..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçının işlevsel tanımı bilinci neşelendirmektir. -Max Eastman
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlı




8 Mart 2009
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere  
osman tatlı
Korku değil, acı sinemasının üç yıldır konuşulan, kült olma yolunda ilerleyen sinemada bir misafiri var: Testere 2004 yılında Testere filmi sessiz sedasız vizyona girdiğinde kimsenin bir beklentisi yoktu. Ancak film, farklı konusu ve işkencesiyle seyirci buldu. Türkiye’de 81.434 kişi tarafından izlendi. Dünyada ise 55,2 milyon dolar hasılat getirdi. İlk filmin beklenenin üstünde ilgi görmesi ve Hollywood çapında 1 milyon dolar gibi komik bir para ile yapılan ve sadece ABD’deki sinemalarda 50 milyon doların üzerinde gelir elde etmesi filmin devamı çekildi. Peş peşe Testere II, III çekildi.


:CCGF:

ŞİDDETİN YÜKSELEN YENİ ADI: TESTERE

I.
“İlk 'Testere'yi izledim, bence gayet iyi bir filmdi. 'Testere 2'nin de başarılı olması, üçüncü filmin çekilmesine neden oldu. Yapımcılar 4'ü, 5'ü çekiyorlar, sonra bir doyum noktasına ulaşıyorlar. Filmin iş yapması da düşüyor, 4-5-6 ile ya DVD'ye ya da televizyona çıkıyorlar, sinemaya çıkmıyorlar. Bu bir politikadır, o yüzden devam etmesi normal. Testere korku filmi olarak bir marka oldu. İlk filmin çok iyi bir senaryosu ve orijinal bir fikri vardı. İkinci filmi izlemedim ama kritikleri okudum, en az ilk film kadar başarılı olduğunu biliyorum.”
                                        Mehmet Açar (Siyad Başkanı)
“İlk iki filmi izlemiştim ve her ikisini de çok beğenmiştim; hem anlatım olarak, hem de çekim açıları ve renk olarak... Filmin üçüncüsünün çekilmesinin bence iki nedeni var; birincisi korku filmlerinin gişe başarısı ortalamanın üzerinde; bu yüzden de mutlaka devamı çekiliyor. İkincisi ise şu sıralar Amerika'da da Türkiye'de de cinayetler ve seri katillerin popülerliğinin iyice artması! 'Testere 3'ün de çekilmesini bekliyordum. Zaten ikinci filmin bitişi üçüncü filmin gelişini hazırlıyordu, filmin sonu açık bırakılmıştı.”
                                    Biray Dalkıran – yönetmen (Araf)


“İlk 'Testere'yi izlemiştim ama ikinci filmi izlemeyi istemedim çünkü bu yeni filmlerde hiçbir zaman yeni bir şey çıkmıyor. Adı yeni çevrim oluyor, öykü değiştiriliyor zaman zaman ama hiçbir zaman birinci film kadar etkili olmuyor. İlk 'Testere', kendi türünde başarılı ve çok iyi bir filmdi. Genel olarak son dönem Hollywood korku sineması kendini tekrarlıyor. Eski korku filmlerinin endişe yaratma, korku yaratma, tedirgin etme atmosferi bu yeni çekilen filmlerde pek yok! 'Testere 3'ü de izlemeyi düşünmüyorum...”
Giovanni Scognamillo - Yazar
“Son dönem korku filmleri arasında 'Testere'nin bu kadar ilgi görmesinin esas nedenlerinden birisi formülü gayet eli yüzü düzgün bir biçimde uygulaması ve sadizm konusundaki 'yaratıcılığı' olmuştu. Özellikle genç seyirciyi hedef alan bu tür korku filmlerinde, bol cinayet aranır ama bin bir türünü görmüş meraklısına azıcık farklı numara göstermek gerekir. İki filmde de çoğu seri katil filminde olduğu gibi mevzu merak unsurumuzu ayakta tutacak kadar karışıktı. Üçüncüyü merakla beklemiyorum ama izleyeceğim...”
Esin Küçüktepepınar – Sinema yazarı



II.

Korku değil, acı sinemasının üç yıldır konuşulan, kült olma yolunda ilerleyen sinemada bir misafiri var: Testere
2004 yılında Testere filmi sessiz sedasız vizyona girdiğinde kimsenin bir beklentisi yoktu. Ancak film, farklı konusu ve işkencesiyle seyirci buldu. Türkiye’de 81.434 kişi tarafından izlendi. Dünyada ise 55,2 milyon dolar hasılat getirdi. İlk filmin beklenenin üstünde ilgi görmesi ve Hollywood çapında 1 milyon dolar gibi komik bir para ile yapılan ve sadece ABD’deki sinemalarda 50 milyon doların üzerinde gelir elde etmesi filmin devamı çekildi. Peş peşe Testere II, III çekildi.
İlk Testere’nin yönetmeni James Wan’dı. Senaryosunu Darren Lynn Bouman yazdı. İkinci Filmde yönetmen koltuğuna oturan isimse Darren Lynn Bouman oldu.
“Testere / Saw I” kırık dökük bir banyoda açılıyor. Banyonun ayrı köşesinde zincirlenmiş halde iki yabancı be tam ortalarında yerde boylu boyunca yatan bir ceset görüyoruz. Adamlar birbirini tanımıyorlar. Ve katilin sesi onlara ne yapmaları gerektiğini söylüyor. Zincirlerinden kurtulmaları, aralarından birinin diğerini öldürmesine bağlı. Film geri dönüşümlerle banyoda zincirli olan iki kişinin oraya gelişini ve kendisine katil denmesinden hoşlanmayan kahramanımız Jigsaw kurnaz ve zeki tuzaklarıyla ölenlerden bahsediyor.
II. filmde ise katil Jigsaw, isteyerek yakalanması ve tutsak edilmiş sekiz yabancının ve en önemlisi dedektif Mathews’un yönelik planları var. İlk filmde sır gibi duran katil Jigsaw’ı biraz daha tanıma imkânımız oluyor.
III. filmde toplumu şiddetle sarsan, polisi aciz bırakan acımasız Jigsaw, yeni çırağı Amanda’yla birlikte bir kez daha kaçmayı başarmıştır. Polisler ikilinin yerini ararken, doktor Lynn Denlan, Jeff Jigsaw’un santraç maçının son piyonları olmak üzeredirler. Bundan haberleri yoktur. Kazada bir çocuğunun ölümüne seyirci kalan kişilerin çocuğunun babasıyla yüzleştirip, yaşama ya da acıyla ölme hesaplaşması vardır.
Devam filmleri her zaman bir tartışmanın içine sürüklenmiştir. Bir önceki seriyle kıyaslamalar, oyuncuların performansları ve senaryosu masaya yatırılır. İyi-kötü notlar verilir. Testere de seri film olmanın getirdiği tartışmalardan nasibini aldı. Sinema eleştirmenlerini ikiye bölen Testere için son sözü yine de korku severler verdi. Eleştirmenler tarafından ne söylendi ise söylendi ama bu testerenin hızını kesemedi. Korku severlerin ilgisini toplayan Testere’nin IV. Serisi çekiliyor. Belki de çekildi.
Kanser hastası sadist katil John “Yaşamın değerini bilmeyenler, yaşamayı hak etmezler.” Sloganıyla videoteyp “oyun başlasın” mekanik sesle, kurbanlara kurtulma fırsatı vererek, sınıyor. İlk filmde gizemli katil John filmde küçük karalar dışında göremiyoruz. Katil hakkında hiç bilgimiz olmuyor. Katilin esrarengiz duruşu, seyircinin ilgisini-merakını had safhaya çıkardı. Testere II de katilin bilerek planlı yakalanışı John biraz daha fazla ekranda görme imkânımız oluyor. Ancak yine John hakkında bilgimiz yok. Ancak Testere III.’de John artık perdedeki yerini alıyor. Testere III. Geri dönüşümlerle(ilk filmdeki sahneler dâhil) kendini seyirciye tanıtıyor. Ve artık John hakkında fazla bilgimiz oluyor. Katilin kurbanlarına ve seyirciye vermek istediği mesajı daha iyi anlıyoruz. John, kimseyi öldürmüyor. Sadece kurduğu tuzak ve kapanlarla boğuşan kurbanların kendi kendilerini öldürmesi ekranı kana boğuyor. John kurbanlarına yaşamak için şans veriyor. Şansını iyi kullananlar kurtuluyor.
Testere I, değişik bir anlatım biçimi ve heyecan verici, gerilim dolu sürpriz sonlu bir orijinal bir senaryoya sahipti. Az mekânda çok büyük işler yapan bir proje idi. Banyoda ayakları zincirlerle bağlı iki odanın geri dönüşümlerle ölüm-kalım savaşı veriyordu. Seyircinin katili bulması hayli zordu. Film, seyircinin beklemediği bir sonla bitti. Ancak Testere II, ilk filmdeki başarıyı gösteremedi. Bu defa bir mekâna hapis edilen sekiz kişi için hazırlanan tuzaklar var. Birbirine giren kurbanlar silahlar ve kavgalarla örülü bir öldürme sistematiği söz konusu. Bu sekiz kişi tanıma fırsatı seyirciye verilmiyor. Yalnız ilk filmdeki kurbanları film ilerledikçe karakterlerini, heyecanlarını, korkularını, psikolojik yapılarını ve ailelerini tanıma fırsatı oluyordu. Tabii sekiz kişi bir mekâna hapis edilince; daha fazla kan, acı, çığlık, kurbanların çaresizliğini görüyoruz. Testere II, senaryosu ilki kadar ilgi görmese de son sahne yine seyirciyi yanılttı. Testere III ise ikinci filmin oluşturduğu olumsuz havayı dağıttı. İlk filmin verdiği tadı geri getirdi. Diğer seri filmlere oranın, John kişiliği ön planda. Hayat felsefesini(öldürme felsefesi demek daha doğru olur.) altında yatan nedenlerin izahı, seyircinin kafasındaki sorulara cevap buluyor. Testere III, John’un gözü ve kulağına dönüşen asistanını sahnede görüyoruz. Diğer filmlerde varlığını görmediğimiz daha çok arka planda John yardım eden Amanda’nın John’un öldürme felsefesini anlamadığını, dolaysıyla John’un kendisine hazırladığı sürprizi görüyoruz…
Kim ne derse desin Testere ilginç ve farklı senaryosuyla seyirciyi yanıltmayı sevdiği gibi; beyazperde de kırılan-parçalanan kemiklerin ve acı çığlıkları seyirciye seyrettirmeye devam edecek.

III.

Şiddetin kaynağı, korkuyu yitirmek ve uygulanabilirliğinin örneklerini görmektir biraz. Cesaret, şiddet ve gerilim örneklerinin çoğalmasına bağlı olarak da artar. Son dönemde Türkiye dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde insanlar şiddete meyilli olmaya başladı. Seri cinayetler, zevk için insan öldürmeler, lise çağındaki gençlerin bıçak, silah taşıması, bıçaklama vakalarının ve kavgalar gibi örnekler bizi sosyal birçok faktörü incelemeye yöneltiyor.
İnsan öldürmenin, vücut uzuvlarının gözlerin kırpmadan parçalara ayrılması, stres ve bulanımlar başka insanlara bulaştırarak atmak. Kavga için küçük bahanelerin facialara dönüşmesinin bir payı da son dönemde gerilim-korku ve acı filmlerinin çoğalmasından da aranabilir.
Türkiye’de korku film örnekleri yavaş yavaş artıyor. Her ne kadar Türk korku filmleri amatör dönemi yaşasa da Japon ve Hollywood menşei filmler insan kanını harekete geçirecek tarz da.
Korku-gerilim sinemasının felsefesinde bol kan, bol bol parçalanmış insan ve bunları yaparken felsefi anlamlar yüklemek ve sinsi, zekici planlayarak iz bırakmamak var…
İnsanlar nasıl yetişir ve neyi görürse yaşam felsefeleri, insana bakışı da o şekilde şekillenir. Son dönemde korku-gerilim filmleriyle insan değeri hiçe sayılmaya başlandı. İnsan öldürmenin zor olmadığı, öldürsen de vicdan azabı çekmezsin, çünkü nedenlerin var ve haklısın mesajlarıyla insanlar şiddette yönelmektedir. Sorunların konuşarak değil, hemen sonuç alınması için şiddete yönelme zafiyetleri oluşmakta. Sabır, anlayış, anlama yerine yumruklar konuşuluyor. Temelinde sürekli şiddetle yoğrulan ve beslenen zihin ve duygular tetiklenmeye hazır konuma geçmektedir.
Kültürel eksiliğin bedeli şiddete kayan bir topluma yöneliş olmakta. Eğitimin insanın hayatından uzak olması, bu tür şiddet menşeli filmlerin toplumu rahatlıkla yönlendirmektedir.
Korku-gerilim insan psikolojisini tahrip etmektedir. Bilinçaltına şiddet unsurların serpiştirilmektedir. Öldürmenin kolay olduğu mesajı yaygınlaştıkça gençlerin bıçak sallaması da o kadar normalleşecektir.


                                                  Osman Tatlı
                                             osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sinema ve televizyon kümesinde bulunan diğer yazıları...
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Suskun Sinema Yazıları
İlişkilerde İklim Yapaylığı
Duygusallık Ama Nereye Kadar?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
Nişantaşı"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldı
Batı Rüzgarı Doğu Rüzgarı
Kitabın Hayata Yansıması ve Yabancılaşma
Köşe Sultanları
Doğu Felsefesi ve Kişisel Gelişim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlığı
Dershaneler Ne İş Yapar?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.