..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Kâmuran Esen




10 Ocak 2002
Kýr Gelinciði  
Kâmuran Esen
Ýçinde bir þeyler kaynamaya baþladý Oya Haným’ýn.Yataðýna sýðmayan, coþkulu bir ýrmaðýn sesini duyuyordu.Hemen kýzýna sarýldý.Sarýldýðý beden, iki can taþýyordu.Onu yanaklarýndan öptü.Kýzýnýn ona bir torun vereceðine, kýzýnýn


:DFGB:
Sýcak bir yaz günüydü.Oya Haným; mütevazi evinde, iki yýldýr yazmakta olduðu kitabýnýn , son kontrollerini yapýyordu.Çalýþýrken, bir yandan da, “Bu yazdýklarým acaba ne zaman okuyucuya ulaþacak?” sorusuna yanýt arýyordu.

Aslýnda yýllardýr bir þeyler yazýp duruyordu. Ancak emekli olduktan sonra, daha bir programlý ve daha bir hevesle sürdürüyordu yazma çalýþmalarýný. Okumak ve yazmak onun için çok zevkli bir uðraþýydý.Yazdýklarý, konuklar için hazýrlanmýþ yemekler gibiydi.E ðer konuklar gelmez, hazýrladýðý yemekler yenmezse; o kadar emek, o kadar hazýrlýk boþa gidecekti.

Okuduðu kitaplarla kýyaslýyordu yazdýklarýný. Okuduklarýndan hiç de aþaðý deðildi.Ayrýca; her yazýlanýn okunmaya deðer olduðuna inanýyordu.Duygu ve düþünceler, mutlaka baþkalarýyla paylaþýlmalýydý. O nedenle, yazdýklarý da okunmaya deðerdi. Yazmaktaki amacý; duygu ve düþüncelerini, umutlarýný, beklentilerini, anýlarýný baþkalarýyla paylaþmaktý.

Yazdýklarý, þimdilik, yer altýndaki madenlere benziyordu. Madenler, yeryüzüne çýkarýlmadýklarý, iþlenmedikleri müddetçe, nasýl bir iþe yaramazsa; yazdýklarý da , okunmadýklarý müddetçe hiçbir iþe yaramazdý. Onlarýn mutlaka ama mutlaka, okuyuculara ulaþmasý gerekiyordu.

Aklý, bu düþüncelerin birinden diðerine gidip gelirken, kapýnýn çaldýðýný duydu.Düþüncelerinden sýyrýlýp kapýya koþtu. Gelen kýzýydý.Ý ki yýl önce evlenmiþti kýzý. Bir kuþ gibi uçup gitmiþti yuvadan.Tek çocuklarýnýn evden ayrýlmasýyla, karý koca yalnýz kalmýþlardý.Onu evlendirirken; “Biz evlenme, evlât sahibi olma konusunda acele mi ettik acaba?” diye düþünmüþtü. Çünkü, yaþýtlarýnýn birçoðunun çocuklarý henüz küçüktü. Ýçlerinde daha ilköðretim okuluna gidenler bile vardý. Ama o erken evlenmiþ, erken anne olmuþtu. Böylece kýzý da, erken uçmuþtu yuvadan.

Kýzýna kapýyý açarken, iþte bunlarý düþündü. Kýzý içeri girer girmez, koltuða attý kendini.Yanaklarý al al olmuþtu. Korkmuþ ya da heyecanlanmýþ bir hali vardý.

Oya Haným “Ne oldu kýzým, nen var?” diye sormaya hazýrlanýrken, kýzý ondan önce davrandý. Oya Haným sormadan, o söyledi neler olduðunu.
- “Anne! Ben hamileyim.Bebeðimiz olacak.”
Çok kýsa bir sessizlik oldu.Ve atýldý Oya Haným:
-Aaa! Öyle mi ? Çok sevindim. Ne zaman öðrendin bunu?
Aslýnda o anda hiçbir þey hissetmemiþti.Daha doðrusu, bir yýldýrým hýzýyla aklýndan, gönlünden geçenlere ne ad vereceðini bilemiyordu.Dünki çocuðu, þimdi bir anne adayýydý demek.
-“Bugün öðrendim.” Diye yanýtladý kýzý.Henüz bir aylýkmýþ.
Ýçinde bir þeyler kaynamaya baþladý Oya Haným’ýn.Yataðýna sýðmayan, coþkulu bir ýrmaðýn sesini duyuyordu. Hemen kýzýna sarýldý. Sarýldýðý beden, iki can taþýyordu.Onu yanaklarýndan öptü. Kýzýnýn ona bir torun vereceðine, kýzýnýn bebeklik günlerini sanki yeniden yaþayacak olacaðýna inanamýyordu.

Oya Haným, hamile olan kýzýnýn bebekliðini düþündü hemen. Soðuk bir kýþ akþamýnda dünyaya getirmiþti onu. O bebek ne zaman büyümüþ, ne zaman evlenmiþ, ne zaman bir anne olabilecek yaþa gelmiþti. Kýzý, Oya Haným için hâlâ bir çocuktu. Onun gözünde hiç büyümeyen bir çocuk.

Koltukta oturan kýzý gitmiþ, sanki onun yerine körpe bir fidan gelmiþti. Ya da narin bir kýr gelinciði. Ayakta durmaya , rüzgârda topraða tutunmaya çalýþan bir kýr gelinciði. Zayýf, narin dalýnda bir tomurcuk vardý kýr gelinciðinin. O tomurcuðu, o körpe dal acaba nasýl taþýyacaktý .Ýleride açacak çiçeðini, dalýnda taþýyabilecek miydi, onu besleyebilecek miydi?

Sonra birden silkindi. Hayal ettiði o kýr gelinciði gitti ve yerine yine kýzý oturdu. Aðlamakla gülmek arasýnda gidip gelen güzel kýzý. Hatta Oya Haným’ýn gözünde, dünyanýn en güzel kýzý. Kýzýnýn artýk iyice büyümüþ olduðunu o zaman daha iyi anladý.

Bebeðin ne zaman dünyaya geleceðini hesapladýlar kýzýyla. Minik bir yavru katýlacaktý aralarýna. Kýzý evlenip gittikten sonra Oya Haným’ýn düþtüðü boþluðu dolduracak bir yavru.......Farklý görünüþte bebek yüzleri gelip geçiyordu gözlerinden Oya Haným’ýn. Esmer, kumral, sarýþýn, beyaz ve gül yüzlü bebekler.”Acaba, torunum, bu bebeklerin hangisine benzeyecek ?” diye düþünüyordu.

Bir çiçek filizlendi içinde Oya Haným’ýn. Hýzla büyüyen, kokusunu duyduðu, yapraklarýnýn içini okþadýðýný hissettiði bir çiçek. Bir an önce ellerine verilmesini beklediði bir çiçek.

Oya Haným þimdi, körpe dalýnýn, çiçek açýp, meyve vereceði günü bekliyor. Heyecanla, umutla........

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selamlar
Gönderen: TURGUT TUNÇ / Ýskenderun/Türkiye
30 Haziran 2003
öncelikle selamlar. Okudugum yazýlardan hemen hemen en güzelllerinden biriydi. Okurken içinde sanki oya hanýmýn sevinci canlandý. Oya haným elinden uçup giden kýzýna tekrar kavuþacaðýna inanýyorminicik yavru ile eski günlerinsevinci tekrar canlanacak içinde. OYA hanýma yazdýðý yazýlarýnda baþarýlar dilerim inþallah baþarýlý olur. Site yönetimine bize butür yazýlarý okuma imkaný saðladýðý için teþekkürlerimi borç biliyor Baþarýlarýnýn devamýný diliyorum...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Bir Doðum Günü Öyküsü
Kadýn Hastalýðý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam
Keltepe'nin Öyküsü
Eşeği Düğüne Çağırmışlar
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Biz Üç Kardeþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.