..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgın yüreği uysallaştırır, en uysal yüreği azdırır. -Alexis Delp
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Sanat > Şevket Başıbüyük




23 Ocak 2009
Hayat Bir Tiyatro…  
Şevket Başıbüyük
Geçenlerde bir grup arkadaşla otururken tiyatrodan bahsetmiştik. Bir arkadaş, “Hayat bir tiyatrodur.” demişti. Ötekisi, “Hayır, hayat tiyatro olamaz” diyerek itiraz etmişi. İçimizde en saygı duyduğumuz arkadaşa; “Siz bu konuda ne diyorsun” diye sorduğumuzda; “İkisi de doğru söylüyor” diyerek şöyle meseleyi şöyle izah etmişti: “Hayatın kendisi bir tiyatroya benzetilebilir ancak, tiyatrodan farkı, tiyatronun rolü önceden belirlenmişken, hayatsa, rolü önceden belirlenmeyen bir tiyatrodur, diye düşünüyorum..”


:CDIA:
Hayat bir tiyatro…

Geçenlerde bir grup arkadaşla otururken tiyatrodan bahsetmiştik. Bir arkadaş, “Hayat bir tiyatrodur.” demişti. Ötekisi, “Hayır, hayat tiyatro olamaz” diyerek itiraz etmişi. İçimizde en saygı duyduğumuz arkadaşa; “Siz bu konuda ne diyorsun” diye sorduğumuzda; “İkisi de doğru söylüyor” diyerek şöyle meseleyi şöyle izah etmişti: “Hayatın kendisi bir tiyatroya benzetilebilir ancak, tiyatrodan farkı, tiyatronun rolü önceden belirlenmişken, hayatsa, rolü önceden belirlenmeyen bir tiyatrodur, diye düşünüyorum..”

İnsan yaşaya geldiği süreçte her zaman sanat ile iç içe olmuş, hayatı(nı), yaşamayı, korkularını, sevinçlerini, hayallerini, hezeyanlarını, savaşlarını, düşüncelerini sanat ile anlatmak yoluna gitmiş, sanatı sürekli kullanarak, onu bir rahatlama, bir terapi ve bir sosyal dışavurum olarak yorumlamıştır.

Modern Türk tiyatrosunun kurucusu, tiyatro adamı Muhsin Ertuğrul;"... Edebiyat ve tiyatro, insanlığın anlayış kabiliyetini gösteren bir aynadır. Felsefenin en büyük tecellileri orada başlar, orada biter. Tarih, tiyatrosuz yükselmiş bir millet gösteremez!..". der.

Ben, ilk kez tiyatroyu; Mersin/Tarsus ilçesinde izlemiştim.

İlk gittiğim tiyatro; Ulvi Alacakaptan’ın başrolünü paylaştığı “Birlik Sahnesi” ekibinin oynadığı “Başkasının Ölümü” olmuştu.

Geçen gün de, Malatya /Bahçebaşı Lisesi öğrencilerinin, Elif Şireli İlköğretim’de sahneye koyduğu bir tiyatroya gittim.

Okul Aile Birliği Başkanı olmakla gurur duyduğum Bahçebaşı Lisesi, tiyatro etkinlikleri çerçevesinde, “Acil Servis”, ve “Ah Şu Gençler” adlı iki oyunu büyük bir beğeni ile izledim. ( Bu arada, bu güzel oyunun sahnelenmesinde emeği geçen, M. Hanifi Kızıl ile Mukaddes Yavşil Hocalarımıza teşekkür ediyorum.)

İki sahnelik bu oyunda yer alan 22 öğrencinin içinde benim oğlum da vardı. “Ah Şu Gençler” adlı oyunda çocuk rolünü oynuyordu Enes Başıbüyük. Oğlum olduğu için değil ama 22 oyuncunun içinde en iyi rol alanlardan biriydi. İzlerken zaman zaman gözlerimin yaşarmasına engel olamadım. Enes’in diğer oyunculardan farkı, kendince de ekstra muziplikler yaparak rolüne değer katması ve oynarken rolü ile kişilik bulmasıydı. Ancak Kemal Sunal’dan etkilendiğini ve zaman zaman aynı tipi taklit etmesini pek tasvip etmedim zira başarının sırrı taklitten değil üretkenlikten geçer, diye düşünüyorum..

Enes’i bir kez daha tebrik ettim içinden. Enes’in (benim gibi) içine kapanık biri olmadığına sevindim. Öyle olmaması için de gayret gösterdim. Zira ben, baskılar altında büyümüştüm. Baskılar altında büyüyen insanlar ürkek ve çekingen olurlar. Yıllardır bu halimi değiştirmeye çalışmama rağmen hâlâ bir güvercin ürkekliği ile yaşıyorum…

Enes Başıbüyük’ün benden etkilendiği tek taraf çok kitap okumasıdır. Ama onun edebiyatçı olmasını istemiyorum. Serbest bırakıyorum lakin onun matematik dalında başarılı olmasını bekliyorum. Ve okumasını istiyorum. Zira okumayanlar hep okuyanların kölesi olmuşken, okuyanlar da hep efendi olmuşlardır.

Allah (c.c), “ikra/oku” dedi, Peygamber efendimiz okudu; dünyanın efendisi oldu.

Tekrar başa dönecek olursak; hayat bir tiyatrodur, bizlerse oyuncu…







Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kınıfır Bed Renk Olursa…
Kitap Okumak Eğlenceli Bir Eylem…
Malatya Şehir Tiyatrosu
Malatya Basın - Yayın Tarihi
Işığa Yürümek…
Kalemimle Baş Başa…
"Aldanmayın"
Kenan Işık Fantazi Yapıyor…
Yazmak...
Fethi Gemuhluoğlu Kültür Sanat Akademisi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir "Şişirme Duası" Hikâyesi
"Şişirme Duası"
Tarihe Yoculuk
Sağır Kaplumbağa
Dicle Kıyısında Bir Mağara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Beydağı"na Kar Düştü
Akabe
Başbakanın Malatya Mitingi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Cennet Gülleri [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Tüm Türkiye Üşüdü Koca Reis [Şiir]
Çocukluğum [Şiir]
Duvardaki Saat [Şiir]
Olma Geveze [Şiir]
Özgürlük [Şiir]
[Şiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Şevket Başıbüyük kimdir?

Edebiyatın karın doyurmadığını bile bile aç kalma pahasına yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazım olan sıradışı bir yazar

Etkilendiği Yazarlar:
Roman, Hikaye, Şiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Şevket Başıbüyük, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.