..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




1 Mayýs 2002
Kâmuran Esen Shov (!)  
Kâmuran Esen
Son zamanlarda - daha doðrusu son birkaç haftadýr - bazý tv programlarýna kulak misafiri oldum.Genelde tv ile aram pek iyi deðildir. tv programlarýnýn bu kadar yürekler acýsý olduðunu daha iyi anladým. Hele gündüz kuþaðýndaki programlar! Allah düþman b


:AJJHC:

Son zamanlarda - daha doðrusu son birkaç haftadýr - bazý tv programlarýna kulak misafiri oldum. Genelde tv ile aram pek iyi deðildir. tv programlarýnýn bu kadar yürekler acýsý olduðunu daha iyi anladým. Hele gündüz kuþaðýndaki programlar! Allah düþman baþýna vermesin.

Her önüne gelen show yapar olmuþ. Ya da sabah programý. Adý da “Bilmem Kim Show”. Ya da “Falancayla Sabah Sabah.” gibi. Program için bir ön hazýrlýk, araþtýrma, inceleme, prova gerekmiyor.(Birkaçýný tenzih ederim.) Aklýnýza gelen herkes show yapabilir. Ben, siz, o, herkes.

Program yapanlarýn her biri tutabildiðini getiriyor stüdyoya. Örneðin, tesadüf bu ya(!), albümü o gün piyasaya çýkmýþ bir sanatçý. Konuþ konuþ konuþ. Daldan, doruktan....Fýndýk kabuðunu doldurmayacak konular.........Birkaç tane de þarký, tamam iþte. Alýn size show, ya da sabah programý vs.

Sunucular – nasýl diyeyim - Allahlýk! Bilgi, görgü, kültür, düzgün konuþma vs. aramayýn hiç. Bozuk bir Türkçe, yanlýþ vurgular, yanlýþ mimikler. Hiç önemli deðil bunlar.Ya cesur(!) bir manken olacaksýnýz, ya bir sansasyon yaratmýþ olacaksýnýz, ya da birkaç tane uyduruk þarký içeren kasetiniz olacak. Ýþte bunlar yeterli, show yapmak için. Ya da bu iþ gerekli baþka þeyler var da, ben bilmiyorum.

Ben hayretle izlerken programý, fakslar, telefonlar yaðýyor. Fakslarýn bir ucu burda, bir ucu taaaaa bilmem nerde. Sunucu bayan iki dakikada bir þakkada þukkada kývýrdýkça, stüdyodaki konuklar çýnlatýyorlar ortalýðý alkýþla. Millet memnun. Sunucu iyice coþuyor o zaman iþte: ”Oh! Oooooooh! Altmýþ, yetmiþ, seksen, doksan, yüüüüüz!”........Bu milleti kim bu hale getirdi Allah aþkýnýza? Biz neden böyle olduk?

Birkaç gün önce gözüme bir görüntü takýldý. Bir þarkýcý program sunuyor. Allah Allah! Yanlýþ görüyorum sandým. Gözlerimi faltaþý gibi açtým, öyle baktým.Yanlýþ deðil, yalan deðil. Bu o! Nasýl olur?.........Evet evet, bir þarkýcý program yapýyor...... Þarkýcý dediðime bakmayýn. ”Bir þarkýsýný söyle bu þarkýcýnýn.” Deseniz, söyleyemem. Ama þarkýcý iþte, hatta sanatçý. Allahým, sen aklýma mukayyet ol yarabbim! Programýn adý da “....... Show”. Sunucunun isminin yanýna “show” kelimesini getirin, tamam. Yeni mi baþlamýþ, yoksa ben mi yeni gördüm, bilmiyorum. Dedim ya, tv ile aram pek iyi deðil.

Eðer bu þarkýcý sunuculuk yaparsa, show yaparsa, ben âlâsýný yaparým. Programýn adý da hazýr: KAMURAN ESEN SHOW........Neyim eksik show yapanlardan? Fazlam var, eksiðim yok . Allah’a þükür aðzým lâf yapar. Diksiyonum güzel. Kelime haznem zengin. Güzel þiir okuyabilirim. Dialogum da iyidir. Sesim güzel deðil, þarký söyleyemem ama , þarkýcýlarý konuk olarak çaðýrýrým programa. Saçma sapan söyler dururlar.

Þöyle örneðin:

“Ankara Devlet Su Ýþleri
Býrak yavrum bu iþleri”

Ya da :

“Bayýr aþaðý yatýr beni
Týrmala beni, kaþý beni.”

Ayrýca:

“Tiryakiye zevk verir kahvenin kaynamasý
Eþeði baþtan çýkarýr sýpanýn oynamasý.” Gibi.


Þarký kýtlýðý, þarkýcý kýtlýðý yok ya........Bir de iki tencere, bir ocak. Ocaðýn baþýna da bir arkadaþýmý oturturum. Yemek tarifi yapar . Gerçi tv’deki yemek tariflerinden midem bulandý ama; yemek tariflerine çok alýþtý millet. Olmazsa olmaz. Bunlara ilâveten dan-dun çalan bir orkestra.....Oldu bile. Show yapmaktan kolay ne var!

Velhasýl, show ya da sabah programlarýný izledikten sonra çok caným çekti. Ýllâ ki ben de bir show yapacaðým. Karþý konulamaz bir istek duyuyorum içimde. Ah! Bir keþfeden olsa beni........Aklýnýzda bulunsun. Belki bu konuda bir eleman arayan tanýdýðýnýz vardýr. Hemen beni önerebilirsiniz. Ya da siz , özel tv’niz için show yapacak birini arýyor olabilirsiniz. Lütfen beni deneyin. Memnun kalmazsanýz, para mara istemem. Ama bu iþi , yukarýda anlatmaya çalýþtýðým sanatçýlardan(!) daha iyi yapabileceðime bahse girerim. Adresimi biliyorsunuz. Gerekirse lütfen bana yazýn(!). Yüzünüzü kara çýkarmam.

Ýnanýn, caným çok ama çok show yapmak istiyor. Bildiðiniz gibi deðil...Ayyyyy! Çok heyecanlýyým.Lütfen beni deneyin.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :)
Gönderen: medusa / , Türkiye
10 Kasým 2008
merhaba ... benimde fikrim geldi(!) yazýnýzý okuyunca , þöyle ki: bence ikimiz birden sunalým bu þov programýný arada fikir ayrýlýðýna düþer ortalýðý kýzýþtýrýrýz hem böyle konuk sanatçýlarýn aðzýndan laf almak onlarý gaza getirmek daha bir kolay olur diyorum. eðer size teklif gelirse benide tavsiye ediniz lütfen :)

:: Merhaba :)
Gönderen: perikizi_nurperi / Ankara/Türkiye
26 Aðustos 2007
Hocam kaleminizin hem sadeliði hem de gizemi müthiþ! Yazýnýz çok güzel.Ellerinize saðlýk...Siz tüm izedebiyatýn öðretmeni olmuþsunuz.Sizden öðreneceðimiz çok þey var...Bize yardým edin :))

:: Altan altan gýdýklýyorlar
Gönderen: Demirhan Ocak / /Almanya
8 Temmuz 2006
Merhaba Kâmuran apla, sizin mizah yazýlarýnýzý okur iken altan altan sýrýtmaya, sonra semeri boþaltýp gülüyorum. Umarým mizahýnýzý sakladýðýnýz bu 'naiflik' kaybolmaz. Saygýlarýmla

:: :)))
Gönderen: ayça devrim / istanbul/Türkiye
28 Haziran 2006
Gece gece çok eglendim cidden. Özlelikle þarký sözleriniz harika bekliyorum show'unuzu :)

:: Yüreðiniz yetiyor; kaleminiz ve beyniniz de süslüy
Gönderen: Mehmet Atýlgan / Kýrþehir/Türkiye
6 Mayýs 2005
Tebrikler Kâmuran Haným. Tüm yazýlarýnýzý olduðu gibi "Show"unuzu da büyük zevkle okudum. Yazýnýz bana bir anýyý hatýrlattý. Bir arkadaþýmýz Ankara'da ailesiyle gezerken, aklýna bir muziplik gelir. Bir kasetçiye giderek, kendi adýný söyler ve bu kiþinin kasetinin çýkýp çýkmadýðýný sorar. Kasetçi bu ismi tanýmadýðýný söyler. Arkadaþ, çok iyi bir sanatçý olduðunda ýsrar edince, kasetçi: "Aðbi takip edemiyoruz ki, her gün bir þerefsiz sanatçýyým diye çýkýyor" der.

:: Mehmet Ali Güneþ'e teþekkür
Gönderen: Mutlu HASPOLAT / Mardin/Türkiye
21 Þubat 2005
Kamuran haným, yazýnýz için teþekkürler; bu arada, izin aracýlýðýnýzla Mehmet Ali Güneþ'e derlemesi için teþekkür etmek istiyorum. Çok güldüm...

:: Evet Bencede Siz Bir Show Programý Yapmalýsýnýz!!
Gönderen: Demet / Gebze
4 Mayýs 2004
Selam aranýza yeni katýldým. Biz millet olarak herþeyin tadýný kaçýrmýyor muyuz? Sonra yaptýðýmýz þeyin karþýsýna geçip ya çok oluyor bunlarda önüne gelen show programý yapýyor kardeþim demiyormuyuz.Annelerimiz,teyzelerimiz,yengelerimiz show programlarý yüzünden azmý tencere unutmadýlar ocakta.Ben eðer çalýþmýyor olsaydým ayný þeyi mi? yapardým.Hayýr asla eleþtiriyorum her gördüðümde yada duyduðumda her kaset çýkaran bir kanalý kaplamýþ.Ama ben bunu anneme bile anlatamýyorum gelin siz düþünün!!! Saygýlar Kamuran Esen....

:: bir terslik var gibi
Gönderen: M. Oðuz ÖZKAN / Ankara
16 Mart 2004
Sevgili Kâmuran ESEN; Yazdýðýnýz metni kerelerce okudum... Tek bir þey yazacaðým... Arz talep meselesi... Güzel yazýnýz için teþekkür ediyorum. Saygý ve sevgilerimle...

:: :) Konuyu Anlamak GuseL
Gönderen: Umut BARLAS / IstanbuL
24 Þubat 2004
Konuyu anliyoruzda Bunlari ortadan kaldirsak daha guzel olmazmi? bunlari soyluyor sonrada televizyonu acitigimizda takili kaliyoruz...Problem bence burada izlenmese yayinlamazlar degilmi :) Halk Olarak Kafamiz Bassa Daha gusel olucak.. Yazi icin Elinize Saglik efendim..Sizin yazilarini okumak keyif veriyor.

:: Ünlülerin Süper Gaflarý
Gönderen: Mehmet Ali Güneþ / Rize
20 Eylül 2003
Anneciðim, eleþtiri yaptýðýnýz o sanatçý diye geçinen insanlarýn dillerinden siz iyi anlarsýnýz.Bi zahmet tercüme eder misin:)) Petek savaþa karþý Savaþý istemiyorum tabii ki, beni çok etkiledi. Benim makyaj masrafým var, elbise masrafým var... (Petek Dinçöz) Coðrafyacý Nefise Muhabir: Nefise, Somali'nin baþkenti neresidir? Nefise Karatay: Bu konuda yorum yapmak istemiyorum!.. Ellettirmem!.. Sanki ben meþhur oldum da kendimi ellettirebilirim. Böyle bir zihniyet var ortada... (Sevda Demirel) Daðýnýk Gizem Þimdiye kadar beraber olduðum erkek arkadaþlarým beni darmadaðýn etti... (Gizem Özdilli) Dilbilimci Mahmut B çok önemli bir harftir. B olmasa, Bülent'e Ülent, Bursa'ya Ursa derdik!.. (Mahmut Tuncer) Alparslan Canaydýn VJ Bülent: Evet, þu anda yanýmýzda Alparslan Bey var, biraz kendinizi tanýtýr mýsýnýz Alparslan Bey?.. Alparslan (!) Bey: Ben Özhan Canaydýn, Galatasaray Baþkaný' yým... (Kral TV Ödülleri) Antenya Bandýras Ben en çok Antenya Bandýras'ý seviyorum!.. (Harika Avcý) Pencereyi kapat!.. Biz eþimle çok konuþan, beyin fýrtýnasý yapan bir çiftiz!.. (Þenay Akay) Ahmet Necdet Özal Metin Uca: Ahmet ön adlý, Türkiye'nin 10'uncu Cumhurbaþkaný?.. Eylem Þenkal: Iýý... Ahmet Özal... Uzun boyunlu gergedan Arzu Yanardað: Uzun boyunlu bir hayvan?.. Ece Erken: Gergedan?.. (Pazar yýldýzý adlý programdan) Uzun þey Yaa sizin de her þeyiniz ya uzun ya geniþ oluyor galiba!.. (Hülya Avþar, Diyarbakýrlý karpuzcularla konuþuyor) Kamyonu seviniz Kamyonlarý seviyoruz. Onlar bizim canýmýz... (Müslüm Gürses) Arkadan!.. Sibel Can: Neden Abazoðlu sizin için farklý biri? Deniz Akkaya: Benim için çok farklý biri, çünkü arkadan vurmuyor!.. Mesela Zeynep Gençken özellikle yabancý aktörlerden etkilenirdim. Tarýk Tarcan mesela!.. (Zeynep Mansur) Sipitmen! Muhabir: Örümcek Adam'ýn orijinal adý nedir? Ayþe Hatun Önal: Sipitmen! Öküz ve Boðaz Ýlham kaynaðým þu gördüðünüz Boðaz. Bu deniz, öküze bile ilham verir!.. (Serdar Ortaç) Ultrasyon Benim o kültürsüz insanlarla iþim olmaz, zaten þimdi ultrasyondan çýktým çok mutluyum!.. (Ceylan) Neler oluyor hayatta Bazen öyle ortamlarda oluyorsunuz ki; doðada oluyorsunuz, yapayalnýz oluyorsunuz. Öðrenmek istiyor insan, dolar kaç para, Euro kaç para diye... (Aysun Kayacý) Büyükþehir Ýngiltere bir tiyatro þehridir! (Meltem Cumbul) Mutlaka tanýþmalý Erkekler beni tanýmadan ölmesinler... (Demet Akalýn) Arbik Jumbik Harun bana Arbik, Jumbik der. Hayvan isimleri bunlar?.. (Ebru Þallý) Kuzunun sessizliði Nazlýcan'la nasýl tanýþtýnýz?.. (Esra Ceyhan, konuk ettiði aileye, evlerinde besledikleri Nazlýcan adlý kuzuyla ilgili soru yöneltiyor.) Takip mesafesi Sunucu: Hilal haným, takip mesafesi nedir peki? Hilal Cebeci: Takip mesafesi þey, þimdi mesela ben þu an 40 km. hýzla gidiyorum ya, önümdeki araçla aramdaki mesafe de 40 km. olmalýdýr... Sunucu: Bu durumda Ýstanbul Ankara yolunda sadece 13 araç olabilir! Balçýk bunalýmý Güneþi balçýkla bunalmaya çalýþanlar vardý, yapamayacaklarýný anladýlar... (Çaðla Þikel) Vallahi zeka budur! Atatürk kaç tarihinde doðmuþ, hangi yýl vefat etmiþ, cumhuriyet hangi yýl ilan edilmiþ bilirim. Beyin derler buna... (Tülin Þahin) Salak olabilirim ama aptal asla.... ASENA Ben meme kanserine þahsen karþýyým.... SÝNEM GÜVEN Mozart Türkiye'de konser vermeye gelirse tabi ki dinlemeye gideriz.....EMRAH Allahý size emanet ediyorum.... TANSU CILLER Tüneli kaçmak için mi kazdýnýz .... REHA MUHTAR Ýsmini vermek istemeyen bir izleyici Filiz Ovar Ýngiltereden arýyor.... A TAKIMI Polis yolu az sonra iþlenecek bir cinayetin tatbikatý için kapattý....KANAL D ANA HABER Eminem dünyaca ünlü bir grup biliyorsunuz deðil mi arkadaþlar....BEYAZ 23.Yüzyýlý yaþadýðýmýz bu günlerde baþýma gelen bu dram...Q KIZI REYHAN Fransýzlar amma kültürlü ufacýk çocuklarý bile Fransýzca konuþuyor....ÝZZET YILDIZHAN Cumhuriyet 1927 yýlýda ilan edildi ......Tuðba OZAY Atatürk ne demiþ Yurtta sulh barýþta sulh ....NÝHAT DOGAN Bugün 10 Kasým Atatürk'ün 64. ölüm yýldönümünü þölenlerle kutluyoruz......ELIFNAÐME

:: Reyting Uðruna
Gönderen: Nur Ersen / Ankara
14 Eylül 2003
Merhaba Kamuran Esen. Yazýnýzýn bundan on yýl sonra bile güncelliðini koruyacaðý apaçýk ortada. Böyle bir konuya deðindiðiniz ve birçoðumuzun hislerinin tercümaný olduðunuz için kaleminize saðlýk diyorum...

:: öðretmenim...
Gönderen: Orfeo T. Volkova / istanbul
12 Ekim 2002
...size ve kaleminize tapýyorum!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.