..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Gülün dikene katlanmasý onu güzel kokulu yaptý." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ebru




7 Mart 2003
Cemile'nin En Mutlu Günü  
Ebru
Yarýn 8 Mart... Yarýn, yine bizler bir yerlerde Dünya Kadýnlar Günü'nden söz edeceðiz. Kadýnýn hayatta aktif rol almasý gerektiðinden bahsedeceðiz. Kadýnlarýmýzýn sorunlarýný konuþacaðýz. Kadýnlar Günü diye bir günün varlýðýndan haberi bile olmayan Cemile


:CIIB:


Dün sabah caddenin ortasýnda düþüp kaldý öylece. Uzun bir süre birilerinin gelip kendisini yerden kaldýrmasýný bekledi. Artýk tek baþýna beþ kilometre uzaktaki evine varamazdý. Gözlerini yola dikti ve sabýrla bekledi ýssýz yoldan tanýdýk birilerinin geçmesini...

Güneþ batmak üzereyken yoldan geçen bir traktör kadýncaðýzý fark edip durdu. Köydeki komþularý, yerde yatan bu kadýnýn kim olduðunu tek bakýþta anladýlar... ve sustular. Köye varýncaya dek aðýzlarýný býçak açmadý.

Yeþil naylon ayakkabýlarý, al yazmasý ve hayatýn sýrtýna bindirdiði kamburu gizleyemeyen yamalý, aðarmýþ hýrkasýyla bu kadýnýn adý Cemile. Hikayesi aslýnda buralarýn insaný için hiç de yabancý deðil. Yoksul bir ailenin birkaç yüz milyon lira süt parasýyla kendinden yaþça büyük bir adamla evlendirdiði sýradan bir kadýn Cemile.. Tüm o diðerleri gibi... Yaþýný sormayýn, bilmez. Okuma yazmasý da yoktur. Kocasýnýn ölen eþinin altý oðlu ve bu altý oðulun eþlerinden çektiði eziyet hiç kalýr yediði dayaklarýn yanýnda.

Çocuðu yok Cemile'nin. Kocasýna bir evlat veremedi diye ailesi de çaresizliðine terk etmiþ onu. Yýllardýr arayýp soraný, sahip çýkaný bulunmaz. Evlendiðinde beþ altý yaþlarýnda olan üvey kýzý Ýnci'yi öz kýzý bilir, basar baðrýna. Cemile'nin resmi nikahý yoktur, her akþam kýzýna seni kuma vermeyeceðim, der.

Kocasý çalýþmýyor Cemile'nin. Cemile, evlere temizliðe giderek, kimi kez köyün diðer kadýnlarýyla tarlalarda çalýþarak kazandýðý üç beþ kuruþ parayý da kendisini sürekli döven kocasýna veriyor. Kimi kez isyan ediyor Cemile, karþý çýkýyor kocasýnýn yaptýklarýna. Bin bir emekle kazandýðý paranýn kahve köþelerinde çar çur edilmesini sindiremiyor içine. Bu parayla eve un alýnacak, diyor. Ýnci'ye önlük alýnacak daha okula gidebilmesi için...

Cemile'nin bu hayattan tek beklentisi öz kýzý bildiði Ýnci'yi okutabilmek. Cemile, kýzý onun yaþadýklarýný yaþamasýn istiyor. Koca dayaðý nedir bilmesin. Geçim sýkýntýsý çekmesin. Cahil kalmasýn, ezilmesin, hor görülmesin. Cemile, kýzý Ýnci okusun, öðretmen olup baþka çocuklara da okuma yazma öðretsin istiyor.

Oysa Cemile'nin tüm sýkýntýlarý, acýlarý, çileleri bitti artýk. O artýk kocasýndan hiç dayak yemeyecek. Mesela kilometrelerce yok yürümeyecek yarýndan itibaren. Ayazlarda soðuktan çatlamayacak yüzü... Ýþte traktörde köye doðru ilerlerken bunu düþünüyor Cemile... Yarýndan itibaren çalýþmak zorunda kalmayacaðýný, hayatýn sýrtýna bindirdiði tüm yüklerden artýk arýndýðýný biliyor. Sadece kýzý var aklýnda... Ne olacak kýzýna? Babasý okula gönderecek mi? Öðretmen olacak mý Ýnci? Evlenecek mi resmi nikahla?


Ýlk defa yüzü gülüyor Cemile'nin. Nüfus cüzdaný bile olmayan bir Cemile daha kurtuluyor iþte býktýðý bu yaþantýdan.

Yarýn 8 Mart... Yarýn, yine bizler bir yerlerde Dünya Kadýnlar Günü'nden söz edeceðiz. Kadýnýn hayatta aktif rol almasý gerektiðinden bahsedeceðiz. Kadýnlarýmýzýn sorunlarýný konuþacaðýz. Kadýnlar Günü diye bir günün varlýðýndan haberi bile olmayan Cemile, yarýn en mutlu gününü yaþayacak.

Traktör vardý köye. Evine getirdiler onu, komþular toplandý baþýnda. Cenazesi yarýn kaldýrýlacak Cemile'nin... Mezarlýða siz de gelecek misiniz?

07.03.2003





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Gün Gördüðümüz Biri: Ferdi
Daldan Dala
Martýlarý Aðlatma Baloncu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Arkadaþa Mektup
Çanakkale Ruhu
Bu Mektup Size
Ben Artýk Yokum
Seni En Sona Saklamýþtým
Þah
Hemen Gel
Vurulurduk
Daha Güçlü Bir Ülke Ýçin
Tüm ÝzEdebiyat Yazarlarýna

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hâlâ Korkuyorsun [Þiir]
Güneþe Sevdalý Kar Tanesinin Hikayesi [Þiir]
Umudun Bahçesinde Hýrsýz var [Þiir]
Sevgilinim [Þiir]
Yaz-Boz [Þiir]
Ardýmdan Aðlayamazsýn... [Þiir]
Yanýmda Kal [Þiir]
Ben Ölürsem Aþk, Sen De Ölürsün [Þiir]
Hasretle [Þiir]
Penceredeki Mum Iþýðý [Þiir]


Ebru kimdir?

. .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ebru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.