..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > Ayten Suvak




21 Nisan 2004
Dijital Ýlüzyon  
Ayten Suvak
Neredeyse her alanda gerçeðin yerini almaya hazýr görünen "Dijital Ýlüzyon" gelecek yaþamýmýzý ne ölçüde etkileyek acaba...


:DEBG:



“Digital Illusion” okumaya baþladýðýnýz bu yazýnýn genel içeriðini oluþturan kitabýn adý olmakla birlikte, bir kavram olarak, neredeyse her alanda gerçeðin yerini almaya hazýr görünüyor. Bunun için gerekli olan saðlam bir altyapý aðlarýný planlý bir þekilde örmekte. Dijital gerçeklik senaryolarý þimdiye dek doðal bellediðimiz her oluþumun temsili ya da taklit varlýðýný yeni bir gerçeklik olarak doðallaþtýrýyor gözümüzde, “ilüzyon” gerçeðini. Örneðin, milletlerin kültürel mirasýnýn göstergesi müzeler de dijitalleþtikçe, “teknolojik Darwinism” kültür kurumlarýnýn doðal evolüsyonuna zemin hazýrlayacak deniliyor. Yirmibirinci yüzyýlýn dijital teknikleri her türlü kültürel varlýðý “online”laþtýrýp, uzaktan kumandalý sistemler aðýna dahil edecek.

Görünüþ ve gerçek arasýndaki ikilemi malzeme olarak kullanan felsefe ve edebiyat da, görünen o ki, kaçýnýlmaz bir biçimde dijitalleþecek. Denis Huisman’ýn “Sokrates Ýnternette: Bir medya felsefesi için” adlý kitabýndaki görüþleriyle desteklersek:

“...ve iletiþime referans yapmayan bir felsefenin temel insan çýkarlarýndan yoksun bir kurgu haline geldiðini ve felsefeyle bað kurmayan bir iletiþimin kendisini üreten ve geliþtiren varlýklara karþý gelecek bir canavar haline geldiðini söylemek abartýlý olmayacaktýr.”

Sanal gerçekliði oyun havasýna sokup sanal varlýk “avatar”larla siberuzamda temsil ettiren dijital teknoloji ortak paylaþýma aðýrlýk veren yeni bir sosyal psikolojinin temelini atýyor, grup çalýþmasýnýn fazileti denilebilecek bir tutumla. Tüm ekip, bilimsel, felsefi, edebi, teknik tüm yaratýcýlýðýný ortaya koyup, dünya insanlarýný dijital oyun yoluyla kendini keþfetmeye çaðýrýyor, týpký siberöncesi (S.Ö) çaðda yukarýda sayýlan disiplinlerin tek tek yapmaya çalýþtýklarý gibi. Fakat ilüzyon ya da simülasyon denen ve gerçeði yeniden þekillendiren bu “kandýrmaca” sistemler mekanik, fiziksel, ve biyolojik dünyalarla sýnýrlý henüz. Eðlendirme amaçlý iþleyen ve iletiþim kodlarýyla yoðunlaþan dijital ilüzyon, esas olarak, sözcükler, sesler, semboller ve alýcýnýn hayalgücünü harekete geçiren kalýplaþmýþ tavýrlar yoluyla gerçekleþtiriliyor. Bilgisayar için oyun üretenler ilüzyonun en yeni ustalarý olarak kabul görüyorlar.

Biliþim yoluyla eðlendirirken eðiten ve öðreten sistemler günümüzde yaygýnlaþtýkça oyun endüstrisi, ticari alýþ-veriþ alanlarýnda potansiyel bir sorun olarak karþýmýza çýkmakta, çünkü, ticarileþen ilüzyon aldatmacaya dönüþüyor. Bugünün bilgisayar hileleri yarýnýn ticari malzemeleri oluyor. Ýnternetin patlama olarak nitelendirilebilecek geliþimiyle iletiþim sistemleri toplumsal yapý içinde örülüyor; böylece ilüzyonlarý yaratanlar ister istemez dünyayý ve birbirimizi algýlama biçimlerimizi de yeniden çizimliyorlar.

Dijital teknolojisiyle içli dýþlý oldukça biz de ilüzyon diliyle anýlarýmýza “access” giriþ yapýyoruz; düþüncelerimizi “delete” ediyor, siliyoruz ve yeni yeni bilgileri “download” edip indiriyoruz. Bu gidiþle makina diliyle konuþtukça ya biz makinalaþacaðýz, ya da avatarlar insanlaþacaklar(!) böylece ilüzyon dünyasýnýn yeni gerçekliði “input” olarak yüklenmiþ olacak ve “output” da umarýz ki Huisman’ýn sözünü ettiði “canavar”la karþýlaþmayýz.

Bu “canavar”ýn hepimizi yutmamasý için galiba kadýnlara gene büyük iþ düþüyor! Ýngiliz Dili ve Düþünce Tarihi profesörü Barry Sanders “Öküzün A’sý” adlý kitabýnda okuryazarlýðýn memeyle baþladýðýný; bu okuryazarlýðýn çocuðun konuþma becerisi kazanmasýyla sýnýrlý kalmadýðýný ve annenin kalp atýþlarý ve soluklarýnýn bebeðin bilincinde izler býrakarak ritmik dinleme isteðinin uyanmasýný saðladýðýný yazýyor. Okuryazarlýðýn temelinde anne-bebek iliþkisiyle yaþanan sözelliðin yattýðýný ve günümüzde insan sesinin yerini alan “elektronik anne” televizyonun önce insani sözelliði öldürüp, dolayýsýyla okur-yazarlýðý baltaladýðýný öne sürüyor. Sanders’ýn araþtýrmasý ABD gençliðinin içinde sýkýþýp kaldýðý þiddet eðilimine çözüm olarak doðal sözelliðe geri dönmeyi öneriyor ve bunun için annelerin en azýndan çocuklarý bebeklik yýllarýný geçirene kadar evde oturmalarýný salýk veriyor. Sanders’a göre sorunlu gençliðin yetiþmesinde bilgisayarýn da suçu büyük:

“Bilgisayar insanýn iç özünün silinmesine aracýlýk ederek yani öykülerin ve öykü anlatýmýnýn ortadan kalkmasýna yol açarak ailenin çöküþünü hýzlandýrmýþtýr” diyor.

Dijital ilüzyon aracý bilgisayarlar böylesine aðýr bir suçlamayý hak ediyorlar mý? Araþtýrma Amerikan toplumunu hedef alsa da, madem ki, küreselleþme yoluyla dünya gençliði ayný ilüzyonla uyuþturulmakta o halde sorunu Türk gençliðinin de sorunu olarak benimsiyebiliriz bir bakýma. Televizyon ve bilgisayar toplumumuzda da insan sesinin yerini aldýkça, Amerikan absürd yazarlarýnýn sözünü ettiði “entropik vizyon” tüm dünyayý olduðu gibi bizi de tehdit edebilir. “Aynýlýk”tan doðan ve “sýcaklýðýn ölümü” demek olan entropi tüm insanlýðý “ayný” ilüzyonla ölümüne uyuþturabilir; temelinde pazar ekonomisinin yattýðý ve avatarlardan çok gerçek insanlarýn kukla gibi oynatýldýðý bir ilüzyon dünyasý, bir oyun cennetinde!

Atari’nin Pac-Man adlý oyununun Pac-Woman olmasý gerektiði yazýyor “Digital Illusion”da. Tetris’i neden en çok kýzlarýn sevdiðini kimse bilmiyormuþ, çünkü oyun yaratýcýlarýnýn pek azý kýzlara yönelik araþtýrma yaparmýþ. Deniliyor ki: “Dünyadaki en temel içgüdü ‘öldür yoksa öldürülürsün’dür”, ayrýca ilave ediliyor: “Video oyun yaratýcýlarýnýn þiddet içeren oyun üretmelerinin gerçek nedenlerinden biri talep deðil, bunlarýn ‘daha kolay’ olmasýndandýr”. CD-ROM arenalarýnda kadýnlarýn raðbet ettiði etkinlikler daha dolaylý, zorlayýcý yapýlarý içermekteyken, erkeklerin tercihleri tek ve kesin bir hedefe odaklanan “þuna vur”, “þunu temizle” gibi “öldür yoksa öldürülürsün” içerikli oyunlarda yoðunlaþýyormuþ. Kadýnlar yaþama anlam katan ve “vakit kaybý” olmayan bilmeceleri, anlatýya dayanan oyunlarý, karakterlere, psikolojik iliþkilere aðýrlýk veren kurgularý yeðlerken, erkekler bir tür “masturbasyon” olarak algýladýklarý þiddet oyunlarýnda ölümle cezalandýrýlmayý bir kafa tutma yöntemi olarak benimsiyorlarmýþ. Ýnsan termodinamiðinin hem basit, hem karmaþýk bu iki kutbu(!) arasýndaki “entropik vizyon”, “aynýlaþtýrma” tehlikesine karþý “ekzerjik vizyon”u ileri sürse, “exergy”nin YE ile gösterilen sembolü dijital ilüzyona YES der mi acaba, kadýnlarýn yardýmýyla ve kaos (entropi) önlenebilir mi?


Ayten Suvak


Kaynakça:


Clark, Dodsworth Jr., Digital Illusion, Entertaining the Future with High Technology, ACM Press, Siggraph Series New York, 1998

Huisman, Denis, Sokrates Ýnternette: Bir medya felsefesi için, Ýstanbul, Güncel Yayýncýlýk, 2000, Türkçesi: Kerem Eksen

Sanders, Barry, Öküzün A’sý, Ayrýntý Yayýnlarý, Ýstanbul, 1999, Türkçesi: Þehnaz Tahir

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kast sistemi
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
23 Mart 2005
Bilgi çaðý denip duruluyor ya. Koyu bir cehalet müjdeliyor bu geliþmeler. Teknoloji týpký veba gibi bulaþtýklarýný tutsak edebilir. Bu tusaklar hem bilgiyi tekelinde toplamýþ olacaklar, hem de hükmedenler. Bir bakýma piramidin tepesinde. Diðerler reaya, köle vb. HERKESE YAYILMASI ÝÇÝN TEKNOLOJÝ YAÇOK ULAÞILABÝLÝR OLACAK, YA DA ULAÞANLARLA ULAÞAMAYANLAR ARASINDA UÇURUMLAR OLACAK. Kadýnlar tezine gelince; anaerkil (kadýn egemen9 bir toplum projesi mi öneriliyor düþüncesi çaðrýþtýrdý bende. Saðlýklar...M.M.UÐURLU

:: Merhaba...
Gönderen: Serpil Baþol / Bir deniz þehri...
13 Temmuz 2004
Merhaba, Tanýtýmýnýzý merakla okudum..Ve çok faydalý olduðu kanýsýndayým..Arkadaþlarýmada okumalarýný tavsiye ettim hatta..Ýyi günler diliyorum size.. Sevgiler...

:: Dijital Ýlüzyon
Gönderen: nida / ist
13 Temmuz 2004
" içiler yazýnýn akýcýlýðýný, hatta varmak istediði anlamý öylesine sýkýcý hale getirmiþ ki... Saygýlar. "önemli konunun, öneminin anlamý, önemsenememiþ"




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Balkona Çýkma C (Ý) Hat Yap
Pencere05
Barkodu 869
Göbekler Açýk Akýllar Kaçýk
Aslýna Huu, Nesline Huu...
Vedat Günyol'a Saygýyla
Bir Bedri Bey Bir Iþýl Haným Bir De...
Kor Yandý Ýçim Ay
Adamým Davku Üzerine
Aruoba Tümceler Suvak Cümleler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dilin Kemiði Var Mýdýr, Yok Mudur? [Þiir]
Aynalý Çarþý'da Aþk [Þiir]
Yaz Biter Yazý Bitmez... [Þiir]
Nazireler [Þiir]
Bak Þimdi... [Þiir]
Alýþkýnýz Yanmaya Kerem... [Þiir]
Beni Selülitlerimle Sev... [Þiir]
Tanrým [Þiir]
Bugün Boþver [Þiir]
Gönül Diyor ki... [Þiir]


Ayten Suvak kimdir?

Ruhum gibi dalgalýdýr yazýlarým da, kimi zaman hüzünlü, ama çoðu zaman neþelidir. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Virginia Woolf, Orhan Pamuk...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayten Suvak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.