..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Can Macit




7 Mart 2003
Chulym Tatarlarý  
Can Macit
Rusya Federasyonunda, Sibirya’da, Tomsk bölgesinde, Ob nehri ile Chulym nehirlerinin birleþtiði yerin güneyinde yaþarlar. Bu gölge, Altay ve Tuva özerk bölgelerinin, 400 km. kadar kuzeyindedir.


:BGJC:
Rusya Federasyonunda, Sibirya’da, Tomsk bölgesinde, Ob nehri ile Chulym nehirlerinin birleþtiði yerin güneyinde yaþarlar. Bu gölge, Altay ve Tuva özerk bölgelerinin, 400 km. kadar kuzeyindedir.

Chulym Tatarlarý (“Chulim, Melets, Kezik, Melez” gibi isimlerle de anýlýrlar.) hakkýnda en erken bilgiyi, bölgeye 16. yüzyýlda gelen Rus sömürgecilerden alýyoruz. Çin ve Hint kaynaklarýndan elde edilen, daha erken tarihli bilgiler varsa da, doðruluklarý þüphelidir.

16. yüzyýlýn sonlarýnda, Rus Çarlarýna vergi ödemeye baþladýlar. 17. yüzyýl boyunca sayýlarý gitgide artan Rus yerleþimcilerin baskýsý altýnda kaldýlar. Nihayet 1720 yýlýnda, zorla Hýristiyan yapýldýlar. ( Bu tarihten önceki dini inançlarý konusunda bir bilgiye rastlamadým. Sanýrým, Þamanizm inancýna sahiptiler....) 1822 yýlýnda, “Rus asýllý olmayan” statüde “vatandaþ” sayýldýlar.

Genellikle göçebe olan ve avcýlýk, balýk avcýlýðý, hayvancýlýk ile geçinen Chulym Tatarlarý, Rus yöneticilerin baskýlarý ve koyduklarý aðýr vergilere raðmen, 1930 yýlýna kadar eski yaþamlarýný sürdürmeye devam ettiler. Bu tarihten sonra, Chulym Tatarlarý yerleþik hayata geçirildiler. Komünist yönetim tarafýndan bölgede “kolektif çiftlikler” kurulmaya baþlandý. Bu çiftliklere malzeme saðlamak için, çok sayýda zengin Chulym Tatarýnýn, mallarýna el kondu ve mal sahipleri de aileleri ile beraber idam edildiler.

Komünist yönetim, geleneksel yaþam tarzlarýna son verdi. Özellikle dini konularda aðýr baský altýnda kaldýlar. Dini ibadetlerini yerine getirmelerine izin verilmedi.Ýþyerlerinde, okullarda, devlet dairelerinde Rusça zorunlu dil haline getirildi. Chulym Tatarlarý dillerini ancak köylerinde ve evde aile içinde kullanabildiler. Bu nedenle ve Ruslar ile evliliklerin artmasý sonucu, bilhassa genç nesil arasýnda günlük kullaným dili Rus’çadýr. Toplam nüfusun yarýsýndan fazlasý anadilini konuþamaz!

Baraba Tatarlarý, Altay Türklerinin ve Hakas Türklerinin lehçelerine yakýn bir Türkçe kullanýrlar. (Hakas Türkleri gibi konuþup yazdýklarý, ikinci konuþma ve yazma dillerinin ise, “Rusça” olduðunu belirtir kayýtlar var..)

Esmer, kýsa boyludurlar... (Erkekler, ortalama 160 cm.)

Rus kaynaklarýnda, sayýlarý için 1902 yýlýnda, “500” gibi bir rakam verilirken, 1959 yýlýnda yapýlan sayýmda, “4.500” kiþi olduklarý yazýyor. Ancak sayýlarýnýn günümüzde, “12.000” kiþiye ulaþtýðýný gösteren kayýtlar var.

Rakamlar arasýndaki büyük farklarýn sebebi, Diðer Tatarlar ile karýþtýrýlmalarýný yaný sýra, Ruslar ile yapýlan evliliklerdir.

Günümüzdeki yaþamlarý hakkýnda Ýnternet’te bir bilgiye rastlamadým........

Not: “Chulym Tatarlarý” hakkýnda, Ýnternet’te Türkçe bir yazýya rastlayamadýðým için bu basit derlemeyi yaptým. Yetersiz yabancý dil bilgimden veya derleme yaptýðým yerlerden kaynaklanan hatalarým olabilir, hoþgörünüz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler
Türkistan Lejyonu
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar
Grigory Gurkin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.