..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Sinan Yýldýrým




5 Ocak 2011
Mükemmel Saldýrý Nasýl Olmalý  
Sinan Yýldýrým
Mükemmel saldýrý koca bir þehrin altýna çukur kazýp bir torpile topraðýn altýna gömmek olmalý diye düþündüm, sonra bir toplumun nasýl her çöküþten sonra tekrar ayaða kalktýðýný düþündüm. Mükemmel saldýrý nasýl olmalýydý ve bu saldýrý için nasýl hazýrlanýlýp nasýl bir plan yapýlmalýydý ki bir toplum ayaða kalktýðýný düþünürken ve herkes tarafýndan ayakta olduðu görünürken bile çöküntünün altýnda yaþamalýydý. Acaba bizde mükemmel bir planla ayný hayatý yaþýyor olabilirmiydik ve yýkýlmayacaðýmýzý düþünerek ayaktamý duruyorduk. Ýþte size mükemmel bir plan…


:ADCD:

Mükemmel saldýrý nasýl olmalý.

Mükemmel saldýrý koca bir þehrin altýna çukur kazýp bir torpile topraðýn altýna gömmek olmalý diye düþündüm, sonra bir toplumun nasýl her çöküþten sonra tekrar ayaða kalktýðýný düþündüm. Mükemmel saldýrý nasýl olmalýydý ve bu saldýrý için nasýl hazýrlanýlýp nasýl bir plan yapýlmalýydý ki bir toplum ayaða kalktýðýný düþünürken ve herkes tarafýndan ayakta olduðu görünürken bile çöküntünün altýnda yaþamalýydý. Acaba bizde mükemmel bir planla ayný hayatý yaþýyor olabilirmiydik ve yýkýlmayacaðýmýzý düþünerek ayaktamý duruyorduk. Ýþte size mükemmel bir plan…

Parasal kaynaklarýn belirlenmesi.

Parasal kaynaklar belirlenirken legal veya ilegal yollar konusunda fikir ayrýlýklarý olmasýna raðmen bu iki yoluda kullanmak yanlýþ ve tehlikeli sonuçlara yol açacaktýr. Gerekli kaynaðýn oluþturulmasý için yapýlacak-izlenecek yol toplumsal birlikteliðin kabul ettiði doðal yollar olmalýdýr. Yardým amaçlý kurum ve kuruluþlar yani halkýn kendi isteði üzerine ve doðal saydýklarý yöntemlerle karþýlanmalýdýr. Denetim mekanizmalarýný atlatmak her ne kadar zor görünsede kurulacak olan ekiplere kaynaðýn aktarýmý basit ve karmaþýklýk seviyesi az olan bir durumdur. Denetleme mekanizmalarý kontrol altýna almak her ne kadar riskli görünsede en sorunsuz iþleyecek yol budur. Bütün giriþimlere raðmen denetim mekanizmasý kontrol altýna alýnamýyorsa her bir ekibin her bir bireyine ayrý ayrý kaynak aktarýmý yapýlarak tekrar ortak havuzlarda bu kaynaðý toplamak izlenirliði ve denetimi etkisiz hale getirmeye yetecektir.

Çukur kazýlacak saat dilimleri.

Herkes uyurken yapýlacak olan kazýnýn seslerini elbet bir uyumayan çýkýp duyacak ve bir þehir efsanesi þeklinde dilden dile dolaþarak bütün þehrin yapýlan iþten haberi olmasýna ve içlerinden bazýlarýnýn bunu araþtýrmak için harekete geçerek yapýlan bütün planýn tamamlanmadan deþifre olmasýna neden olacaðýndan, çalýþma herkes uyanýkken, araba gürültülerinin, caddelerde yürüyen insanlarýn konuþma seslerinin, çalýþan iþ makinalarýnýn, televizyonlarýn yüksek sesle dinlendiði zamanlar seçilmelidir. Bu sayede çalýþan ekip gece çalýþýp gündüz uyumak zorunda kalmadýðý gibi dikkatte çekmemiþ olacaktýr. Herkes gibi sabah iþine gidip akþam olduðunda evine dönmelidir.

Çýkacak hafriyatýn saklanmasý veya gizlenmesi.

Açtýðýmýz çukurun büyüklüðü nedeniyle gizlemek imkansýz gibi görünebilir bu nedenle sivillerin giriþine izni olmadýklarý askeri üsler kullanýlmalý, koruma altýna alýnmýþ yerler, sivil giriþlerinin yasak olduðu araþtýrma merkezleri ilk aklýmýza gelen yerler olsada ve bu en mantýklý gibi görünsede bu bir yanýlgýdýr. Aksine çýkan hafriyatýn gizlenmesi herkesin bir parçasýný ihtiyaç için kullanmasýyla mümkündür. Yol çalýþmalarý, seramik yapýmý, heykel, süs eþyalarý gibi kullaným ihtiyacý olan nesnelere dönüþtürülerek þehrin aðýrlýðýnýda arttýrmýþ olarak çöküþü hýzlandýrmak için kullanýlmalýdýr.

Tünel göçükleri ve alýnacak önlemler

Ýstenmeyen durumlarla karþýlaþýldýðý taktirde kademeli olarak merkeze ulaþmayý engellemek ve ana hedefe giden yollarýn hep açýk kalmasý için göçükler uzman kadrolar tarafýndan halkta oluþacak korku ve paniði gidermek amaçlý sosyal yardýmlaþma aðlarý tarafýndan hýzlý bir þekilde onarým yapýlarak giderilmelidir. Gerek görüldüðü taktirde dikkat daðýtmak amacýyla önem derecesine göre daha az önemdeki tüneller feda edilmelidir. Mükemmel bir planda göçüðe yer olmadýðý gibi olduðu taktirde yukarýda yazanlara ek olarak asla acil durum toplantýlarý yapýlmamalýdýr. Toplumun gözleri açýlmýþken dikkat çekilmeden daha önceden kurulmuþ olan birimlerin uzman kadrolarýna güvenilmeli. Bu kadrolarýn eksikliði, yetersizliði durumlarýnda onlarýn dahi bilmedikleri bir baþka birim onlarýn açýklarýný kapatarak dikkat çekimli merkez belirleme durumlarýna karþý engel olunmalýdýr.

Deþifre olma durumunda hedefe en yakýn sonuç nasýl alýnýr.

Önem sýrasýna göre;
1-     Þehir güvenliði birimleri
2-     Toplumsal kuruluþlar
3-     Yönetim merkezleri
4-     Toplanma merkezleri
5-     Sýðýnaklar
6-     Yiyecek stoklarý
7-     Enerji santralleri
8-     Þehir ulaþým noktalarý

Önem sýrasýna göre ilk yapýlacak kazý çalýþmalarý sýrasýyla 8,6,1,3,2, maddelerindeki hedefler olmalý. Bu sayede bütünlük bozulmuþ, düþünen yapý gövdeden ayrýlmýþ olacaðýndan, kalan diðer yarýsýnýda kazý alanýna çekmek mümkün olacaktýr veya hedefe ulaþmak için yapýlacak kazý çalýþmalarý için yeterli zaman kazanýlmýþ olacaktýr.

Çöküþten sonra yapýlandýrma

1-     Kazý çalýþmalarýnda ortaya çýkan hafriyatýn dönüþtürülerek kullanýma sunulan bütün materyalleri çukurlara doldurularak kapatýlmalý ve halkýn neden çöktü sorusunu kendilerine sorup bir cevap bulmadan önce çökmeyeceðine inandýrýlarak ayný sistemler yeniden kurulmalý. Bu sayede halkýn bir eksiklik hissetmemesine yol açýlmýþ olacaktýr, gözlerin her zaman gördükleri nesnesel, düþüncesel, hissel oluþumlarýn yerinde olduklarýný görmeleri baþka arayýþlara girmelerine engel teþkil etmelidir.
2-     Açýlmýþ olan tünellerin bakým ve onarýmý yapýlarak ikinci bir çöküþ gerektiðinde kullanmak üzere hazýr durumda bekletilmeli.
3-     Daha önceden kurulmuþ bir ekibin palanýn hazýrlanmasýndan uygulamasýna ve uygulamadan sonraki incelemeleri ve gözlemleri dikkatle incelenip eksik ve yetersiz kalan-olan olaylar hakkýnda yeniden çalýþýlmasý için yeni bir ekip kurulmalý.
4-     Ýkinci bir çöküþ ilkinden zor olacaðý için çöküþün izlerini minimuma indirmek için dikkatleri baþka yönlere çekmekte büyük fayda vardýr. Bu nedenle en çok ilgiyi çeken toplumsal olaylar kullanýlarak bir sonraki giriþimin baþarý kazanma ihtimali güçlendirilmiþ olacaktýr.
5-     Çöküþün izlerini silmek en önemli olaylardan birisi olsada olayý unutturmak büyük bir kayýptýr, yapýlan bütün bir planýn yok olmasýna sebeptir. Çöküþ ve sonrasýnda yaþatýlanlar unutturulmamalýdýr ki toplum ikinci bir çöküþte ayný tepkiler verebilsin, ayný olaylar karþýsýnda ayný hareketleri sergilesin. Farklý arayýþlar içine girmeleri engellenmiþ olacakki buda ayný planla ayný iþi sýnýrsýz defa yapabilme imkaný sunacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýn Neden ve Ne Zaman Aðlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanlar Nasýl Yönetilir (Kullanýlýr)
Kadýn ve Güçe Olan Tutkusu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deli Elbisesi [Þiir]
Seninle Bir Ömür [Þiir]
Alýþýrsýn Unutursun Hatýrlarsýn [Þiir]
Yaralarým Var Benim [Þiir]
Ýstanbul Olalým Sevgilim [Þiir]
Senli Benli Biz Olsak [Þiir]
Ateþ Olur Yakarým [Þiir]
Nisanda Yaðan Aþk [Þiir]
Aþk Sensin Derken Söylenen S E N [Þiir]
Sende Gel Benimle [Þiir]


Sinan Yýldýrým kimdir?

Duymak istediklerinizi okuyunca mutlu olmazsýnýz. Peki hiç duymadýklarýnýza ne dersiniz.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sinan Yýldýrým, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.