..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanýn üç kuralý vardýr. Ne yazýk kimse bu kurallarýn neler olduðunu bilmiyor. -Somerset Maugham
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Bülent Efe




11 Eylül 2006
Liberal Ekonomide Son Nokta; Piyasa Faþizmi  
Bülent Efe
‘Özgür Eylem’ mitine yakýndan bakarsak, piyasa ile þekillenen kültürde satýn almanýn tek genel geçer aksiyon olduðunu görürüz. Seçenekler arasýnda, e) Hiçbiri yoktur.


:BEEC:
LÝBERAL EKONOMÝDE SON NOKTA; PÝYASA FAÞÝZMÝ

Orta Avrupa’da, 1930’larýn baþýnda Büyük Ekonomik Kriz’den sonra yeþerip güçlenen faþizm hattýnýn Ýkinci Dünya Savaþý ile bertaraf edilmesi ‘Özgürlüðün Zaferi’ olarak yorumlanmýþtý. Faþist devletlerin toplumlar üzerindeki mutlak hakimiyeti lanetlenmiþ, bireylere siyasal kiþiliði kazanma olanaðý sunan liberal düþünce yeni düþmana karþý Batý Avrupa’da mevzilenmiþti. Marshall Planý ile müttefik devletlerin ekonomik altyapýlarý güçlendirilirken, Truman doktrini bu dayanýþmanýn çerçevesini belirliyordu. Geliþmekte olan ülkelerin yöneticileri ise ‘Özgür Dünya’ya katýlmakla yeni totalitarizmin pençesine düþmek arasýnda seçim yapmak zorunda kalýyorlardý.

Söylem bu olsa da, komünizmin etki alanýný geniþletmesi ve Büyük Britanya’nýn küçülmesi sonrasý kimilerince emperyalizm, kimilerince liberal dünya düzeni olarak anýlan sistem akýþkanlýðýný kaybetmiþti. Uluslar arasý örgütlenmelere ait yeni oluþumlar hayata geçse de ‘Sosyal Devlet’ özellikle Batý Avrupa’da önem kazanýyor, kapitalist ekonominin krizlerinden yurttaþlarýný korumayý amaçlýyordu. 1980’lere gelindiðinde dünyaya egemen olan ekonomik sistem sað ya da sol ideolojiler fark etmeksizin bir anlamda ‘Devlet Kapitalizmi’ idi. Britanya’da Thatcher’in, Birleþik Devletlerde Reagan’ýn hedef aldýðý ve parçaladýðý ‘Sosyal Refah Devleti’ bu tarihten sonra can çekiþmeye baþladý. Türkiye’nin de aralarýnda olduðu2 birçok geliþmekte olan ülke neo-liberal politikalarla koruma duvarlarýný kendi elleriyle yýktý. ‘Özgürlük Avcýlarý’ hiç olmadýklarý kadar saldýrganlaþýp dünyayý oyun alanlarý ilan etti. Özgürlükten kaçýþ yoktu. 20. yüzyýlýn sonunda devrimlerin yönü deðiþti, kýzýllýðýn sertliðini kadifenin yumuþaklýðý aldý.

1990’lar boyunca ‘Serbest Piyasa’ anahtar kelime olarak kutsandý. Özgürlüðe adým atan devletler ellerinde ne varsa özelleþtirmeli, aðýr yüklerinden kurtulup yoksullarý fazla düþünmeden el ense yapmanýn zevkine varmalýydýlar. Çalýþma, iþ üretme, iþ bitirme özelliklerine haiz yetenekli giriþimcilerin önündeki bürokratik engeller yok edilmeli, suyun kendi doðal yoluna oturmasýna duacý olunmalýydý. Öyle ya, ‘Pazar’ en iyiyi bilen, bireylerin mutlu olmasýný saðlayacak düþünen bir organizmaydý. Rekabetçi kuruluþlar mükemmeli üretmenin, alýcýlara sunmanýn, daha güzelini ortaya çýkarmak için kar etmenin derdindeydiler. Verimlilik her þeyin ölçütüydü. ‘Satýn alan insan’ sokaða çýkýp ‘Freedom!’ diye haykýrabilirdi. Her ne kadar free-özgür kavramý bedel ödememeyi içerse de…

Tüm anlarýmýz üzerinde denetim kuran, satýn alma kararlarýmýzý ve yaþamýmýzý belirleyen piyasa kültürü giderek palazlandý, güçlendi. Marka fetiþizmi, sürekli satýn alma gücünün karþýlaþtýrýlmasý, sýnýf atlama özlemleri gibi mikro etkileri yanýnda, siyasetçilerin ve devlet adamlarýnýn özgün demeç verme hakký bile piyasa dengelerini bozar uyarýlarýyla karþýlaþtý. Farklý yönde yürümek isteyenler düzen bozucularý, zararlý parazitler olarak görüldü. Sokak göstericileri üretmeyen, verimsiz, pazarýn dirliðine ve birliðine yönelmiþ toplum düþmanlarýydý. Dövülmelerinde, iþkence görmelerinde, belki yok edilmelerinde bir sakýnca olamazdý. Demokrasiye gelince kalkýnma ile pozitif bir iliþki içinde olduðunu gösteren kesin bir kanýt yoktu. Sistemin yapý taþlarý þirketler katý bir hiyerarþiye sahipken, üstelik…

‘Özgür Eylem’ mitine yakýndan bakarsak, piyasa ile þekillenen kültürde satýn almanýn tek genel geçer aksiyon olduðunu görürüz. Seçenekler arasýnda, e) Hiçbiri yoktur. Piyasa faþizminin egemenliðinde, artýk yeryüzünde kaçabileceðiniz alan bulunmaz. Her gün Büyük Birader’in gözleri üzerinizde, elleri cebinizdedir. Stresten bunalýp huzur arayanlarýn derdine ise Ferrarisini satan, öðretisiyle kesesini dolduran bilgeler çare olur. Neo-liberal fikir babalarý ise, yolsuzluklardan, eðitimsizlikten, uyuþturucudan, terörizmden, AÝDS’ten dem vurarak piyasaya iliþmeyen güçlü devletler isterler.

Yeni faþizme hoþ geldiniz!
Simgenizin ne olacaðýna siz karar verebilirsiniz, ama…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
G. W. Bush; Yeni Binyýlýn Günah Keçisi…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eski Bir Yaðmur [Öykü]
Agora^nýn Çocuklarý - 2. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 3. Bölüm [Roman]
Agora^nýn Çocuklarý - 1. Bölüm [Roman]
Ayýn Gölgesi Birinci Bölüm 2. [Roman]
Kudüs Yolunda - 9. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 10. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 7. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 5. Bölüm [Roman]
Kudüs Yolunda - 4. Bölüm [Roman]


Bülent Efe kimdir?

Akdeniz Klasik Arkeoloji, Ege Radyo Tv, Sinema okuduktan sonra farkettim ki yazar olmak istiyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Woddy Allen, G.G. Marquez, Jack London ve Dostoyevski


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bülent Efe, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.