..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrým var. Ben deli deðilim. -Salvador Dali
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > osman tatlý




27 Nisan 2010
Ýyi Kitap Kötü Kitap  
osman tatlý
Kitabýn kime hitap ettiði, neye hizmet ettiði okuyucunun niyetine baðlýdýr. Çünkü iyi ve kötü kitap okuyucunun kendisidir. Kitabý kitap yapan okuyucudur.


:BBGB:
ÝYÝ KÝTAP KÖTÜ KÝTAP

Tanýmlarýn düþünceyi sýnýrlamak ve düþünceleri belli kalýplara göre düþündürtme gibi riskli taraflarý vardýr. Tanýmlar düþüncenin yönünü belirler. Düþüncenin özgürlüðüne ket vurur. Þartlandýrmalara neden olur. Tanýmlar bazen de gereklidir; nesneyi anlamlandýrmak ve diðerleriyle karýþtýrmamak adýna. Doðruyu yanlýþtan ayýrmanýn en kolayý da tanýmlardýr. Bilginin kullanma biçimine göre bilmek fayda ve zararla paralel hareket etmektedir. Taným bazen faydalý bazen de zararlý olsa da düþüncesel özgürlük için tanýmsal bilgileri aþmak gerekmektedir. Bu baðlamdan iyi kitap kötü kitap tanýmlarý bizi yanlýþ yollarýn labirentinden çýkmazlara sürükleyeceðinden taným faslýný ezbercilere býrakalým.

Ýyi kitap düþünmeyi öðretendir. Ýyi kitap fikir vererek yeni düþüncelerin üretilmesini saðlar. Ýyi kitap yazma hevesi uyandýrýr. Yazma arzusunu kamçýlayarak, yazýlanlardan eksik kalanlarý ekleme isteði uyandýrýr. Haydi yazdýramadý deyelim, okunarak öðrenilenlerden yola çýkarak keþif edilenleri paylaþma arzunu uyandýrýr.

Ýyi kitap, baþka kitaplara referans olur. Ýyi kitap okunarak kenara býrakýlmaz. Yerini baþka kitaplara býrakma zevki verir. Zaten iyi kitaplar birbirinin devamý deðil midir? Zincirin halkalarý gibi içicedirler. Tek baþlarýna deðillerdir.

Ýyi kitap, okuyucunun rüyada ziyaretine gider. Kalýndýðý yerden sayfalarýnýn çevrilmesini devam ettirir. Ýyi kitap, okuyucusunu yalnýz býrakmaz. Okuyucu da iyi kitabý yalnýz býrakmaz. Ýyi kitap rüyalarýn rengini deðiþtirir. Rüyalara bambaþka motifler kazandýrýr. Renksiz ve tekrarlara son verir.

Ýyi kitap, umuttur. Iþýktýr. Diriliktir. Azimdir. Samimiyettir. Ýyi kitap erdemliðin yansýmasýdýr. Çünkü öðreticidir. Yol göstericidir. Ýyi kitap hüznü de acýyý da barýndýrýr. Ama iyi kitaplarýn hüznünde ve acýsýnda karamsarlýk, kötülük, ego yoktur. Ýyi kitap saflýðýn temsilcisidir. Erdemli olaný çamurdan arýndýrýr.

Ýyi kitap okuyucuyla bütünleþir. Okuyucunun bir parçasý olur. Ýyi kitap benliðe yolculuktur. En kötüsü benliðe giden yolun haritasýný çizer. Çünkü insanýn tek baþýna gücü yetmez benliðe gitmek. Benliðin onarýlmasýnda ve sahip çýkýlmasýnda yardýmcýya gerek vardýr. Öyleyse kitaptan daha iyi bir yardýmcý var mýdýr?

Ýyi kitap sadece güzelliði ve erdemi barýndýrmaz. Çirkinliði ve kötülüðü de barýndýrýr. Þu farkla; iyi kitap çirkinliði ve kötülüðü öðretmez ve bunlarýn okuyucunun kendi çýkarý için kullanmasýný telkin etmez. Biraz tarafsýz durur. Tercihi okuyucuya býraksa da kötülüðün ve çirkinliðin güzelliklerin daha iyi anlaþýlmasý için sayfalarýna taþýr…

Kötü kitap yukarda deðinilenlerin dýþýnda kalmakla beraber varlýðý gereklidir. Kötü kitap iyi kitabýn tanýnmasý ve anlaþýlmasý için var olmalýdýr.

Kötü kitap kýþkýrtýcýdýr. Benliðe giden yoldan çýkarmaya adaydýr. Okuyucu kötü kitabý okumaz, kötü kitap okuyucuyu okur. Okuyucu üzerinden hâkimiyet kurar. Kendine benzetir.

Okuyucu kötü kitaba bakar durur. Okuyucu kendinde deðildir. Uzaklardadýr. Kötü kitap zaten okuyucuyu kendine çekmez. Kendinden uzak tutar ki satýr aralarý görülmesin. Okuyucu þekillere takýlsýn ki sýð sularda kendini okyanuslarda yüzer sansýn.

Okuyucu kötü kitap baþýnda uyuklar. Beden ve zihin uyuþur. Hâlsýzlýk olur. Heyecan ölür. Merak duygusu körelir. Kötü kitap okuyucunun elinden bir yerlere atýldýðýnda geriye sadece yitirilen zaman kalmýþtýr.

Kötü kitap egoya hitap eder. Kötü kitap öðrettiklerini okuyucuda silah kuþatmasý yapar. Okuyucu kirlenmiþ bilginin silahýyla etrafta dolanýr. Etrafa rast gele ateþ eder. Kötü kitap iyi niyeti, merhameti, vicdaný karanlýk zindanlara hapis eder. Aç susuz býrakýr. Okuyucu kötü kitaplarýn kuþatmasýyla benliði örümcek aðý gibi örülmüþtür. Avlarýný bekler…

Ýyi ve kötünün vasýflarý birbirine öylesine karýþmýþ ki ayýklayabilene aþk olsun. Kötü kitap da iyi kitabýn vasýflarý da öylesine birbirine karýþmýþtýr. Kötünün ve iyinin vasýflarý öyle çoktur ki saymakla bitmez. Anlatmakla insanda takat kalmaz.

Kitabýn kime hitap ettiði, neye hizmet ettiði okuyucunun niyetine baðlýdýr. Çünkü iyi ve kötü kitap okuyucunun kendisidir. Kitabý kitap yapan okuyucudur.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Kaygýya Giriþ
Korku ve Kaygý Arasýndaki Ayrým
Dershanelere Dikkat
Türkiye ve Suriye
Kitap Okumayýn Kampanyasý
Merak
Eðitimde Korkaklýða Yer Yoktur
Akýl ve Din

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.