..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




16 Aralýk 2004
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme  
Kâmuran Esen
Umarým sizin izedebiyat zevkiniz, hobi aþamasýndadýr.


:DGHJ:
Yaþanan tecrübelerden, izedebiyat üyeleri üzerinde yapýlan gözlem ve araþtýrmalardan çýkan sonuçlara göre; izedebiyat’ýn alýþkanlýk, hatta tiryakilik yaptýðý ne yazýk ki kesinlik kazanmýþtýr. Önce hobi olarak baþladýðý ve zamanla tedavisi zor bir hastalýk haline geldiði bilinmektedir. Bu hastalýk, ölümcül olmamakla birlikte; hastalarda görme kaybýna, vücudun kemik yapýsýnda ve hatta sinir sisteminde bozukluða yol açmaktadýr. Hastalýk bulaþýcýdýr.

HASTALIÐIN NEDENLERÝ:

Bu hastalýk daha çok yetiþkinlerde ve özellikle kendini boþlukta hisseden emeklilerde(benim gibi) sýklýkla görülür. Hastalýðýn bilinen ve doðrulanan baþlýca nedenleri þunlardýr:

* Yýllardýr yazdýklarýný okutacak birilerini bulamamak, hastalýðýn en belirgin nedenlerinden biridir.
* Saçma sapan tv programlarýný izlemekten gýna gelmek.
* Yazdýðý þiir, deneme, öykü gibi bilumum yazý türlerini hiçbir yayýnevine beðendirememek.
* Etrafýnda kendisiyle birþeyler paylaþacak birilerini bulamamak.
* Okumaya, yazmaya fazla düþkün olmak ve yazdýklarýný biriyle paylaþma ihtiyacý duymak, hastalýðýn ortaya çýkmasýnda önemli bir etkendir.

BELÝRTÝLER:

* Hasta, gece yataðýndan kalkar, izedebiyat’a göndermek için þiirler yazar.
* izedebiyat’a gönderilen her yazýyý okumaktan, hastanýn gözleri kan çanaðýna döner.Yüz solgun, avurtlar çöküktür.
* Ýkide bir arkadaþlarýna telefon ederek, siteye göndereceði þiirleri okur.
* Yazýlarýný kaç kiþi okumuþ, kaç kiþi kütüphanesine almýþ diye iþlem merkezine girer çýkar durur.
* Aþýrý duygusallýk görülür. Bazý þiir veya denemelerine yapýlan incitici yorumlara üzülür, aðlamaklý olur. ” Bunlarýn amacý üzüm yemek deðil, baðcýyý dövmek,” diye söylenir.
* Hasta; yemek yaparken, bulaþýk yýkarken gözlerini sabit bir noktaya diker. Sonra, bilinçsiz bir þekilde bulaþýk elleriyle bilgisayara doðru yönelir, izedebiyat’ý týklar.
* Sýk sýk “ Bugün izedebiyat’a hangi þiirimi göndersem, hangisini göndersem? ” diye söylendiði duyulur.
* izedebiyat’ ta okurken, izedebiyat’a yazarken; çalan kapýyý, telefonu duymaz. Dört, beþ büyüklüðündeki deprem bile, hastayý etkilemez. Ayrýca kendini; aile bireylerinden, eþ – dost çevresinden tecrit edilmiþ hisseder. Az ötede oturan eþini ve onunla evli olduðunu unutur. Hatta, hastalýðý çok ilerlemiþ olanlarýn, eþini görünce, “A - aaaaaa ! Bu adam ( kadýn) da kim? ” diye þaþýrdýðý görülür.
* izedebiyat’a girmek istediðinde ama giremediðinde, hele ekranda “service unavailable” ibaresini görünce, saçýný – baþýný yolar.

TAMAMLAYACI BULGULAR:

* Hasta, sokakta gördüðü her kiþiye; “ Acaba bu, izedebiyat’a yazýyor mu? Yazdýklarýmý okuyor mu ? ” diye bakar.
* Her ay onlarca milyon lira internet parasý öder.
* Gerçek arkadaþlarý ile, izedebiyat’ taki yazar arkadaþlarýný birbirine karýþtýrýr. Hasta eðer kadýnsa; yazar arkadaþlarýnýn gün’e gelmelerini bekler. Yok eðer erkekse, gittiði her kahvede þair – yazar arkadaþlarýný bekler.
* Telefonda kendisine “Alo! Ben ....” diyen hemen herkese, “Ay ! Siz izedebiyat’ tan falan falan mýsýnýz yoksa?” diye sorar.
* Yazýlarýnýn okunmadýðýný görünce krize girer, sakinleþtirici alýr.

AYIRICI TEÞHÝÞ:

Ýzedebiyat hastalýðý ile sýradan internet hastalýðý, küçük benzerlikler gösterdiði halde, zaman zaman birbirine karýþtýrýlýr. izedebiyat hastalýðýný internet hastalýðýndan ayýran en belirgin fark; izedebiyat hastalarýnýn kendilerini ifade etmede, okuduklarýný ve dinlediklerini hemen kavramada çok baþarýlý olmalarý, ülke sorunlarýyla çok yakýndan ilgilenmeleridir.

EVRÝM:

* Bu hastalýðýn evrimi gençlerde deðiþken olmakla birlikte, yetiþkinlerde, zamanýnda tedavi edilemezse çok uzun sürer. Günden güne hastalýðýn þiddeti artar.
* Ekrana saatlerce bakmaktan, yeteri kadar uyumamaktan dolayý; hastanýn göz altlarý siyahlaþýr, birkaç ay sonra saç dökülmesi görülür.
* Hastalýk, eðer ilk yýlda tedavi edilmezse kronikleþir ve tedaviden olumlu sonuç alýnamayabilir.

HASTALIÐIN ÖTEKÝ BÝÇÝMLERÝ:

* Bazý izedebiyat hastalarýnda, saatlerce pc baþýnda kalmaktan dolayý görme bozukluklarý ve kilo kaybý görülür.
* Hasta; evine gelen herkese yazý ve þiirleri okumak , okutmak ister; reddedenlere karþý ise zor kullanma gibi davranýþ bozukluðu gösterir.
* pc karþýsýnda fazla oturmaktan sýk sýk belde tutukluk, nadiren de kamburluk görülür.
* Çok sýklýkla, vücudun deðiþik bölgelerinde kireçlenmelere rastlanýr.
* Bazý hastalarýn, izedebiyattaki yazýlarý okurken sürekli birþeyler atýþtýrmaktan dolayý , fazla kilo almaktan þikâyet ettikleri görülür.
* Uzun süre hareketsiz kalma, izedebiyat yüzünden spor yapmayý unutma gibi sebeplerden dolayý; kadýnlarda selülitlerde artma , erkeklerde ise, bel bölgesinde kalýnlaþma görülür.

TEDAVÝ:

* Hastalar, uzun bir süre bilgisayardan, dolayýsýyla izedebiyat’ tan uzak tutulur........”Ananýn karnýndan izedebiyat’ la mý doðdun sanki ! ” diye, iyice fýrçalanýr.
* Hastalara, internet olmayan ortamlarda tatil yaptýrýlýr...Ýzcilik, yürüyüþ, aletli cimnastik gibi etkinliklerin çok yararlý olduðu, yapýlan deneyler sonucunda kesinlik kazanmýþtýr.
* Hastalarý izedebiyat hastalýðýndan kurtarmak için; kendilerini Halk Eðitimi bünyesinde verilen kumaþ boyama, ahþap boyama gibi el sanatlarý kursuna göndermek en etkili tedavi biçimlerinden biridir. Herhangi bir dernekte çalýþmak da hastayý biraz rahatlatýr.
* Bir yazýyý kitaptan okumanýn, nette okumaktan daha zevkli, daha etkili olacaðýný anlatmak, bu kiþilere çeþit çeþit kitaplar almak da çok olumlu sonuçlar verir.
* Ayrýca izedebiyat hastalarýna hayatýn; yazmaktan, okunmaktan ve okumaktan ibaret olmadýðýný düþünmeye yönlendirmek için, onlarý tiyatroya, sinemaya götürmek de çok yararlý olur.

Umarým sizin izedebiyat zevkiniz, hobi aþamasýndadýr. Bu hobinizin hastalýða dönüþmemesi için, gerekli önlemleri þimdiden alýnýz. Çünkü, hastalýk dediðiniz þey iðneyle giriyor, çuvaldýzla çýkýyor. Hatta kazmayla! ...Yaaaaaaa!







.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Biraz rahatladým döndüm.
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
5 Aðustos 2015
Durumum : Yazýnýzdaki ''biraz rahatlatýlan'' hastalar!! arasýnda yer alýyorum. Hastalýk !! nüksediyor haliyle... Saygýlar.

:: Size aynen katýlýyorum...
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
3 Þubat 2010
Ýzedebiyat ile ilgili hissiyatýmý fazlasýyla dile getirmiþsiniz. Usta kaleminiz, size yakýþýr biçimde; Ýzedebiyatçýlarýn hal-i pür melâlini ilmik ilmik nakþetmiþ. Saygýlarýmý gönderiyorum...

:: hoy hoy hoy
Gönderen: bilgin / , Türkiye
20 Kasým 2008
hocam ilk yorumumu size elinize saðlýk. acaba hata mý ettim bu siteye baþlamakla :D

:: :))
Gönderen: Burcu / , Türkiye
20 Temmuz 2008
Ben bu hastalýktan kurtulmak için 2 yýl ara vermiþtim internete haklýsýnýz. Kendi evime geçince yine baþladým yazmaya. Ama görüyorum ki sizinle yazý olarak henüz tanýþamamýþýz. Yazýlarýnýzda verdiðiniz pozitif elektrik beni çok etkiledi. Amatör yazar sayfama da beklerim sizi, güzel yorumlarýnýzý. Meslektaþmýþýz ne de olsa. Güzel günlerde kalýn inþallah....

:: ÇOK KOMÝK YAHU!:)))
Gönderen: mehtap kocamaz / Uþak/Türkiye
26 Nisan 2007
BUNLARIN ÇOÐU BENDE DE VARR....ÇOK KOMÝKTÝ:)...

:: ayný ben:))!
Gönderen: Þükran Karahan / Uþak/Türkiye
28 Haziran 2006
bu yazýnýzý ilk defa okuyorum sevgili kamuran hocam. ve her cümlenizde kendimi bulmadým desem yalan olur...ayyy!ayný ben!yoksa ben de mi hasta oluyorum! olsun hayatta bir þeylere tutunuyoruz bir þekilde,yüreðimizi artniyetsizce ypaylaþýyoruz ya,olsun ,ne olursa olsun, yüreðinize saðlýk sevgiler!

:: Sayýn Esen
Gönderen: onur ilter / istanbul/Türkiye
28 Ocak 2006
Bu sevimli çýkarýmýnýz için teþekkürler. Gerçekten hoþuma gitti. Henüz genç de olsam anlattýklarýnýzý gözlemleyebildiðim kimseler var etrafýmda. Ama hastalýk deðil tabi. hatta hasatlýksa da böyle hastalanalým, deðil mi? :) iyi günler dilerim

:: Ýþte budur
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
21 Kasým 2005
Sayýn Esen, nükte, gerçek,sohbet ve daha nice tatlarla dolu yazýnýzý bir solukta okudum. Anlayabilmek için yorulmadan... Teþekkürler.

:: :)
Gönderen: Guvercin / Ankara/Türkiye
5 Mart 2005
Hoþgeldiniz Kâmuran Hanýmefendi. Büyük bir keyifle ve zevkle okudum yazýnýzý size has bir üslup yine yine çok güzel. Bu arada kitabýnýzý da okudum o da ayrý bir güzeldi. Okumayanlara tavsiye ederim. Kendinize iyi bakýn. Sevgi ve saygýlarýmla.

:: semptom , sendrom derken sonu fenadýr gidiþin..:))
Gönderen: aynur özbek uluç / Ýstanbul/Türkiye
29 Aralýk 2004
Hýmmm, ateþ bacayý sarmadan kendime mukayyet olayým valla:)))iyi bir uyarý.. Derhal havalandýrmalarý çalýþtýrýn, filikalarý denize indirin, can yelekleri nerde.. acil durum, acil durum..( abartmayý severim:))) Þaka bir yana, oldukça da doðru yanlar barýndýrdýðýný düþünüyorum.. Bu tür edebiyat sitelerine müptelalýðýn sonu fenadýr yani..Kara mizah olmuþ.sevgilerimle..aynur özbek uluç

:: iyi teþhiz
Gönderen: kadir yasan / Konya/Türk ve Caicos Adalarý
27 Aralýk 2004
imzamý atýyorum

:: Hep bakýyordum; 'acaba döndün mü' diye...
Gönderen: Ýlke Ersoy / Ýstanbul/Türkiye
23 Aralýk 2004
Hasret kalmýþtým yüreðimi ýsýtan kalemine Kamuran ablacýðým, hoþgeldin yeniden. Kucak dolusu sevgiler.

:: Merhaba, sayýn hocam
Gönderen: Mutlu HASPOLAT / Mardin/Türkiye
22 Aralýk 2004
Öncelikle, yazýnýzý beðeniyle okudum. Teþhislerinizin doðru olduðunu söylemek isterim. Ben henüz hobi olarak yapýyorum ama günün birinde hastalanacaðýmdan da eminim. Sizin gibi güçlü kalemler sayesinde... Yazýlarýnýzla tanýþtýðýma çok memnun oldum. sevgiler...

:: AYNEN ÖYLE
Gönderen: Arzu MUMCU / Ýstanbul/Türkiye
20 Aralýk 2004
Kamuran ablacým nihayet...Hoþgeldin..Sefalar getirdin..yazdýklarýn doðru vallahi..onca yoðun tempoda çalýþmama raðmen hergün Ýzedebiyat'a girip, bugün kimlerin yeni eserleri yayýmlanmýþ acaba diyerek mutlaka bir göz atýyorum..bu da hasatlýðýn bendeki boyutu..seni okumak çok keyifli..yeni yazýlarýnda buluþmak dileðiyle..Not: ben pek yazamýyorum sanýrým ilham perilerim beni terk etti :))) saygýyla..

:: merhaba
Gönderen: Duygu Ergun / /
20 Aralýk 2004
Merhabalar... Yeniden :) Yine o güzel yazýlarýnýzý okumak beni çok sevindirdi.. Gerçekten doðru teþhisleriniz olmuþ bu konuyla ilgili. Malesef bu hastalýðýn genellikle bütün izedebiyat yazarlarýnda ileri derecede olduðunu düþünüyorum ve çaresine acilen bakýlmasýný arz ediyorum :)) Kaleminize saðlýk. Görüþmek üzere.. Duygu Ergun

:: Merhaba...
Gönderen: Seynur Ýnal / Ankara/Türkiye
20 Aralýk 2004
Yine, yeni, yeniden merhaba Kâmuran haným... Yazdýklarýnýzla tekrar buluþmaktan öyle mutlu oldum ki. Ýyi ki varsýnýz ve varlýðýnýz daim olsun. Baki muhabbetlerimle... Sevgi ve saygýlar...

:: Hoþgeldiniz!
Gönderen: bee / Ýstanbul/
20 Aralýk 2004
Merhabalar, bugünlerde bir mesaj yazýp "hadi bekliyoruz ama" diyecektim. Tekrar yazmaya baþlamanýza çok sevindim. Sevgilerimle...bee

:: Ýyiki varsýnýz .
Gönderen: gürcan erbaþ / Ýstanbul/Türkiye
20 Aralýk 2004
Sayýn hocam, Tekrar yazýlarýnýzý görmek çok sevindirici oldu benim için. Kutlarým sizi tekrar. Hele ayný meslek ve ayný konumda olmamýz nedeniyle yazdýklarýnýzýn büyük bölümüne katýlýyorum. Yazýnýzý okurken gözümden yaþlar aktýðýný söylemekten çekinmeyeceðim. Esen kalýn,hoþçakalýn. Saðlýk ve mutluluklar dileðiyle tekrar.

:: Çok özlemiþim sizi okuyup gülmeyi:))
Gönderen: Serpil Baþol / küçük bir deniz þehri.../Türkiye
20 Aralýk 2004
Sevgili KâMURAN Esen öðretmenim, Ne çok güldüm okurken sizi bilemezsiniz:)) galiba bende de bu hastalýk belirtileri var.Bende telefon faturasý yerine adsl denen illet var bir de üstelik. Sizin burada yazdýðýnýz tavsiyeler bana iþlemiyor. Ayrýca ne yapmamý önerirsiniz?Sizi okumayý da okurken gülmeyi de çok özlemiþim:)) Sevgiyle ve de sevgimle kalýn öðretmenim:))




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Evli Bayanlara Öðütler
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 11

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.