..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Elþen Hudiyev




20 Mart 2009
Dia (Mono) Log  
Elþen Hudiyev
Hatýra veya aný. Objelerin, seslerin ve renklerin aklýmda uyandýrdýðý intiba. Diyalog gibi kendimle konuþmalarým ve hesaplaþmam. Zamana karþý ne yapmalýyým neden yapmalýyým?


:BACF:
Demin sigara içerken aklýma takýlan diyaloglar þimdi aklýma gelmiyor. Hafýzam da iyi deðil artýk. Demin neler, neler düþündüm ama þimdi kýrýntýlar kalmýþ. Aynen serçelerin baþýna üþüþtüðü ama kartallarýn dönüp bakmadýðý kýrýntýlar. Serçe ve kartal saçma bir benzetme tarzý. Alýþkanlýklarýndan vazgeçemiyor insan. Bir eski dostun dediði gibi alýþmýþ kudurmuþtan beterdir. Böyle davetsiz bir giriþ yaptýðým için baðýþlayýn. Ýmla kurallarýný oldum olasý yanlýþ bilirim. Bana göre deðil gramer. Kýsa cümleler aynen zihnimin tekrarý.. Aldýrmayýn bu benim düþünüþ tarzým, sizin deðil. Ýstediðim gibi. Böylesi beni rahatlatýyor.
Hatýrladým. Çoðu zaman bir þeyler okumak istiyorum. Bazen netten bazen de sokak satýcýsýnýn yýrtarak börek sardýðý kitap sayfalarýndan. Açýkçasý en ilginci yaðlý kýtap sayfalarý. Neler, neler öðrendim. Onlarý neden çok sevdiðimi de anladým þimdi. Düþününce… Kimin yazdýðý belli deðil, konusu belli deðil ilk bakýþta bu yüzden önyargýlý davranamýyorum. Hani herkesin içinde olan güzel elbiselerin ardýna saklanmýþ çirkinliði de çirkin elbiselerin solduramadýðý güzelliði de. Ayrýt edilemiyor çoðu zaman güneþten parlayan gözümüzde küçük toz zerreleri biçiminde güzellikler. Hepimiz insanýz ve hiç birimiz baþkasýndan daha fazla insan deðiliz.

Öyleyse sen sevgili dostum bunu okurken anlam arama kelimelerimde. Felsefe sonuç falan da arama. Sadece buraya kadar zevkle okuduysan okumaya devam et. Hoþuna gelmediyse baþka þeyler oku. Bu yazýya katlanmak zorunda deðilsin. Ýçinden bilgi falan alacaðýný da düþünme. Bunlar benim saçma yazýlarým. Rasgele yazýlmýþ, toparlama derdi, kaygýsý olmayan beynimden geçen sözcükler. Ýlintili ya da deðil. Geldiði gibi. Davetsiz misafirlerim.
Saatlerin nasýl týkladýklarýný duyuyormusun? Gerçi bunu okuduðun yerde böyle saatler de yoktur herhalde. Zamanýn geçtiðini hatýrlatýrlar. Boþa tüketilen zamanýn. Bir zamanlar boþa tükettiðim zamaným olmadýðýný fark etmiþtim. Þimdiyse o zaman yaþamadýðýmý fark ediyorum. Her an yaþamayý hissetmek yaþamaktýr. Yaþamak her an yaþadýðýný hissetmektir. Suyu musluktan içmek, domatesi ekmekle tuzsuz yediðim zaman yaþadýðýmý hissetmiþtim. Þimdi en leziz yiyecekler bile domates kadar tatlý deðil. Bütün yýllar hafýzamdan silinmiþ gibi. Anýlarda kalanlar yaþadýðýmý hissettiðim anlar. Diðerlerine beynim acýmasýz davranmýþ. Yerinde bir davranýþ bence.
Hafýzamýn bir köþesinde iliþip kalmýþ bir bilgi kýrýntýsýnda þöyle yazýyor: Çin’de hediye olarak saat verilmezmiþ. Ýnsana ölümün geldiðini, az ömrü kaldýðýný hatýrlatýrmýþ. Ben saatleri seviyorum ve eðer hayatýmý da seviyorsam boþa tüketmemeliyim. Kýsacýk da olsa doldurmalýyým. Bazen sözcüklerle, bazen þiirle, bazen müzikle. Carl Sagan’ýn dediði gibi “düzensiz bir evrende küçücük bir düzen kurabiliyorsak, ne mutlu bize…”

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: SAAT
Gönderen: ALÝ YERLÝ / , Türkiye
24 Mart 2009
Yazýnýzý zevkle okudum. Son paraðraftaki güzel bir Çin sözü gerçekten hoþuma gitti. Dün bir arkadaþým hediye olarak bir saat göndermiþ. Amacý beni sevindirmek. Hiç bu açýdan bakmamýþtým. Saatin ölümü çaðrýþtýrmasý... Sizin bakýþ açýnýzla kalan zamanýn deðerini anýmsatmasý... "Anýlarda kalanlar yaþadýðýmý hissettiðim anlar" demiþsiniz. Buna çok benzer cümleleri ben de kuruyorum. Bir farkla kötü anýlarý ne yapacaðýz? Bazen düþünceyi kaplayan ve sizi günden geriye doðru çekip alan anýlar. Onlarý da unutmalý deðil mi. Cümlenizi þöyle tamamlamak isterim. Ömrüm güzel anýlarýmýn toplamýndan ibarettir. Gerisi güzel anýlara ulaþmak için sarfettiði anlardýr. Verdiðiniz güzel bir an için teþekkürler




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýz Bir Düþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sýradan [Þiir]
Ýtiraf [Þiir]
Güzellik Nedir? [Þiir]
Dolor Animi [Þiir]
Eðer Yaþamak Buysa [Þiir]
Bir Þiir Gibidir Sözlerin [Þiir]
Bir Yazýt [Þiir]
Arzusun Sen [Þiir]
Neden [Þiir]
Önyargýlar Safsatasý [Eleþtiri]


Elþen Hudiyev kimdir?

Ýnsanýn çeliþkili yapýsýný irdelemek isteyen, deyim yerindeyse bir yabancý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
A. Dante, P. Neruda, M. Lermontov, I. Nesimi, R. Tagore


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Elþen Hudiyev, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.