..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Tayyibe Atay




21 Aðustos 2002
Çaðý Yakalamak  
Tayyibe Atay
Nasýlsýn? Ne yapýyorsun? Beni seviyor musun? Sorularýný soracak bir sesi özledim sonra...


:CJFE:
Bir ufka baktým, bir de kendime. Ne kadar uzakmýþým meðer!...Gözlerimi biraz küçültüp kirpiðimi kýsmasam, eriþmeyecekti bakýþlarým menzile.’Acaba ufkun dibinde miyim?’ diye bir adým gerileyip yeniden baktým; deðilmiþim! Ufuk dediðim ÇAÐDAÞ OLMAKTI, kendim ise ÜLKEM!..Bir çýkar yol aradým,buldum da! Kötü komþum olarak deðerlendirdim ufka ulaþanlarý bu baðlamda..Ne iþe yarar kötü komþu?Tabii ki insaný mal sahibi yapar .Ama mal sahibi olabilmenin tek yolu da ýþýktan geçer bana kalýrsa.Evet!..ýþýktan!..Iþýklý bir kafaya, ýþýklý bir geceye, ýþýklý bir yola, ýþýklý bir tünele, ýþýklý bir eve, odaya..ne bileyim ben ýþýklý olan her þeye sahip olmak, çaðdaþ olmak demektir bence. Sivri akýllý biri deðilim; hatta delinin biri bile sayýlabilirim açýkçasý. Neden mi?

Iþýklý bir kafaya takýnca, danýþman olmak geldi aklýma.Bu konuda yazacaklarýmý okuyan her siyasi, beni danýþman yapmaya kalkarsa eðer,hiç þaþýrmam doðrusu!..Nasýlsa seçimler yakýn, nasýlsa kadrolar deðiþir yeniden. Neden kaçýrayým ki bu fýrsatý yaniJ) Uluslar arasý iliþkilerden, siyasal bilgilerden, Oxford’ dan mezun deðilim ama olsun! Tecrübelerim var, tecrübelerim!.. Þimdiki danýþmanlarýn pabucunu dama atacaðým göreceksiniz.

E!..Sizce kimin danýþmaný olayým acaba?En doðru karar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý bence. Neden mi? Her türlü aydýnlanmanýn baþýnda’ elektrik’ olgusu gelir çünkü.’Çaðýn en büyük buluþu elektriktir’ demek yanlýþ olmaz. Bir düþünün hele! Elektrik olmasaydý, ne olurdu halimiz?Hayat güneþle baþlar, güneþle dururdu .Dahasý var; üretim olmazdý ilk baþta.Fabrika yok, televizyon yok, buzdolabý yok, elektrikle çalýþan bütün aletler yok yani...Kadýnlar yorgun çamaþýr yýkamaktan; aþk yok!...Çocuk yok, neþe yok, gelecek yok...Ütü yok; buruþ buruþ giysiler içinde insanlar; mankenler, kraliçeler, krallar yok...Susmuþ bütün sesler; radyolar, televizyonlar, bilgisayarlar, teypler aksesuar; pop yok , popçu yok!...Dansöz yok, dansör yok; devinim yok!...’Kývrýk Hasan’ yok bir deJ)))Top yok, gol yok yani!...Þarjý bitmiþ telefonun; arayan yok, soran yok...

Yoksa yok!..Var da ne oluyor sanki!?Elektrik düðmesine basmaktan korkuyoruz; en düþük mumlu ampul kullanýyoruz. Ütülenmesi gereken þeyleri bile, ütülemeden giyiyoruz. Yýkanmasý gereken giysileri havalandýrýp yeniden geçiriyoruz sýrtýmýza.Özlediðimiz insanlara telefon edemiyoruz. Fatura kabarmasýn diye çoluk çocuk bir odada oturup, yatýyoruz(özellikle kýþ mevsiminde). Bilgisayar kullanamýyoruz; kullansak da internete baðlanamýyoruz. Karanlýk sokaklarda, bir koþup bir saklanarak yürüyoruz....Neresinden bakarsak bakalým, bu ülke, çaðdaþ olmaya çok uzak,çokkk!...Yakalamanýn tek bir yolu var; elektriði bedavaya getirmek! Bunun için de meclis üyelerinin maaþlarýna el koymak. Önce maaþlarýný yarýya çekeceksin (hem de hemen), “bununla idare et” diyeceksin. Ta ki memur maaþlarýna denkleþene kadar, zam yapmayacaksýn bir daha.Görsünler bakalým dünya kaç bucakmýþ!..Memur maaþlarýyla denkleþmesi kaç yýlda gerçekleþir bilemem tabii..Ama en azýndan aradan bir on yýl geçer sanýrým..Kasada biriken para da bir hayli çoðalýr amaJ))Her yýl biriken parayla da baraj sayýmýz on katýna çýkar bence.

Oh be!..Ne kolaymýþ, ýþýklý bir dünyaya kavuþmak! Artýk üretime geçebiliriz vallahiJTüm fabrikalar ýþýl ýþýl, tüm tüneller aydýnlýk! Çamaþýr makineleri de çalýþýyor artýk; yaþasýn aþkJ)) Ama... bitmedi daha. Ýþin yarýsýný hallettim henüz; diðer yarýsý var: HABERLEÞME!

‘ Ýnsanlar nasýl anlaþýr’ desem, çoðumuzun yanýtý “ konuþa konuþa” olacak tabii ki!..Konuþmamýzý saðlayan aygýtlar ne peki?Telefon ve interne!.. Býrakýn megafonlarý, seçimlerde kullansýnlar; dinleyen kim zaten! (TV kanallarýný, radyolarý boþ verdim..) Ama gelin görün ki, telefon faturalarýný anlamak mümkün deðil. Vermiþler Telekom’ un, Turkcell’ in, Telsim’ in, Aria’ nýn eline; aklýna gelen aklýna geldiði gibi zam yapýyor.Bir kere bile ‘alo!..’ demediðin telefona, bir bakýyorsun milyonlarca lira fatura kesilmiþ.Yok þu fon, yok bu fon, olmadý abonelik falan filan..(deprem fonuna bir þey dediðim yok bu arada, dikkatinize!..’Bu durumda hangi insanla, ne konuþacaksýn Allah aþkýna! Dünyaya açýlan pencerelerimizi kapatýp, bilgi alýþveriþimiz , haber almamýz engelliyor böylece. “Konuþursan, cezalandýrýrým” diyorlar kýsaca. Çaðdaþ olmak bir yana, geceye çekiyorlar bizi...Kinleniyoruz, býkýyoruz, sevgisiz, dostsuz kalýyoruz.Yalnýzlaþýyoruz git gide...
Geçenlerde þöyle bir soru sordum ilde bulunan sayýn Telekom müdürüne: “Nedir bu kontörü 50 bin liradan haberleþme meselesi efendim! (Þimdi ne kadardý, epey oldu da!..)Türk halkýnýn, aç- kapa 50 bin lira ödeyecek ekonomik gücü var mý sizce?”dedim. Yüzüme baktý; “haklýsýnýz”dedi. “Haklýyým tabii, o halde neden daha ucuz deðil görüþmeler?” dedim. “Bunu halkýmýza sorun” dedi, yüzüme dikçe bakarak...Anladým ki bize ’ koyunsunuz’ demek istemiþti. Sözde halk adýna bir þeyler demek, onu savunmak için aðzýmý açmýþtým ama adamýn haklýlýðý karþýsýnda sustum çaresiz...Haklýyken haksýz duruma düþmenin ezikliðiyle dalýp gittim karanlýða doðru...
Nasýlsýn?
Ne yapýyorsun?
Beni seviyor musun?
Sorularýný soracak bir sesi özledim sonra...Duyamayacaðýmý bile bile, ufkun çok uzaðýnda, bu aklýmla, bu duygumla, bu yalnýzlýðýmla siyasi danýþman olmaya karar verdim bir de...Hadi be sende! Delinin tekiyim ben! O halde takýlýn peþime! Biraz teneke çalalým birlikte...Hazýr seçimler yaklaþmýþken, var mýsýnýz hý!...

Uyuyanlar uyanýr belki!...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþý Örtük Eþek
Mucize
Ýflas
Sayýlar ve Zehir
Milli Tosun
Hergele
Gücük
Yumurta
Kuyruk
Siyaset Sevgilim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þimdi Efendim
Gerçeðe Aykýrý Ýþler
Oy Anam Oy
Çeþitleme Aþk
Pes Yani
Ispanak
Seçimin Þeyleri
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Elli Beþ Milyonluk Uçuþ

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Damlacýklar 1 [Þiir]
Makas [Þiir]
Çek As [Þiir]
Masaüstü [Þiir]
Týrnak Ýçi Söylence [Þiir]
Adsýz Alfabe [Þiir]
Lades [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.