..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Utku KOÇAK




8 Mart 2009
Ýthal Bir Seçim Turu  
Kýsa Seçim Turu

Utku KOÇAK


Bugün içinde bulunduðumuz politik ve toplumsal durumumuz Türkiye’de bizzat yaþayan bir çok insanýn düþündüðünün aksine pek de iç açýcý deðil. Tabi bunu onlara anlatmak bu gerçeði düzeltmenin tek yolu aslýnda. Türkiye’de seçimler yaklaþýyor ve yurtdýþýnda Televizyonlar ve gazeteler aracýlýðýyla bu maratonu takip ederken Türkiye’nin bazý gerçeklerine gülmek, bazýlarýna ise aðlamak geliyor içimden...


:BCEJ:
Bugün içinde bulunduðumuz politik ve toplumsal durumumuz Türkiye’de bizzat yaþayan bir çok insanýn düþündüðünün aksine pek de iç açýcý deðil. Tabi bunu onlara anlatmak bu gerçeði düzeltmenin tek yolu aslýnda. Türkiye’de seçimler yaklaþýyor ve yurtdýþýnda Televizyonlar ve gazeteler aracýlýðýyla bu maratonu takip ederken Türkiye’nin bazý gerçeklerine gülmek, bazýlarýna ise aðlamak geliyor içimden.

Özellikle Ýstanbul’daki Kadir Topbaþ ve Kemal Kýlýçdaroðlu çekiþmesini izlerken bazý noktalar beni zorlamaktan öteye gidiyor, beni çýldýrtýyor. Kadir Topbaþ seçmenin nabzýný yoklarken, televizyonlara göðsünü gere gere pozlar veriyor. Bir yandan ise Kýlýçdaroðlu’na cevap vermeye çalýþýrken Ýstanbul’un belediye baþkanýnýn neden böyle birisi olduðunu düþünmemize yol açýyor. Sayýn Topbaþ ‘mükemmel’ projesi metrobüsleriyle gurur duyuyor. Politikacýlarýn atasözü hatýrlamakta zorlandýklarýný bilsem de iki tanesini Sayýn Topbaþ’a armaðan etmek istiyorum. Sayýn Topbaþ, ‘herkes gidiyor Mersin’e biz gidiyoruz Tersine’, ‘Ayranýmýz yok içmeye, metrobüsle gidiyoruz…’ Neyse, son kýsma gerek yok...

Televizyonlara bakarken, ve istisnalar haricinde çoðu politikacýmýzý dinlerken artýk þaþýrmýyor fakat kendimi sinirlenmekten de alý koyamýyorum. Ýnternette okuduðum yorumlar ve belediye baþkaný adaylarýmýza yapýýlan yorumlarla da gerçekten çok þaþýrýyorum. Örnek olarak, bir kaç gün önce Sayýn Kýlýçdaroðlu’na bir vatandaþýmýzýn yaptýðý yorum beni gerçekten çok duygulandýrdý. Çok dokunaklý bu yorumundan çýkardýðým derslerle politika hayatýmý baþlamadan bitirdim. Seçmenimiz, Kýlýçdaroðluna ‘Dosya açmayý býrak, projelerini anlat!’ diye baðýrýyordu. Gerçekten benim duygularýmý Sayýn Kýlýçdaroðlu da paylaþmýþ olmalý. Böyle bir seçmen zihniyetini ancak üçüncü dünya ülkelerinde bulabiliriz heralde. Yolsuzluk dosyalarýna halkýmýz çok alýþtýðý için heralde seçmenimiz ‘Ha, bir yolsuz az, ha bir yolsuz fazla’ mantýðýyla yola çýkmýþ olduðunu görebiliyoruz. Ýnternetteki saygýdeðer yorumcularýmýz da seçmenimize destek oluyor, bununla da kalmayýp gerçekten kesinlikle yapmamasý gereken birþeyi yapmýþ olduðundan gerçekten utanç duyan Sayýn Kýlýçdaroðlu ile ‘Ha, ha evet! Dosya býrak! Ha, ha, ha!’ diyerek dalga geçiyorlardý. Ben bu seçmeni bu entellektüel bakýþ açýsýndan dolayý kutlamak istiyor, bu yorum üstüne Kýlýçdaroðlu’nu siyasetten çekilip bu adaylýðýný ve koltuðunu bu seçmenimize devretmesini arz ediyorum.

Metrobüslerimizden çok mutluyuz. Tabi ki mutluyuz. Fakat ben Ýstanbul’un hatta ÝETT’nin son vermiþ olduðu mutlu haberle sevincimizi daha da arttýran Metrobüslerin anadoluya ulaþtýðý haberiyle gerçekten daha da ‘berhudar’ oldum. Ulaþým sorunumuza derinden bir çözüm getirilmiþtir. Tabi kendimizi kandýrmayý býrakýrsak iyi olacak. Metrobüs Ýstanbul ve Türkiye için uzun dönemli bir çözüm olmamakla birlikte israftan baþka birþey deðildir. Bu rahmetli Trugut Özal’ýn ülkemizi asfaltlaþtýran petrol ekonomisinin bir yeni israf projesidir. Türkiye’nin raylý sistemlere ihtiyacý vardýr ve Türkiye’nin yapmýþ olduðu petrol ithalatýný azaltmasý gerekmektedir. Bu Türkiye’nin ithalat oranýný azaltmak için gerekelidir. Bu cari açýðýmýzýn azalmasý için gereklidir. Fakat yýllardýr gelen bu petrol ekonomisi zihniyeti bizi borç bataðýndan çýkmamamýz bazýlarýnýn ekmeðine bal sürmemizi deðil bal olmamýzý saðlamýþtýr.

Kemal Kýlýçdaroðlu’nun projeleri yokmuþ seçmenimiz öyle diyordu. Sayýn Kýlýçdaroðlu 80 kilometrelik yeni metro sistemi projesiyle biraz olsun benim duygularýma tercüman oldu, fakat takdire þayan internet yorumcularýmýz beni bu projeyi de ‘ülkemizin baþka derdi yok mu?’ þeklindeki küçümseyerek yaptýklarý yorumlarla da bir hayli güldürdüler. Bir ülkenin yaptýðý ithalat fazlasý o ülkeyi borca iter ve bu borç o ülkeyi fakirliðe iter. Ýþte bu nedenle metrobüs kýsa dönem bir yatýrým olmaktan öteye gidememektedir. Fakat, gözlerimizdeki perdeler ithal, ve cari açýk büyüyor, ve artýk yerli malý kullanmalý.

Seçim yarýþýnda bir parti kazanacak fakat önemli olan soru pek klasik olan ‘sonunda ülkemiz kazanacak mý?’ sorusu geliyor. Fakat ülkemizde tabiki öncelikle deðiþmesi gereken temellerimizdeki eksikliklerdir. Ülkemizdeki eðitim eksikliði, okuma oranýnýn düþülüðü ve kültürel eksikliklerimizdir ve bunun yol açtýðý kötünün iyisini veya direk olarak kötüyü, iyiye tercih etmemizi oluyor. Ýþte bu gerçek, hem onlarý kendimize daha yakýn görünüyor, hem de onlarý savunmamýza sebep oluyor. Metrobüs’le övünen Sayýn Topbaþ, asfalt yollarýmýzý seçim nareleriyle perçinleye dursun, metrobüsle çýktýðýmýz tuvalet yolculuðumuzu yüzde yediyüzlük petrol ithalat ihracat farkýmýzla tuvaletten daha vahim hangi yerlerde bitireceðimizin meraký içerisindeyim.

Utku KOÇAK
08.03.2009
Londra




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Politikacýnýn El Kitabý © Bölüm 2 (Çeki Düzenler)
Politikacýnýn El Kitabý © Bölüm 1 (Tüyolar)

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Vatanmýþ!
Rahatsýzsýnýz!
Sayýn Ýzedebiyat Yetkilileri, Hadi Artýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orospu [Þiir]
Seller Mucizelerle Doludur [Þiir]
Hacýyatmazlar! [Þiir]
Dizi Hayatým, Hayatým Dizi [Þiir]
Ben O Kaldýrýmda Yürüyen Çocuk [Þiir]
Elif [Þiir]
Bir Yudum Suya Hasret Bir Kulun [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Türban Mýdýr? [Þiir]
Aptalým [Þiir]


Utku KOÇAK kimdir?

Ben bir garip yollarda dolanýrým Bir aþýk, Bir kaþýk, Ona buna sataþýrým, Ne uslama bilirim, Ne de puslanýrým, Açýk kapým ardýnda, Bazende dýþarda dolanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Sir Alfred Mehran, Aziz Nesin, MEsut Soyadýnýunuttuðumyazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Utku KOÇAK, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.