..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlarýn arasýnda yaþadýðýmýz sürece, onlarý sevelim. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Utku KOÇAK




10 Mayýs 2007
Kutsal Meslek Öðretmenlik  
Zeynep Öðretmene Ýthafen

Utku KOÇAK


Zeynep haným Ýstanbul’da oturuyordu. Bin bir güçlüklerle yaptýðý iþini, bakmak zorunda olduðu iki çocuðunu, eþiyle birlikte memur maaþlarýyla sürdürmeye çalýþýyorlardý. Memur olmak zordu, ama hayýflanmýyor, bu millete hizmetleriyle mütevazi, içten içe gurur duyuyorlardý. Zeynep Öðretmene ve Bütün O güzel Öðretmenlere Ýthafen


:CEIH:
Yüce memleketimde bir öðretmendi o. O seksen gövdenin tek kafasý, Zeynep Hoca...

Zordu hayat. Annesi öðretmen olmasýný hiç istememiþti. O da bu meslekten geliyordu, emekli öðretmendi. Zor demiþti, yazýk edersin kendine demiþti. Sýkýyönetim zamaný ordan oraya sürülmüþtü, kah birileri faþist, birileri komunist damgasý vurup ordan oraya sürümüþlerdi. Çünkü o hiçbir sýfatý kabul etmemeye yemin etmiþti.

Zeynep haným Ýstanbul’da oturuyordu. Bin bir güçlüklerle yaptýðý iþini, bakmak zorunda olduðu iki çocuðunu, eþiyle birlikte memur maaþlarýyla sürdürmeye çalýþýyorlardý. Memur olmak zordu, ama hayýflanmýyor, bu millete hizmetleriyle mütevazi, içten içe gurur duyuyorlardý.

Zeynep Haným çok sevilen bir öðretmendi. Öðrencilerini son derece iyi motive eder, hepsiyle birebir ilgilenmeye çalýþýr, onlara hem dersleri verir, hem de adam etmek için anne baba sýfatýný üstlenirdi. Hepsi onun çocuklarýydý, onun için hepsinin ayrý ayrý bir önemi vardý. Öðretmenlik kutsal meslekti, Atatürk’ün cumhuriyeti emanet ettiði insanlarýn mesleði. Ülkeye akýllý, güçlü, hayýrlý bireyler yetiþtirmek için uðraþýyordu. Mezun olanlar bile hocalarýnýn daima elini öpmeye geliyordu.

Öðretmen olmak için sýnava girdiðinde annesi onunla küsmüþtü. Gerçekten onun da kendisi gibi ordan oraya sürüklenmesini istemiyordu. Babasý daha sakindi. O kadar acý çekmelerine raðmen, eþiyle o kadar ayrý kalmalarýna raðmen, yine de bu mesleðin kutsallýðýný, yetiþmesi gereken onca sabinin saflýðýný düþünerek kýzýna hep dastek oluyordu. Gelecek onlarýndý ve bu ülkeyi onlar kurtaraktý. Baba Reþat Bey, düzene kendilerini býrakmýþlardan, yýlmýþalradan deðildi! Umutluydu ülkenin geleceðinden. Öðretmen olmak isteyen kýzýyla içten içe gurur duyuyordu.

Zeynep üniversiteyi çok yüksek bir dereceyle kazanmýþ, okulunu da ayný þekilde yüksek bir dereceyle bitirmiþti. Kamu personeli seçme sýnavýný kolaylýkla atlatmýþtý. Ya ikinci, ya üçüncü olmuþtu dediklerine göre. Çok sevinmiþti! “Ýþte bu!” diye haykýrmýþtý içinden. Küçüklüðünden beri hayal ettiði bu kutsal mesleðe bu kadar yaklaþmýþtý. Mezun olduðunda ilk babasýna koþmuþtu, sevincini ilk babasýyla paylaþmýþtý . Reþat bey o gün kýzýyla bir kat daha gururluydu.

Zeynep Haným’dan baþka yakýnlarýnda oturan bir öðretmen adayý daha vardý, Murat Bey. Murat Bey öðretmen olmayý hiç istememiþ, þartlarýn götürdüðü yerde haspel kader, öðretmen olabilmiþti. Mühendis olmak istemiþti, fakat üniversite sýnavlarýnda puaný mühendisliðe yetmediði için fizik öðretmenliðini kazanabilmiþti. Girmiþ olduðu üniversite de pek iyi bir üniversite sayýlmazdý hani. Murat Bey aslýnda öðretmenlik mesleðini de hiç sevmezdi aslýnda, çocuklardan hele hiç haz almazdý. Bir üniversiteye kapaðý atmýþtý ya, ne önemi vardý?

Murat Bey üniversiteyi bitirdiðinde o da kamu personeli seçme sýnavýna girmiþti. Bir kaç denemdenin ardýndan anca kazanabilmiþti sýnavý. Ne yapacaktý, bir iþ tutturup, çalýþmasý gerekiyordu. Çalýþtý... Çocuklarý pek sevmediði için, çocuklara devamlý baðýrýr, biraz sinirlenirse, kulaklarýný çeker, en güzel tokatý okulda o patlatýrdý. Murat Hoca’yý gün gelmiþ artýk kulak çekmek, tokat atmak bile kesmemeye baþlamýþtý. Elinde küçük bir deðnekle gezmeye baþlamýþtý okulun içinde.. Çocuklar aralarýnda Murat Hocaya, “sopalý” lakabýný takmýþlardý. Derslere zoraki girer, tatiller için gün sayar, ders bitimiyle çocuklardan daha çok sevinir, okuldan herkesten önce ayrýlýrdý namý deðer Murat Hoca.

Lafým onun gibileri öðretmen yapanlara, ve lafým ona Murat Hoca!

Önünde eðildiðim!
Saygým ona... Bu zorluklarýn hiç birini hak etmeyen,
Geleceðimizin bekçileri!
Zeynep Hoca.



Tüm o öðretmenlere saygýlarýmla...

Utku KOÇAK
10.05.2007
Zeynep Öðretmen'e Ýthafen...

Sizin deðerinizi çok iyi biliyorum...
anladýðýmý sanýyorum...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
8 Haziran 2007
Sevgili Utku Koçak; Her meslek grubunda olduðu gibi; öðretmenler içinde de iþini çok iyi yapanlar ve pek de iyi yapmayanlar vardýr elbette.Tüm öðretmenlerin, saygý duyduðunuz Zeynep Öðretmen gibi olmasýný isterim.Murat Hoca gibi, öðretmen olmak istemeyenler bu mesleði hiç yapmasýnlar.Çünkü verdikleri zarar o kadar büyük oluyor ki, geriye dönüþü yok.Yazýnýzla ilgili bazý uyarýlarým olacak:"Sýkýyönetim zamaný ordan oraya sürülmüþtü, kah birileri faþist, birileri komunist damgasý vurup ordan oraya sürümüþlerdi."..Bu cümlede bir eksiklik var."Kah" kelimesi bir cümlede bir kez kullanýlmaz.Mutlaka iki kez kullanýlmalý….” Bin bir güçlüklerle yaptýðý iþini, bakmak zorunda olduðu iki çocuðunu, eþiyle birlikte memur maaþlarýyla sürdürmeye çalýþýyorlardý."..Bu cümlenin ortak yüklemi "sürdürmeye çalýþmak." Hal böyle olunca, iki çocuðunu sürdürmeye çalýþmak gibi bir eylem çýkýyor ortaya.Yani, cümlenin kelime dizininde bozukluk var...."Mezun olduðunda ilk babasýna koþmuþtu."...Bu cümlede, Zeynep’in sanki ikinci babasý varmýþ gibi anlaþýlýyor."Ýlk" kelimesinde sonra "önce" diyebilirdiniz..."çocuklardan hele hiç haz almazdý" deðil de "hele hele çocuklardan hiç haz almazdý" demek daha doðru olurdu..."Çocuklarý pek sevmediði için, çocuklara devamlý baðýrýr, biraz sinirlenirse, kulaklarýný çeker, en güzel tokatý okulda o patlatýrdý."...Bu cümlede virgüller yanlýþ kullanýlmýþ.O nedenle anlam kargaþasýna düþüyor okuyucu....Sevgiyle kalýn.Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat, Yazý, Hüzün, Mutluluk, Sözler, Beklenti, Ýlham, Ego
Ýnsanlar Garip Yaratýklar
Münasip Bir Yerde Ýnebilir Miyim?
Hýrslý Adamýn Ýç Dünyasýyla Savaþý
Maganda Yaný, Teker Üstü
Yaþam Tarifleri
Trafik 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku KOÇAK kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku KOÇAK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.