..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Ocak 2008
Vefatýnýn 30. Yýlýnda Trabzonlu Tarihçi Osman Turan  
M.NÝHAT MALKOÇ
Deðerlerimiz ve deðerlilerimiz ne çabuk unutuldu. Sanki gözlerimiz baðlandý, kulaklarýmýz týkandý, idraklerimiz zincire vuruldu. Son senelerde büyüðü küçüðü tanýmaz olduk. Tarihimize ve bu ülkenin temel dinamiklerine sýrt çevirdik. Bu memleket için gece gündüz fikir üreten ve çalýþan kiþiler ölünce kimse onlarý hatýrlamaz oldu. Aslýnda kiþi maddeden dünyadan ayrýldýðý zaman deðil, hafýzalardan silindiði, hatýrlanmadýðý zaman ölür.


:BHIE:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Deðerlerimiz ve deðerlilerimiz ne çabuk unutuldu. Sanki gözlerimiz baðlandý, kulaklarýmýz týkandý, idraklerimiz zincire vuruldu. Son senelerde büyüðü küçüðü tanýmaz olduk. Tarihimize ve bu ülkenin temel dinamiklerine sýrt çevirdik. Bu memleket için gece gündüz fikir üreten ve çalýþan kiþiler ölünce kimse onlarý hatýrlamaz oldu. Aslýnda kiþi maddeden dünyadan ayrýldýðý zaman deðil, hafýzalardan silindiði, hatýrlanmadýðý zaman ölür.

     Trabzon’dan çýkan, bütün Türkiye’nin tanýdýðý ve sevdiði bir ilim ve kültür adamý olan Osman Turan’ýn ölümünün 30. yýlýný geride býrakmýþ bulunuyoruz. Fakat bunun farkýnda olan insanlarýn sayýsý bir elin parmaklarý kadar bile deðil. Çok çabuk unuttuk bize Selçuklu ve Osmanlý tarihini öðreten ve bu sahalarda eþsiz eserler veren büyük tarihçimizi… Gerçi öðrendiðim kadarýyla 19 Ocak 2008’de Ankara’da Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda kendisi için bir bilgi þöleni düzenlendi. Fakat ben bunu yine de yeterli saymýyorum. Daha geniþ katýlýmlý sempozyum ve ilmî toplantýlarla anýlmalý ve anlatýlmalý Prof. Dr. Osman Turan… O, yaþadýðý sürece milleti ve memleketi için yaptýðý çalýþmalardan dolayý bunu fazlasýyla hak ediyor. Onun için yapacaklarýmýz vefanýn henüz ölmediðini ispat edecektir. Fakat bu imtihanda ne yazýk ki baþarýlý olamadýk. Þahsen bu konuda özellikle Trabzon’da hiçbir çalýþma yapýlmamasýný yadýrgadým. Zira Osman Turan Trabzon’un yetiþtirdiði bir deðerdi. Trabzonlular bu deðerlerini ne çabuk unuttular; bunu anlamakta zorlanýyorum.

     Merhum Osman Turan’ýn 1914’te Trabzon’un Çaykara ilçesine baðlý Soðanlý köyünde baþlayan çileli hayatý 1978 senesinde son bulmuþtur. Yani O, 64 sene yaþamýþ fakat yaþadýðý seneleri dolu dolu geçirmiþtir. Kanaatimce 64 yýlda belki iki asýrlýk iþ yapmýþtýr. Bu da gösteriyor ki mühim olan ömrün uzunluðu deðil, ne yolda ve nasýl harcandýðýdýr. Bu deðerli ilim adamý babasý Hasan Aða’yý Birinci Cihan Harbi’nde Kafkas Cephesinde kaybetmiþtir. Yani o bir þehit çocuðudur. Osman Turan, ilkokulu Çaykara’da, liseyi Trabzon ve Ankara’da bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coðrafya Fakültesinden 1940’ta mezun oldu. “On Ýki Hayvanlý Türk Takvimi” adlý eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin baþkaný Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944’te doçentliðe, 1951’de de profesörlüðe yükseldi. 1948’de Paris’te toplanan Þarkiyatçýlar Kongresine “Selçuklu Türkiye’sinde Toprak Hukuku” adlý tebliði ile katýldý. 1948–1950 yýllarý arasýnda Londra ve Paris’te incelemeler yaptý. 1954 yýlýnda Trabzon’dan milletvekili seçildi. Milletvekilliði 27 Mayýs 1960’a kadar sürdü. Yassýada’da 17 ay tutuklu kaldý. Daha sonra beraat etti. 1964’te Adalet Partisi Genel Baþkan Yardýmcýsý seçildi. 1967’de tekrar Trabzon’dan milletvekili oldu, 1969’da siyasetten çekildi. Biyografisinden de anlaþýlabileceði gibi O, çok zorlu ve yorucu bir ömürle cedelleþmek zorunda kalmýþtýr.

Osman Turan, aramýzdan ayrýlýp ebedî âleme göçene kadar araþtýrmaya ve yazmaya devam etti. Ölüm döþeðindeyken de yazma çalýþmalarýný sürdürüyordu. O, bizlere tarih muhtevalý zengin bir külliyat býraktý. Yazdýðý eserler, alanlarýnda ilk olma özelliðini taþýyordu. Özellikle Selçuklular üzerine kaleme aldýklarý dünya çapýnda kýymeti haizdir. Onun tarih külliyatý olmasaydý bugün pek çok bilgi ve belgeden mahrum kalacaktýk. Turan’ýn yazdýðý eserlerin en önemlileri yayýnlanýþ tarihine göre þunlardýr: “Türkiye Selçuklularý Hakkýnda Resmi Vesikalar” (1958), “Selçuklular Tarihi ve Türk Ýslâm Medeniyeti” (1965), “Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi” (1969), “Din ve Lâiklik”, (1971), “Türkiye’de Siyasî Buhranýn Kaynaklarý” (1964), “Selçuklular ve Ýslâmiyet” (1971), “Doðu Anadolu Türk Devletleri Tarihi” (1973), “Türkiye’de Komünizmin Kaynaklarý” (1965), “Türkiye’de Manevî Buhran” (1978), “Vatanda Gurbet” (1980), “Tarih Akýþý Ýçinde Din ve Medeniyet” (1980)…Bu eserler sahalarýnda büyük boþluklar doldurmakta, Türk kültürüne ve tarihine ýþýk tutmaktadýr.

KTÜ bünyesinde inþa edilen kültür merkezine Osman Turan’ýn adýnýn verilmesini önemsemekle beraber Trabzonlularýn bu kýymetli ilim adamýna olan manevî borçlarýný hakkýyla ödediklerine inanmýyorum. Ölümünün 30. yýlýnda kendisine rahmet diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
"Bir Lâhza-i Teahhur" ve Ýkinci Abdülhamit-2
Eðitimci - Yazar Halit Ertuðrul'u Dinlerken...
Doðumunun 100. Yýlýnda Üstad Necip Fazýl Kýsakürek
Þinasi Özdenoðlu'nun Türkiye Sevdasý
Erzurumlu Ýbrahim Hakký Hazretleri
Mehmet Akif Irkçý Deðildir
Garib Ozan Bir Iþýktý
Aþk Baðýnýn Bülbülü
Ziya Gökalp'in Manevî Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.