..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðýn hangi filizi köreltilmek istenmiþse, tersine o filiz daha gür büyümüþtür. -Freud
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gerilim > Kâmuran Esen




10 Mart 2003
Kiracýnýn Kapýsýný Her Gece Ecinniler mi Çalýyor!  
Mezarlýk üzerine yapýlan evde, her gece kapý çalýyor.

Kâmuran Esen


Mezarlýðýn üzerine yapýlmýþ bir evde oturmak ya da oturuyor olmak ihtimali, tüylerini diken diken ediyordu.


:EDGC:
Üç yýldan beri kiracýydý bu evde. Kasabaya atandýðý ilk günden beri ayný evde oturuyordu. Kasabanýn kenar mahallesindeydi evi. Alýþmýþtý bu kasabaya ve mahalleye. Yalnýz, oturduðu evin yerinin bir zamanlar mezarlýk olduðu söyleniyordu. Ýþte bu nedenle , bazen umursamasa da, korkuyordu zaman zaman. Özellikle gece yataða yattýðýnda, söylenenler aklýna geliyor; gecenin karanlýðýnda ecinni hayalleri kuruyordu. Mezarlýðýn üzerine yapýlmýþ bir evde oturmak ya da oturuyor olmak ihtimali, tüylerini diken diken ediyordu. Cinler, periler geliyordu aklýna. Yalan deðil, korkuyordu iþte. Bir yandan da kendisi gibi korkan eþini, “ Ýnsanýn dirisinden kork! Ölünün ne zararý olabilir ki! ” diyerek, onu yatýþtýrmaya çalýþýyordu.

Üç yýldýr bu evde, akýl erdiremeyeceði hiçbir olaya tanýk olmamýþtý aslýnda. Ne gece kendiliðinden yanan ampuller, ne kendiliðinden açýlan musluklar, ne mutfakta birisi tarafýndan yenmiþçesine azalmýþ yiyecekler...... Ne de gecenin sessizliðinde ayak sesleri ve de kendiliðinden yer deðiþtiren eþyalar.......O halde bu kuruntudan kurtulmasý gerekiyordu. Bu evde öyle peri, cin falan yoktu, olamazdý. Oturduðu bu evin yerinin bir zamanlar mezarlýk olduðu söylentilerini unutmalýydý. Bunu zamanla baþardý da.....Taaaa o geceye kadar.

Ýþte o gece saat üçe doðru zil sesiyle uyandý. Kapý çalýyordu. Telâþla fýrladý yataktan. Allah Allah ! Gecenin bu saatinde kim olabilirdi? Uyanan karýsýyla endiþeyle baktýlar birbirlerine. Karýsýna:
-     Sen de duydun deðil mi? Diye sordu . Ve devam etti:
-     Yoksa ben mi yanýldým? Kapý zili çaldý, deðil mi?
-     Evet, dedi kadýn. Hem de iki kez çaldý.
Korku ve endiþeyle karýþýk duygularla kapýya indi. Kimse yoktu kapýda. Karanlýkta çýt bile çýkmýyordu. Yalnýz az ileride yatan ev sahibinin köpeðinin homurtusu duyuluyordu. Yukarý çýktý, yataðýna yattý. Ýþte o zaman mezarlýk söylentilerini hatýrladý. Yoksa gerçek miydi söylenenler? Karý koca bir süre uyuyamadýlar.

Aradan birkaç gün geçti. Bir gece yine gece yarýsý, hemen hemen ayný saatte zil sesiyle uyandýlar. Bu kez ikisi birden koþtular kapýya. Hayret ! Yine kimse yoktu. Karýsýna :
-     Acaba birisi bize oyun mu oynuyor, þaka mý yapýyor, yoksa bizi korkutmak mý istiyor? Dedi. Karýsýnýn rengi atmýþtý, titriyordu. Salona geçip oturdular. Ne olabileceðini, zili bu saatte kimin ve hangi nedenle çalmýþ olabileceðini düþündüler. Uyuyamadýlar bir süre. Ýkisinin de aklýna mezarlýk ve ecinniler geliyordu. Fakat bir türlü birbirlerine söyleyemiyorlardý.

Ertesi akþam yine ayný þey oldu. Kapý zili çaldý uzun uzun. Koþtular kapýya, yine kimse yok. Bazen her gece, bazen de bir gece ara ile, gece yarýsý kapý zili çalýyordu. Rahatlarý, uykularý kaçmýþtý karý kocanýn. Korku, daðlarý beklemeye baþlamýþtý.

Kiracý ertesi gün durumu ev sahibine açtý. Ev sahibi alt katta oturuyordu. Oturup konuþtular. O gece nöbet tutmaya, hemen her gece kapýyý çalan kiþiyi yakalamaya karar verdiler. Ev sahibi, kapýnýn önündeki arabaya girecek, kapýyý hemen her gece kimin çaldýðýný görecekti. Kiracý da içerde bekleyecekti. Kapý çalar çalmaz, ev sahibi arabadan , kiracý içerden çýkacak, zili çalana basacaklardý dayaðý. Yeterse yeterdi artýk...... Gece yarýsýna doðru ev sahibi, kapýnýn önündeki arabanýn içine girdi, uzandý. Arabanýn park edildiði yer karanlýktý. Kapýyý her kim çalýyorsa, karanlýkta ev sahibini göremeyecekti. Kiracý içerde, kapýnýn hemen arkasýnda elinde koca bir sopa ile bekleyecekti. Zil çalar çalmaz, fýrlayacaktý. Kaçamayacaktý bu kez o her kimse. Nasýl olsa ev sahibi dýþarda nöbette olacaktý.

Ýkisi de son hazýrlýklarýný yaptýlar, zilin çalmasýný beklemeye baþladýlar.....Ya kapýyý çalan mezarlýktaki ruhlarsa? Cinler, perilerse? O zaman kapý yine çalacak ama onlar kimseyi göremeyeceklerdi.

Gece, saat üçe gelirken yine kapý zili çaldý. Kiracý, elindeki sopayla fýrladý dýþarýya. Kimse yoktu kapýda. Üstelik ev sahibi arabadan bile çýkmamýþtý. Kýzdý kiracý ev sahibine:
-     Niye arabadasýn? Korktun mu çýkmaya? Az önce zil çaldý yine. Uyudun mu yoksa? Görmedin mi zili çalaný?
Þaþýrdý ev sahibi. Þaþkýnlýkla:
-     Hayýr! Kimseyi görmedim. Gözümü kapýdan hiç ayýrmadým. Kimse gelmedi kapýya? Nasýl çalar ki zil?
Þaþkýnlýklarý ve korkularý iyice arttý. Ýçeriye girdiler. Ev sahibi de kiracý ile yukarý çýktý. Olup bitene bir anlam veremiyorlardý. Kim çalýyordu bu zili? Kahve üzerine kahve, sigara üstüne sigara içtiler. Kiracýlar; bu evde ruhlar, cinler, periler olduðuna iyice inanmýþlardý artýk.

Ertesi gün etraflýca düþünmeye karar verdiler. Ev sahibi kalktý gitmek için. Kiracýlar onu uðurlamak üzere kapýya çýktýlar. O sýrada yine apartmanýn dýþ kapýsýnýn zil çalmaya baþladý. Ýki erkek, uçarcasýna indiler merdivenleri. Onlar aþaðýya indiklerinde bile zil çalmaya devam ediyordu. Ama kapýda kimseler yoktu. Allah Allah ! Bu ne iþti? Kapýda kimse yoktu ama zil çalýyordu sürekli.

Bir baktýlar, zilin üzerinde kocaman gövdeli, koca ayaklý büyük bir böcek vardý. Zilin üzerine kadar gelen sarmaþýk yapraklarý arasýnda zor gördüler onu. Böceðin aðýrlýðý ile zilin düðmesi basýlýyor, iþte o sýrada da zil çalýyordu. Kiracý ile ev sahibi gözgöze geldiler. Böcek, zilin üzerinden hareket etti, duvara sarmýþ sarmaþýk dallarý arasýnda hýzla kayboldu. Ve zil de sustu.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: inanýrým :))
Gönderen: gönül sevinç / türkiye/Türkiye
16 Aralýk 2004
ben inanýrým....ben cinlere perilere inanan bir insaným eee azmý gelmedi o tarz þeyler baþýma tabii ruh çaðýrmam hesaba katýldýðýnda... neyse yazýya dönelim.ablacýðým inan ki okumaya baþladýðýmda týrnaklarýmý yiyordum...(korku filmi izlerken yaptýðým en zevkli þey kendinden oluyor kasten deðil)okudum okudum geldimmi sonuna tuttumu beni bir kahkaha krizi...yetmedi okuttum ya valla çok hoþ olmuþ bence korkanlar okumalý bu yazýyý fobilerini yeneceklerine eminim...kalemine saðlýk :))))

:: Bu öykü, gerçek.
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
8 Aralýk 2004
Sevgili Okuyucular; Bazýlarýna inandýrýcý gelmeyen bu öykü, yaþanmýþ bir olay. Zilin çalmasýna bir böceðin sebep olduðu da doðru...Demekki ben, inanýdýrýcý olmakta eksik kalmýþým.........Eleþtirilere teþekkür ederim.....Sevgiler..........Kâmuran ESEN

:: Vasat Denilemez
Gönderen: Serhat Yunus / Bilecik/Türkiye
25 Temmuz 2004
Sayýn, Kâmuran Esen, Diðer yazýlarýnýzý zevkle okuyorum. Lâkin bu yazýnýz gerçekçiliði barýndýrmadýðý gibi en sonundaki böcek biraz öykü sonucunu sallama gibi olmuþ. Vasat da diyemeyeceðim.

:: Gerilimsever olarak
Gönderen: hakan alan / ist.
18 Ekim 2003
Gerilim edebiyatý biraz bozuntuya uðramýþ galiba. Aslýnda bu öykü beklenmedik kategorisine daha uygun. Fena öykü deðil ama bir zile basacak büyüklükte böcek biraz garip geldi doðrusu.

:: O...
Gönderen: nida / istanbul
10 Mart 2003
Kesinlikle böcek kýlýðýna girmiþ ev sahibinin bir dostudur. Yine kirayý aksattýnýz, hasýlý kelâm... Tebrikler. Biraz kýsa olmuþ ve biraz daha gizemi az. Saygýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Kadýn Hastalýðý
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.