..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Mehmet Sinan Gür




16 Þubat 2002
Ýnsan Neden Sanat Yapar?  
Mehmet Sinan Gür
Ýnsan neden yazar? Bu soru daha büyük bir sorunun bir boyutudur. Büyük soru: Ýnsan neden sanat yapar? Sonra da neden ürünlerini baþkalarýyla paylaþmak ister?


:ABDJB:
Ýnsan Neden Sanat Yapar?

Ýnsan neden yazar? Bu soru daha büyük bir sorunun bir boyutudur. Büyük soru: Ýnsan neden sanat yapar? Sonra da neden ürünlerini baþkalarýyla paylaþmak ister?

Ýnsan, doðar büyür ve ölür. Bu süre içinde dýþarýdan beslenme yoluyla yaþamasý için gerekli olan bir enerji alýr. Kazandýðý enerjiyi çeþitli þeylere, en büyük bölümünü yaþamýný sürdürebilme amacýna yönelik olarak, yani yeniden enerji kazanabilmek için harcar. Bununla birlikte geride hayatta kalmak için deðil de biraz eðlenmek, hoþça vakit geçirmek, bazen de üzülmek, aðlamak için harcayabileceði bir miktar enerjisi kalýr. Ýnsan bir böcek olmadýðý için bunlara da enerji harcamak zorunda hisseder kendisini. Zaman zaman bu olay kendiliðinden olur. Doðuþtan yetenekli olanlar bazý þeyleri daha kendilerine öðretilmeden yapmaya baþlarlar. Bazý insanlar bir müzik aleti çalmak, resim yapmak, dans etmek vs. konusunda, sanatýn bütün dallarýnda doðuþtan yeteneklidirler. Bazý insanlar da bu sanatlarý yaþamlarý içinde eðitilerek öðrenirler.

Sanat neden insanlýk tarihi kadar eskidir? Ýnsan insan olduktan sonra bu duyguyu hep içinde taþýmýþtýr da ondan. Ýnsan üzerindeki fazla enerji sayesinde ve iç dünyasýndaki deðiþiklikleri dýþa vurma çabasý içinde sanat yapar. Resim yapar, bir müzik aleti çalar, dans eder, þiir yazar, öykü, deneme yazar.

Yazýnýn keþfi insan yaþamýnda çok büyük deðiþikliðe yol açmýþtýr. Çünkü düþündüklerini biriktirerek kendinden sonra gelecek nesle aktarma þansý doðmuþtur. Birikim, toplumlarýn kültür sahibi olmalarýna neden olmuþtur. Yazý insaný gerçek insan yapmýþtýr. Bir inceleme yazýsý, bir aletin nasýl kullanýlacaðýný anlatan bir yazý, bazý þeylerin daha iyi anlaþýlmasýný, bilimsel konularda ilerlemeyi saðlamýþtýr. Baþýnýza gelen heyecanlý bir olayý anlatýrsýnýz. Dinlemeyi sevenlere masallar uydurursunuz. Birinin hile yaptýðýný görürseniz onu söylemek ya da yazýya geçirmek ihtiyacý duyarsýnýz. Aslýnda bu þekilde baþka insanlarý kendinize benzetmeye çalýþýrsýnýz. Her insan doðruyu kendisinin bildiðini sanýr. Bu da yazmak için çok önemli bir nedendir.

Yazý sanatýn bir parçasýdýr. Bir sanatçý için ne düþünülüyorsa yazar için de ayný þey düþünülmelidir. Sanatçýya göre yaptýðý iþ güzeldir. Sanatta beynin ürettiði bu güzel ürünün paylaþýmý esastýr. Ýnsan bir þiir yazarsa þiirini en azýndan þiiri yazdýðý sevgilisine okumak ister. Resimleri kuytuluk yerlere deðil, herkesin görebileceði yerlere yapar. Herkes duysun diye baðýra baðýra þarký söyler. Bu duygu az ve çok olmak üzere her insanýn içinde vardýr. Sanatçý – kiþi de diyebiliriz – sanatýný yaptýðý zaman fazla enerjisini boþaltabildiði için kendisini daha iyi hisseder. Ruhsal tatmin denen þeydir bu. Böylece yaþamasý ve üremesi için gerekli olan enerjiyi kazanma iþine daha kolay devam eder.

Sanat bir beyin iþidir. Sanat eðitim iþidir, yetenek iþidir. Sanat yapabilmek için istemek gerekir. Çoðu zaman bunlarýn hepsi bir insanda bir araya gelmez. Bu yüzden herkes sanatçý olamaz. Buna karþýlýk birçok insan da sanatçýlarýn ortaya koyduðu ürünleri eleþtirir. Beðenir, beðenmez, sanat yapamasa da sanat konusunda bir fikri vardýr. Onlar da fazla enerjilerini boþaltma yoluna sanat eserlerini izleyerek giderler. Böylece insanlar arasýnda sanat yapan ve sanattan hoþlananlar olmak üzere iki grup oluþur. Bu konuda kültür boyutu devreye girer. Çünkü her insan her sanattan hoþlanmaz veya hoþlanmayabilir.

Okumaktan, dinlemekten hoþlanan kesim bazen yazmanýn sebebi olur. Burada yazar ve okuyucu arasýndaki iliþki ayný diðer sanat dallarýndaki iliþki gibidir. Yazý düþünceleri toparlar. Ýnsan kitlelerini bazen harekete geçirir, bazen durdurur. Bir büyük yazarýn dediði gibi, “Bir kelime bazen dünyayý deðiþtirir.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Zaman Çizgisi
Hiçbir Þey Deðiþmez, Her Þey Deðiþir
Homojen Toplum
01 12 Küreselleþme
Anti Küresel bir mektup, yanýt, öykü, þiir

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine
Nuh Tufaný

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.