..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > cetinbayatli




28 Mayýs 2007
Gül"ün Irak Politikasý!  
cetinbayatli
AKP iktidarýnýn ve A.Gülün Irak politikasina iliþkin yazý


:BBHF:
Hükümetin bir Irak politikasýna sahip olup olmadýðýný bilmiyorum ama elimde onunla ilgili ip ucu veren bir kitapçýk vardýr! Kitapçýðýn yeni olmamasý yaný sýra, AKP iktidarýnýn dýþ politika konusunda baþarýsýzlýðý belgeler niteliktedir. Kitapçýðýn kýsa adi : 2007 YILINA GÝRERKEN DIÞ POLÝTÝKAMIZ. Hemen altýnda DIÞÝÞLER BAKANI VE BAÞBAKAN YARDIMCISI ABDULLAH GÜL vardýr . Bu kitapçýðý Dýþiþleri Bakanlýðý 2007 Mali Yýlý Bütçe Tasarýsýnýn TBMM Genel Kurulu’na Sununmak üzere hazýrlamýþtýr. Tabii Giriþ sayfasýnda þu not yer verilmektedir “Bu kitapçýk, Dýþiþleri Bakaný ve Baþbakan Yardýmcýsý Sayýn Abdullah Gül’ün 21 Aralýk 2006 tarihinde, TBMM Genel Kurulu’nda yaptýklarý, Hükümetimizin dýþ politika hedeflerini, uygulamalarý ve güncel konulara iliþkin deðerlendirmelerini içeren takdimi tamamlayýcý nitelikte olup, çeþitli dýþ politika konularý hakkýnda ayrýntýlý bilgiler içermektedir.”
Irak politikasýyla ilgili bazý cümleler dikkatimi çekmiþtir:
•     Tüm bu temaslarýmýzda verdiðimiz ortak mesaj, toprak bütünlüðü koruyan, güçlü ve istikrarlý bir Irak’ýn herkesin çýkarýnda olduðudur. Tüm taraflara bu hedef doðrultusunda hareket edilmesi, etnik ve mezhepsel önceliklere takýlýp kalmak yerine, “Iraklýlýk” temelindeki, ortak paydalarda buluþmasýna gayret gösterilmesi gerektiði vurgulamaktayýz.
•     2004 NATO Ýstanbul zirvesinde alýnan karar uyarýnca, ittifak, Irak güvenlik güçlerinin eðitimine 30 Temmuz 2004 tarihinden bu yana katkýda bulunmaktadýr . (!)
•     ülkemizde bugüne deðin, 89 Iraklý general ve subaya eðitim hizmeti verilmiþtir. Ayrýca, dört subayýmýz halen Baðdat’taki NATO Eðitim Misyonu’nda görev yapmaktadýr.
•     Benzer programlar Irak Hükümeti’nin talebi üzerine, Iraklý diplomatlar için de yapýlmakta olup , 2004 yýlýndan bu yana toplam 63 kiþi eðitilmiþtir.
Sunuþta dikkat çekici noktalarý sýralamaya çalýþarak, bazý soru ve analizleri sizinle paylaþmak istiyorum. Ýlki, Irak Türklerinin resmi temsilcisi olan ITC ile Dýþiþleri arasýnda fikir örtüþmesi görülmektedir. Bu olumlu bir þey olmasýna raðmen, real politikada maalesef bir temenniden öteye gitmemektedir. Baþka bir þekilde ifade edilecekse, Irak’ýn birlik ve beraberlik içinde, vatandaþlýk temeli üzerine kurulu bir devlet deðildir ve hiçbir zaman olmamýþtýr. Bunu görmemekte ýsrarlý olanlar, baþarýlý politika güdemez. Bölgede belirleyici rol oynamaktan çok, seyirci ve temennilerle iþleri idare etmeye çalýþan AKP hükümeti, Türkiye’nin dýþ politikasýný krizden krize sokmuþtur. Bölgedeyse bu baþarýsýzlýðý en çok bedelini ödeyen, yine Türkmenler olmuþtur. Öyle ki, ne olduðu belirsiz olan “eþitlik” sözcüðü arkasýna sýðýnarak, çekinmeden Irak’taki tüm gruplara eþit mesafede olduklarýný ifade etmiþlerdi. Neyin eþitliði? Dýþ politikada eþitlik olmadýðý gibi, bölgede ve Irak’ýn iç dengelerinde eþitlikten söz edilemez. Kýsacasý, eþitlik yapýyoruz derken, asýl en büyük eþitsizliðe neden oluyorlar. Öyle ki, Irak’taki devlet organlarýný kimler arasýnda paylaþýldýðýný görmezlikten gelerek, Irak baþlýðý altýnda (Kürt ev Þii Araplara) Askeri ve diplomatik eðitim vermiþlerdir. Irak siyasetinde, Türkmenlere uygulanan siyasi ambargo, burada da kendini göstermiþtir. Bugün Irak’ý yönetenlere bakýldýðýnda iki ana grup göze çarpmaktadýr. Bunalar Kürt ve Þii Gruplarýdýr. Irak devletinin, Þii ve Kürt gruplarýnca paylaþýldýðýný göz önünde bulundurarak, þunu kolaylýkla söyleyebiliriz: eðitilenler Irak vatandaþý ancak, büyük bir kýsmý Kürt yada Þii gruplarýn yandaþýdýr! AKP ye soruyorum: Hani eþitlik? Türkmenlerin bu eþitlikteki yerleri nerde? Yoksa eþitlik parantezi dýþýnda mý tutuluyorlar? Bir Mart tezkeresinin faturasýný Türkmenler ödemediler mi? Sayýn Güle soruyorum bu 89 Iraklý generalin, 63 diplomatýn kaç tanesi Türkmen’dir? Onlarý eðitirken þunu düþünmediniz mi: Irak parçalanma süreci içindeyken, eðittiklerimizin kaç tanesi Barzani için çalýþmakta?! O eðittiðimiz diplomatlarýn, Türkiye Cumhuriyeti aleyhine ya da çýkarýný zedeleyecek biçimde faaliyet göstermeyeceklerinin garantisi nedir? Ya da PKK yi eðitemeyeceklerinin teminatý var mý? Yoksa kimin dost kimin düþman olduðunu hala öðrenemediniz mi?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkmen Kurum ve Kuruluþlarýndaki Sorunlar

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Iraklý Kadýnlar ve Pozitif Ayrýmcýlýk*

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Türkmen Davasý ve Deðiþim [Deneme]
Irak'ýn Ekonomik Yapýsý [Ýnceleme]
Modern Irak Tarihi. [Bilimsel]
Türkmen Toplumu, Terör ve Dinî Akýmlar [Bilimsel]
Genel Anlamda Ýstihbarat [Bilimsel]
Türkmeneli"nde Siyasal Ýslam Tehlikesi [Bilimsel]
Türkmenlere Uygulanan Psikolojik Savaþ [Bilimsel]


cetinbayatli kimdir?

“insanlar bilmediklerine karþý düþmanlar. ” sözüne inanan biriyim :)


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © cetinbayatli, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.