..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Cemil Meriç"in Akýl Defteri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk milletinin âb-ý hayat hükmünde deðerleri ve deðerlileri vardýr. Bunlardan birisi de Cemil Meriç’tir. Meriç, ömrünü düþüncenin girdabýnda geçirmiþ, Osmanlý’nýn inkýrazýný içinde yaþamýþ ve hissetmiþ bir akýl hocasýdýr. O, fikir namusunu yüreðinin derinliklerinde hissetmiþ, eðilip bükülmeden ve yalpalamadan dimdik ve haysiyetli bir duruþ sergilemiþtir.


:FDEB:
CEMÝL MERÝÇ’ÝN AKIL DEFTERÝ

                M.NÝHAT MALKOÇ


     Türk milletinin âb-ý hayat hükmünde deðerleri ve deðerlileri vardýr. Bunlardan birisi de Cemil Meriç’tir. Meriç, ömrünü düþüncenin girdabýnda geçirmiþ, Osmanlý’nýn inkýrazýný içinde yaþamýþ ve hissetmiþ bir akýl hocasýdýr. O, fikir namusunu yüreðinin derinliklerinde hissetmiþ, eðilip bükülmeden ve yalpalamadan dimdik ve haysiyetli bir duruþ sergilemiþtir.

Cemil Meriç, genç yaþta görme yetisini kaybetmesine raðmen ömrünün son anýna kadar bu milletin selâmeti için düþünme gücünü diri ve canlý tutmuþtur. Bizim görmediklerimizi görmüþ, bizim hissetmediklerimizi hissetmiþ, bizim duymadýklarýmýzý duymuþtur. Bu ülkenin gençlerine yepyeni ufuklar açmýþtýr. Bizler ondan çok þey öðrendik. Doðuyla Batý arasýnda sýkýþýp kalan bu milletin kurtuluþ reçetesini o sundu bize.

Türk mütefekkirleri arasýnda sözüyle özü bir olanlarýn baþýnda gelir Cemil Meriç… Bu büyük Türk aydýnýnýn adýný muhayyilemize kazýyan birbirinden güzel ve çarpýcý sözleri vardýr. Bunlardan bir buket yapýp sizlere sunmak istiyorum:

“Sol ve sað… Çýlgýn sevgilerin ve þuursuz kinlerin emzirdiði iki ifrit… / Kendi gerçeðimizi kendi kelimelerimizle anlayýp anlatmak, her namuslu yazarýn vicdan borcu. /
Murdar bir halden muhteþem bir maziye kanatlanýp uçmak gericilikse, her namuslu insan gericidir. / Kelam, bütünüyle haysiyettir. / Kamus, bir milletin hafýzasý, yani kendisi; heyecanýyla, hassasiyetiyle, þuuruyla. / Ýzm’ler idraklerimize giydirilen deli gömlekleri. /
Slogan, ilkelin ideolojisi. / Ýdeolojiler, uçurumlarý aydýnlatan hýrsýz fenerleri. / Kitaptan deðil, kitapsýzlýktan korkmalýyýz.

Hafýzaya çakýl taþý gibi saplanan bilgi kýrýntýlarýna yeni bir ad bulduk: kültür. / Kitap, istikbale yollanan mektup… Smokin giyen heyecan, mumyalanan tefekkür… / Tarihimiz, mührü sökülmemiþ bir hazine…. / Her toplum bir kitaba dayanýr: Ramayana, Neþideler neþidesi veya Kur’an… Senin kitabýn hangisi? / Duygunun asaleti, kuvvet ve isabetindedir. / Yýðýn düþünmez, maruz kalýr. / Bayaðý, hissetmeyendir. / Gerçek hükümdarlar, ebedî hükümrandýrlar. Hazineleri yaðma edildikçe zenginleþirler. / Meçhule açýlan bir kapýdýr kitap. Meçhule, yani masala, esrara, sonsuza… / Mütercim, mutlak’ý arayan bir çýlgýn, “felsefe taþý”ný bulmaya çalýþan bir simyagerdir.

Þiir ne bir teþrih masasýdýr, ne bir teþhir çarmýhý... / Polemik zekâlarýn savaþýymýþ. Zekâlar birbiriyle savaþmaz. Kinlerin, peþin hükümlerin, gizli çýkarlarýn savaþý, polemik. Eski bir inancý yok etmek isteyen yeni bir düþüncenin savaþý… Ve her mübariz kendi cephesinde muzaffer… / Yaþayanlarý yöneten ölülerdir. Demek ki öldürülmesi gereken ölüler de var. / Gitmek, kaderin hatalarýný düzeltmektir. / Kahramanlýk, hatada ýsrar etmemektir. / Asya’nýn bütün evlatlarý içinde Batý’nýn ilk benimsediði: Zerdüþt… / Aldatmayan tek sevgili var dünyada: mutlak güzel…”

Cemil Meriç dünyaya ve yaþanan hadiselere hep ibret gözüyle bakmýþtýr. O, hadiselerin görünen yüzünü deðil, içe yansýyan cephesini teþhir ve tespit etmiþtir. Hayata pembe gözlükle bakmadýðý gibi kalýn camlý, koca çerçeveli gözlüklerin arkasýndan da bakmamýþtýr. Olmasý gereken noktada durarak gördüklerini teþhir ve tespit etmiþtir. Onun dünyaya, hayata ve insana bakýþýný yansýtan veciz sözlerine kaldýðýmýz yerden devam edelim:

“Her çað kendi kelimelerini söyletmiþ kelimeye; her demagog(lâfazan) kendi yalanlarýný… / Ýrfan, düþüncenin bütün kutuplarýný kucaklayan bir kelime… / Ýrfan, kemale açýlan kapý, amelle taçlanan ilim... / Kültür, homo ekonomikus’un kanlý fetihlerini gizlemeye çalýþan birer þal... / Kültür, kaypaklýðý, müphemiyeti ve seyyaliyetiyle Avrupa’dýr. Tarif edilmeyen, edilemeyen bir kelime… / Batý’nýn düþünce tarihi akýlla naklin mücadele tarihi… / Din, Avrupa için bir afyondur, bütün ideolojiler gibi…

Avrupa tarihi, bir sýnýf kavgasý tarihidir. / Raskolnikov sarsýntý geçiren bir toplumda yapayalnýzdýr. Dosto gibi... / Þuuraltý(psikanaliz) her istediðini kolayca elde eden mutlu azýnlýðýn imtiyazý… / Kendini tanýmak, marifetlerin marifeti… / Belki de medeniyet uyuyor ve zaman zaman rüya görüyor. / Savaþ bir irþat… Savaþ, ýþýkla karanlýðýn diyaloðu… Düþman, gözü baðlý olandýr. / Bu çökmeye hazýr medeniyet üç sütün üzerinde duruyor; süngü, açlýk, fuhuþ…/ Tarihi yaratan, fertle yýðýn arasýndaki anlaþmazlýk…

Çatýþmasýz toplum beraber otlayan, beraber geviþ getiren adsýz bir sürü… / Tarihin mimarý: isyan, kadere, zamana, insana… / Dahi, münzevi bir yýldýz; anasýz doðan çocuk, anasýz doðan ve zürriyetsiz ölen… Zirveden zirveye akseden þarký… / Kronoloji: aptallarýn tarihi… / Din, bir susuzluk, sonsuza karþý duyulan özlem. Bilgi deðil, aþk… / Hapishane, maskelerin çýkarýldýðý yerdir. / Mahalle kavgalarý, tefekkürün zirvelerine ulaþmamalý…”(Bu Ülke- Cemil Meriç-Ýletiþim Yayýnevi)

Cemil Meriç’in defalarca okuduðum þaheseri olan ‘Bu Ülke’ den derlediðim veciz sözlerden bir kýsmýný sundum sizlere. Bu belâgatli sözlerin her biri bir kitap hacminde anlatýlacak duygu ve düþünceleri yoðun bir içerikle anlatýyor. Uluslararasý düzeyde itibar gören ve içinde yaþadýðý topluma eleþtirel gözle bakabilen bu güzel insaný anlamak için kafa yormamýz gerekir. Zira onun teþhis ve tespitleri müþahhas hakikatlerden besleniyor. Cemil Meriç’in akýl defteri bizim ilham kaynaðýmýz olmalýdýr. Aksi halde kendi etrafýmýzda döner dururuz. Azgýn dalgalara ve þiddetli fýrtýnalara karþý sakin bir limana sýðýnamayýz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.