..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > asivemavi36




27 Þubat 2007
Garip, Kýrýk, Kedili Bir Hikaye... Siyah - Beyaz...  
Ýki küçük kýz çocuðu,bir kedi, bir ben...

asivemavi36


“Zaman hikayeler barýndýrýr içerisinde, kýrýk hikayeler. Bazen insaný yutacak kadar derin kýrýklar...Kýrýklýklar... Zaman durmuþtur, mekan durmuþtur. Ýnsanlar geçip gitmiþtir içlerinden, býrakýp düþlerini.”


:BGIF:
“Zaman hikayeler barýndýrýr içerisinde, kýrýk hikayeler. Bazen insaný yutacak kadar derin kýrýklar...Kýrýklýklar...

Zaman durmuþtur, mekan durmuþtur. Ýnsanlar geçip gitmiþtir içlerinden, býrakýp düþlerini.”





Son yýllarda adý dillerde sýkça dolanan bir köy. Ege; Ýzmir; Selçuk ve .......

Þöyle yorgun bir insan düþünün, bir kanepeye sýrtýný dayamýþ, kollarýný iki yana açmýþ. Yorgun, yaþlý bir insan.

Yaþlý...150 yaþýndan fazla.

Þirince...

Daracýk sokaklarýnda yürürken /Hele tarihini, o ayrýlýk hikayesini biliyorsanýz/ inceden bir sirtaki eþlik eder düþlerinize, adýmlarýnýzý o müziðin ritmine uydurursunuz farkýnda olmadan.

Beyaz badanalý evlerin önlerini pencerelerdeki teneke saksýlar süsler. Bazen bir asma firar edecek gibi. Sanki uzanýp Ege’nin öteki yakasýna geçecek gibi, gidenlerin peþinden gidecek gibi. Köklerini topraðýndan ayýrmaya bir kýyabilse!!!

Gruplar halinde insanlar olur genelde ben gittiðimde ve bu insanlar belli bir yaþýn üzerinde olurlar. Bir adab, bir vakar içerisinde olurlar bu insanlar. Bazý evlerin önünde durur, resim çeker, resimler çektirirler... Ellerinde birer pet bardak, þarap kokar hüzünlü bakýþlarý...Kendi evlerinde yabancý olmanýn o kahreden hissi...Onlarca yýl öteden gelip yanaklarýna yapýþan çocuk tebessümleri...Acýmtrak.

Ýnsanlar... Suyun öteki yanýndan, Ege’nin...

Ýhtiyar, yaþlý, Þirince... Anýlarýný satar kimilerine ahududu þaraplarýnýn yanýnda meze niyetine.

***

“Gel” dedi ve anlamadýðým bazý kelimeler çýktý aðzýndan./ Eðreti duruyordu aðzýnda kelimeler. / Gelmedi, gitti. Bir sokaða aktý bir su gibi. “Gel” Dedi tekrar. “Gel..Gel..Gel..” Sonra oda aðýr, aksak adýmlarý ile akýp peþinden sokaða girdi...

Geri döndü. Dudaklarýný büzüþtürüp içeri doðru çektikçe yanaklarý þiþiyordu, bir çift camýn ardýnda gözleri kýsýlýyordu bir yandan. Gözlerine bulut devþiriyordu düþleri.

Bir þeyler konuþtular, o susuyordu. Bir þeyler, Yunanca. O, o sokaða bakýyordu. O, bizim dilimizde bakýyordu; Her kesin anlayabileceði bir dilde, siyah beyaz bir kedinin kaçýp kaybolduðu sokaða.

/O köyde þarap içmeden dolaþýlmaz. En azýndan ben ve benim gibiler. Hem de sýradan þarap deðil, en keskininden. Çakýr yürür, çakýr gezer, çakýr konuþurum./

Yanlarýna gittim. 80’li yaþlarýnda bir kýz çocuðu. Bir bardak þarap doldurup uzattým gülümseyerek “Teþekkür ederim oðlum” / Þaþkýným. Teyze dersem anlar mý acaba?/ “Ýsterseniz o kediyi bulup getiririm size” Gülümsedi. “Gidip bulalým”... “ Gidelim”

Sokaða girdik. Bir kaç ev ötede bir kapý eþiðinde uzanmýþ keyif yapýyordu kedi. Parmaklarýmý bir birine sürterek seslendim birkaç kez. Önce nazlandý biraz, sonra gelerek bacaklarýma sürtünmeye baþladý. Sýrtýný biraz okþadýktan sonra kucaðýma aldým, hiç itiraz etmeksizin ensesini koluma dayayýp karnýný yukarý doðru döndü. O, elini uzatarak çene altýný okþamaya baþladý, okþadýkça keyif alýyordu her ikisi de...

Arkadaþlarýnýn yanýna geldiðimizde kediyi ona vermek istedim. 80’li yaþlarýnda küçük bir kýz çocuðu, korkarak aldý kediyi kucaðýna. Korkarak, sanki bir bahçeden meyve çalýyor gibi...Titriyordu. Kediyi alýp kucaðýna sokaðýn kýyýsýna oturdu.

6-7 yaþlarýnda bir kýz çocuðu geldi yanýmýza “O kedi benim” Dedi. Kediye baktý, kýza baktý aðlamaya baþladý.

***

“Köye birileri geldi. Bu çocuk kadardým.Mübadele denen þeyin baþladýðýný, toparlanmamýzý, buradan gideceðimizi söylediler”

Arka tarafta bir evi iþaret ederek “Ýþte o ev bizimdi” Dedi, sustu bir süre. Sonra gruptan birine seslenerek yunanca bir þeyler söyledi. Adam gelerek bize birer sigara verdi. Birkaç nefes çekti ve devam etti anlatmaya. “Heyecanlýydým, anlamamýþtým neler olacaðýný,bir oyun, bir gezi olacaðýný zannetmiþtim. Babamlar mezarlýklarý ziyaret ettiðinde, annem, bana okul için diktiði elbiseyi de bir torbaya koyduðunda artýk buralara dönmeyeceðimizi anlamýþtým, ama ben ablamýn gittiði okulu çok seviyordum ve bir tek gün dahi gitmemiþtim ki o okula”

Kedi týrnaklarýný gizleyerek kadýnýn eliyle oynaþýyordu. Aðlayarak konuþan / konuþmaya çalýþan/ kadýn arada bir anlatýsýný kesip kedinin oynama isteðini yerine getiriyor, kaldýðý yeri unutarak bir baþka yerden devam ediyordu anlatmaya / Birde derin iç çekiþler, yutkunmalar kesiyordu konuþmalarýný /

/Uzunca bir hikaye anlattý. Bildiðim kadarýyla en fazla üç- beþ gün sürmüþtü hazýrlanýþý ve ayrýlýþlarý./

Uzun ve acýklý bir hikayeydi, okuduklarýmdan çok farklý bir hikaye... Okuduklarýmdan çok daha aðýr bir hikaye, çok daha.



“En son gün köydeki aðlaþmalar bir uðultu halini aldý. Bu tepeler, daðlar, bu çýnarlar, asmalar aðlaþýyordu...Atlý arabalara bindiðimizde kedim kucaðýmdaydý. Babam kediyi býrakmamý, gemiye kediyi almayacaklarýný söyledi.Annem ve abimde babamýn tarafýndaydýlar, ablam ve benim gücümüz yetmedi. Öptüm... Öptüm...Öptüm... arabadan aþaðý býraktýðýmda koþarak eve gitti. Oysa bindiðimiz gemide o kadar çok fare vardý ki ve kedim bu kediydi, siyah beyaz...Baksana unutmamýþ tanýdý beni, beni sevdi ”

80’li yaþlarýnda bir küçük kýz çocuðu bir þeyler anlatýyor, kucaðýndaki kediyi okþayarak.........

6-7 yaþlarýnda bir küçük kýz çocuðu anlatýlanlarý dinliyor. Hiçbir þey anlamadan sadece kedisine bakarak.

Ýkisinin de ortak kaygýsý siyah beyaz bir kedi.

Ben susuyorum...Çok þey anlýyorum anlamasýna ya .............

Akþam oluyor,sokaklara þarap kokusu daðýtmaya baþlamýþ akþam esintisi. Pansiyonlar emanet konuklarýný çaðýrýyor yakarak ýþýklarýný.

Ýki küçük kýz çocuðu,bir kedi, bir ben...

Þirince’den Kýrýk bir hikaye koyuyorum daðarcýðýma. Garip, kýrýk, kedili bir hikaye. Siyah-Beyaz...



...

asi ve mavi 36



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Yakasý Bir Araya Gelmeyen Kentler/sevdalar
Bekle Beni
Ýlk Aþk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fayton Geder Toz Eder
Sarýkamýþta Kýrýldý Gonca Gülün Tazeleri
Bana Bir Masal Anlat Baba...
Avtio Eftelya
... Neden Mavi...
Gitme Deli Kýz
Bürümcük
Aþýk ile Maþuk / yada Sokaðýmýzýn Sakýz Hanýmý ile Mahur Beyi
Delinin Hastane Günlüðü - II
Mavi Derinlikler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Susuyorum [Þiir]
Devrim Yürekli Çocuk [Þiir]
Zap Suyu - I [Þiir]
yada Dön Gel [Þiir]
Caw Bella [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Sen Sustuðunda [Þiir]
Yusuf ile Züleyha [Þiir]
Kavgam Sürüyor [Þiir]
Kavgaya ve Aþka Dair [Þiir]


asivemavi36 kimdir?

paylaþmak. . . hayat adýna ne varsa. . . ama demiþ ya nazým. . . "yar dudaðýndan gayrý". . .

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © asivemavi36, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.