..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Levent Saral




15 Eylül 2006
Bazý Akþamlarý Olmalý Ýnsanýn  
Levent Saral
Boþ bir cüzdan kadar fakir, kevgir delikleri kadar da sýzdýrýr olmalý kirpikler !


:CCBE:
Yaþama savaþý içinde caddelerden ayaklarýna bulaþmýþ yorgunluklarý bir kenara býrakýp, yüksek apartmanlarýn en son katýnda ki yalnýzlýklar kadar kapanýk, ýþýklarý sönmüþ, yalnýzlýðýnda rüzgarýn homurdanmasýna aldýrmadan kapýsý açýlmayan bir evin içinde tek baþýna kalabilmeli.

Boþ bir cüzdan kadar fakir, kevgir delikleri kadar da sýzdýrýr olmalý kirpikler ! paketinde kalan son dal sigarayý içememe sabrý nasýlsa, bir anlýk da olsa kendine gecenin muhteþem Hitler’i diyebilmeli.

Kýyabilmeli içinde beslediði kendinden türemeyen soylara..ve ateþ yakmalý bodur bir mum tepesinde..alýþabilmeli küçük alevlerin nasýl da kocaman gölgelere dönüþtüðüne.

… þöyle kýyýsýný köþeni arayýp, bulup bir þeyler çýkardýðý ve onlarý güzelce kotarýp masaya yatýrdýðý / bazý akþamlarý..! olabilmeli insanýn.

….pek aklý ermese de içinin kývrýlmýþ diz kapaklarýna yaslanan yüzünü þamarlayýp, sonra da dönüp aynaya bakabilmeli !!

Benim de oldu böyle akþamlarým../ ben de geceyi býçakladým ve ben de denize en az senin kadar yakýným..! ve biliyorum mavi özgürlüktür, okyanuslar kadar!

Sevdanýn ve aþkýn bir çiklet çiðneme süresi kadar olan anlamýnýn da kapýmý çaldýðý iþte o akþamlardan birindeyim..!..ilim öðrenmenin yolunun okumak, çalýþmak, sabretmek, araþtýrmak olduðunu biliyorum artýk.

Sevmenin de ilim olduðunu düþünüyorum..! baba veya anne olunca insan çocuðunun gözlerinde okuyor bu gerçeði. En az onlar kadar güzel bakabilmeliyiz, onlar kadar yerimizden fýrlayýp asýlý kalabilmeliyiz bir gerdan da, sýnýflandýrmadan çoðul yaþayabilmektir sevda ve fenomen bir yapýda eðreti duran yalnýzlýk olmamalý…en az bir atýn yelesi kadar dalgalanan, yine yeniden filizlenebilen bahar dalý olabilmeli.

Geriye bakabilme cesaretidir ileriyi görebilmenin bilgeliði. Geçmiþimizde gördüðümüz ufak kýrýntýlar kadar geleceðimizdeki kocaman kayalarý da görme yetisidir, yaþama dair, aþk ve sevdaya dair kelimeleri yan yana getirip þiirsel bir notanýn koynunda uyuma gerçeði.

Aslýnda anlama isteðimize yaklaþan belirgin bir fýrtýnanýn habercisidir, bildiklerimizin beynimizde yaptýðý dar alandaki kýsa paslaþmalar.Firara yeltenen asýl gerçeklerimizi bir kaçak olarak ortalýkta dolaþtýrmama baskýsýdýr duygularýmýza uyguladýðýmýz sýký yönetim.

Korku, kör bir kurþunun deðeceði yerin neresi olduðunu düþünmek deðil, hangi namludan çýktýðýný öðrenebilmektir ve bu korkudan peydahlanan gerçek yanýmýzýn isyaný, asileþmesi, bedenimize hükmedercesine aleni yangýnlar çýkarmasý, el ayak titremelerinin baþ edebileceði tepkimeler deðildir.

Yanlýþ görüntüler oturmuþ olabilir retinamýza. Pusulasýz gemileri kývrýlan bir rotadan sakin limanlara yanaþtýrmak, dalga sýrtýnda ne kadar sürüklendiðinizi hesaplamaktan geçer.

Akýntýlara karþý kürek çekmek ise karaya oturacaðýz zamaný geciktiren boþ bir uðraþtýr. Hayatýn her karesinde olduðu gibi, rüzgarý iyi kullanma sadece yel deðirmenlerini döndürmeye yaramýyor. Bazen saçlarýnýza da hak ettiði onuru yaþatmalýsýnýz.

Yaþamýn içinde saklý giz, sabun köpüklerinde dans eden ýþýk huzmeleri kadar canlý ve bir o kadar da kýsa sürelidir. Bundan alacaðýnýz tat, yanaþtýðýnýz limanda ayaðýnýzý atar atmaz elinizi tutan bir ikinci elin sýcaklýðýný hissettiðiniz süreye denktir. Asýl meziyet, o limandan kimlerin geçip gittiðini sorgulamak deðil, o an kimin elini tuttuðunuzdur. Hayat artý ve eksilerin amansýz savaþýdýr!!

Bazý akþamlarý olmalý insanýn!!

Gün dudaklarýný devirmeden geceye, minarelerden duyulan notalý sözleri insan yanýna söylediði þarkýlara aliterasyon yaparak, var olma sebebini ve var olmasýnýn sýrtýna yüklediði sorululuklarý, yaratýlýþ gerçeðine ters düþen aynalardaki görüntüleri, sevme ile imanýn aslýnda ayný þey olduðunu, maddesel inançlarýn insanoðlunu sürüklediði boþluðu ve tamahkar dürtülerin utanç verici aldatýþlara yazdýðý senaryolarý düþünebilmeli.

Ancak seven bir insanýn itikadýnýn belli bir anlamla örtüþebileceðini, sevilenin ise sadece nasiplenebileceðini benimsemeli. Böylece yýllarýn pýrasa yapraðýna benzemediðini anlayabilir, yaþamla olan kavgamýzda orta yol bulabilir, akþamlarýn sadece uyumak için olmadýðý gerçeðini de kavramýþ oluruz….zamanýn kalbinin bizden daha hýzlý attýðýný unutmadan ama!!!

Sorgulayýcý yanýmýzý her alanda kullanmak yaþamý anlamlý kýlan en doðal davranýþtýr. Tek taraflý bir bencilliðe düþmeden kendimizi de sorgulama, davranýþ kritiðimizi kontrol altýnda tutmanýn saðlamasýdýr.

Evindeki çiçeklere su verip bahçeye çöp atmak / elde edebildiklerimizi sevme anlamýna gelen hayli egoist ve kendiyle barýþýk olmayan insanlarýn yapabileceði basit hatalardan biridir. Unutmayýn ki piþmanlýklarda bu basit hatalarýn toplamýný oluþturan þeceredir.

Ýnsan ömrünün tamamý yüreðindeki kalýba dökülmüþtür. Yüzünüzdeki tebessüm, bakýþlarýnýzdaki þefkat, acýma, merhamet ve sevebilme hislerinin beslendiði en önemli nehir yüreðinizdir.

Damarlarýnýza pompalanan kanda ki asil yaratýlýþ genleri, beyninize düþünce, kulaklarýnýza duyma, bilincinize anlama, burnunuza algýlama, gözlerinize görme, ellerinize dokunma yetisi aþýlar.

Çocuðunuza sarýldýðýnýzda kendi kokunuzu ve sevdiðinize sarýldýðýnýzda da ayný kokuyu duyuyorsanýz, ne kadar büyük bir hazla içinize çekiyorsanýz iþte o kadar insansýnýz.

Ýnsan ömründeki duraklar bir otobüs yolculuðundaki molalara benzemez. Her yolcu her molada daha dingin çýkarken yolculuða, her insan her durakta daha yorgundur. Bu yorgunluðun adýný ne koyarsanýz koyun ama asla bir baþka durakta bekleyene yüklenecek sorumluluk deðildir…veya hayýflanacak, umutla yol bekleyen özlemin, hasretin, gözlerine çekilecek bir perde hiç deðildir.

Sevmenin bütün bir hayatý temsil ettiði yolda, ardýmýzda býraktýðýmýz duraklara takýlmadan bir sonra ki duraða zamanýnda yetiþebilme maratonudur hayat…ki finali meçhul, belki hemen, belki yarýn, belki de hiç!!

Yani her yorgun düþtüðümüzde ‘’boþ ver’’ kelimesini umarsýzca savurduðumuz, kendimizden kaçýþ yöntemi kadar da boþ deðildir hayat../ iki ayak üstünde duran, düþünebilen, anlayan, anlatan, yorumlayan, sorgulayan, gören yaratýklar için, kendi ‘’boþ’’ luðunu ortaya döken talihsiz bir söylemdir aslýnda!!

Yaþam ve gerçekler boþ deðil, boþ olan bu söylemi diline yakýþtýran beyinlerdir !! her dilde, dinde, renkte ve her alanda hayat, baþaracaðým diyenlerin yanýnda, ‘’ama’’ ve ‘’acaba’’ ikilemleriyle boðuþanlarýn çok uzaðýndadýr. Onurlu yaþamak ve bu yaþamýn içine asil bir tek sevda sýðdýrmak, beyaz gelinliðe baðlanmýþ kýrmýzý kuþaðýn manasýna denktir.

Ýnsan döþüne inen her yumruk kalbin daha hýzlý atmasýný saðlar../ o zaman durmak niye..kalp atýþlarýmýza ayak uydurmak koþmamýz gerektiðinin bir iþareti deðil midir? Unutmayýn yürüyen hiçbir yarýþý kazanamaz!! Mutlaka bir koþan vardýr!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Gün Yarýndýr Aslýnda
Bu Sen Misin!
Küçük Kýz
Merhaba - II - (Benden Size Zarar Gelmez)
Beni Sana Satýyorum!
Siz mi Bizsiniz Yoksa Biz mi Siz?
Merhaba - I - (Benden Size Zarar Gelmez)
Merhaba - Son - (Benden Size Zarar Gelmez)
221'inci Mektup
Bana Bir Türkü Çalsana

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sen Yinede Seviyorum de Gülüm...
Arayan Olursa Sendeyim
Gelseydin Bilirdin Elbet
Kelimeleri Kirleten Bir Mektup Gibi
Þizofrenik Travmalar
Ýstanbul Senin Olsun / Martýlar Benim!
Aþký Yaþamakta Deðil Mesele / Satmamakta Bütün Mesele
Yanlýþ Çiçek Yanlýþ Saksý
Gel Bul Beni
Öleceðim Uðrunda

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevdim mi Dedin..! [Þiir]
Yerden Kaldýr Yüzümü [Þiir]
Aþk Mý..? [Þiir]
Binlerce (Seni Seviyorum) Borcum Vardý Sana! [Þiir]
Bitecek Elbet [Þiir]
Mavi Yüzünden Düþer Ömrüm [Þiir]
Hayat Bazen O Gündür [Þiir]
Sen Benden Hiç Gitmedin [Þiir]
Yürek Ayarý [Þiir]
Benden Seni Alamazsýn [Þiir]


Levent Saral kimdir?

Sakin bir sahil kentinde doðrularýný arayan biri

Etkilendiði Yazarlar:
............


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Saral, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.