..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliğinde müzik öğrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Anılar > asivemavi36




16 Mart 2006
... Öğreten ve Öğret/e/meyen...  
iki güzel anı

asivemavi36


Kızlar oralı değildiler,nede olsa onları anlatan bir efsane yoktu ve amazonlar oldukça uzaktı bizim tarihimize, o yüzden olsa gerek ki onlar ayaktaşı karşılaşmaları yaparlardı sınıflar arası ve ataerkil toplum senaryolarında hiçbir zaman bir figürandan öteye geçemeyecek olmalarını o zamandan kabullenmişlerdi.


:BCFC:
-M-

***İKİ ÖĞRET__EN***

(Eğitim üzre)

-I-

İlk okul 4 veya 5. sınıftı , ders Türkçe olmalıydı…

……….

“… kurultayın bu kararı üzerine, Ergenekon'dan çıkmak için yol aradılar; bulamadılar. O zaman bir demirci dedi ki: ''Bu dağda bir demir madeni var. Yalın kat demire benzer. Demirini eritsek, belki dağ bize geçit verir. Gidip demir madenini gördüler. Dağın geniş yerine bir kat odun, bir kat kömür dizdiler. Dağın altını, üstünü, yanını, yönünü odun-kömürle doldurdular. Yetmiş deriden yetmiş büyük körük yapıp, yetmiş yere koydular. Odun kömürü ateşleyip körüklediler. Demir dağ kızdı, eridi, akıverdi. Bir yüklü deve çıkacak denli yol oldu.”



Böyle bir efsane anlatıldı…tüm erkek öğrencilerin duyguları kabarmıştı.Duvarlarda o zamanlar ünlü türk büyüklerinin resimleri asılıydı,tüm sınıf geçip o resimlerin önünde en baştaki resimlere bakıyordu.Ne kadarda heybetliydiler,ne kadarda yakışıklı. Ve güçlü,kuvvetli gözüküyorlardı.Her çocuk o resimlere baktıktan sonra okul tuvaletlerine gidecek, oradaki aynaların sırlarında atalarının suretlerini arayacaktı,hani benzeyeceklerdi de onlara biraz…

Ya o deha fikre ne demeliydi, o demirden dağı eritmek neredende gelmişti akıllarına? Yetmiş büyük körük,yetmiş büyük ciğer ha bire üfürüp duracaktı… Sınıf arkadaşımın babası kalaycıydı, ona bakıp güldüm …ufacık körükleri geldi aklıma…

(Kızlar oralı değildiler,nede olsa onları anlatan bir efsane yoktu ve amazonlar oldukça uzaktı bizim tarihimize, o yüzden olsa gerek ki onlar ayaktaşı karşılaşmaları yaparlardı sınıflar arası ve ataerkil toplum senaryolarında hiçbir zaman bir figürandan öteye geçemeyecek olmalarını o zamandan kabullenmişlerdi.Hem o zaman feminizm diye bir dünya görüşü gelişmemişti,en azından o en uzak kente uğramamıştı…)

Posttan şapkalar altında uzayıp giden saçlarımız,sarkık bıyıklarımız,çatık kaşlarımız ,ciddi bakışlarımız olmalıydı.Galiba bunu gerektirirdi güçlü ve akıllı olmak ve siyah önlükler değil de çıplak bedenler üzerine pösteki yelekler giymeliydik… bu hayallerle geçti 15 dakikalık teneffüs…

Ve fen dersi ;

……….

“ Demir ; Atom numarası 26, atom ağırlığı 55,847, yoğunluğu 7,8 olan, 1510 °C'de eriyen, mavimtırak esmer renkte, özellikle çelik, döküm ve alaşımlar durumunda sanayide kullanılmaya en elverişli element (simgesi Fe ) dir. Doğada cevher halinde bulunur. Cevher ; İçindeki maden oranı işletilmeye elverişli miktarda olan filiz dir. Bu cevherler fabrikalarda işlemlerden geçtik ten,diğer bir takım elementlerden ayrıştıktan sonra günlük hayatta kullandığımız demir ve çelik ürünleri meydana gelir”

Arkadaşlardan biri parmak kaldırdı “öğretmenim bir şey sorabilirmiyim ? “, “tabi ki çocuğum, sor bakayım” dedi öğretmen…

“Bir önceki derste demirden bir dağın ateşle delindiğinden bahsettiniz, bu derste ise; demirin doğada saf olarak bulunmadığını,cevher olarak bulunduğunu ve bir takım işlemlerden geçerek kullandığımız demirin elde edildiğini anlatıyorsunuz hangisi doğru?“

Öğretmenimiz susmuştu…o suskunluğu; çoğunluğumuzun pösteki şapkalarımızı,pösteki yeleklerimizi, çatık kaşlarımızı,sert bakışlarımızı alıp götürmüştü…

O gün ,büyük bir kısmımız fen ve bilime inandık, bir kısmımız ise çok sevmiş olmalı o pöstekiyi ki halen üzerlerinden çıkarmadılar ve efsanelerin içine saplı bıraktılar kendilerini…

......

-II-

(Şimdi Nerede Öyle bakan)



Bir araba girer köye.İyi giyimli,temiz yüzlü, beyefendi bir adam ve yanında birkaç kişi inerler.Köyü dolaşırlar ve okulu sorarlar.Okul az ileride, köyün alt tarafındadır. Sessizdir okul,talebeler yok. “Öğretmen nerede ?” diye sorar adam.Evinde cevabını almıştır ve “Çağırabilir misiniz?” der.

Öğretmen gelmiştir.”Okul neden kapalı öğretmenim?” Şaşırmıştır öğretmen,kim bu adam?”Dam akıtıyor beyefendi” der “ Kiremitleri aktaramadık, aktarabilecek adamda bulamadık yağmur olduğu gibi içeri yağıyor,öğrenciler ıslanıyor.Yağmur kesince devam edeceğiz.”

“Bize bir merdiven bulun ve birkaç tanede kiremit” Merdiven kurulur, kiremitler çatıya çıkartılır.Adam,öğretmen ve yanındakiler hep beraber çatıyı aktarırlar.

“Yemeğe gidelim bey” der köylüler.Nazikçe işleri olduğu ve gitmeleri gerektiğini söylerler.Adam köylülerle vedalaştıktan sonra,öğretmeni bir kenara çekip “Ben Ankara’dayım,ne zaman okulla ilgili problemin olursa beni arayabilirsin” der ve öğretmene bir kartvizit verir. Şöyle yazmaktadır kartvizit in üzerine;

Hasan Âli YÜCEL

Maarif Vekili

(Milli Eğitim Bakanı)





Not : 2 öğretmenin anlatılarından yola çıkarak yazılmıştır .

Asi & Mavi


.Eleştiriler & Yorumlar

:: Keşke
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
29 Temmuz 2006
Merhaba; Keşke Hasan Ali Yücel zamanında öğretmen olsaydım.Eğer kendisi gibi büyüklerimiz olsaydı bizim önümüzde giden; gösterebildiğimiz başarılardan daha fazlasını elde edebilirdik.Oysa biz, öğretmene sahip çıkan, onu anlayan yöneticiler bulamadık arkamızda- başımızda.Bir anımı anlatmak isterim:Öğretmenler Günü töreni vardı.Tören, soğuk bir kasım günü, kapalı salonda yapılıyordu.Programı ben sunuyordum.Soğuktan sesimin titremesinden korkuyordum.Koca salonun ortasındaki küçücük sobanın başına toplanmıştı bazı öğretmenler.Ne beni, ne diğer konuşanları dinlemiyorlar, aralarında konuşuyorlar ve ısınmaya çalışıyorlardı.Törenin sonunda, yetkili biri şöyle dedi bana:''Millet çok üşüdü.Aklımızda olsun da, bundan sonra törenleri biraz kısa tutalım.''.....Oysa ben şunu düşünmüştüm:Tören olacağı zaman, salonun sobasını törenden çok önce yakmak gerek.Ki, kimse üşümesin.Hatta birkaç tane elektrik sobası koymak gerek....Yetkili kişi, işin kolayına kaçıyordu...Öğretenle öğretemeyenin farkını, yönetenle yönetemeyenin farkını çok iyi bilirim......Güzel bir yazıydı.Öğretmenilk yaptığım yıllara götürdü beni yazınız......Sevgiyle kalın...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın anılar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Fayton Geder Toz Eder
Aşık ile Maşuk / yada Sokağımızın Sakız Hanımı ile Mahur Beyi
Delinin Hastane Günlüğü - II
Delinin Hastane Günlüğü"nden Çalınmıştır
Vefasızlık
Deng_bej

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sarıkamışta Kırıldı Gonca Gülün Tazeleri
Bana Bir Masal Anlat Baba...
Avtio Eftelya
Garip, Kırık, Kedili Bir Hikaye... Siyah - Beyaz...
İki Yakası Bir Araya Gelmeyen Kentler/sevdalar
... Neden Mavi...
Gitme Deli Kız
Bürümcük
Mavi Derinlikler
Elveda Sevgili

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Susuyorum [Şiir]
Devrim Yürekli Çocuk [Şiir]
Zap Suyu - I [Şiir]
yada Dön Gel [Şiir]
Caw Bella [Şiir]
Dar Ağacında Üç Fidan [Şiir]
Sen Sustuğunda [Şiir]
Yusuf ile Züleyha [Şiir]
Kavgam Sürüyor [Şiir]
Kavgaya ve Aşka Dair [Şiir]


asivemavi36 kimdir?

paylaşmak. . . hayat adına ne varsa. . . ama demiş ya nazım. . . "yar dudağından gayrı". . .

Etkilendiği Yazarlar:
Yaşar Kemal


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © asivemavi36, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.