..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Çok yönlü bir âlim olan Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri’ni tavsif ve tasvir etmek için yeterli bir kelime bulmakta zorlanýyorum.O hem bir þair,hem bir yazar,hem bir tasavvufçu,hem de pozitif bilimlerle uðraþan çaðdaþ manada bir bilim adamýydý.


:CJCG:
Çok yönlü bir âlim olan Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri’ni tavsif ve tasvir etmek için yeterli bir kelime bulmakta zorlanýyorum.O hem bir þair,hem bir yazar,hem bir tasavvufçu,hem de pozitif bilimlerle uðraþan çaðdaþ manada bir bilim adamýydý.Bahsi geçen bu sahalarýn hepsinde de azami derecede muvaffak olmuþtur.En önemli hususiyeti,söylediklerini öncelikle yaþamýþ olmasýdýr.Bu da onun geniþ kitlelerce sevilip okunmasýna zemin hazýrlamýþtýr.
     18 Mayýs 1703 yýlýnda(bundan üç asýr evvel) Erzurum’un Hasankale kazasýnda dünyaya gelen bu büyük zat,altý yaþýndayken annesi Þerife Hanife Hatun’u,on yedi yaþýna geldiðinde de babasý Derviþ Osman Efendi’yi kaybetmiþtir.Babasý,meþhur Kadirî þeyhi Ýsmail Fakirullah’a baðlý idi.Sýrf bunun için yurdundan ayrýlýp,hocasýnýn yanýna,Siirt’in Tillo Bucaðý’na yerleþmiþtir.Küçük Ýbrahim de bir süre amcalarýyla birlikte ikamet ettikten sonra babasýnýn yanýna,Tillo’ya göç etmiþtir.Kendisi de Ýsmail Fakirullah isimli zattan fevkalâde etkilenmiþ,onun himayesinde dinî ve tasavvufî ilimler sahasýnda derinleþmiþtir.Hocasý rahmetli olunca,dergâhýn baþýna kendisi geçerek onlarca talebe yetiþtirmiþtir.
     
     Ýbrahim Hakký Hazretleri denilince,ilk olarak onun o meþhur Mârifetnâme isimli eseri aklýmýza gelmektedir.Deðiþik konularý ihtiva eden bu ansiklopedik eser,uzun yýllardan beri sevilerek okunmaktadýr.Eser bir mukaddime(önsöz),üç fen ve bir hatime olmak üzere,beþ bölümden meydana gelmektedir.Sekiz yüz sayfadan mürekkep ,hacimli bir kitaptýr.Bu kýymetli eserde dünyanýn yaratýlýþý,gökler,melekler,cennet ve cehennem,güneþ,ay,yýldýzlar,arzýn katlarý,kýyamet alâmetleri,akýl,nefis,anasýr-ý
erbaa(hava,su,ateþ,toprak),bitkiler,hayvanlar,aritmetik,geometri,astronomi,astroloji,atmosfer,madenler,iklimler,kýtalar,bedenin yapýsý…vb. gibi konulara deðiniliyor.Din ile ilim tek bir çerçevede bütünleþtiriliyor.Ýnsan tahkikî imana eriþiyor.1400 yýl evvel,kâinatý ve insanlýðý þereflendiren Kur’an’ýn gerçek bir mucize olduðunu tüm çýplaklýðýyla görüyoruz Mârifetnâme’nin satýr aralarýnda.
     Bu büyük tasavvuf ehlinin,Mârifetnâme’nin dýþýnda,onlarca eseri daha vardýr.Bunlardan en önemlileri Divan,Ýrfaniyye,Ýnsaniyye,Mecmuatü’l-Maâni,Tuhfetü’l-Kiram Nuhbetü’l-Kiram,Meþakiku’l Yûh,Sefine-i Nûh,Kenzü’l-Futûh,Definetü’r-Rûh,Ruhu’þ –Þurûh,Ülfetü’l-Enam,Urvetü’l-Ýslâm,Heyetü’l-Ýslâm’dýr.Bu eserlerin çoðunu Tillo’da kaleme almýþtýr.Zaten en verimli yýllarý da burada geçmiþtir.Kitap yazmayla talebe yetiþtirmeyi bir arada,dengeyle yürütmüþtür.
      Erzurumlu Ýbrahim Hakký,ayný zamanda iyi bir þairdir.Þiirlerini yazarken Yunus Emre’den etkilenmiþtir.O da Yunus gibi,þiirlerinde Allah aþkýný aðýrlýklý olarak iþlemiþtir.Müstakil bir Divan’ý mevcuttur.Çok rahat bir söyleyiþ tarzý vardýr.Ýçinden geçen duygu ve düþünceleri,þiirin kalýplarý içerisinde mýsralara dökmüþtür.Onun sevilerek okunmasýnýn sebebi üslûbundaki samimiyettir.Tefviznâme isimli uzun bir þiiri,her þeyiyle,her halükârda Allah’a teslim olanlarýn dillerinden düþürmediði bir manzume olmuþtur.Özellikle þu kýsmý çok mânidardýr:
     “Hak þerleri hayr eyler
      Zannetme ki gayr eyler
      Arif aný seyr eyler
      Mevlâ görelim neyler
      Neylerse güzel eyler.”
      18.yüzyýlýn mümtaz þahsiyetlerinden biri olan Ýbrahim Hakký Hazretleri,yazdýðý eserlerde þahsî bir üslûp ve zamanýna göre sade bir dil kullanmýþtýr.Denebilir ki onun nâsýrlýðý,þairliðinden ileridir.77 yýllýk ömründe onlarca eser telif eden bu Allah dostu,22 Haziran 1780 tarihinde,çok sevdiði Rabbine kavuþmuþtur.Allah rahmet eylesin.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü
Ziya Gökalp'in Manevî Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.