..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Tâlân Ayþe Kanca




19 Nisan 2010
Yüreðiyle Bakar Kadýn  
Tâlân Ayþe Kanca
Var olmak istiyor. Var olmak; gökteki yýldýzlar kadar... Ýçinde saklý hazinelerinden, yüreðindeki þefkatten, bitmeyin enerjisinden yararlansýn istiyor dünya. Kýymetli olduðunu hissetmek, bu duyguyla daha çok çalýþmak, üretmek, ürettikçe çoðalmak, çoðaltmak istiyor.


:AICE:






     Bazen yetiþemem sandýklarýma bile yetiþebiliyor olmak þaþýrtýyor beni. Karýncalar gibi koþuþturdukça yeniden þarj oluyoruz sanki. Bitmeyen bir döngü aslýnda bu, hep ayný resmi yapmaya çalýþýyoruz, bir öncekinden eksik olmamalý bir diðeri, hatta geçmeli...

Aslýnda boþa heba edilen bir yaþamdýr erkekler için kadýnlarýn ki.. Ne kadar farklý iki varlýðýz aslýnda ve ne kadar çabalasak ta, ayný pencereden bakamýyoruz. Elbette bakýyormuþ gibi yapýyoruz, ta ki kazanmak için çýktýðýmýz bir yarýþýn galibi olana dek. O meþhur madalyayý göðüslerimize taktýðýmýz da, ne mi oluyor? Sonrasý pek çoðumuzca malum aslýnda, edinilenler tek tek harcanýyor, kâh farkýna varýyoruz neler harcadýðýmýzýn, kâh aldýrmadan gülüp geçiyoruz. Sanýyoruz ki; yerine koyulmadan yeterince idare eder elimizdekiler. Ne yazýk pek çoðu idare etmiyor.


Bir çocuk gibidir kadýn; ama týrnaklarýný hiç kesmez, keserse; yani gardýný düþürürse; iþinin biteceðini bilir. Hükmetmek ister en uysalý bile, aslýnda doðduðu o günden beri ezilmiþlik ve horlanmýþlýk yatar bunun altýnda. Bunu görebilen bir erkek zaten en büyük ödülü alýp bir ömür o meþhur saadet duygusuyla yaþayýp gidecektir. Kamçýsýný göstermez, gücünü ondan güç aldýðýnda ortaya koyar, kollar, ama son sözü kadýnýn söylemesinden irkilmez. Bilir ki; kadýn bunu üstün gelmek için yapmýyor, kendi sesini duymak istiyor sadece, içten, naif ama kuvvetli sesini...
     
Var olmak istiyor. Var olmak; gökteki yýldýzlar kadar... Ýçinde saklý hazinelerinden, yüreðindeki þefkatten, bitmeyin enerjisinden yararlansýn istiyor dünya. Kýymetli olduðunu hissetmek, bu duyguyla daha çok çalýþmak, üretmek, ürettikçe çoðalmak, çoðaltmak istiyor.


Kadýn kadýn olmak istemiyor aslýnda, o insan olmak istiyor ona bakan bir çift gözün retinasýnda. Tenlerin þaha kalkýp onun insan olduðunu unuttuðu o dakikalarda bile, belki karþý tarafý memnun etmek güdüsü var kim bilir. Kendi için yaþamayý seçememiþ bir tür o. O öðretilenleri çok iyi ezberlemiþ, itirazsýz, sükut içinde, kabullenmiþ ama mutsuz, mutsuzluðundansa bir haber dünya.

Kadýn ezberlerinden memnun olmasa bile ezberlerine taþýrken yüksünmez. Bilir ki; ezberleri olmasa yarýmdýr, öyle çok þey ezberletilmiþtir ki, bir bunu bilmez.

Dilinde pelesenk ettikleri, yüreðinin serzeniþleridir. Aðýrlýðýndan taþýyamadýðý yüreðini, gün olur, býrakýp bir diðer cinsin, erkeðinin omuzlarýna, merakla bekler. Görür ki; bir gün bile taþýnamayan bir yürektir o. Koþar, koþmak illaki bir yere yada birine yetiþmek duygusunu içermese de, koþmak bir eylemdir ve kadýn eylemlerin insanýdýr. Durursa; arýzalanýr, durursa; daha çok düþünür, durursa; bir daha koþamamaktan korkar. Bir daha koþamamak sanki bir daha nefes alamamakla eþdeðerdir.

Kadýn baþýný dayadýðý omzun hakkettiði omuz olduðunu düþünür. Ýçinde barýndýrdýðý suçluluk duygusu o omzun baþýný acýtýp acýtmadýðýna aldýrmadan, inatla dayanmaya devam etmesine nedendir. Vazgeçiþleri sancýlýdýr kadýnýn ve son çaredir hep. Pes etmemek için kendiyle ettiði kavgalar, nedensiz hezeyanlara dönüþür. Erkek bilmez kadýnýn pes etmemek için direndiðini, sanýr ki bu kadýnýn zaafý, zayýflýðýdýr. Kadýn kýnýnda daha güzeldir, diþlerini gýcýrdatmasý hayra alamet deðildir aslýnda. Sessizlik sukuttan deðildir, sessizlik söyleneceklerin biriktiðini gösterir. O kadar çok þey biriktirir ki kadýn, ortaya çýkardýðýnda ortadakilerden haz etmeyenlerin çokluðu bile, kadýnýn haklýlýðýnýn bir kanýtý gibidir. Kolay kanar, kolay incinir, zor affeder!

Kadýnca düþünmek, erkekçe düþünmekten daha yorucudur. Yorulduðunda dinlenmek için uðradýðý tek limandýr sevdasýnýn kollarý. Kollar sardýðýnda tenleri, yüreklerin yükü hafifler. Kadýn yüreðini hafifletmek peþindedir, erkek bedenini, bu bile ne kadar ayrý yollarda yürümekte olduklarýnýn kanýtýdýr. Yine de yürürler, bir gün ayný yolda karþýlaþmak umuduyla...

Kadýn, elindekini paylaþabilir, yüreðindekileri asla!


Talan Ayþe Kanca

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Klavuz
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
20 Nisan 2010
''Kadýnlarý anlama klavuzu'' gibi olmuþ. Kadýn ve erkeðin ayrý yollarda yürüdükleri bence de doðrudur. Ýþin güzelliði de burada kanýmca... Teþekkür ve saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sýyýrdým Ruhumu Bedenimden
Dalgalarý Sevmek
Erguvan Aðaçlarý
Ölü Vakitler Biriktiriyorum
Gitmek
Zamanlarýn Gölgesi
Teninden Aþaðýya Kayýp Gider Hayat
Bahcývan
Kumsaldaki Çakýltaþlarý
Yýldýzlar Gece Gelir

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ölümlere Müjde Çiçeði [Þiir]
Düþ Agacý [Þiir]
Zýrvalarsam Aþktandýr [Þiir]
Aþk'a Dalacaksýn [Þiir]
Aklar Düþtü Satýrlarýma [Þiir]
Hüzne Boyandý Hayat [Þiir]
Hayal Tarlalarý [Þiir]
Zýrvalarsam Aþktandýr [Þiir]
Gülkurusu Akþamlar [Þiir]


Tâlân Ayþe Kanca kimdir?

20 Yýldýr edebiyatla ilgileniyorum. Bazý yerel dergi ve gazetelerde yazýlarým yayýnlandý. 2003 yýlýnda "Þarkýsý çalýnmamýþ sevdalar "adýnda bir þiir kitabý çýkardým, ayrýca Sarissa yayýnlarýndan çýkan bir "Ortak Kitap" çalýþmam var. www. turkiyeninsitesi. com da yazarlýk yapmaktayým


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tâlân Ayþe Kanca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.