..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > M.NÝHAT MALKOÇ




14 Ekim 2007
Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bizler eskiden üzerine güneþ doðmayan bir millettik? Sabahýn erken saatlerinde yataðýmýzdan kalkar, Allah’ýn huzurunda secdeye varýr, günün ilk þükrünü eda ederdik. Sessizliðin içine dalar, manevi iklimlerde soluklanýrdýk. Hakikat yolunun sadýk yolcusuyduk Hiç kimse bizi hak bildiðimiz yoldan çeviremezdi. Sýrat-i müstakim üzere yürürdük hayat yolunda. Hayat aðacýnýn leziz meyveleri eksik olmazdý. Göklere deðen dallarýmýz manevi meyvelerini taþýmakta zorlanýrdý. Bereket eksik olmazdý soframýzdan.


:DJIF:

                                   M.NÝHAT MALKOÇ

     Bizler eskiden üzerine güneþ doðmayan bir millettik? Sabahýn erken saatlerinde yataðýmýzdan kalkar, Allah’ýn huzurunda secdeye varýr, günün ilk þükrünü eda ederdik. Sessizliðin içine dalar, manevi iklimlerde soluklanýrdýk. Hakikat yolunun sadýk yolcusuyduk Hiç kimse bizi hak bildiðimiz yoldan çeviremezdi. Sýrat-i müstakim üzere yürürdük hayat yolunda. Hayat aðacýnýn leziz meyveleri eksik olmazdý. Göklere deðen dallarýmýz manevi meyvelerini taþýmakta zorlanýrdý. Bereket eksik olmazdý soframýzdan.

     Bizler þerefli bir milletin evlatlarý olarak geleceðe taþýyamadýk emsalsiz deðerlerimizi. Þanlý Osmanlý’nýn kurduðu düzen dünya hayatýyla ahiret hayatýný dengede tutmayý esas alýyordu. Padiþahýndan halkýna kadar hemen herkes dünyayý bir geçit olarak görüyor, Hakk’a kul olmayý en büyük özgürlük olarak kabul ediyordu. Ýbadetler ruhlarýn vazgeçilmez azýðýydý. Uykuda geçirilen vakitler uyanýk olunan vakitlere nazaran çok azdý. Sabah namazlarý üzerine titrenirdi. Kimse bu vakitte gaflet uykusunda olmazdý. Eskiden devlet idarecileri dini, hayata göre deðil, hayatý dine göre tanzim ederlerdi. Ýnanç hususunda hassas davranýlýrdý. Bununla ilgili anlatýlan yaþanmýþ bir hadise bu hassasiyeti tüm çýplaklýðýyla ortaya koyuyor.

     Osmanlý döneminde Sultan III. Murat Han bir sabah namazýný kaçýrmýþ… Dini hayatý her þeyden çok önemseyen bu büyük padiþah kýl(a)madýðý bir sabah namazýna fazlasýyla üzülmüþtü. Bu üzüntü onu derin muhasebelere götürmüþtü. Yüceler yücesinin huzuruna çýkmadan evvel, çabuk davranarak nefsini hesaba çekmiþtir. Geçirdiði duygusal incinme neticesinde “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” adlý derin manalý bir þiir kaleme almýþtýr. Bu þiirde manevi körlüðü zemmetmiþ, uykudan açýlmayan gözlerini gafletten uyanmaya çaðýrmýþtýr. Seher vaktinde cümle mevcudatýn lisan-ý halleriyle Allah’ý zikrettiðini, eþref-i mahlûkat olan insanýn bu hususta gevþek davrandýðýný dile getirmiþtir. Dünyanýn geçiciliðini hatýrlatarak mala, mülke, makama yaslanan insanlarýn güvenli ve doðru bir yolda yürümediklerini hatýrlatmýþtýr. Bilindiði üzere þair sultanlardan biri olan III. Murat, “Muradî” mahlâsýyla þiirler yazmýþtýr. Onun, bir sabah namazýný kýlamamasý üzerine yazmýþ olduðu “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” adlý þiirini dikkatlerinize sunmak istiyorum:

“Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Azrail’in kastý canadýr, inan.
Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Seherde uyanýrlar cümle kuþlar
Dill-u dillerince tesbihe baþlar
Tevhid eyler daðlar taþlar aðaçlar
Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Semâvâtýn kapularýn açarlar.
Mü’minlere rahmet suyun saçarlar…
Seherde kalkana hülle biçerler.
Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Bu dünya fanidir sakýn aldanma.
Maðrur olup tac-u tahta dayanma.
Yedi iklim benim deyu güvenme.
Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan

Benim, Murad kulun, suçumu affet.
Suçum baðýþlayub günahým ref’ et.
Rasûl’ün sancaðý dibinde haþret.
Uyan ey gözlerim gafletten uyan!
Uyan uykusu çok gözlerim uyan”

Bu þiir bir piþmanlýk bildirisidir. Her bir mýsrasý kýzgýn gözyaþlarýyla yazýlmýþtýr. “Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan” isimli þiir deðiþik zamanlarda deðiþik bestekârlarca bestelenerek halkýn manevi uyanýþýna hizmet etmiþtir. Buradan da anlýyoruz ki bir zamanlar hem fert, hem topyekûn millet olarak dini hassasiyetlerimiz üst düzeydeydi. Günümüzde sabah namazýný kýl(a)mayan insanlar böyle büyük bir piþmanlýk yaþayabiliyor mu? Müslümanlarýn yüzde kaçý düzenli olarak sabah namazlarýna kalkabiliyor? Ne kadar da deðiþti deðer yargýlarýmýz!... Zamanla her þey gibi dini deðerler ve ibadetler de hafife alýndý, sýradanlaþtý. Bu elbette hayra alamet bir gidiþ deðildir. Bu yolun sonu maazallah uçurumdur. Fakat gözlerimiz o kadar körelmiþ ki uçurumu bile düz yol zannediyoruz.

Devlet ve millet olarak deðerlerimizin bendesiydik bir zamanlar… Þimdiyse deðerlerimiz kölemiz oldu. Uçup gitti mübarek nefesler… Gölgeler karardý, koyulaþtý geçen zamanla birlikte… Aydýnlýk þafaklardan gelmesini beklediðimiz yolcularýn izini kaybettik. Çöllerde vaha ararken çamura battýk yollarýn kavþaðýnda. Sabahlarýmýz aydýnlýðýný ve tazeliðini çoktan yitirdi. Artýk güneþ üzerimize doðuyor. Sabahlarýn rahmet ve bereket ikliminde doyasýya soluklanamýyoruz. Güneþ üzerimize doðuyor her sabah…

Hayatýmýz milli ve manevi deðerlerden çok uzaklaþtý. Ýnandýðýmýz gibi yaþayamadýðýmýz için, zamanla yaþadýðýmýz gibi inanmaya baþladýk. Bütün bunlara raðmen kalplerimiz katýlaþtýðý için nedamet gözyaþlarý dökemiyoruz. Gözlerimiz hakikatlere kapandý sanki. Basiret nazarlarýmýza gölge düþtü. Bir zamanlar seher vakitlerinde Hakk’a ve hakikate sarýlan ve duaya kalkan eller þimdi yastýðýmýz oluverdiler. Yastýk olan elerin tekrar dualar eþliðinde Hakk’a ve hakikate yönelme zamaný geldi. Kutlu iklimlere yol almak için bir an evvel yola çýkmamamýz lazýmdýr. Yoksa kervan göçecek, bizler yine dað baþlarýnda bir baþýmýza kalacaðýz. Yolumuzu aydýnlatan güneþ üzerimizden çekecek ýþýðýný. Elimizi çabuk tutalým, yitiðimizi Avrupa kapýlarýnda deðil, kaybettiðimiz yerlerde arayalým.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrik
Gönderen: ayþe kaya / , Türkiye
22 Eylül 2009
hassas ve duyarlý insanlarýnda var olduðunu bilmek çok güzel. sizler gibi eðitimcilerimiz hala varsa, hala umut ta var demektir. evet görüyoruz ki; artýk yeni nesil deðer yargýlarýný bilmiyor ama bizler dua edip kendi çevrelerimizi bilinçlendire bilirsek, herþey yoluna girer ve bizler de o gaflet uykusundan uyanabiliriz. Ýnþaallah.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Marifet Ýltifata Tabidir
Oruç Kalkandýr
Ramazan"ý Uðurlarken!..
Ramazan Bayramý Düþünceleri
Kâinatý Aydýnlatan Iþýk: Mevlid Kandili
Ramazaný Uðurlarken...
Gül Bebek… Gül Yüzlü Yâr…
Sultan Murat Þehitlerine!..
Ramazan Bereketi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Gönlümün Duygu Mimarlarý
Âh Þehir! Rüya Þehir!
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.