..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dönemler > Can Macit




9 Eylül 2002
Türkistan Lejyonu  
Can Macit
2.Dünya Savaþý sýrasýnda, Alman Ordusu saflarýnda görev yapan 38 “Waffen SS Tümeni” dýþýnda, bilhassa Doðu Cephesinde görev yapan ve personeli yerli halklardan oluþan çok sayýda birlikten birisi de, Türk asýllý askerlerden oluþan,...


:CHHJ:
2.Dünya Savaþý sýrasýnda, Alman Ordusu saflarýnda görev yapan, 38 Waffen SS Tümeni dýþýnda, bilhassa Doðu Cephesinde görev yapan ve personeli yerli halklardan oluþan çok sayýdaki birlikten birisi de, Türk asýllý askerlerden oluþan, "Osttürkischer Waffenverband der SS" diye isimlendirilen, Türkistan Lejyonu'dur.


Alman iþgalindeki Yugoslavya'da, Müslüman-Boþnak aðýrlýklý, “13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar” birliðinde olduðu gibi, Kudüs Müftüsü Hacý Amil El-Hüseyin'in manevi önderliðinde, Alman Ordusu'nun Rusya harekatý sýrasýnda esir aldýðý Türk asýllý Sovyet askerleri ile Almanya'da yaþayan Türk gönüllülerden oluþmuþtur ( Kalmuk, Çerkez, Çeçen, vb. kökenli askerlerden oluþmuþ birlikler de vardý..).

Söz konusu birlik üç taburdan oluþmaktaydý (450. 480. ve I/94. taburlar). Her ne kadar adý, “tümen” olarak belirtilmiþse de, aslýnda, TSK ölçülerine göre, alay seviyesindedir. Birliðin ilk komutaný, SS Yarbayý Andreas Meyer’dir (Ocak 1944 - Mart 1944). Daha sonralarý, Alman asýllý yüzbaþý ve yedek subay binbaþýlar tarafýndan idare edilen birliðin, 1944 Ekim ayý ile 1944 Aralýk ayý arasýndaki komutaný, SS Albayý Harun Reþit isimli Türk asýllý bir subaydýr. Bu kiþinin 1.Dünya Savaþý sýrasýnda eðitim için geldiði Almanya’da kalan ve 2. Dünya Savaþýna SS saflarýnda katýlan bir Türk olduðu biliniyor. Ancak “Harun Reþit”, bu Türk asýllý kiþinin sonradan aldýðý takma bir isim de olabilir.

1944 yýlý baþýnda kuruluþu tamamlanan ( Kimi kaynaklarda, birliðin kuruluþ tarihi olarak, “Kasým 1943” tarihi veriliyor.) birliðin ilk görevi, 1944 yýlýnýn þubat ayýnda, Beyaz Rusya'ya gönderilerek, cephe gerisinde sabotaj faaliyetlerinde bulunan Sovyet partizanlarýna karþý, “anti-partizan” yöntemler ile mücadele etmek olmuþtur ( Ýlk olarak, 28 Mart 1944’de, Minsk yakýnlarýnda, “Yuratishki” de partizanlara karþý operasyon yapmýþtýr.). Benzer bir görev ile daha sonra Polonya'ya gönderilen (Haziran 1944) birlik burada da yine partizanlar ve Polonya Ordusu ( Cephe gerisinde faaliyet gösteren, 1939'da daðýlmýþ olan Polonya Ordusu'ndan geriye kalan askerlerin oluþturduðu, 'Polish Home Army' isimli kuruluþ.) ile mücadele etmiþtir.

1944 yýlýnýn sonuna doðru Slovakya'ya gönderilen birlik, burada da, partizanlara karþý (Mareþal Tito’ya baðlý partizanlar!) operasyonlarda bulunmuþtur. Ayný yýlýn aralýk ayýnda “Waffen-Gebirgs-Brigade der SS (Tatar Nr. 1)” isimli Kýrým Tatarlarýndan oluþan baþka bir birlik ile birleþtirilmiþtir. Kurulduðu 1944 yýlý baþýnda, 3000 kiþi civarýnda olan personel sayýsý, 1945 yýlýnýn mayýs ayýnda, 8500 kiþiye ulaþmýþtýr (“Kýrým Tatar Lejyonu” dahil!).

1945 þubatýnda Avusturya'ya gönderilen birlik, ayný yýlýn mayýs baþýnda müttefik güçlere teslim olmuþtur.

Kuzey Ýtalya'da, esir kampýnda tutulan bu askerlerden bir kýsmý (Sovyet yurttaþý olanlar), Sovyetler Birliði'ne iade edilmiþ ve büyük bir olasýlýk ile bunlarýn tamamý idam edilmiþtir. Bir kýsmýnýn Türkiye'ye geldiði bilinmekte, bir kýsmý ise savaþ sonrasý izini kaybettirmiþtir. Soðuk Savaþ yýllarýnda CIA'nýn bu kiþilerden faydalandýðý bilinmekte.

Bu birliklerde görev yapan askerlerin, SS'lerin polis görevi yapan ve soykýrýma karýþan bölümü (Allgemeine SS) ile bir ilgisi yoktur. Bu askerler Nasyonal Sosyalist de deðillerdi! Sadece ülkelerinin kurtuluþunun, Nazi Almanya’sý sayesinde gerçekleþeceðine inanýyorlardý. Týpký diðer SS birliklerinde görev alan, Ukraynalý, Litvanyalý, Kazak (Rus), Boþnak, Hýrvat, vb. askerler gibi...

Birlik mensuplarý standart SS üniformasý giyerlerdi; fes takan Boþnak SS'ler gibi özel bir giysileri yoktu. Sadece üzerinde "Tanrý Bizimledir" yazan rozet ve “SS kol baðý” takarlardý.

Can Macit




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ukrayna’da Ýlginç Geliþmeler
Baraba Tatarlarý Hakkýnda Bir Derleme
Mýsýr Ordusundaki Amerikalý Subaylar
Grigory Gurkin
Chulym Tatarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye [Deneme]
Türkçe Dil Sýnavý [Deneme]
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði [Deneme]
Onlar [Deneme]
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.