..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > osman tatlý




17 Ocak 2010
Doðu Felsefesi ve Kiþisel Geliþim  
osman tatlý
Kiþisel geliþim sektörü; iþ dünyasýný, aile yapýsýný, bireyin kendini tanýmasýný, iliþkileri tanýmlamayý, zamaný yaþamayý vs. hayatýn her alanýný kuþatan her þeyde baþarýlý olmanýn anahtarýný elimize uzatýrken besleneceði her kaynaðý kullanýyor


:BDJI:
Kiþisel geliþim sektörü; iþ dünyasýný, aile yapýsýný, bireyin kendini tanýmasýný, iliþkileri tanýmlamayý, zamaný yaþamayý vs. hayatýn her alanýný kuþatan her þeyde baþarýlý olmanýn anahtarýný elimize uzatýrken besleneceði her kaynaðý kullanýyor. Modern hayatýn karmaþasýnda yitirilen yaþamlarýn çoðunluðu nedeniyle de kiþisel geliþim kitaplarý ilgili maalesef topluyor. Ciddi çalýþmalar ise kiþisel geliþim ve popüler kültürün ürünü kitaplarýn gölgesinde kalýyor. Hatta bir zamanlar önemli eserler vermeye çalýþan yazarlar, kitaplarý satýlmadýðý ve düþünceleri ilgi görmediði için çalýþmalarýnýn rotasýný kiþisel geliþime çevirdiler. Öyle ki bu yazarlar, yazdýklarýna inanmadýklarý gibi yazdýklarýný önemsemiyorlar. Sadece para kazanma amacý güdüyorlar. Ama kitleler, yazarlarýn bile inanmadan ve maddi kaygýlarla yazdýðý kitaplarý akbabalar gibi kapýþmaktalar.

Kiþisel geliþim sektörü, bulduðu her malzemeyi kendine yontmakta maharetli. Yorucu olmayan, zaman almayan bir uðraþ olduðu için kiþisel geliþim alanýnda yazý yazmak çok zor deðil. Öyle ki bazý kitaplar, internet sayesinde bir ayda hatta bir haftada yazýlmakta. Tabii kitaplara alýnan yazýlar, doðru dürüst okunmadan okura sunulmakta. Aldatmacanýn birer ürünü olan bu kitaplar ister baský üzerine baský yapsýn isterse iki ay sonra raflarda kaybolsun yayýncý ve yazar için fark etmiyor. Önemli olan satýlan kitaplarda elde edilen kardýr. Yazarýn veya yayýncýnýn toplumu ve bireyi düþündüðü yok. Yazýlanlarýn yaþanabilirliði gündeme bile alýnmýyor. Olan okura olmaktadýr.

Son dönemlerde kiþisel geliþim sektörü, bakir bir alana el attý. Bu, toplumumuzda pek ilgi görmeyen, kitaplarý ikinci baský yüzü görmeyen doðu felsefesidir. Doðu felsefenin ezoterik metinlerinin aðýr oluþu ve toplumumuzun doðu kültürüne yabancýlýðý ilgiyi azaltýyor. Tabii buna batý eksenli kitaplarýn piyasayý kuþatmasýný da ekleyebiliriz. Tabii kiþisel geliþim uzmanlarýnýn elinden bir þey kaçmýyor. Hemen doðu felsefesine el attýlar. Bizim anlamadýðýmýz, yaþam standartlarýna ulaþmasý zor olan doðu yaþam kültürünü bizim için anlaþýlýr hale getirdiler. Hem de pratik yöntemler ve maddeler halinde. Sað olsunlar, iyi anlayalým, güzel yaþayalým ve yaþamýmýz boyunca mutlu olalým diye ellerinden geleni yapýyorlar. Art niyetli olmamak gerekiyor, bizi mutlu ederlerse bizde onlara bu hizmetleri karþýlýðýnda baðýþlayacaðýmýz paralarla onlara hem teþekkür eder hem de onlarý mutlu ederiz. Onlarýn bütün bu deha ürünü (?) sonsuz yaþam ritüellerine ihtiyaçlarý yok. Onlar bunlarý aþmýþ durumdalar. Nirvanaya varmýþlar da bizim gibi çaresiz, mutsuz, baþarýsýz, hayatý alt üst olmuþ, acýlarla kývranan, hayatýn ‘H’sýnden anlamayanlara yardým elini uzatmak için nirvanayý ret etmiþler. Sonsuzluðu bizim için ret etmek ne demek, bizde bu fedakârlýklarý karþýsýnda âcizane de olsa birkaç kuruþumuzu artýk gözümüzü kýrpmadan uzatalým. Ne olacak yani. Ee bu iyiliði herkes yapmaz. Olur ki dostlarýmýzla kavga eder, küseriz bize doðru yolu kim gösterecek? Olur ki iþlerimizi yüzümüze gözümüze bulaþtýrýr; iflas ederiz. Ýþleri tekrar düzeltme ve zengin olmanýn yollarýný kim gösterecek? Hani olur ki bunalýma gireriz, hayata küseriz. Bize kendimizi tanýmanýn yollarýný kim gösterecek. Sað olsunlar, bizim yorulmamýzý, üzülmemizi istemeyen kiþisel geliþim uzmanlarý önümüzü aydýnlatýyorlar.

Kiþisel geliþimcilerin el attýðý her þey basitleþiyor. Deðer kaybediyor. Önemsizlik havasý vermektedir. Dolaysýyla upaniþatlar, vedalar ve bagavadgita gibi anlam derinliði olan metinlerin ve gizemli, mistik doðunun deðerleri etrafa bu kadar savrulmamalýdýr. Bunlarý doðu felsefesini savunmak için söylemiyorum. Sadece kiþisel geliþicilerin hýzlarýný alamadýklarýný ve bu gidiþle kültürel deðerleri ve inançlarý maddiyat adýna parçalamaktadýrlar. Her kýlýða ve renge girenlerin çalýþmalarý, yarýnlarda deðerlerin ortadan kalkmasýna yönelik olacaktýr.

Þiþirilmiþ bireylerle, toplumlar ve kültürler var olamaz. Ama kiþisel geliþimciler temeli boþluk olan fikirlerle insanlarý zehirlemeye çalýþmaktadýrlar. Þiþirilmiþ ve aldatýlan zihinler yarýnlarda kendi gerçekleriyle yüzleþtiklerinde hayal kýrýklýklarý yaþanacaktýr. Bu da daha kötü sonuçlar oluþturacaktýr.



Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Niþantaþý"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
Neþeli Hayat
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý
Ýliþkilerde Ýklim Yapaylýðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.