..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > Kâmuran Esen




8 Mart 2004
Dünya Kadýnlar Günü  
Kâmuran Esen
Aðrýsýz çocuk Doðurmadým. Hazýr sofraya Oturmadým.


:DGGJ:
Sabahleyin, aþure yapacaðým diye erkenden kalktým. Akþamdan ýslattýðým ve bir taþým kaynattýðým buðdayý ocaða koydum. Kaynat bakalým kaynat. ” Kýrk yýl oldu kaynatýrým kaynamaz,” misali. Dibine tutmasýndan korkarak gelip gidip aþureyi karýþtýrýyorum. Eþimin gri gömleðiyle lâcivert pantolonunu ütülerken, salonla mutfak arasýnda mekik dokudum. Bir aþure, bir ütü... - Ýlla onlarý giyeceðim,” diye tutturdu da - . Hep yapar bunu.........Canýýýýýým !........ Sanki baþka gömlek ve pantolonlarýnýn suyu çýkmýþ gibi.... Ütü yaparken, aþure dibine tutacak þimdi.

Sonra, eþimin rafadan yumurtasýný tam kývamýnda piþirebilmek için, ocak baþýnda içimden 120’ye kadar sayarken ; fýndýk, fýstýk ayýkladým aþureye. Ayaklarým da bir aðrýyor ki aylardýr, sormayýn. Oralý olmamaya çalýþýyorum ama, caným burnumda. Hangi ayaðýmýn üstünde tek ayak dikilip diðer ayaðýmý dinlendireyim diye düþünüyorum. Leylek gibi, sürekli ayak deðiþtiriyorum. Beni böyle kýpýrdarken gören olsa, çiþim gelmiþ sanýr.

Derken çalan telefona koþtum. Çok iþim var ya, telefon inadýna susmuyor bugün.Telefonda, aðlar bir ses tonu takýnarak “ Yarýn misafirim gelecek, “ diye sýzlanan kayýnvalideme; “ Üzülmeyin ! Ben yaparým pastalarýnýzý,” dedim....Aslanlar gibi gelini ne güne duruyor! Bunca iþin arasýnda onu da çýkarýrým aradan. ” Dalga boyu aþmýþ; ha bir karýþ, ha beþ karýþ,” diye teselli ediyorum kendimi. Hem; “ Gökten ne yaðdý da yer kabul etmedi ki.”

Akþam yemeðe gelecek bizim çocuklar için ne piþireceðimi düþünmeye baþladým. Ne piþireceðime karar versem, gerisi kolay .”Akþam öðünü tasasýndan bir kadýn ölmüþ,” derler. Kesin doðrudur. Acaba ne piþirsem, ne piþirsem? Damat haþlama et sever. Acaba þokta et var mýydý? Kýzým biber dolmasý sever, damat yemez. Hýýýýýým!.....Kýzartma yapsam, karýn doyurmaz. Patlýcaný daha dün yedik. Lâhana dolmasýnýn içine düþüyor hepsi ama, bunca iþin arasýnda yetiþtiremem ki! Kadýnsak, kýrk tane elimiz yok ya......Neyse, þu aþureyi halledeyim önce. Koca bir tencere aþure. Düðün yemeði gibi. Kaç kapýya gidecek anam babam, ancak yeter. Karýþtýr Kâmuran!........ Dayan Kâmuran!... Sen bu dünyaya koþturmaya gelmiþsin.......Sen, dokuz körün bir deðneðisin....Allah saðlýk versin yeter ki........Kendi kendime teþvik primi veriyor gibiyim. Aslýnda, “ Yan gelip yatan da bir, k.çýný yýrtan da bir,” ya; hadi neyse.

Bir ayaðým mutfakta, bir ayaðým salonda üç beþ gömlek, bir takým nevresim, birkaç pantolonu çabuk çabuk ütülerken ocaða akþam için yemek koydum iki kap.Yorgunluðumun acýsýný tabanlarýmda hissederken; “Allahým bu ne bendeki enerji ! ” diye - salakça- þükrederek, iki çeþit pasta yaptým kayýnvalideme. Bir çeþit de yarýn yaparým artýk. Aklýma geldikçe de aþureyi karýþtýrdým.

Yorgun ayaklarýmý sürüyerek odadan odaya dolaþýrken, ütülenecek çamaþýrlar takýldý gözüme. Çarþaflar, havlular, gömlekler derken, ütülenecek bir yýðýn daha çamaþýr olduðu aklýma geldi .Daha yeni misafir uðurladým. Bir sürü çamaþýr çýktý. Onlarý sakladýðým yerden çýkardým.Bir ara ütülerim. Komþular gelip ütüleyecek deðiller ya. Ütünün de defterini dürerim bu azimle. “ Eþek çamura düþünce, sahibinden gayretli kimse olmazmýþ.”..Ýþ yapmaktan kime ne olmuþ ki ! Siz hiç yorgunluktan ölen bir kadýn duydunuz mu? Ben de ölmem........”Ayýya boynun neden kalýn demiþler; her iþimi kendim görürüm de, ondan,” demiþ.......Züðürt tesellisi iþte.

Bu arada aþure piþmeye yaklaþtý . Akþam yemeði de hazýr diye çocuklar gibi sevinirken, diðer yandan salonu süpürdüm uçarcasýna. “Tazýnýn topallýðý, tavþaný görünceye kadarmýþ,” derler ya; ne kadar doðru. Bir ara ayaklarýmýn aðrýsýný bile unuttum iþten güçten. Çekirge gibiyim; çat orada çat burada. Hem de bu yaþta . Bakalým daha ne kadar dayanacaðým. Merdivenlerden uçarcasýna yatak odasýna indim. Çünkü yataðýmýzý düzeltmemiþtim. Odaya bir girdim, tersim döndü. Eþim bir daðýtmýþ ki yatak odasýný, öf öf öf ! Kesin çok yorulmuþtur.Gerçekten zor olmalý, düzgün bir odayý bu hale getirmek. Onun iþi de bu iþte. Hobisi desem, daha doðru olur. Eþofmaný, kirli gömleði, birkaç kravatý, dün giydiði pantolonu, bornozu orda burda. Her biri, dalýndan düþmüþ olgun meyve gibi yerlerde. Oda, pazar bitiþi görünümünde. Pazarcýlar gidince, pazar yeri nasýl olur, bir hatýrlayýn hele. Hemencecik ortalýðý toparladým, üst kata çýktým. Þu aþure bir piþseydi. Bu da sanki kemik mübarek. Buðdaylar hýrt hýrt ses çýkarýyor.Topraða eksen, çimlenecek.Yýllanmýþ buðday mýdýr, nedir.

Ütülenecek çamaþýrlar bana yan gözle bakadursun,bu kadar iþe isyan eden ayaklarýmý ve yorgun bedenimi koltuða atýp, - güya- televizyon izlemeye baþladým. Amacým birazcýk dinlenmek...Ekranda bir kadýn bakýyor bana...Aðzý kýpýrdadýðýna göre, konuþuyor olmalý...“ Yarýn Dünya Kadýnlar Günü ” diyen cýrtlak sesli – belki bana öyle geldi - spikerin sesiyle kendime geldim : Yarýn 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü.

Dünya Kadýnlar Günüymüþ.....Peeeeeeh!........Ne iþe yarýyor ki! ” Tahtadan çuvaldýz; ne kaybeden üzülür, ne bulan sevinir.” .........Kimse beni gaza getiremez, yüzüme bir gülücük konduramaz, dünya kadýnlar günü diye...Ben bilirim ki; “ Her aferin’e koþan tazýnýn bacaðý çabuk kýrýlýr.”.........”YEMEZLER YEMEZLER,” diye çýkýþtým ekrandaki kadýna. Ben yorgunluktan ölüyorum, o bana neden bahsediyor.” Benim sakalým tutuþmuþ, o , dur þu çubuðumu yakayým der,” misali.....

Senede bir gün, Dünya Kadýnlar Günü olsa ne yazar, olmasa ne yazar. Kadýnýz ama, kadýnlar günü bilmeyiz...”Adýmýz kasap ama, evimizin et yüzü gördüðü yok,” deme de dur þimdi.

On dakikalýk dinlenme bana yeter. Artýk kalkayým da, aþureyi komþulara daðýtayým. Sonra da beni çaðýran komþuya gideyim bir koþu. ” Oturmaya mý? ” demeyin sakýn. Ne gezer! Çocuðunun ödevine yardým edeceðim...Söylenip duruyorum kendi kendime; ” Eþeði düðüne çaðýrmýþlar; ya odun lâzýmdýr ya su demiþ,” diye........Bizi eðlenceye çaðýran olmaz.......Nerde iþ, oraya düþ......” Nerde çalgý orda kalgý,” bize nasip olmaz......Anam beni þansýz bir gününde doðurmuþ olmalý.

Aðrýsýz çocuk
Doðurmadým.
Hazýr sofraya
Oturmadým.
“Dünya Kadýnlar Günü”
Hangi kadýnlar içindir
Bir türlü
Anlayamadým.

”Dünya Kadýnlar Günü”, bugünü kutlayanlara hayýrlý olsun. Biz daha oralara gel(e)medik.

7 Mart / 2004


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kadýnlar zayýftýr ama analar kuvvetlidir.(V. Hugo)
Gönderen: Mehmet Ali Güneþ / Rize
5 Nisan 2004
Güzel insan, yazdýklarýný okurken vallahi ben yoruldum.Bunca iþin sana verdiði yorgunluðu düþünmekte ayrýca zorluyor beynimi. Yaradan cenneti bile siz annelerin( kadýnlarýn) ayaklarý altýna sermiþken insanoðlu kaðýt üzerinde sizlere iki-üç gün ayýrmýþ.Harbiden de pööhhhhhhh... Bu arada Tayyibe hanýma da sevgi ve saygýlarýmý iletirim.

:: :)))))))))
Gönderen: ayse / istanbul
11 Mart 2004
yazýlarýnýzý büyük bir keyf alarak okuyorum yine harika bir yazý :))))))inanýn tekrar tekrar okudum ,kendime arasýra tatil ilan ederim ve inanýn benim günüm o gündür sizede tavsiye ederim harika oluyor:))

:: :))))
Gönderen: M.Ahsen Sakareisoðlu / Bartýn
11 Mart 2004
dünya kadýnlar gününü zaten hep spikerler hatýrlar baþkasý da hatýrlamaz!:) gülsek mi aðlasak mý misali yani..Yaþadýklarýnýzý ve uðraþýlarýnýzý,yorgunluklarýnýzý ve telaþlarýnýzý ne kadar da güzel aktarmýþsýnýz kaðýda...Bana inanýn bunu kaðýda aktarmak bile büyük bir enerji ister:)enerjinizin hiiiç kaybolmamasý dileðiyle..

:: Harikasýn yine!
Gönderen: Ýlke Ersoy / Ýstanbul
10 Mart 2004
Yine muhteþemdi, bir solukta okudum(seni okumayi cok seviyorum), hem çok keyif aldým akýcý uslübundan hem de üzüldüm senin için. Sevgili Kamuran abla, koþturma öyle herkes için, Tayyibe haným haklý, öðlene kadar yatmayý dene, en azýndan 3 günde bir. "Bundan sonra böyle!" dersin evdekilere de olmaz mý? Güzel kalemin dert görmesin...Sevgiyle.

:: :))))))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
10 Mart 2004
ne zaman 182,5 gün bizim günümüz olursa 'kadýným ve insaným' diyeceðim.senede 2 gün yeter mi bize ya!..yetmez deðil mi?yazýný gülerek okudum ve acýdým sana:))))bak benim ayaklarým aðrýyor mu hiç?aðrýmaz,çünkü ben yatmasýný da bilirim:)))hem de öðlene kadar...bir gün de sen dene emi!sevgiyle kal...kolaylý gelsin..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýþ dünyasý ve aile yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Atatürk'ü Anlatabilmek
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.