..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > HUSEYÝNABAD




21 Ekim 2024
Asaleti Gösteriþ Olarak Görmeyin  
HUSEYÝNABAD
siz deðerli okurlarýmý asalet hakkýndaki yazýmla bilgilendirmek istedim görülmektedir ki insanlar asaleti gösteriþten ibaret saymakta karþýsýnda yer alan kimselere tepeden bakmaktan bir türlü vazgeçmemektedir ben de bu yazýmla asaletin gösteriþten ibaret olmadýðýný anlatmakla sizlere faydalý bilgiler vermek istedim.


:AD:

Asalet; insanoðlunun bulunduðu konumu ve yaþamýnda boþluklara sebep olduðu düþünülen yersizliklere son veren, duruþu ile kendini göstermeyi seçtiði yaþayýþ biçimidir.
Ýnsanoðluna üzerinde yer bulduðu kainatta, her þeyin kendi düþüncelerinden ibaret olmadýðý anlatýlmadýðý müddetçe, sürüklendiði yanlýþlýklar silsilesinin içerisinde boðulmaktan kurtuluþunun imkanýnýn olmadýðý bilincine kavuþmasý mümkün görülmemektedir.
Siz deðerli okurlarýmý fayda saðlayacaðýna inandýðým bir bilgiden daha mahrum býrakmanýn doðru olmadýðýný düþünüyorum.
Ýnsanlar, üzerinde yer bulduðu dünyada belli bilgilerden mahrum býrakýlmaktan vazgeçilmediði süreç içerisinde dipsiz kuyular içerisinde yok olmaya mahkumdur.
Her önüne gelen, kendisini asaletli davranýþlar sergilediði fikri ile hareket etmeye devam ederse asalet sýradanlaþarak rutin bir duruþ halini alacaktýr.
Bahsettiðim olaylarýn olmamasý için insanlarýn zihinlerindeki bulanýklýða son verilmeli, hayata mana kattýðýna inandýðým bu güzel konuda bilinçlendirilmelidir.
Bilinmelidir ki asalet; yaþamanýn kendisinden ibaret olduðunu iddia eden. ben buyum diyen her insana has bir yaþayýþ biçimi olarak gösterilemez.
Bunu neden söylediðime gelince birçok kendini bilmez, gösteriþ meraklýsý kimse, asaletten bihaber davranýþlarýnýn yükte hafif pahada aðýr kayýplara mal olacaðýný düþünmemektedir.
Yine yapmýþ olduðum gözlemlerime dayanarak sizleri insanlarýn ukalalýkla hayata mana kazandýran asaleti birbirinden ayýrt edemediðini söyleyebilirim.
Yukarýda sözünü ettiðim iki durum hiçbir zaman ayný kefeye koyulmamalý, ikisinin ayný þey olmadýðý anlatýlarak kafa karýþýklýðýna yol açmasýnýn önüne geçilmelidir.
Eðer bizler bahsetmekte olduðum anlatýmý yapmaz, karþýmýzdakilerin farklý tavýrlar alma eðiliminde bulunmasýnda rol oynarsak kendimize yakýn olduðunu düþündüðümüz her kim olursa olsun en büyük kötülüðü yapmýþ oluruz.
Yani demem o ki; hayatýmýzda yer verdiðimiz kimselerin sapla samaný birbirine karýþtýrmasýnýn bizzat önüne geçerek cehalet rüzgarýnda savrulup kaybolmasýna engel olmamýz icap etmektedir.
Üzerimize düþen vazifeyi eksiksiz bir þekilde yerine getiremediðimiz takdirde bir arpa boyu yol alamayacaðýmýzýn bilinmesi gerekmektedir.
Ýnsanlarýn hayatýnda düþtüðü en büyük hatalardan bir tanesi kuþkusuz etrafýndakilere aþaðýlayýcý bakýþlarla kendisini ýspatlama fikrine sahip olmasýdýr.
Ben yazmakta olduðum bütün yazýlarýmý büyük düþünürlerimizin sözlerinden, yazarlarýmýzýn denemelerinden romanlarý vb. yazýlarýndan esinlenerek kaleme almýþýmdýr.
Bu yazýmý da siz deðerli okurlarýmla buluþturabilmek için Mevlana Celaleddin Rumi hazretlerinin “Asalet boyda deðil, soydadýr.” sözünden yola çýkarak satýrlar haline getirdim.
Ýnsanoðlunun burun kývýrmakla bir yere varamayacaðýný tam manasý ile bu güzel sözü ile gerçekleri görebilmemiz için taþý gediðine koyuyor.
Bu güzel söz insanoðlunun bir baþkasýna kendisini beðendirmek için gereksiz gayretlere girdiðini de anlatmaktadýr.
Günümüzü anlatan bir cümle ile içerisine düþmüþ olduðumuz durumu ayrýntýlý bir þekilde özetlemek istiyorum.
Siz deðerli okurlarýma yine bir örneklendirmede bulunmadan geçmek istemiyorum, adamýn yiyecek ekmeði yok; fakat en pahalý cep telefonuna para vermekten beri durmuyor.
Yaptýðý lüzumsuzluðun kaybettireceklerini hesap etmekten aciz kendisini asil bir kimse olarak göstermeyi marifet sayýyor.
Yazýk ki kalýplaþmýþ, yersiz fikirlerin zihinlerimizi esareti altýna alarak iþgal etmesine bir türlü engel olamýyoruz.
Biz üzerinde nefes aldýðýmýz bu dünyada yukarýda sözünü ettiðim önümüze pusula olabileceðini düþündüðüm sözün manasýný tam kavrayabilmiþ olsak beynimizi cehalet tarafýndan kemirilmesini en aza indirgemekten geri kalmayýz.
Unutulmamasý lazým gelen bir þey daha var: Mevlana yukarýda üzerine basa basa asaletin manevi önemini ders niteliði ile söylediði sözü ile vurgulamýþtýr.
Göz önünde bir gerçek var ki kaleme aldýðým asalet konulu yazýmýn her satýrýnda bütün cümlelerinde maddiyat ve maneviyatýn karþýlaþtýrýlmasýna yer verilmiþtir.
Hayatýmýzda en önemli yere sahip olduðu bilinen gerçeðin zihinlerdeki yerini kaybetmemesi için gayret göstermekten vazgeçilmememelidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýnýz Çeliþkilerden Ýbaret Olmasýn
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn
Engellere Yenilmeyelim
Ýmtihanlarýmýz Baþarýsýzlýkla Sonuçlanmasýn
Ýnsanlýðý Kinin Karanlýðýna Býrakmayýn
Özgüveninizden Mahrum Kalmayýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýmýzda Geç Kalmýþlýklar Yaþanmasýn
Kalplerde Kirlilik Yer Bulmasýn
Piþmanlýk Rüzgarýnda Savrulmayýn
Sözlerinizin Aðýrlýðý Altýnda Ezilmeyin
Haklý Mücadelemizde Kayýplarýmýz Olmasýn
Kalplerinizi Nefret Rüzgarýna Býrakmayýn
Dostum Diyenlere Sýrt Çevirmeyin
Sadakatiniz Daim Olsun
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Boþ Ver Üzülme [Þiir]
Yüreðinde Menfaatin Yeri Olmasýn [Þiir]
Hayatýmda Umutsuzluklar Son Bulsun [Þiir]
Dostum de Sahip Çýk [Þiir]
Bütün Güzellikler Senin Olsun [Þiir]
Yaþamýmda Haklý Mücadelem [Þiir]
Ýnsan Hayatý Þiirlere Mýsradýr [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]


HUSEYÝNABAD kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HUSEYÝNABAD, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.