..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Necat Dilaver




26 Kasým 2004
Yalnýzlýk ve Aþk  
Necat Dilaver
Gerçekten de aþk eþittir yalnýzlýða o da eþittir hayata. Evet hastalýk çaresine eþit . Peki ama hangisi hastalýk, hangisi çare?


:BCFC:
Ýnsanlýðýn en yüce - aslýnda -tek duygusu aþk deðil mi. Ýnsan aþkýný sevdiði ile bile paylaþamaz. Tam tersi aþk yalnýzlýkla doðrulanýr. Aþk iki kiþilik yalnýzlýktýr belki bir çoðumuzun içinden geçirdiði ya da zannettiði gibi. Ama aslýnda aþk, yalnýzlýða insanlýðýn bulduðu tek ilaçtýr, içeriði ise steroittir.
Seven o kadar bencildir ki kimseye tahammül edemez. Gerekirse tüm ömrünü yalnýz yaþamayý göze alýr, sevdiði onu aradýðýnda ben hazýrým diyebilmek için. Ýþte o an baþlar asýl yalnýzlýk, çünkü bulamayacaktýr býraktýðý yerde duygularýný. Yalnýzlýk çoktan yaðmalamýþtýr hayatýndaki her þeyi, gerçekte iyi olan budur ama sýradan insanlar anlamaz ve hayatlarý böyle sürüp gider.
Aþkýn tarifini yapabilen varsa yalnýzlýðý da ondan öðrenebiliriz. Bu ikisi sonsuza uzanan ve sürekli kesiþen iki eðri gibidir. Kesiþmedikleri dönemlerde yaþar insan.
Yalnýzca yalnýzlýk aþýk olmaz ya da var mýdýr aþk? Yalnýzlýk varsa- ki aþkýn sonu mu baþý mý belli deðil belki de tam ortasýdýr yalnýzlýk - aþk nasýl olmaz. Yalnýzlýk aþka, aþk yalnýzlýða aþýk. Kimin sevgisi büyük bilinmez, kim ilk terk eder bilinmez, hangisi diþi hangisi erkek bilinmez.
Aþýk olma nedenimiz baþka bir insana ihtiyacýmýz olmasýdýr, yani yalnýzlýktýr. O sýrada -yalnýz olduðumuzu hissettiðimizde-kim yakýnýmýzdaysa, toplum onayýný da alarak aþýk oluruz ona. Tabi þimdi tüm o romantik ve aptal aþýklar bunu þiddetle reddedecekler ama onlar da bir gün anlar.
Hangimiz istemez aþýk olmayý? Galiba aþýk olup, aþkýn yalnýzlýða ilaç olamayacaðýný anlayanlar istemez. Ýnanýn bu insanlar hiç de az deðildir. Niye dünya bu kadar maddeci sanýyorsunuz. Yalnýzlýklarýn ilacý olduðu sanýlan aþkýn da boþa çýkmasý insanlarý dünya iþleriyle meþgul olmaya iter ve bu sayede geliþir bilim. Bu saptama ütopik gelebilir size ama düþünün.
Gerçekten de aþk eþittir yalnýzlýða o da eþittir hayata. Evet hastalýk çaresine eþit . Peki ama hangisi hastalýk hangisi çare? Bu insandan insana deðiþir mi? Hayýr, bu her insanda yaþadýðý zaman dilimine göre deðiþir. Yani yalnýzlýk bazen çare bazen hastalýktýr. Birbirlerinden faydalanýlýr yalnýzlýk ve aþk ama aþk varolabilmek için yalnýzlýða muhtaçtýr. Hayat da bu ikisini doðrulama veya yenme veya yaþama çabasýdýr ve bunlardýr. Hiç kimse hayatýnýn anlamýný aramasýn ben söyleyeyim; Her ölümlünün yaþam gereði yalnýzlýktýr, yaþama amacý yalnýzlýðý yenme çabasýdýr. Aþk bu çabanýn da bir duraðý, bir mola yeri ya da steroitidir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýzlýk ve Ölüm
Yalnýzlýk ve Mutluluk
Dene - Me
Yalnýzlýk ve Kent
Yalnýzlýk ve Ýnsan ve Daha Ýnsanlar
Öylesine...
Yalnýzlýk Ne Zaman Fark Edilir?
Yalnýzlýk ve Portakal Kabuðu
Deðiþim...
Açlýk...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aforizmalar - Aþka
Seni Seviyorum: Dünyanýn En Saçma Cümlesi.
Ben...
An'sal Yaklaþýmlar
Sevemeyen Üþür...
Sevmediðim Kelimeler
Aforizmalar - Hayata
Hey Hayat...
Ýnsan/ Mutlak Ýnsan...
'An'

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüzün [Þiir]
Melanin [Þiir]
Yaþ ve Aþk... [Þiir]
Gülüþ... [Þiir]
2022, Prozac [Þiir]
Yaþlý... [Þiir]
Sev Oðlum... [Þiir]
Aþkýn Ýspatý Hüzün [Þiir]
D' ve Anlam [Þiir]
Aç Gözlerini [Þiir]


Necat Dilaver kimdir?

Ara-yýþ. . . Þiirde, öyküde ve yaþamda; 'ara' da kalma ederi: Arayýþ. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Umut, ekmek, sömürü, tanrý, insan, hayat, hüzün...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Necat Dilaver, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.