]
Babam Eve Her Döndüðünde [Þiir]
Bak Bakalým Arkadaþ [Þiir]
9. 15 Þemsiyesi [Þiir]
Buradan Bir Þiir Çýkmaz Demeyin [Þiir]
O Zamanda Bir Leþtiniz [Þiir]
Bir Papatyaya [Þiir]
Yaþadýklarýmý Yazdým Sadece - 2 - [Þiir]
Al Koy Cebine Bende ki Bu Yüreði [Þiir]


Ahmet Zeytinci kimdir?

1961 Ankara'da baþlayýp devam eden bir hayat. Ýlk ortaokul, lise ve iki yýllýk bir üniversite deneyimi, ticaret hayatý Ankara'da iki tane aslan gibi evlat biri diþi biri erkek aslan olmak üzere hayat mutlu bir þekilde akýp gidiyor. Biraz þiir, biraz öykü ve denemelerin sýcaklýðýnda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Erich Fromm


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Zeytinci, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.