..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gene gel gel gel. / Ne olursan ol. / ... / Umutsuzluk kapýsý deðil bu kapý. / Nasýlsan öyle gel. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI




7 Aralýk 2010
Ýnsanlarý Anlamaya Çalýþmak  
Akýl ile Ruh'un Tatlý Atýþmasý

DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI


Ýnsanlarý anlamaya çalýþýrken, Ego ile Özbenlik devreye girer, tatlý bir münakaþa hatta yýllarýn hesaplaþmasý baþlar, sonunda ne olur dersiniz?


:BJHG:
Ýnsanlarý anlamaya çalýþmak, hayatým boyunca hep bunu yapmýþým meðer.Önce okuduðum kitaplardaki insanlarý yani karakterleri anlamaya çalýþmýþým,sonra üniversitede kendimi anlamaya çalýþmýþým.Yeri gelmiþ,uzun çatýþmalardan sonra ailemi anlamaya çalýþmaktan vazgeçip,olduklarý gibi kabul etmiþim.Ama hiç bitmeyen anlama çabam iki özne üzerinde yoðunlaþmýþ.Birincisi kendim, diðeri de sosyal ortamlarda tanýþtýðým insanlar olmuþ.Ama bu iki özne hep birbiriyle etkileþim içinde sürdürmüþler hayatlarýný.Tabi insan ne de olsa sosyal bir yaratýk.
     Þimdi soruyorum kendime; uzun yýllar boyunca süren bu çaba sonucu ne öðrenmiþim:Kendimi sevmeyi ve insanlardan beklentilerimi asgariye indirmeyi.Yani çektiðim tüm acýlar,ruhsal dengesizlikler, huzursuzluklar sonucu öðrendiðim bu mu? Evet. Ama yeterli mi veya en can alýcý soru;iþe yarýyor mu?Uygulayabilirsen yarýyor. Kendini sevme, uygulanmasý en kolayý en azýndan benim için.Ve bunu yapmayý her baþardýðýmda rahatlýyorum.Tabi kendini sürekli sevme hali malesef her zaman olamýyor. Çünkü hayat insanýn karþýsýna öyle durumlar çýkarýyor ki bazen ego tüm dizginleri ele alýp, özbenliðine hükmediyor. Bu noktada geçmiþ yaþantýlardan, acýlardan, mutluluklardan çýkardýðýn dersler,tüm yaþanmýþlýklarýna karþý geliþtirdiðin farkýndalýk,bir süre sonra
ego'ya: ' Hey! Dur bakalým.Ben özel ve özgürüm , senin buyruklarýný dinlesem bile, her zaman senin istediðin gibi davranmam, hissetmem, yaþamam.' diyor. Evet bu noktada, öz varlýðýyla ilgili içsel bir huzur ve rahatlama insanýn tüm bedenini kaplýyor.Ýlk öðreti uygulandý diyelim,insan kendini sevmeyi baþardý sorun bitiyor mu.Tabi ki hayýr.Sýrada en zoru,en bilinmezi,en hýrpalýyýcýsý var.Yani ikinci öðreti; insanlardan beklentilerini asgariye indirmek.Ne demek bu.Ýþte karþýndakinden fazla bir þey beklemeyeceksin.Tamam da bu fazlanýn derecesi ne.Yakýn arkadaþýnýn bir geziye giderken sana haber vermesini mi beklemeyeceksin yoksa sevgilinin doðum gününü kutlamasýný mý beklemeyeceksin.Ve ya dostun zannettiðin iþ arkadaþýnýn sana saygýlý ya da duyarlý davranmasýný mý beklemeyeceksin.Liste uzayýp gidiyor ama beklenti derecesi sabit deðil malesef. Beklenti karþýndaki insana verdiðin deðerle,onun senin hayatýna kattýðý güzellikler ile doðru orantýlý artýyor. Ýþte tüm filmin koptuðu nokta da bu oluyor malesef. Özel bir insan çýkýyor karþýna veya sen özel olduðunu düþünüyorsun, ondaki bir tek farklý,sevilesi nitelik senin en deðer verdiðin þeye denk geliyor ve baþlýyorsun ona tüm güzellikleri yüklemeye. Aslýnda bu niteliði olmasa belki de senin için herhangi biri olacak insan, senin hayatýna özel, keþfedilesi biri olarak giriyor. Girmek ne kelime, tüm hayatýný istila ediyor. Baþlarda hoþ olsa da direndiðin insan, bu özel ve sendeki en derin,en gizli niteliði ile çýktý mý karþýna boyun eðiyorsun, direniþi büyük bir kucaklamaya dönüþtürüyorsun.Tabi bu noktada biraz deli cesaretine ihtiyacýn oluyor ama þimdiye kadar arayýp da bulamadýðýn o özel olan þeyi bulma durumu öyle bir ruh haline sokuyor ki bir kelebek kanadýnýn çýrpýmýndan fýrtýnalar kopuyor.En þiddetli depremler oluyor.Ruhunun tüm kýyýlarý tsunamilere boðuluyor. Çaresiz baþlýyorsun karþýndaki özel kiþiye tüm gizlerini açmaya. O da sana gizlerini açacak ve bu paylaþýmla iliþkiniz öyle geliþecek, öyle olgunlaþacak ki herkesin sýradan iliþkilerinden farklý, özel bir dili olan bir iletiþiminiz, apayrý bir dünyanýz olacak sanýyorsun.Ama olmuyor ya da olamýyor. Arada bir sorun var, iletiþimde bir kopukluk var hissediyorsun ama kalbin devreye giriyor, sürekli þunu fýsýldýyor:' O yýllardýr arayýp da bulamadýðýn o özel þeye kesinkes sahip mi bilmiyorsun ama sahip olma ihtimali halen mevcut ve bu olasýlýk var olduðu sürece yola korkusuzca devam.' Biraz durup düþünüyorsun, ne yapmalýyým, her türlü olumsuzluðu göze alýp, o gizli hazineyi aramaya devam mý etmeliyim yoksa vaz mý geçmeliyim. Bu noktada aklýnla ruhunun veya egonla özbenliðinin tartýþmasý baþlýyor.

Egon:Hep ayný hikaye,ayný gizemli içi boþ tavýrlar, hala uslanmadýn. Aptal mýsýn? Acý çekmekten hoþlanýyor musun ne?
Özbenliðin:Evet, hayat hep onun gibileri çýkardý karþýma bazýsý gerçekten onun gibi gizemli,özel, keþfedilesiydi, bazýsý bunun figurasyonu modundaydý,ama hepsini sevdim,olduðu gibi kabul ettim ve çok þey öðrendim.
Egon:Onun gizemli, özel, keþfedilesi olduðunu nerden biliyorsun, kaldý ki öyle, onun seni özel bulacaðýný nereden çýkarýyorsun.Þimdiye kadar sana dair özel,güzel her neyse beklediðin , ne söyledi.Yine kendi kendine gelin güvey oluyorsun.Çok canýmý sýkýyorsun, hala bu kadar saf olmana inanamýyorum.Þaka gibisin. Aa bir de neymiþ 'hayatta karþýlaþtýðý özel, sýradan, her ne varsa hepsini sevmiþ,olduðu gibi kabul etmiþ yetmemiþ çok þey öðrenmiþ. Hafýzanda da sorun baþladý herhalde. Ne çabuk unuttun çektiðin acýlarý, düþtüðün ikilemleri, belirsizliðin yarattýðý huzursuzluðu.
Özbenliðin:Unutmadým hiçbirini, aksine hepsini nasýl yaþadýðýmý çok iyi hatýrlýyorum. Ama ben hayatta hiçbir zaman senin þu anki tavrýn kadar serin kanlý olamadým egocum, bu da benim kusurum.Evet hayat hep onun gibileri çýkardý karþýma.Hepsi ayný belki de herbiri farklýydý ama özel olan bir þeyi bulunca kaybetmeme çabasý deðiþmeyecek olan tek þey benim için.Dünyada 7 milyar insan var ama benim için tanýdýðým özel bir tanesi bile öyle deðerli ki atamýyorum öyle serin kanlýlýkla.Bu da benim zaafým. Egocum seni korumak için küçük bir ihtimal de olsa özel bir insanýn dostluðunu kazanmayý elimin tersiyle itemem.
Ego:Hayatta hiç benim kadar serin kanlý olamamýþ.Buna serinkanlýlýk deðil, aklýný kullanmamak denir güzel Özbenliðim.Hem 7milyar insan var de, hem de ne olduðunu bile bilmediðin birinin takýl peþine. Olacak iþ mi bu. Beni korumak için minicik, ufacýk bence yok olan o ihtimali elinin tersiyle itemezmiþ.Ya hayal aleminde yaþýyorsun caným, ya da sadece görmek istediklerini görüyorsun ama gördüklerin de aslýnda yok. Kötü haber. Böyle devam edersen yine çok üzüleceksin hatta incineceksin demedi deme. Uyarýyorum, o özel dediðin kiþi eðer benim gururumu incitirse seni hiç dinlemem hak ettiði cevabý veririm, ona göre. Býktým senin bu gizem avcýsý hallerinden.
Özbenliðin:Ama bu durumumu herkese uluorta belli etmiyorum ki, kendisinde ýþýk gördüklerime, ruhumun sevdiklerine bu tavrým.Hayatta ne sevmekten(kadýn,erkek,müzik,kitap,film,resim,heykel) korktum ne de duygularýmý açýklamaktan, belki çok cesur bir insan deðilim ama en cesur tarafým bu,sevmekten ve sevdiðim, deðer verdiðim þeylerin peþinden koþmaktan hiç çekinmedim ve korkmadým.
Egon:Tamam korkmadýn da sonunda ne oldu illa söyleteceksin di mi. Üzüldün yeri geldi öyle incindin ki hatta benim, güzelim gururumun bile incinmesine öyle fýrsat verdin ki, karþýndaki öyle duyarsýz çýktý ki tüm insanlardan bir süre soðuma noktasýna geldin.Son defa uyarýyorum bu sefer dikkat et.
Özbenliðin:Evet hayat bana çeþitli oyunlar oynadý.Zaman zaman acý çeksem de kendime yalan söylemediðim için en sonunda yalnýzken kendimi sevmeyi, kucaklamayý baþardým.Bunun içindir ki ýsrarcý ve bazen laf anlamazým, çoðu zaman da umurumda deðildir baþkalarýnýn dedikleri sýradan kalýplarla yaþamam hayatýmý ama bir noktada dururum.
Egon:Ha iþte ben de bu noktayý soruyorum sana, nedir o,anlat bana.
Özbenliðin:O, karþýmdakini gerçekten rahatsýz ettiðimi hissettiðim noktadýr.
Egon:Çok güzel,daha gelmedi mi o nokta, caným Özbenliðim,söyle bana. Üzülmeni istemiyorum, belki fazla geldin ona, vazgeç kendine gel diyorum.
Özbenliðin:Doðru söylüyorsun bazen ya fazla gelirim ya az, bunu tam anlayamam ama durmam gerektiðini hissederim.
Egon:Ýþte duymak istediðim sözler bunlar, devam et.
Özbenliðin:Onda da bunu hissettim.Onun derinliðine az geldiðimi düþünerek, bu arayýþý sonlandýrýyorum.Önümde uzun bir yol var belki hayat yolu karþýlaþtýrýr bir gün bizi o zaman konuþmaya deðer bulduðu, bir beyin,ruh olurum.
Egon:Aferin gizem avcýlýðýný en azýndan bu sefer beni incitmeden sonlandýrdýðýna sevindim.Ama hala beni aþaðýlýyorsun, ne demek onun konuþmaya deðer bulduðu bir beyin olacakmýþým.Ruhunla istediðini yap, benim laf anlamaz Özbenliðim ama aklýmý karýþtýrma.
Özbenliðin:Tamam hemen kýzma benim biricik sað duyum, güzel aklým,egom.Beynin yeterince akýllý, öðrenmesi gereken çok þey olan benim yani ruhum.
Egon:Kendini beðenmiþ deðilim ama aptal yerine de konmak istemem güzel ruhum.Þöyle diyelim; ikimizin de önünde uzun bir yol var, benim yolum hayatta zevk aldýðým þeyleri öðrenmeye yönelik bir yol seninkisi ise:
Özbenliðim:Benim yolum da hayata deðer kattýðým þeyleri öðrenmeye yönelik bir yol, ikimizin yolu bazen kesiþecek, bazen ayrýlacak ama benim yolum hep sevgiye çýkacak.
Egon:Tamam anlaþtýk, benim yolum da seni sevmeye çýkacak benim tatlý,uslanmaz Özbenliðim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Uzun Sürmüþ Bir Aþk Hikayesi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ay'ýn ve Bir Adam'ýn Evreleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýktan Aydýnlýðý Doðuran Aþk [Þiir]
Bade-i Vuslat [Þiir]
Nehir Roman [Þiir]
Yalnýz Ruhun Gökkuþaðý [Þiir]
Uslanmaz Þaþkýn Divane Gönül [Þiir]
Karanlýk Gecede Bahar Kokusu [Þiir]
Rus Ruletini Kazanan Aþkýn Büyüsü [Þiir]
Düþeyazan Uçan Yaprak [Þiir]
Kapris [Þiir]
Asýl ve Yegane Gerçek [Þiir]


DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI kimdir?

Yaþadýklarýný,yaþadýklarýndan öðrendiklerini,yaþayamadýklarýný ve yaþamak istediklerini yazan, düþle gerçek arasýndaki köprüyü akýl,duygu ve ruh rehberliðinde aþan ve tüm bu yolculuk serüvenini okuyucularýyla paylaþan edebiyat sevdalýsý ve hayat sanatçýsý.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevsky,Gogol,Turgenyev,Victor Hugo,Jack London,Goethe,Schopenhauer,Nietzsche,Sabahattin Ali,Sait Faik Abasýyanýk,Jane Austen,Virginia Woolf,Halide Edip Adývar,Colette,Sylvia Plath,Puþkin,Attila Ýlhan,Nazým Hikmet,Brecht,Arif Damar,Kavafis,Sapfo...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © DESPÝNA YILDIZ ÇAÐRI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.