..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > Þevket Baþýbüyük




3 Ekim 2010
Aslantepe Açýk Hava Müzesi Oluyor  
Þevket Baþýbüyük
Aslantepe açýk hava müzesi oluyor…. Bence geç kalýnmýþ bir proje. Malatya’nýn güzel Orduzumuzun Aslantepe Höyüðü’nde çalýþmalar yapan Prof. Marcella bulduðu eserlerin; ilk medeniyetin Anadolu topraklarýnda kurulduðunu kanýtladýðýný söyleyerek Aslantepe’de bulduðu kýlýçlar ve saray, dünyada bulunanlarýn en eskisi, olduðunu söyler. Ýlginçtir ama bu bulgular, tarih kitaplarýnda yer alan ve bugüne kadarki tüm kabulleri çürütüyor. Yani demek istiyorum ki, Prof. Marcella’nýn ‘Anadolu ve Devletin Doðuþu’ baþlýklý brifingde söylediði gibi Aslantepe dünyanýn ilk aristokrat þehri, olarak kabul edilmelidir.


:AIGJ:
Aslantepe açýk hava müzesi oluyor

Aslantepe açýk hava müzesi oluyor….
Bence geç kalýnmýþ bir proje.
Hafýzam beni yanýltmýyorsa bu projeden yýllar önce /Malatya Belediyesi eski baþkanlardan M.Yaþar Çerçi döneminden bahsedilmiþti. (O dönem hýzlý(!) bir gazeteci olduðum için açýklamayý bizzat Çerçi’nin aðzýnda dinlemiþtim. Her ne ise; önemli olan ne zaman bahsedildiði deðil, projenin ne zaman faaliyette geçmesidir ki; o söz konusu projenin faaliyete geçmesi için kollar sývanmýþ hýzla çalýþmalara baþlatýlmýþtýr.)
Az önce, bilgisayara oturmadan önce oradan geçmiþ, (Aslantepe, yolumun üzerinde olduðu için günde en az iki kez önünden geçerken -istemesem de- geçerim..) son çalýþmalarýna þahit olmuþtum. Ali Fevzi Aðan Ýlköðretim Okulu (ki bu benim mezun olduðum ilkokulumdur) tarafýna bakan bahçede bir inþaat baþlatmýþlar. Kafeterya (siz; “Kafeterya”nýn “K” harfini “C” harfi þeklinde okuyabilirsiniz)
Ýlginç olan ne?
Ýlginç olan nostaljiyi bozmamak için bizim açýk hava müzesinin yeni ve ilk olacak yaptýrýlacak “Cafe” binasýný kerpiçle yapacaklarmýþ. Evet evet yanlýþ duymadýnýz düne kadar beðenmediðimiz/horladýðýmýz, yýktýrýp yerine betonarme diktirdiklerimiz, þimdi varlýðýndan eser kalmayan o güzelim ilk evlerimizin kerpiçleriyle/beðenmediðimiz kerpiçle yaptýracaklarmýþ.
Hem de þimdi/bu mevsimde (bu gün 3 Ekim 2010) Belki geç kalýnmýþ deðil o kadar ama hava yaðýþlý, yaðmurlar yaðýyor, koca bir yaz geçti kerpiç döktürülmedi bu havada döktürülen kerpiç ne olur.
Ne olacaðý besbelli, -oradan geçerken gördüm- tekrar çamura dönmüþtü zamansýz döktürülen kerpiçler.
Her ne ise…
Hem anlatmak istediklerim bunlar deðildi.
Ben bu yazýda sizlere Aslantepe hakkýnda bilgi verecektim.
“Aslantepe” ya da Aslantepe höyüðü Malatya’mýzýn yeþil ve þirin kasabasý Orduzu Belediyesi sýnýrlarý içinde…
Rivayetlere göre; bu höyük, binlerce yýl üst üste yýðýlan pek çok yerleþim tabakasýndan oluþmaktadýr. Tarihi verilerle konuþmak beni sýkar ama Aslantepe; M.Ö. 5 bin yýllarýndan M.Ö 712 tarihindeki asur istilasýna kadar þehir olarak varlýðýný sürdürmüþ bir mekân… Daha sonra uzunca bir süre terk edilmiþtir ve M.S. 5-6 yüzyýllar arasýnda, Romalýlar tarafýndan kullanýlmýþ. Ondan sonrasý da Bizans nekrapolü (mezarlýk) olarak yerleþimini tamamlamýþtýr.

Aslantepe’de ilk kazýlar 1930'lu yýllarýnda Fransýz arkeologlar tarafýndan yapýlmýþtýr. (Aslantepe, çocukluðumun geçtiði mahalle… “Kon tv” gibi dýþarýdan gelen bazý yayýn organlara rehberlik yapýp tanýtýmýna katkýda bulunduðum ve ilgi alanýmda olan bir mevzuu… Sadede(!) gelelim…)
Aslantepe kazý çalýþmalarýnda taþ üzerine alçak kabartma ile dekore edilmiþ avlu ve giriþ kapýsýnýn iki yanýnda iki aslan heykeli ve karþýsýnda devrilmiþ bir kral heykeli ile Geç-Hitit Sarayý bulunmuþtur. Bu eserler hala Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilendiði söylenilmektedir.
1961 yýlýndan günümüze kadar devam eden ve Ýtalyan ve Roma “La Sapianz Üniversitesi“ arkeologlarý tarafýndan yapýlmakta olan kazýlar, Aslantepe’nin tarihini daha erken dönemlere taþýyarak önem kazanmasýný saðlamýþtýr.
Höyükte yapýlan kazýlar sonucunda M.Ö. 3300-3000 yýllarýna ait bir kerpiç saray M.Ö.3600 - 3500 yýllarýna ait bir tapýnak ve binlerce mühür baskýsý, kaliteli metal eserler bulunmuþtur Elde edilen bu verilere dayanarak, Prof. Dr. Marcella Frangipane gibi yetkililer; “Aslantepe, aristokrasinin doðduðu ve ilk devlet þeklinin ortaya çýktýðý resmi, dini ve kültürel bir merkezdir.” demiþlerdir.
“Prof. Dr. Marcella” dedim de…
Marcella, (gazetecilik dönemimde kendisiyle yaptýðým bir röportajda) Ýtalyan La Spienza Üniversitesi Öðretim Üyesi olduðunu öðrenmiþtim. 1976 yýlýndan beri Aslantepe kazý çalýþmalarýnýn baþýnda ve kazý baþkanlýðýný yapýyor. Kendini iþine adamýþ Prof. Dr. Marcella Frangipane…

Prof. Dr. Marcella baþtan beri buranýn açýk müze olmasýný istemiþti.

Kendisiyle yapýlan bir röportajda Aslantepe’nin açýk müze olmasý hakkýndaki görüþlerini belirtirken; “Müze, Malatya için ve dahasý dünya için çok önemli. Çünkü burada bütün medeniyetleri Akdeniz, Anadolu ve Önasya'yý bulabiliyoruz. Çok önemli bir bina var burada. Bu bina ayný zamanda saray, burada ilk devlet sisteminin baþladýðýný görüyoruz. Ýçerisinde tapýnak, depolar ve avlusu var. Ayrýca tüm binalar da duruyor. Duvarlarý 2 - 2,5 metre yüksekliðinde. Duvarlarýnda resimli sýva var. Elbette burasý Malatya Aslantepe için önemli ama dünya açýsýndan da çok önemli bir yer.” þeklinde önemli bir açýklamada bulunmuþtu.

Prof. Dr. Marcella bunu yalnýz burada dilendirmiyor, ayný þeyi yabancýlara da söylüyor. Türkiye’nin Roma Büyükelçiliði’nde bilim adamlarýna ‘Anadolu ve Devletin Doðuþu’ baþlýklý bir brifingde; “Bilinenin aksine ilk medeniyet Mezopotamya’da deðil, Anadolu’da kurulmuþtur.” diyerek iddia etmiþti.

Prof. Marcella bu konuda çok iddialý. Yeryüzündeki medeniyetin kaynaðýnýn, tarihçilerin iddia ettiði gibi Mezopotamya olmadýðýný söyler. Prof. Dr. Marcella, yeryüzündeki medeniyetin kaynaðýnýn Anadolu olduðunu savunur. Ýtalyan arkeolog Prof. Dr. Marcella Frangipane, bilim adamlarýný bu konuda ikna etmeye çalýþýr.

Malatya’nýn güzel Orduzumuzun Aslantepe Höyüðü’nde çalýþmalar yapan Prof. Marcella bulduðu eserlerin; ilk medeniyetin Anadolu topraklarýnda kurulduðunu kanýtladýðýný söyleyerek Aslantepe’de bulduðu kýlýçlar ve saray, dünyada bulunanlarýn en eskisi, olduðunu söyler. Ýlginçtir ama bu bulgular, tarih kitaplarýnda yer alan ve bugüne kadarki tüm kabulleri çürütüyor. Yani demek istiyorum ki, Prof. Marcella’nýn ‘Anadolu ve Devletin Doðuþu’ baþlýklý brifingde söylediði gibi Aslantepe dünyanýn ilk aristokrat þehri, olarak kabul edilmelidir.

Hasýlý kelam, Prof. Frangipane’nin Aslantepe’nin açýk müze olmasý rüyasý gerçekleþtiriliyor.

Aslantepe’nin açýk hava müzesi haline getirilmesi için daha önce çalýþmalar yapýlmýþ ve bu çalýþmalar Malatya Belediyesi tarafýndan kitapçýk haline getirilip 22 sayfadan oluþan bu kitapçýktan 3 bin adet basýlmýþtý

Tüm bu çalýþmalar bu gün meyvesini vermeye baþladý. Zamansýz da olsa kerpiçler döktürülüyor, höyüðün etrafý taþ duvarla korunmaya alýnýyor.








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Týkla - Ma/oku - Ma

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir "Þiþirme Duasý" Hikâyesi
Kýnýfýr Bed Renk Olursa…
"Þiþirme Duasý"
Kitap Okumak Eðlenceli Bir Eylem…
Tarihe Yoculuk
Saðýr Kaplumbaða
Dicle Kýyýsýnda Bir Maðara Kent
Tasalanma Ey Reis!..
Piyerloti
Akabe

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.