..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Tayyibe Atay




5 Mayýs 2004
Büyüme Hýzým Yüzde Altý - 2 -  
Tayyibe Atay


:CDAB:
Aðaçlar aþaðýya doðru büyür mü?

Biliyorum “hayýr” diyecek çoðumuz...Yanýldýk tabii!Çünkü aþaðýya doðru da büyür aðaçlar;kökleriyle...
Topraðýn derinliklerinde bulunan suyu emebilmek,
emdikleri bu su sayesinde daha çok boy atabilmek,
yeþerebilmek,meyve verebilmek,daha çok kalýnlaþýp hayata tutunabilmek için yaparlar bunu...Ya bizim köklerimiz! Bu baðlamda ülke tarihinin önemi yadsýnamayacak bir gerçek olup dikilir karþýmýza...
Yakýn tarihten alacaðýmýz dersler yanýnda,uzak tarihten kazanacaðýmýz güçler vardýr...Nereden gelip, nereye gittiðini hesaplayamayan uluslar, bu iþi iyi bilen uluslara yem olurlar sonra!..

Ülkemin yukarýya, aþaðýya, yanlara büyümesinden anladýðým baþka þeyler de vardý elbet!..Deniliyor ki, kiþi baþýna düþen yýllýk gelir 2200 dolardan 3000 dolara yükseldi!..Yapmayýn beyler,insanýn gülesi geliyor bu yükseliþe!..Ya siz yanlýþ hesap yapýyorsunuz, yada ben yanýlýyorum. Çünkü bana yansýyan 800 dolarlýk rahatlama yok ki!..Zaten ben þimdiye kadar 2200 dolarla deðil, 1000 dolarla yaþýyordum!..Ýþin kötüsü çok da alýþmýþtým buna!..Vazgeçemediðim sevgilimdi fakirliðim, sessizliðim...Bu yüzden hortumculara peþgeh çeken bir düzene bile karþý koyamamadým...
”Sokaklar yürümekle aþýnmaz” denilse de biliyorum baþýma gelecekleri yürüdüðüm zaman: Haksýzlýðý haykýran sesim susturulacak, sýrtým coplanacak,s
açlarým yolunacak,kollarým kýrýlasýya arkamda kenetlenecek...Yine üzülerek söylemeliyim ki bunlara da alýþtý bu millet!..Oysa alýþmak, kiþiyi ve ulusu geliþmekten alýkoyan çok kötü bir olgudur.

Ama ben size yüzde 6 büyümenin þeklini anlatabilirim,hazýr mýsýnýz?

Bu büyüme hýzýna ulaþmadan önce 52 kiloydum,58 kilo oldum!Aradaki 6 kilogram artýþ yüzde altý deðil,yüzde on birdir.DÝE verilerinin 5 puan daha önündeyim yani...Sevinmeliyim buna ama hayýr! Çünkü giysilerimin hiç biri uymuyor bedenime, yenisini alabilmek içinse param yok!.. Olan paramý ise beni þiþmanlatan yiyecekleri almaya harcadým...Aç kalmamak, ölmemek, topraðý doyurmamak için... Makarna, ekmek, bulgur, patates yiye yiye hücre yapým bozuldu. Et, süt, yumurta, meyve, bal, sebze alamaz oldum ya!..Dengesiz beslenmeden dolayý þekilden þekle girdim: yüzde altý yerine yüzde 11 büyüdüm! Ölmemek tek amacým haline geldi. Nasýl bir büyümeyse!...

Sutyen numaram 80 di, 85’e çýktý, takmýyorum...(ikiz kuleler yýkýldýJ)))

Ayakkabý numaram 35 di,37 oldu,yalýnayaðým!
Kabaným dar gelip söküldü. Üzerime kar yaðýyor durmadan, rüzgardayým, üþüyorum.

Pantolonlarýmýn fermuarý bir türlü kapanmýyor...Kimseler bir yerlerimi görmesin diye, boyu dizlerimde tunik giyiyorum.

Kazaklarým 'badi ' gibi duruyor üzerimde...Her yerim dýþarý fýrlýyor, foradayým...

Eski halimi hatýrladýkça mankenleri kýskanýyorum.Laf aramýzda debresyondayým vallaha!..Eþimle her gün kavga etmeye baþladým bu yüzden...Evin tadý tuzu kaçtý! Çünkü o, durmadan Fashýon TV seyrediyor da!..Çocuklar Duymasýn dizisinin Ýsmail’i mübarek!Ýsmail dedim de aklýma geldi; ona da kýzmýyor deðilim hani! Onca haným arar durur evlenecek, bir beni aramaz nedense!..Ah bir kere arasa beni, hemen kabul edeceðim evlenme teklifini! Görsün bakalým eþim, Fashýon TV nasýl seyredilirmiþ!..

Bu büyümüþlükten hiç memnun deðilim! Bedenimde meydana gelen urlarý saklamak için bir garip giyinmeye baþladým üstelik..

Etek boyumu, bacaklarýmýn tombulluðunu örtsün, hiç kimse çimdik atma sevdasýna düþmesin diye topuða kadar indirdim. Geçtiðim sokaklar salkým salkým...Bir türlü satamadým üzümlerimi...Hepsi bana kaldý!

Kafamý sýmsýký kapattýðým için yanaklarým bir kýzardý ki sormayýn gitsin! Bunaldým ama açmak iþime gelmiyor!..Sadece gözlerim kaldý dýþarýda. Fýldýr fýldýr baksam laf ederler neme lazým! Önüme bakýyorum hep!..Sürmelerim daha bir iyi görünüyor önüme bakarken...Kirpiklerim ise devriliyor yanaðým üstüne...Sen 'de' ekin demeti, be de'yim süpürge...

Ellerim hepten benim oldu. Kimse ile tokalaþmýyorum, el öpmüyorum artýk! Aile ziyaretlerini de kaldýrdým bu yüzden...Ola ki, orada bir erkek eline elim deðer, göz göze gelirim, günaha girerim, diye korkuyorum...Çözemediðim bir sorunum daha var ama bu konuda, kimselere açamadýðým: Bir erkeðin eline elim, gözüne gözüm deðerse, hamile mi kalýrým?J))Kalsam ne olur peki! Nasýlsa gereðinden fazla çocuk doðmuyor mu bu ülkede?Ha üç, ha beþ! Bir de bu yolla çocuðum olur, geleneði bozarým...Rekorlar kitabýndaki sayfam boþ duruyordu nasýlsa, o sayfaya ben varken bir baþkasýnýn adý mý yazýlsýn yani!?

Eskiden giydiðim þortlarý, kolsuz bluzlarý yaktým. Günahlarýn pençesine düþmüþ bir kuþ gibi çýrpýnýp duruyorum iþte...Ama ben bütün bunlara raðmen yüzde altý büyüdüm! Hiç kimse büyüdüðümü görmesin diye de kýlýktan kýlýða giriyorum durmadan...”Heyt!!! var mý bana yan bakan” diyen bir düþüncenin içine bukalemun gibi sýzdým açýkçasý! Ne yani, benden daha iyi bir artist var mý dünyada?

Hayýrlýsý!..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Havama Bak Hele
Acý Tatlý
Çatýlar
Bakla
Hey Kadýnlar
Anneyiz Biz
Münazara
Selam Efendim
Portakal
Milli Seviþmeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmam Olacaðým
Maldivler
Türlü Yaptým Türlü
Hýyar
Çocuk ve Et
Nüfus Artýþý
Baðýrdaklý Bebekler
Açlýk Sendromu
Benciform
Mahalle Maçý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Nohut [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.