..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > Hülya Akyýldýz




20 Haziran 2009
Nefsin Tuzaklarý  
Hülya Akyýldýz
Þimdi hep birlikte düþünelim Allah (cc) insana kendi ruhundan üfleyerek insaný yaratmýþsa, bu demek oluyor ki; insan Allah (cc) nin bir parçasýný taþýyan kutsal bir varlýk olduðundan meleklerden üstün olarak yaratýlmýþtýr.


:CEJF:


(Mü’minun, 14). "Onun (þeklini) düzeltip ona ruhumdan üflediðim zaman kendisi için derhal (bana) secdeye kapanýn" (Sa’d, 72).
Allah insaný yarattýðýnda meleklere secde etmelerini söyledi melekler de ’Melekler:"Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birimi yaratacaksin? Oysaki biz,seni överek yüceltiyor ve seni takdis ediyoruz,"dediler(Bakara,2/30
Ve Allah (cc) ’Ben sizin bilmediklerinizi bilirim"kelamiyla melekleri uyarmistý "(Bakara,2/31)

Þimdi hep birlikte düþünelim Allah (cc) insana kendi ruhundan üfleyerek insaný yaratmýþsa, bu demek oluyor ki; insan Allah (cc) nin bir parçasýný taþýyan kutsal bir varlýk olduðundan meleklerden üstün olarak yaratýlmýþtýr.

Adem (as) cennetten kovulmadan önce yaradaný ile birlikte idi. Huzurlu ve mutluydu. Fakat þeytanýn hileleri ve nefsine hakim olamasý sonucunda rabbýndan ayrýlmak zorunda kaldý . Dünya’ya gönderildikten sonra insanoðlu için bir nevi sürgün denilen bir hayat baþlamýþ oldu. Her zaman insanoðlu’nun içinde bu sürgün edilmenin hüznü ve yaradanýndan ayrýlmanýn boþluðu yüreðini kapladý. Ýnsanlar bu anlamýný bilemedikleri boþluðu çeþitli maddesel hazlarla doldurmaya, içlerindeki eksiði gidermeye, yarým kalmýþlýðý tamamlamaya çalýþtýlar. Ama ne yaparlarsa yapsýnlar içlerinde ki hüznü ve boþluðu gideremediler. Hep bir eksiklik yarým kalmýþlýk oldu.

Kimileri maddesel varlýklarla mal, mülk, kariyer,zenginlik peþinde koþup bu eksikliði gidermeye, kimileri ise içindeki yarým kalmýþlýðý diðer bir yaradýlana yakýnlaþmak, onun kendinden bir parça olduðuna inanarak günümüz de aþk denilen olgunun peþinden koþarak tamamlamaya çalýþtýlar, ama hep mutsuz oldular. Çünkü içlerinde ki eksiklik, onlarý nefsin kurallarýna uyan birer robot haline dönüþtürdü...

Aþk günümüzde bahsedilen olgunun farklý bir boyutudur. Aþk tertemiz, içinde yanlýþý olmayan ve insaný kendini unutup sevdiði, baðlandýðý varlýðýn yani diðer bir insanýn iyiliðini, güzelliðini isteyen her zaman yüreði ile onun yanýnda olan, sevdiðinin mutluluðu ile haz alýnan kutsal bir duygudur.

Aþk tertemiz bir yürek ile yaradana dünyada kavuþabilmenin, onunla bir bütün olabilmenin, bir olabilmenin bir nevi cenneti dünyada yaþayabilmenin, sevdiði ile huzur ve mutluluk içinde sonsuzluða, gerçek cennete uzanmanýn ön senaryosudur.

Günümüzde aþk olgusunun arkasýna saklanan nefs insandaki eksiklik duygusunu kullanarak insanýn hayalleri ve tutkularýný harekete geçirerek, yürek sevgisi diye yüreðin arkasýna saklanarak, insaoðlunu gafletin çukuruna düþürmektedir. Ýnsanoðlu nefsin elinde tutsak durumuna düþerek farkýnda olmadan adeta emir almýþ bir köle gibi nefsin isteklerini yerine getirebilmek adýna, onu mutlu edebilmek adýna aklýný kullanamayacak duruma gelerek bir nevi mahkumiyet hayatý yaþamaktadýr.

Bu mahkumiyet tertemiz yüreðin inatla akla ulaþarak doðrularý farkettirmesiyle insanoðlu düþtüðü gafletten kurtulabilir. Bu da ancak samimi bir kurtulma isteði ve hatalardan duyulan piþmanlýkla tövbe edilerek istenirse mümkün olabilmektedir. Alemleri ve bizleri yaradan Allah(cc) herþeyi bilen ve görendir her zaman kullarýný da affetmeye hazýrdýr.Yaradanýmýz tertemiz yüreði olduðunu bildiði kulunu piþmanlýðýndan ve tövbesinden dolayý her zaman affeder. Ancak rabbimiz samiyetle tövbe etmeyen kulunu da bildiðinden o kulunun tövbesini kabul etmez ve gafletin içinde ki insan o gafletin içinde ömür boyu mahkumiyet hayatý yaþar.

Her insan hata yapabilir, günah iþleyebilir önemli olan yüreðimizden gelen sese kulak vererek, samimi bir niyetle ellerimizi bizi yaradana açarak günahlarýmýzýn affedilmesini istemekle ve ancak yüreðimizin bizi doðrularla yönlendirmesi ile mümkün olabilecektir.

Tohumun ekildiði tarla ne kadar kaliteli olursa olsun, tarlanýn verimi ne kadar ürün vermeye müsait olursa olsun, bakým görmeyen tohum çürür, toprak da zamanla çoraklaþýr ve mahsul alýnamaz. Yüreklerimiz de tertemiz ekilmeye hazýr topraklar gibidir, yüreðimize sevginin, iyiliðin, güzelliðin, inançlarýmýzýn tohumlarýný ekersek mutlak meyvesi yenilebilir güzellikte olacaktýr. Bu ürün de sevgiyle diðer insanlarla paylaþýlarak çoðalacaktýr...


Hülya Akyýldýz

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
24 Nisan 2010
Sayýn Ramazan bey hayatýmýz boyunca yaþadýðýmýz olaylardan, yaþanan yanlýþlardan, hatalardan ders alabilmek farkýndalýðýmýzý yakalamak ve aldýðýmýz derslerle yeniden kendimiz olarak, nefsimizin bizi nasýl oyuncak gibi isteklerini yerne getirmek adýna bizlere neler yaþattýðýnýn idraki ile tablonun bütününü görebilmektir. Yorum için teþekkür ederim. Saygýlar

:: Tebrikler
Gönderen: Ramazan Gökner / , Türkiye
20 Nisan 2010
Gerçekten güzel bir konuya deðinmiþsiniz. Benim düþünüp de yazýya dökemediklerimi buldum burada. Biraz oturup mantýklý düþünebilirsek aslýnda hepimiz bu gerçeklerin farkýna varýrýz...Baþarýlar.

:: Merhaba
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
28 Eylül 2009
Sayýn Kemal Bey insan olmak ve insan olmanýn erdemleri ile, boþluða düþmeden yaþamýn kurallarý içerisinde hayatýn iniþli çýkýþlý yollarýn da, düþe kalka ilereleyerek bir sona hazýrlanmak; günümüz olgusu için de öyle zorlaþýr hale geldi ki, insanlar benliklerinden ve özünden o kadar çok uzaklaþtýlar ki yarýþ atý misali koþuyor. Nereye koþtuðunu, ne için koþtuðunu bilmeden. Onu bekleyen sona doðru hýzla koþuyor ve bu koþuþturmanýn için de yanýndan yakýnýndan geçen güzellikleri farkedemiyor... Düþünceniz için teþekkür ederim. Saygýlar

:: insanýn evrenin de bir parçasýdýr.
Gönderen: kemal düz / , Türkiye
26 Eylül 2009
iyi, akýcý bir anlatým tarzýnýz var. insan evrenin de bir parçasýdýr. varoluþu, erdemi... sadece tek yönüyle ele almak olguyu hep eksik býrakýyor. bilimsel bakýþ ve yöntemler konuyu daha açýk ortaya koymaktadýr... diye düþünüyorum.

:: neden???
Gönderen: Hülya Akyýldýz / , Türkiye
15 Temmuz 2009
Dünya kirleniyor, insanlar kirleniyor. Etrafýmýzda olup bitenlere ne kadar duyarsýz kalýrsak, ne kadar insanlýðýmýzdan uzaklaþýp sadece bencilce isteklerimizin peþine düþerek yaþamayý býrakýrsak, bizler insalýk adýna büyük adým atmýþ olacaðýz. Bizden sonra ki nesile býrakacaðýmýz ne olmalý kendimize sormalýyýz bunu? Ýyi bir insan nasýl olunur? Ne gibi vasýflar insan olmanýn özellikleridir? Ya da erdemleridir? Bu ve bunun gibi sorularýn doðru cevaplarýný, vicdanýnýn sesini duyabilen temiz kalmýþ yüreðine kulak verebilen her insan mutlaka bulacaktýr. Allah her insana en güzel özlellikleri ve meziyetleri vermiþtir. Ýnsaný bilinçsiz ve duyarsýz hale getiren ise nefsin tuzaklarýdýr... Yüreðinizden sevgi, yolunuzdan ýþýk eksik olmasýn. Saygýlar

:: Sadece "insanlarý" önemsemek ile olmuyor.
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
10 Temmuz 2009
Üzerinde yüzlerce ömür tartýþýldý/tartýþýlýp yine de bir sonuca varýlmayacak bir konuya deðinmiþ siniz. Dönüp dolaþýp her þey’i sadece sevgi ve tekrar sevgiye ve tekrar Allahýn affediþine baðlamak ile bütün sorunlar kalkar/biter mi sanýyorsunuz? Sadece insaný sevmek ile, günahkar olmamak ile her þey halloluyor mu ki? Bizlere verilen þu dünya nimetini bitirmemiz (erozyon ve kuraklýk), katletmemiz (petrol gibi öldürücü yað ve gazlar, deterjanlar, spreyler), havasýný kirletmemiz (kullandýðýmýz taþýt ve uçaklarýn emisyonlarý) ve gelecek nesillere sadece kaos (çöp yýðýný) býrakmamýz birer günah deðil midir? Yooo…! Burada sadece ve sýrf insanýn bencilliði önemlidir, deðil mi? Her þey bugün ve benim için ve sadece benim cennete gitmem içindir. Ne de olsa Allahtan bir parçayýz biz (nasýl da bir ego ve kendini beðenmiþlik ama). Gerisi zaten önemli deðil. Satmýþým bu dünyanýn anasýný. Biraz daha yiyelim, biraz daha bitirelim, biraz daha sona doðru yol alalým. Yeter ki insanlara karþý günah iþlemeyelim, deðil mi? Baþarýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Güven' Olmazsa Olmaz...
Kelebek Etkýsý
Kartallar Yüksek Uçar
Zeka ve Akýl
Hayata Tutunmak
Ýnsan Ne Ýle Yaþar?
Kimler Aldý?
Bir Bedende Yarým Kalmak.
Sevginin Gücü
Dünya Nereye Gidiyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kelebek Kanadýnda Hayat [Þiir]
Arþ - I Ala`ya Yükselelim Bugun [Þiir]
Seni Yaþatýyorum [Þiir]
Bir Dilek Tut [Þiir]
Seni Düþünürken [Þiir]
Ey Sevgili [Þiir]
Yüreðin Gücü Aþk [Þiir]
Yürek Göçü [Þiir]
Hadi Git Aþk [Þiir]
Düþler Topla Yüreðinle Gülüþlerime [Þiir]


Hülya Akyýldýz kimdir?

HAYAT HAN, BEN YOLCU. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hülya Akyýldýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.