..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Eski Türkler'de Arýcýlýk ve Bal Kültürü  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türkler uzun yýllar göçebe bir hayat yaþadýktan sonra yerleþik medeniyete geçmiþlerdir.Savaþçý bir millet olan Türkler,cihan imparatorluðunun peþindeydiler.Uzun ve zor mücadelelerden sonra bu hayalleri hakikate dönüþmüþtür.


:CFEJ:
Türkler uzun yýllar göçebe bir hayat yaþadýktan sonra yerleþik medeniyete geçmiþlerdir.Savaþçý bir millet olan Türkler,cihan imparatorluðunun peþindeydiler.Uzun ve zor mücadelelerden sonra bu hayalleri hakikate dönüþmüþtür.Bu arada geçen süre içerisinde mevcut þartlar gereði konar göçer bir hayat tarzýný benimsemiþlerdir.Köklü bir devlet kurulunca topraða baðýmlý hale gelmiþlerdir.
     Türkler’in yerleþik hayata geçmesi,topraða baðýmlý bir yaþam sürmeleri sonucunu doðurmuþtur.Ziraat ve hayvancýlýk yaparak geçinen bu millet,toprakla iç içe bir medeniyet kurmuþtur.
     Milletimiz hayvancýlýkla da yakýndan ilgilenmiþtir.Özellikle arýcýlýk Türkler’in sevdiði uðraþlarýn baþýnda geliyordu.Bal her milletin severek tükettiði bir gýda maddesidir.Ýçinde,vücudun ihtiyaç duyduðu vitamin ve mineraller bolca bulunur.Ecdadýmýz saðlýða azamî ehemmiyet verdiði için çokça bal tüketirlerdi.
     Türkler’in çok köklü bir arýcýlýk ve bal kültürü mevcuttur.Büyük araþtýrmacý rahmetli Bahaeddin Ögel’e göre Türkler,kanatlý kanatsýz bütün böceklere “kurt” derlerdi.Bu nedenle bal arýsýna da “bal kurdu” demiþlerdir.Çuvaþlar arýya sadece “hort” diyorlardý.Derleme Sözlüðü’nden elde ettiðimiz bilgilere göre eski Türkler arý beyine “beyarý”,kaliteli bal yapan arýya “boða”,bal vermeyen arýya “göde” çalýþkan arýya “köstengi”,deli ve tembel arýya “börenek”,erkek arýya “saka arý”,iðnesiz büyük arýya “dongulca”,yabancý arýya da “ilinti” ismini veriyorlardý.
     Orta Asya Türkleri bala “arý yaðý” diyorlardý.Yine Türkler bal için “arý boku”, “arý sütü” ifadelerini kullanýyorlardý.Yine Altay Türkleri bala “pal” demekteydiler.Uygurlar bu deðerli gýda maddesine “mýr” ismini vermekteydiler.
     Türkler vaktiyle çok kaliteli ballar üretiyorlardý.Koyu bal,ak bal,gömeç balý ve deli bal diye adlandýrýlan bal çeþitleri mevcuttu.Bunun yanýnda balmumu ve eðir mumu deðiþik alanlarda kullanýlmaktaydý.Bulgar Türkleri balmumuna “avus” diyorlardý.Bunlar gece aydýnlatmada ve týp sahasýnda kullanýlýyordu.
     Kýrgýz Türkleri bal arýsý besleyen insanlara “bal çelekçi” namýný veriyorlardý.Anadolu’da arýlarýn barýndýðý kovanlara “arý evi” denilmekteydi.Bu ifade geniþ kitlelerce sevilerek ve de benimsenerek kullanýlmaktaydý.
     Eski Türkler bal saðmak için çeþitli aletler kullanmýþlardýr.Kovandan bal saðanlar meþinden dikilmiþ cübbeler giyerlerdi.Yine bal saðmak için “gözene” adý verilen maskeler kullanýrlardý.Kovanlardan bal almak amacýyla “eðiþ” isimli ucu eðri demirler kullanýlýrdý.
     Türkler,arýlarý hastalýk ve salgýnlardan korumak gayesiyle kovan tütsüsü yaparlardý.Bu þekilde arýlarýn saðlýklý ve uzun ömürlü olmasý saðlanýrdý.Önceleri tatlýlarýn çoðu balla yapýlýrdý.Ýçki ve þerbetlerin tatlandýrýlmasýnda bal kullanýlýrdý.Türkler geçmiþten günümüze kadar arýcýlýk ve bal üretimi konusunda bir hayli mesafe almýþlardýr.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Memleket Havasý ve Köprübaþý Tv Sitesi
Bir Köprübaþý Sevdalýsý: Ahmet Sancak
Kuruluþunun 44. Yýlýnda Kuþakkaya Gazetesi
Soyadýyla Müsemma Bir Sima: Mevlut Selami Yardým
Ýslâmiyet ve Türkler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okul ve Hapishane
Arif Nihat Asya'nýn Doðumunun 100. Yýlý
Gevheri'nin Hayatý ve Þiirleri
Vatan Sevgisi Ýmandandýr
Yusuf Has Hacip'in Þâirlere Bakýþý
Trabzonlu Edebiyat Tarihçisi Nihat Sami Banarlý
Yapraklar Dökülür Kasýmlarda!..
Veremle Savaþ
Bir On Kasým Sabahý
Ýlköðretim Okullarý ve 100 Temel Eser

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.