..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




7 Ekim 2024
Ýnciraltý Þairleri  
Hakan Yozcu
Tuluk, yaþamý boyunca þiirde bir arayýþ içinde olmuþ. Yazdýklarýyla yetinmemiþ ve hep en iyiyi, en güzeli bulmaya çalýþmýþ. Onun tek derdi, tek amacý þiirde mükemmele ulaþmak ve okuyucuya kusursuz bir þiir sunmak olmuþ. O, þiiri, akan bir nehre benzetiyor:


:DB:




“Sevgili Dostum Ali Tuluk’un son eseri hakkýnda”




ÝNCÝRALTÝ ÞÝÝRLERÝ
     
Þair ve yazar Ali Tuluk, 1962 yýlýnda Afyon’a baðlý Dazkýrý Ýlçesi’nin Yukarý Yenice Köyü’nde dünyaya geldi. Liseyi Gazimaðusa Canbulat Lisesi’nde bitirdi.
1986 yýlýnda KKTC’de polis olarak göreve baþladý. 2011 yýlýnda polis çavuþu rütbesiyle emekliye ayrýldý.
Ali Tuluk þiire daha ortaokul ve lise yýllarýnda baþladý. Onun kitap okumaya olan tutkusu, þiiri tanýmasýna ve bu türü sevmesine yol açtý. Þiir, onun hayatýnda önemli bir yere sahip oldu. Adeta tüm varlýðýný sardý. Durmadan, býkmadan, usanmadan okudu ve yazdý.
Sayýsýzca þiir ustalarýný okudu. Þiirlerini ezberledi. Onlarýn tarzýnda þiirler yazdý. Bu da þairin þiir anlayýþýný zenginleþtirdi. Þiirini geliþtirdikçe geliþtirdi. Þiirle ilgili her türlü belgeyi okudu, kim varsa gitti, görüþtü. Sordu, soruþturdu. Araþtýrdý…
Tuluk, þiirin her alanýnda yazdý. Kelimelere, duygularýný katarak hayat verdi. Hece, Serbest ve aruz ölçüleriyle þiirler yazdý. Her alanda da baþarýlý oldu.
Þair Ali Tuluk, sanatsýz bir milletin kültürel yönünden öksüz ve yetim olduðunu düþünüyor. Kendisi, þiirlerini sade, akýcý ve anlaþýlýr bir dille þiir tekniðine uygun olarak yazýyor. Þiirin pas tutan yürekleri açan bir anahtar olduðuna inanýyor.
Tuluk, yaþamý boyunca þiirde bir arayýþ içinde olmuþ. Yazdýklarýyla yetinmemiþ ve hep en iyiyi, en güzeli bulmaya çalýþmýþ. Onun tek derdi, tek amacý þiirde mükemmele ulaþmak ve okuyucuya kusursuz bir þiir sunmak olmuþ. O, þiiri, akan bir nehre benzetiyor: “Akýp giden su gibi olmalýdýr þiir, Okuyucuyu yormamalý, kulaklarý týrmalamamalý” diyor.
Bu anlamda üreten bir þair ve sanatçý Ali Tuluk. Neredeyse edebiyatýn her alanýnda eserler kaleme almýþ. Þiir, öykü, roman, tiyatro, derleme, antoloji türlerinde 50 tane eseri var.
Yani 50 tane eser kaleme almak her babayiðidin harcý olmasa gerek. Bu kadar kitap yazmak, üretmek her sanatçýya nasip olmaz. Tuluk “Bu Allah vergisi bana” diyor. “Yazmadýðým günler kendimde eksiklik hissediyorum, o gün bir iþe yaramamýþ gibi hissediyorum kendimi. Yazmadýðým günleri, boþa giden gün olarak sayýyorum.” diye anlatýyor.
Ali Tuluk son olarak þiirlerini “Vefa Arayan’dan ÝNCÝRALTI ÞÝÝRLERÝ” adlý kitapta yayýnladý. Kitapta, “Sevda Þiirleri”, “Sosyal Þiirler”, “Nazireler”, “Atýþmalar” baþlýklarý altýnda 274 þiir bulunuyor.
Sevda Þiirlerinden bir örnek verelim:
Bakýþýný Özledim Senin
Bir gün olsun çýkýp gelir mi diye
An be an yolunu gözledim senin
Zira kadir kýymet bilir mi diye
Ceylan bakýþýný özledim senin.

Sevgini coþturup çaðlayan öz’le,
Mutluluk kaynaðý gülen bir yüzle
Ýçimi kavurup daðlayan közle
Yürek yakýþýný özledim senin.

Mevsimler boyunca; bahar yazýnla
Verdiðin buseden kalan hazýnla
Bazen siteminle, bazen nazýnla
Tavýr takýþýný özledim senin.

“Sevdamsýn” demiþtin, bana, hatýrla!
Þiirler yazmýþtýn nice satýrla
Kalbinde gizlenip duran bir sýrla
Duygu akýþýný özledim senin.

Vefa arayaný sevgili gören
Bir gölge misali peþinden süren
Sanki dantel gibi desenle ören
Sevda nakýþýný özledim senin.

Sosyal þiirlerinden bir örnek:

Aybala
Yumuk yumuk gözlerin var
Ne hoþ bakarsýn Aybala…
Dilde tatlý sözlerin var
Yürek yakarsýn Aybala

Sen, bozkýrlarýn kýzýsýn
Sanki bir ince sýzýsýn
Silinmez alýn yazýsýn
Gönle akarsýn Aybala

Kirpiði ok, kaþlarýn yay
Kýskanýr seni gökle ay
Bir yýldýz gibi sen de kay
Yâre takarsýn Aybala…

Asil Türk’tür o duruþun
Okla hedefi vuruþun
Asena mý? Oturuþun
Cenge çýkarsýn Aybala…

Þair Ali Tuluk, emekliye ayrýldýktan sonra ailesi ile birlikte Kýbrýs’tan Denizli’ye gitti ve oraya yerleþti. Denizli’de kýsa adý Yaz-Ar Bir olan Egeli Araþtýrmacý Yazarlar ve Þairler Birliðine katýldý. Burada Usta þairlerle tanýþtý. Kýsa zamanda kendini kabul ettirerek bu birliðin bir üyesi oldu. Önce genel koordinatör ve sonra genel sekreterliðe getirildi. Burada usta þairlerle fikir alýþveriþi yaparak þiir anlayýþýna zenginlik kattý.
Þairlerle neredeyse her gün bir araya geldi. Onlarla þiir hakkýnda sohbetler etti. Býkmadan usanmadan sordu ve öðrendi. Çünkü bilmemek deðil, öðrenmemek ayýptý. O da bunu yaptý.
Ýþte bu usta þairler, Denizli’de Ýnciraltý denen bir mekânda bir araya geliyor, edebiyat, sanat ve kültür hakkýnda sohbet ediyorlar ve þiir yazýyorlardý. Öyle ki burasý onlar için adeta bir okul oldu. Özellikle öðleden sonra þairler, burada buluþmuþ, her konuda sohbet etmiþ, þiir konusunda tartýþmýþ, þiiri konuþmuþ ve þiirler kaleme almýþlardýr. Onlar için Ýnciraltý mutlaka uðranýlan bir yer, çaylarýný yudumlayarak þiir yazdýklarý mekân olmuþtur.
Ali Tuluk, ilk defa Ýnciraltý þiirleri deyimini kullandý. Okul olarak nitelendirdiði Ýnciraltýnda yazdýðý þiirleri son kitabýnda topladý. Ve eserine de “Ýnciraltý Þiirleri” adýný verdi.
Her þiirinde olduðu gibi bu þiirlerinde de temiz, arý bir dil kullandý. Herkesin anlayabileceði kelimelerle þiirlerini bir araya getirdi. Böylece Ýnciraltý Þiirleri hayat buldu.
Þair Ali Tuluk Denizli’de günlük çýkan Horoz adlý gazetede þiirlerini yayýnlamaktadýr. Ayrýca Yazar Bir’in çýkardýðý aylýk dergide de þiirleri yayýnlanmaktadýr.
Sayýsýz derecede þiire imza atan Tuluk, bunlarýn yaný sýra, “Hayatýmýn Püf Noktasý”, “Madalyonun Arka Yüzü” adlý öykü kitaplarýný, “Kalbim Senindi” isimli romanýný “Bir Ahi Zaman” adlý tiyatro oyununu ve derlemesi olan “Bir Kaptanýn Seyir Defteri” adlý eserleri yayýmladý.
Dediðimiz gibi yazar o kadar çok esere hayat verdi ki hepsini buraya almamýza imkân yok. O nedenle baþlýcalarýný yazýp býrakýyoruz.
Sayýn Ali Tuluk beye baþarýlar diliyor, daha nice 50 eserlere diyoruz…
Hakan Yozcu
07.10.2024
Gazimaðusa KKTC



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Meseller ve Kurucuova Aðzý
Meseller ve Kurucuova Aðzý
Her Þey Gülüþünde Saklý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Denizli Türk Dünyasý Þairleri Buluþmasýnýn Ardýndan
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurban Olurum [Þiir]
Gönlümün Tacýsýn Yar [Þiir]
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.