..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet  
M.NÝHAT MALKOÇ
Her canlý doðar,büyür ve ölür.Doðumla ölüm arasýnda geçen süreye “ömür” adýný veriyoruz.Hayat bazen acý,bazen huzurlu anlarla doludur.Buna hazýrlýklý olmak gerekir.


:GGFG:
Her canlý doðar,büyür ve ölür.Doðumla ölüm arasýnda geçen süreye “ömür” adýný veriyoruz.Hayat bazen acý,bazen huzurlu anlarla doludur.Buna hazýrlýklý olmak gerekir.
     Ýnsan mevsimlere benzer.Ýlkbahar çocukluk,yaz gençlik,sonbahar yaþlýlýk,kýþ ise ömrün son demlerine karþýlýktýr.Sonbaharda yapraklar sararýp düþer.Yaþlýlýk da böyledir.Ýnsan takatten düþerek güçsüzleþir.Saçý,sakalý beyazlanýr.Bunlar,anlayan için çok þey ifade eder.Bu deðiþiklikler ömrün son demlerine iþarettir.Adýmlarýmýzý ona göre atmalýyýz.
     Ecdadýmýz: “Gençlik kuþtur,ihtiyarlýk aðýr kýþtýr” demiþ.Kiþi gençken bir kuþ gibi rahat hareket eder.Yaþlandýkça dizlerin baðý çözülür.Yaþlýlýkta ibadet etmek de iyice zorlaþýr.Hem gençlikte yapýlan ibadet daha makbûldür.
     Gençlik sürekli kalýcý deðildir.Her insan yaþlýlýðý tadacaktýr.Gençler bunu bilmeli ve ona göre hareket etmelidir.Ýnsan küçüðünü,büyüðünü tanýmalýdýr.Saygý,sevgi ve hürmet göstermelidir.Bu konuda Peygamberimiz þöyle buyurmuþtur:
     “Küçüðümüze merhamet etmeyen,büyüðümüzün þerefini tanýyýp ona saygý göstermeyen bizden deðildir.”
     Osmanlý Devleti altý asýr boyunca yaþamýþ koca bir çýnardý.Bu imparatorluk zamanýnda yaþlýlar el üstünde tutulurdu.Onlarýn bilgi ve tecrübelerinden yararlanýlýrdý.Oysa günümüzde yaþlýlara “iflas etmiþ tüccar” gözüyle bakýlmaktadýr.Aðýr bir yük ve engel olarak görülmektedirler.
     Yirmi birinci asra girdiðimiz bu günlerde insanlarýn þefkat ve merhamet duygularý materyalizmin potasýnda yok olmaya yüz tutmuþtur.Artýk gençler evlenince ana babalarýndan ayrýlmaktadýr.Ebeveyninden ayrý yaþamayý tercih etmektedirler.Evlâtlar,anne babalarýnýn yaþlýlýk dönemlerinde yanlarýnda olmasý gerekirken tam tersini yapmaktadýrlar.
     Rahmetli babam, meþhûr bir hikâye anlatýrdý:
     “Adamýn birisi yaþlý babasýndan iyice býkmýþ.Onu evinden uzaklaþtýrmak için planlar kuruyormuþ.En sonunda babasýný ýssýz bir daða býrakmaya karar vermiþ.Babasýný sepete koyarak daðýn yolunu tutmuþ.Adamýn yanýnda da küçük oðlu varmýþ.Kan ter içinde daðýn zirvesine varmýþlar.Adam,dað baþýnda babasýný sepetin içinde býrakarak hýzlý adýmlarla eve yönelmiþ.Küçük çocuk bu durum karþýsýnda telâþla babasýna seslenerek, kendisinden beklenmeyen þu ibret dolu sözleri söylemiþ:
     -Baba sepeti unuttun,sepeti!...
     Bu durum karþýsýnda irkilen baba,sepetin önemsiz olduðunu söylemeye çalýþmýþ ama çocuk lâfý gediðine oturtmuþ:
     -Baba ben seni yaþlandýðýnda neyle getireceðim buraya?
     Oðlu böyle deyince baba yanlýþ yaptýðýný anlamýþ ve daðda býraktýðý babasýný alarak eve dönmüþ.
     Daða býrakýlan baba,oðluna hitaben:
     -“Geri dönüp beni alacaðýný biliyordum” demiþ.
     Bu söze karþýlýk oðlu: “Nereden biliyordun?” demiþ.
     O da: “Çünkü ben babamý yaþlandýðýnda daða kaldýrmadým ki!..” demiþ…”
     Ne doðrarsan aþýna o gelir kaþýðýna.Etme bulma dünyasýdýr bu…Ne ekersen onu biçersin.Peygamberimiz bir mübarek sözünde söyle buyurmuþtur: “Ak saçlý müslümana,Kur’an’ý bilen,onu terk etmeyen,onda aþýrýlýða kaçmayan kimselere saygý göstermek ve adaletli devlet baþkanýna saygýlý davranmak Allah’a tazimden sayýlýr.”
     Unutmayalým ki bugünün gençleri yarýnýn yaþlýlarý olacaktýr.Yaþlýlara saygý ve hürmet gösterelim.Bu gelecekte yaþlýlýðýnýza yapacaðýnýz bir yatýrýmdýr ayný zamanda.

     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçenin Berrak Sularýnda…
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý
102. Sene - Ý Devriyesinde 30 Aðustos Zafer Bayramý
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
beklenen Nesil

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Menzilin Mübarek Olsun [Þiir]
Yüzüncü Yýl Senfonisi [Þiir]
Kýyameti Bekle Bir Gün! [Þiir]
Eylülün Hatýrlattýklarý [Þiir]
Buraya Ait Deðilim [Þiir]
Zihnimiz Ýþgal Altýnda [Þiir]
Sizin Kafanýz Ýyi Mi? [Þiir]
Malazgirt Destaný [Þiir]
Berceste Mýsralar - 310 [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.