..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir dünya yurttaþýyým. -Sokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




6 Aralýk 2009
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri  
ÝYÝ BÝR KÖÞE YAZARI NASIL OLUNUR?

Kâmuran Esen


Sayýn baþbakanýmýzýn istediði köþe yazarý olmak ister misiniz?


:DJBA:
Mehmet Tezkan bir köþe yazýsýnda, “ Siyasetçiler ne kadar az konuþursa ülke o kadar huzur buluyor. ” demiþ.

Baþbakana yetiþtirmiþler hemen bu yazýyý, o da çok kýzmýþ. Demek ki çok konuþtuðunun farkýnda ki üstüne alýnmýþ.Yoksa, niye üstüne alýnsýn? Esip gürlemiþ, sýk sýk yaptýðý gibi. Demiþ ki Tezkan ve diðer köþe yazarlarý için:
“ Siz köþe yazarlarý ne kadar az yazarsanýz ülke o kadar huzur bulur. Eskiden köþe yazarlarý haftada bir yazardý. Þimdi her gün yazýyorlar, yarým saatte bir yazabiliyorlar. O hale geldik. Bunlarýn yaptýklarý açýk bir tahrik. Bu tezleri ileri sürenler devlet düþmanlarýdýr...”…( Gazeteler )

Yukarýdaki haberi okuyunca, M.EminYurdakul’un dizesi aklýma geldi. Demiþti ki Mehmet Emin Yurdakul :
“Þairleri susmuþ bir millet, sevenleri toprak olmuþ öksüz çocuk gibidir!”

Sayýn baþbakan, bizim, öksüz çocuk gibi olmamýzý istiyor. Kimse bizi aydýnlatmayacak, gerçekleri göstermeyecek, birileri bizim hakkýmýzý savunmayacak.

Sonra düþündüm; bir köþe yazarýnýn, daha doðrusu sayýn baþbakanýmýzýn istediði köþe yazarýnýn özellikleri neler olabilir?

Hemen söyle’yim ilk aklýma gelenleri:

Bir köþe yazarý, ürünlere zam geldiðinde; “ zam yapýldý ” dememeli, “ fiyat ayarlamasý yapýldý” demeli, zam yumuþatýlmalý, süslenip püslenmeli.

Sanki bir ekonomistmiþ gibi, ekonomimizin olumsuzluklarýndan söz etmemeli. Fenerbahçe’nin son üç maçtýr neden puan kaybettiðinden söz etmeli.

Fenerbahçe’yle Galatasaray’ýn; hep ayný haftalarda neden puan kaybettiklerine kafa yormalý. Bunun bir tesadüf mü, yoksa bir takdir-i ilâhi mi olduðunu düþünmeli.

Milli takýmýmýzýn baþýna yerli mi, yoksa yabancý teknik direktör getirilmesinin mi daha yararlý olacaðý konusunda halkýmýzý bilgilendirmeli.

Ýyi bir köþe yazarý; Dünya Gazeteciler ve Haber Yayýncýlar Birliðinin, Türkiye’deki geliþmelerden endiþeli olduðundan söz edip, milletimizi uyandýrmamalý. Bu birliðin,“Türkiye’de medyaya karþý sindirme kampanyasý var.” diye endiþe duymalarýndan hiçbir köþe yazýsýnda bahsetmemeli.

Sayýn baþbakanýmýzýn muhalefet için “ tembel, çapsýz, kifayetsiz, vizyonsuz ” demesini ( hakaret etmesini) duymazlýktan gelmeli. Hatta daha da ileriye gidip; baþbakanýmýzýn nasýl iyi bir hatip olduðundan, karizmatik olduðundan, partisiyle ilgili tüm kararlarýn mutlaka kendisi tarafýndan alýndýðýndan söz etmeli.

Bülent Arýnç’ýn : “ Obama, kendi gibi yiðit olan Erdoðan’ý ziyarete geliyor. Sen de adam ol, sana da gelsinler.” demesinin ne anlama geldiðini halka izah etmeli. Obama’nýn bizi nasýl sevdiðinden, Erdoðan’la dakikalarca el sýkýþtýðýndan, baþbakanýmýzýn elini bir türlü býrakamadýðýndan bahsetmeli. Kendisinin , yalnýz baþbakanýmýzý deðil hepimizi sevdiðinden, ziyaretimize geldiðinde sokak kedimizi bile okþadýðýndan bahsetmeli.Obama’nýn, dolayýsýyla ABD’nin Türkiye’deki siyasetçiler üzerindeki yaptýrým gücü hakkýnda asla kalem oynatmamalý.

Deniz Feneri ile ilgili soruþturmayý aðzýna bile almamalý; son günlerde Almanya’da, Milli Görüþçüler hakkýnda soruþturma baþlatýlacaðý haberini duymazlýktan gelmeli.

Askerler, MÝT elemanlarý Ergenekon kapsamýnda ifade verirken; siyasilere - dokunulmazlýklarý sebebiyle- hiçbir konuda hiçbir soru sorulamadýðý gerçeðini okurun aklýna getirmemeli, ortalýðý bulandýrmamalý.

Baþbakanýmýzýn, Kýrklareli’de de muhalefetin hiçbir eser yapmadýðýný öne sürerek, “ Eþþek ölür kalýr semeri, insan ölür kalýr eseri. Eþþek bile bir semer býrakýyor, onunla anýlýyor.” demesinin; bir hakaret deðil(!), doðru bir tespit olduðunu yazmalý. Hele hele kelimedeki çift þ’nin birini silerek, hakaretin dozunu düþürmeli. Eþeklerin ne kadar güzel gözlerinin olduðundan; eþeklerin, nesillerinin tükenmekle karþý karþýya olduðu gerçeðinden ve bu sebeple, birine “ eþek” demenin asla hakaret olmadýðýndan; tam tersine, eþek olmanýn, günümüzde yitirilmeye baþlayan bir deðer olduðundan dem vurmalý.

Dünyada en pahalý benzini bizim satýn aldýðýmýzý aklýnýn ucuna bile getirmemeli. Ýkide bir benzine yapýlan zamdan söz etmemeli. Daldan doruktan konuþmalý.

Enflasyonu düþük göstermek için; zorunlu ihtiyaçlarýmýzýn enflasyon hesabýnda kuþ tüyü kadar aðýrlýðý olduðundan söz edip, vatandaþý bu konuda aydýnlatmamalý.

Abdullah Öcalan’ýn Ýmralý’daki mekânýnýn, “ Dünya standartlarýnýn üstünde.” olduðu gerçeðinin, baþbakan tarafýndan itiraf edildiðini hiç ama hiç yazmamalý. Yazmamalý ki, vatandaþ, Öcalan’ýn hapishanede cezasýný çok acý bir þekilde çektiðini zannetmeli.

Ben de bugün iyi bir köþe yazarý olma provasý yapayým. Bakalým becerebilecek miyim. Buyrun bakalým:

Baþbakanýmýz acayip cesur.
Türkiye hýzla kalkýnýyor.
Enflasyon düþüyor.
Ortadoðu’nun lideri biz olacaðýz.
“Türkiye Cumhuriyeti’ni, Ilýmlý Ýslâm Modeli’ne dönüþtürmek için bir çaba var.” diyenlerin hepsi yalancý!
Biz, kimseden korkmayýz…ABD, AB, Obama - Mobama bize výz gelir, týrýs gider.Týpký; Clinton’un, C.Buþ’un výz geldiði gibi. Bize, istemediðimiz hiçbir þeyi kimse yap- tý- ra- maaaaaaaaaz !

Ýnandýnýz mý?
Ýnandýysanýz, aklýnýza turp sýkayým afedersiniz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.