..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




27 Þubat 2024
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik  
Osman AKTAÞ
Otbüslerin camlarýnda, otobüs duraklarýnda, sosyal medyanýn tamamýnda ya da þehrin merkezi bir yerinde bir platform kurup anons yolu ile dilencilik sektörüne yeni bir boyut kazandýrýlmakta. Üstelik bu dilencilik genellikle valilik ve kaymakamlýk oluru ile sürdürülmekte.


:DAE:
Otbüslerin camlarýnda, otobüs duraklarýnda, sosyal medyanýn tamamýnda ya da þehrin merkezi bir yerinde bir platform kurup anons yolu ile dilencilik sektörüne yeni bir boyut kazandýrýlmakta. Üstelik bu dilencilik genellikle valilik ve kaymakamlýk oluru ile sürdürülmekte. Bunlarý her gördüðümde tüylerim ürperiyor o yöne bakamýyorum. Resmen kaçýp uzaklaþýyorum.

Sosyal medyada iki tür dilenci var; biri hastalara yardým adý altýnda resmi ve sponsorlu dilencilik. Diðeri, depremzede, yoksul, daðýlmýþ aile fertlerinden oluþan ayakta kalmaya çalýþan bir güruh ki, bu grup içinde eski mahkûmlar da var.

Sadece sosyal medyada sanal dilencilik de deðil, benim yaþýmda kiler ve benden büyükler bir kaç yaþ küçükler de hatýrlar 1970 ve 1980'li yýllarda her yýl okullara ramazan ayýnda Kýzýlay zarflarý yollanýr, gerçekten bir þeyler yapmaya çalýþan Kýzýlay için fitre ve baðýþ týplanýrdý. Kurumlar alanen hýrsýzlýk yaptýðý için normal zamanlarda paraya ihtiyaç duymuyor, adet zamanlarýnda halka arz olunup ne koparýrlarsa kâr sayýyorlar. Asýl diyeceðim ramazan ve sair zamanlarda da, kamu kurumlarýna Kýzýlay ve zarf mantýðýyla hasta çocuk tedavi parasý toplanýyor ve biz ülke olarak o kadar çok hýrsýzý doyuruyoruz ki, övündüðümüz sosyal devlet olarak vatandaþlarýmýzýn ilaç ve hastane giderlerini karþýlayamýyor, özel izinlerle kamu kurumlarýnda yapýlacak dilenciliðe destek oluyoruz.

Avrupa bizi kýskanýyor. Avrupa hýrsýzlarý bizi kýskanýyor. Çünkü hiç bir Avrupa ülkesinde yöneticinin yönettiði bir devleti soyduðu görülmüþ þey deðil. Hatta Japonya'da zimmetine para geçirme iftirasý bile bir yöneticinin onurunu incitip intiharýna sebep oluyor.

Bizim ülkenin iki önemli hýrsýzlarý dan biri Çiller, diðeri Mesut Yýlmaz'dý. Mesut Yýlmaz kendi alçaklýklarýný kapatmak için 2003 yýlýnda Erkan Mumcu ile günlerce süren kim daha kirli polemiðine tutulmuþtu. Çillere bakýn, son zamanlarda devlet hazinesinden çaldýklarý bitmiþ ya da azalmýþ olmalý ki, iktidarýn yanlýþlarýný bile topluma güzel gösterme çabasýna girmiþ. Hani belki biraz da buradan nemalanýr düþü içinde.

Bunun temel nedeni ve Toplumun zaaflarýný iyi bilip kullanan yöneticiler. Bu toplumun iki önemli zaafý var; biri din, diðeri vatan ve millet. Bunlara inanmasa da, bunlarý kurallarýný yaþamasa da inanmýþ görünmek ya da inanmak iþine geliyor.

Toplumun büyük bir kesimi futbol takýmý tutar gibi siyasi parti tutmakta. Ben bu insanlardan farklý bir algý içinde düþünüyorum da, biz ne zaman sosyal devlet olmaktan çýktýk. Bizim anayasamýzda mealen "Devlet ihtiyaç sahibi vatandaþlarýnýn ihtiyaçlarýný ve saðlýk giderlerini karþýlamak zorundadýr" diye bir madde vardý. Anladýðým kadarýyla bu madde uzun yýllardýr kullanýlmýyor. Halk da senin partin, benim partim kavgasýndan bunlarý ya önemsemiyor, ya bilmiyor.

Bir devlet nasýl olur da binbir çeþit vergi aldýðý vatandaþýný kendi eliyle resmi imza ve mühürle tabiri caizse "Dilenmesinde sakýnca yoktur" belgesiyle sokaða salýp dilendirir. Devlet bilgisiyle dilenmek meþru da, devletin bilgisi olmadan dilenmek mi gayr-i meþru oluyor? Dilenciler toplatýlýp, ceplerindeki paralar alýnmýyor mu? Bu uygulama Kemal Sunal, Zeki Alasya ve Metin Akpýnar filmlerine bile konu oldu. Bu dilencilerin toplatýlmasýnýn sebebi haksýz kazanç ve vergi vermemeleri mi? Çünkü bir yanda devlet, dilenciliði resmi izinlerle teþvik ederken, diðer yandan dilenciliði engelliyor. Bu uygulama sizce de çok garip deðil mi?

Hastane katkýsý ve ilaç katký paylarý üstüste gelince, sosyal güvencesiz alýnan ilaçlardan sosyal güvenceye alýnan bir çok ilaç daha pahalýya geliyor. Saðlýk giderlerini ben karþýlýyorsam, ilaçlara ciddi ölçüde katký saðlýyorsam, o zaman devlet ne iþe yarýyor? Sadece resmi yolla dilencilik yaptýran ve ihtiyaç sahibine deðil, iþine gelene yeþil kart daðýtan bir resmi kurum mu devlet?

Diyelim ki, halkýn güvenliðini saðlýyor devlet. Aslýnda onu da saðladýðý yok. Sokaklarda birbirini tanýmayan insanlar birbirine þiddet uygulayýp öldürürken devleti göremiyoruz. Bir çocuðun gözü önünde annesi boðazlanýrken, kurbanlýk hayvan gibi yere yatýrýlýp, kollarý bacaklarý doðranýrken, minibüsle götürülüp önce tecavüz edilip, sonra yakýlarak öldürülürken, samuray kýlýcýyla sokak ortasýnda kadýnlar doðranýrken, elde bir tüfekle, boþandýðý eþinin can güvenliði olmadýðýna dair dilekçesi olmasýna raðmen, bütün aile fertleri katledilirken, Ýstanbul'da bir evde Azeri Türk'ü bir kadýn taciz ve tecavüze maruz kaldýðýný bildirmesine raðmen öldürülürken, Suriye ve Afgan sýðýnmacýlar tarafýndan sokakta kadýn ve kýzlara sarkýntýlýk yapýlýrken, sýnýrdan elini kolunu sallayarak geçen teröristler metropol kentlerde bomba patlatýrken devleti nedense vatandaþlar olarak göremiyoruz. Bu devlet kim ve nerede? Sabah bir ara görünüp kaybolan Sabah yýldýzý mý, yoksa hakkýný savunmak için aldýðý izinle yürüyüþ yapýp basýn açýklamasý yapmak dýþýnda bir suçu olmayan iþçi ve memurlarýn coplatan mý acaba devlet?

Güpegündüz elimizde telefon fenerleriyle ülkenin her kentinde, her kentin her sokaðýnda arayýp da bulamadýðýmýz, sadece duvarlarda kalan adalet de bu devletsizlikten mi kayboldu, ne dersiniz?

Ve ne korkunçtur ki, seçmen hâlâ devlet erkânýnýn bir bildiði vardýr düþüncesine sýmsýký satýlmakta. Kendisini sömüren bir yönetime kayýtsýz þartsýz destek vermekte.

Hoþça kal devlet, hoþça kal adalet. Millet çok derin bir uykuda. Ufuktaki mutluluða rüyasýnda ulaþmaya çalýþýyor.

Seçim yakýn, bakýn bu millet bizi gene yanýltmadan kendisine eziyet edecek bir zümreyi hamdolsun nidalarýyla seçecektir.

26 Þubat 24
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eðitim
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Bu Vatan
Büyük Taarruza Küçük Bir Not

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanlý Temmuz
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.