..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Ömer Akþahan




18 Aðustos 2008
Sözlence  
Ömer Akþahan
Kazandýðýn an kaybettin demektir. Çünkü kazanmak, ayný zamanda bir vazgeçiþtir. Ýster bir piyango, ister yýllarca peþinde koþtuðun bir makam ya da iþ olsun, deðiþmez. Deðiþen yalnýzca yeni bir katmanda yol alacak olduðundur. Kazanmadan önceki konumda artýk olamazsýn.


:BHHC:

Ömer AKÞAHAN

Kazandýðýn an kaybettin demektir. Çünkü kazanmak, ayný zamanda bir vazgeçiþtir. Ýster bir piyango, ister yýllarca peþinde koþtuðun bir makam ya da iþ olsun, deðiþmez. Deðiþen yalnýzca yeni bir katmanda yol alacak olduðundur. Kazanmadan önceki konumda artýk olamazsýn. Geri dönüþ söz konusu deðildir. Evinde yýllarca beslediðin kedilerden vazgeçmek gibidir kazanmak.

Hemen her akþam televizyonlarýn kazandýran yarýþma programlarýna kilitlenip, kazananlarla seviniyor, kaybedenlere kýzýp programdan vazgeçiyoruz. Kazanma refleksleri masa baþýnda oturandan çok izleyiciyi sarmýþ durumda.

Peki, yazýn yaþamýndaki yazar ve çizerlerin söz daðarcýðýmýza neler kazandýrdýðýný hiç düþündünüz mü? Yazarlar ve þairler yapýtlarýnda yeni türetilen sözcüklere zaman zaman yer verdiði gibi kendi çabasýyla bulduðu sözcükleri de yapýtlarýnda kullanarak söz daðarýna katký koymak isterler. Bu duruma kazanç yönünden bakýldýðýnda; kazanan, yeni sözcüðü öneren deðil, onu benimseyip kullananlar oluyor. Genelde ilk duyulduðunda böyle de sözcük olur mu dedirten birçok sözcüðü dilde yenileþmeye karþý olanlarýn da zamanla kullandýklarý bilinir.

Bu yazýya baþlarken doðrusu, aklýmda yeni bir sözcük bulmak gibi bir derdim yoktu. Suyun yeryüzüne çýkýþý gibi beyin tabakamýn zayýf bir noktasýndan bir anda þu sözcük çýkýverdi: SÖZLENCE!
Daha önce önerilip önerilmediðini bilmiyorum. Eðer önerildi de, haberim olmadýysa, bu, ancak benim kusurumdur. Yok, ilk kez tarafýmdan önerilmiþse, önerme gerekçelerini de sýralamak zorundayým. Ýlk anda, dilde varolan ve efsane sözcüðünü karþýlayan ‘söylence’yle sesteþ olsa da ‘sözlence’ anlam farklýlýklarý olan bir sözcüktür.

Sözlence: Anlamý nedir ve neye karþýlýktýr?
1. Söz ve eðlence sözcüklerini tek bir sözcükle karþýlamaktýr amacým. Sözlü olarak yapýlan eðlence geleneði binlerce yýldýr sürüyor. Bu baðlamda örneðin meddah geleneði, halk ozanlarýnýn sazlarýyla karþýlýklý atýþmalarýndan söz edebiliriz.
2. Öte yandan söz yüzüðü takma töreni ve ardýndan yapýlan müzikli eðlenceler de toplumda süren bir gelenektir.
3. Diðer bir etkinlikse, sözün bir sanat olarak öne çýktýðý müzikli þiir dinletileridir…
Þimdi de bunlara iliþkin örnek tümceler verelim.

- Kýz, dün gece arkadaþýnýn sözlencesinde kendine yeni bir arkadaþ edindi.

- Ödemiþ’te yakýn bir tarihte yerel ozanlarýn da katýlacaðý bir sözlence yapýlacak.

- Osmanlý’da sözlence geleneði kuruluþ dönemine kadar gider.

- Karslý, Ardahanlý ve Erzurumlu halk ozanlarý Konya’daki sözlencede izleyenleri coþturdu.
***
Söz aldý baþýný, bizi nerelere deðin götürdü. Bazen su birikintisinin üzerine sýçramasýna benzer sürprizler gelir ya baþýnýza. Sözün de size getireceði sürprizlere hazýrlýklý olmalý. Sözcüklerle olan onca yýllýk dostluðuma dayanarak söylüyorum bunlarý. Ha bundan yakýnýyor musun, derseniz, kesinlikle hayýr; bilakis, onun sürprizleri sevindirir.

Bu nedenle kitapçýya gittiðimde önünde en çok eyleþtiðim yer, þiir kitaplarýnýn olduðu bölümdür. Orada ünlülerden çok, yeni piyasaya çýkmýþ, ele alýnýp okunmayý bekleyen þiir kitaplarýdýr aradýðým; nedeniyse, içeriðinde yeni adýna ortaya konulan ne vardýr, merak bu iþte. Hem buna bir keþif yolculuðu olarak da bakýlabilir.
***
Þiirlerimi okuyan gençler zaman zaman sorarlar: Bu þiiri kendiniz mi yazdýnýz? Yüzüne olmasa da içimden, “Yok, melekler yazdýrdý!” diyesim gelir ya. Yine beni kýzdýran bir baþka soru da: En çok hangi þairi beðeniyorsunuz? Ben de, gülerek: En çok kendimi beðeniyorum, deyip, kestirip atarým. Kardeþim, ben edebiyat öðretmeni deðilim ki, edebiyat tarihi okuyup, þiir analizleri yapsýn!

Eðer orada þiir konuþulacaksa, canlý kanlý karþýnýzda þiirleriyle var olduðunu söyleyen biri var. Önce onun þiirleriyle girilir söze, edebiyat öðretmenine soru sorar gibi hangi þairleri beðeniyorsunuz, benzeri abes sorular geçmez aklýnýzdan. Eðer þiir deneyiminiz de varsa ve onlarý göstermeye cesaretliyseniz, onun görüþlerini almaya çalýþýrsýnýz. Düþünün bir kere, ben de gaflette bulunup, þair olduðunu bildiðim birine, benzer bir soru sorsam, aman Allah, nerden çýktý þimdi bu münasebetsiz soru, demez mi?
Verdiðim yanýtlar kimilerinin cesaretini kýrsa da acý gerçek bu. Bunlar ne kadar az okuduðumuz, hele yeni Türk edebiyatýndan ne kadar uzakta bir gençlik yetiþtiðinin acý birer göstergesi.
***
Bazen kendime sorarým: Neden bu tür sorularla karþýlaþýyorsun? Yanýtý gene kendim veririm: Yaþadýðýn muhitte demek kendini þair olarak yeterince tanýtamamýþsýn. Yani bir tanýtým eksikliði söz konusu.
Peki, ne yapmalý? Bu yaþtan sonra sansasyon bize yakýþmaz. Ne özel yaþamýmla, ne siyasal söylem ve eylemlerimle kendimi kanýtlamaya da gerek yok. Ama yaþlý siyasetçilerden söz açýldýðýnda konu Süleyman Demirel’e sorulmuþ. Verdiði yanýt: “Celal Bayar Demokrat Parti’yi kurduðunda 60 yaþýndaydý. Öte yandan benim dibimi (genel baþkanlýðýný demek istiyor ÖA) oymaya kalktýðýnda da ise 75 yaþýndaydý.”
Bilmem ki, ben de Bayar gibi mi yapsam??? Birilerinin kuyusuna taþ atýp, yok o iþ öyle deðil, böyledir deyip, bu yaþtan sonra þöhret için feryat figan mý koparsam? Baksanýza Tuna Kiremitçi durduk yerde bir evleniyor, bir boþanýyor. Günümüzde ‘Gündemde kal da, nasýl kalýrsan kal’ felsefesi mi geçerli, ne dersiniz?

Þaka bir yana, edebiyatýmýz internet çýktý çýkalý bir acayipleþti. Bir yanda sýký sýkýya matbuat dergilerine sýðýnanlar ki, çoðu bir yayýnevi kadrosuna kapaðý atanlardýr; öte yanda internet edebiyat dergilerinde yazarlýða soyunanlar; bir baþka grupsa yeni yetme çalakalem habire atýp savuruyorlar, Türkçenin baþýný gözünü yara yara. Benim durumumsa biraz karýþýk; matbuat dergiciliðinden gelsem de internete zamanýnda sýçrayabildiðim için þimdi ne yardan, ne serden geçiyorum. Her ikisinin de yeri ayrý bende. Her ikisinin artýlarý ve eksileri var. Bunlarý burada uzun uzadýya söz etmeye gerek yok.

Son olarak söylediðim þu; ister internet dergilerinde, ister matbuat dergilerinde olsun, yazardan çok, ürüne deðer verilirse, sevilecek ve ilgiyle izlenecek yeni birçok þair ve yazar su yüzüne çýkabilir. Ayrýca bu ilke, Türk edebiyatýnýn geliþmesinin olmazsa olmazýdýr. Gerisi bir gönül avuntusudur kanýmca.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim
Þiir Atý
Sokrat"ýn Aynasýnda Görünen miydi Gerçek?
Bakýr Ustasý
Varolmak Kavgasý
Edebiyatýn Kumaþý
Þeylemeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Beyaz Afrika Menekþesi
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.