..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden önce yaþam var mý? -Duvaryazýsý
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Sinan Yýldýrým




13 Kasým 2010
Küçük Parmaklardan Çýkan Büyük Çümleler  
Sinan Yýldýrým
Sessiz bir gecede gürültülü bir uyanýþ gerekli ise gecenin sessizliðini kim bozacak?


:BCCF:
Büyük insanlar tanýdým. Takibi küçük ve zavallý insanlarda. Tek ortak noktalarý bedenen insan olmalarýydý, týpký benim gibi elleri, kulaklarý, dudaklarýnýn aralarýndan çýkan sözcükleri, benim baktýðým yere bakýp benim gördüklerimi göremeselerde önlerini görebildikleri gözleri… birde kimsenin göremediði ruhlarý vardý. Ýnsaný insan yapan temel özelliklerden birisi deðilmidir insanýn ruhunun olduðunu bilmesi. Bedeninin ihtiyaçlarýný karþýlasada insan, ruhun ihtiyaçlarý gün ve gün büyür. Bazende vicdanýmýz vardýr. Bazende arzularýmýz, düþlerimiz, hayallerimiz, hedeflerimiz. Her ne kadar basit ve sýradan bir insanda olsak sahip olduklarýmýzý listesi hiçte küçümsenemeyecek kadar çoktur.

Bazen koca bir sýfýr olduðumuzu hissettiðimiz anlar olabilir. Þu anda benim olduðum gibi. Evet kocaman bir sýfýr’ým þu anda. Kendimi dünyadan soyutlamýþ. Çalan müziðin sesi her ne kadar yüksek olsada duymadýðým, duysamda þarkýnýn ne müziðini nede sözlerini bir sonraki parça baþladýðýnda hatýrlamadýðým, gelip geçiçi bir andayým iþte. Þu an dünyada yokum sanki veya dünyada benden baþka kimse yok. Bu kötü bir durumu acaba? Olmamasý gereken, yaþanmamasý gereken bir zamandamýyým þu an acaba? Evet bir zaman gezgini deðilim ama istediðim zaman zamaný durdura bilirim. Ýmkansýz deðimli?

Bazen sorular sorulur. Bazen hayaller kurulur sorular olmadan. Dünya döner yýldýzlar yerinde kalýr. Bir anahtardýr aslýnda her yeni doðan güneþ yaþam kapýsýnda. Bütün sorularýn bir doðru anahtarý vardýr aslýnda oda ölüm. Sorularý cevaplamak için ölmeye gerek yok elbette. Yaþarken ölmek tabiri bunýn için söylenmiþ sanki. Evet bazen yaþarken öleceksiniz, zamaný durdurup bütün sorularýnýza bir cevap arayacaksýnýz. Kendinize zaman ayýrýp, zamanda kaybolacaksýnýz. Bu o kadarda pahalý bir þey deðil aslýnda. Odanýnýz kapýsýnýn kapanmasýylada baþlaya bilir bir halk otobüste onlarca insanýn arasýnda o gürültü ve sýkýþýklýktada olabilir. Þimdi gözlerinizi kapatabilirmisiniz pc yi kapatmadan veya dinlediðiniz þarkýyý duymadan dinlebilirmisiniz. Bir bunalýmlar içinde belki denerim demeyin ve bunu sizde bir deneyin. Göreceksiniz ki yüzlerce farklý soruyu sizde soracaksýnýz, belki bir biri ile hiç alakalý olmayan konularda ardý ardýna onlarca soruyu sýralayacaksýnýz. Belki bir cevap bulamayacaksýnýz ama unutmayýn zaman durmuþ olacak sizin için ve herkez yaþlanýrken siz genç kalmýþ olacaksýnýz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ellerinize, yüreðinize, kaleminize saðlýk.
Gönderen: Didem Duruöz / , Türkiye
4 Þubat 2011
Tanýtýmdaki sorunuza nacizane yanýtým; ruhun sessiz çýðlýklarý.Ýnsanlarý büyük ve küçük insanlar olarak nitelemiþsiniz, ancak onlarý neden bu þekilde grupladýðýnýzý belirtmemiþsiniz. Bu sýfata takýlýnca kendimin büyük insan mý, küçük insan mý olduðumu düþündüm. Yaptýklarýmý düþünürsek, küçük insan sayýlýrým sanýrým.Bir sözümle, bir davranýþýmla bir insanýn yüzünü güldürebildiðim, ya da her hangi bir yolla duygularýna tercüman olduðumu öðrendiðim anlarda da büyük insan olduðumu düþündüm. Aslýnda büyük de küçük de birçok benzer sýfatlar gibi içi çok dolu sözcükler, ben iþin içinden çýkamadým, ortalama- sýradan, içinde hem büyük þeyleri hem de küçük þeyleri barýndýran bir insan olduðum fikri ise en sýcak geleni oldu bana. Ruhun varlýðýný kabul etmek de yetmiyor bazen, onu koruyup, kollayabildikçe, isteklerini duyabilip, göz ardý etmedikçe kýymetini bilmiþ oluyor insan. Ruhumuz içimizdeki çocukla el ele verip aðlýyor bazen ve biz çoðunlukla kulaklarýmýzý týkýyoruz onlarýn sessiz çýðlýklarýna. Fark edip tüm zorluklara raðmen onlarýn yanýnda olmayý seçtiðimiz zaman ise kalbimiz kuþ gibi hafifliyor, üstümüzden aðýr bir yük kalkýyor, yeni bir yükü sýrtlanýncaya deðin huzuru ve mutluluðu içimizde taþýyoruz. Vicdan, arzu,düþ, hayal ve hedef, her biri öyle derin konular ki bir içine girersem çýkamamaktan korkuyorum. Kendinizi þu anda koca bir sýfýr olarak hissettiðinizi belirtmiþsiniz. Yanýlmýyorsam bilgisayar programlama dilinde 0 ve 1 ler geçerliydi.Çok alakasýz ama bu bana birden ekg grafiklerini hatýrlattý, iniþli çýkýþlý kalp ritmlerini.Hayatýn ve hatta kendi zihnimizin kalbimizin, ruhumuzun da birler ve sýfýrlar ile iniþleri çýkýþlarý yaþadýðýný düþündüm.Önerdiðiniz gibi kendimle baþbaþayým þu anda, ara sýra bunu ben de yaparým çoðunlukla bir duygu yoðunluðunun ardýndan bu ruh halini yakalarým.Bunun kötü ve imkansýz bir durum olduðunu düþünmüyorum, bence bu bir farkýndalýk hali ve tercih meselesi, sanýrým anlam arayýþý da bu halin sebeplerinden biri. Hayaller ruhumuzun sesidir bence, bize anlýk da olsa mutluluðu yaþatýrlar, hatta bazen yaþama þevkimizi arttýrýrlar.Kimsenin elimizden alamayacaðý en deðerli hazinemiz ve en büyük gücümüzdür onlar. Sorular soru olarak kaldýklarýnda da deðerlidir demiþti,bir yorumunda Sayýn Ömer Faruk Hüsmüllü, yazýnýz bana bu cümleyi hatýrlattý.Soru sormanýn, insanýn gücünü kendine karþý yükselttiðine inanýyorum.Bir zincirin halkalarýnýn birleþmesi gibi sorularýnda hayatý anlamlandýrmada önemli olduðunu düþünüyorum.Bu güzel yazýnýzla ve çaðrýnýzla, anýmsattýðýnýz ve düþündürdüðünüz için teþekkür ederim.Sevgi ve Saygýlarýmla.Didem ------------------------------- Teþekkür ederim Didem haným bu güzel yorumunuz için. Saygýlar bizden efendim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deli Elbisesi [Þiir]
Seninle Bir Ömür [Þiir]
Alýþýrsýn Unutursun Hatýrlarsýn [Þiir]
Yaralarým Var Benim [Þiir]
Ýstanbul Olalým Sevgilim [Þiir]
Senli Benli Biz Olsak [Þiir]
Ateþ Olur Yakarým [Þiir]
Nisanda Yaðan Aþk [Þiir]
Aþk Sensin Derken Söylenen S E N [Þiir]
Sende Gel Benimle [Þiir]


Sinan Yýldýrým kimdir?

Duymak istediklerinizi okuyunca mutlu olmazsýnýz. Peki hiç duymadýklarýnýza ne dersiniz.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sinan Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.