..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Ahmet Odabaþ




6 Þubat 2011
Köy Enstitüleri Neden Kapandý  
Ahmet Odabaþ
Köy Enstitüleri hakkýnda ne biliyoruz... biraz düþünmek gerek...


:CBGE:

     
     Komünist yetiþtirdikleri için galiba. Sayýn Mac Carthy amcanýn felsefesi sayesinde, komünizmin önü kesildi. Türkiye, Amerika ve Avrupa’dan ithal eðitim programlarý ile müthiþ bir atýlým yaptý.(1923 ile 1950 arasý dönemi kastetmiyoruz. ) Türk Dili dersinden sýnýfta kalýp, bir yýl öðrenciliðini uzatan kahraman arkadaþým þu anda Ýzmir’de avukatlýk yapýyor. Çocuk Türkçe bilmiyor. Nasýl olup da üniversite sýnavýný kazandýðýný, Türk Dili Dersi dýþýndaki derslerden nasýl sýnýf geçtiðini merak etmiyor deðilim. O ve benzer durumdaki pek çok kiþinin bir veya iki... ders nedeniyle, bir yýl, iki yýl, oniki yýl üniversitede zorunlu ikamete zorlanmasýnýn etik, bilimsel amacý ne...Bu oyunun kahramanlarý yeni Amerikalar mý keþfediyor, yeni virüsler mi tanýmlanýyor, bilimsel çalýþmalarý ile çað mý atlýyor ya da ne atlýyor....

     Yine merak ettiðim bir þey, üniversite, günün anlam ve önemini bu denli belirten bir olay sonrasý ne yaptý. Koca üniversite, hava, su kadar bize yakýn olan Türk Dili’ni, nasýl oldu da öðretemedi bu kahraman öðrenciye...

     Ve, ve...bir yýl sýnýfta kalmanýn faturasýný kim veya kimler ödedi. Yüzbinlerce insan, okul, üniversite diye aðaca çýkarken, siz olanlara bakýn...

     Þirin bir arkadaþýmýz, Týp Fakültesinin ikinci sýnýfýnda, fizik dersini veremediði için okuldan atýldý. Þimdi bu hocanýn da, üniversitenin de anýtýný dikmek gerekmez mi... Týp fakültesini kazanacak ve diðer tüm derslerden geçecek kadar akýllý, çalýþkan vs. vs. olan bir kiþiye, nasýl olur da birkaç fizik problemi öðretilemez. Hata nerde dersiniz. Çalýþanlar nasýl da geçiyor mu...Siz bu GEN kardeþinizin külahýna anlatýn bu martavallarý. Panik halinde, korku halinde, insan adýný dahi unutmaz mý. Sizin insanlarý korkutmak ile ne iþiniz var. Öcü müsün yani... Okuldan atarak, kimler cezalandýrýldý. Ulusal ekonomi mi, ilgilisi öðrenci mi, üniversite diye aðaca çýkan yüzbinlerce genç mi , saðlýk hizmeti bekleyen koskoca bir toplum mu. Topu öðrenciye attýnýz. Soran eden yok nasýlsa. Ýnþallah bu hoca, doktor, doçent veya profesör olur. Belki de olmuþtur. Ve övüne övüne anlatýr öðrencilerin nasýl canýna okuduðunu. Oysa ben, yapýlmýþ bilimsel çalýþmayý, üretimi, dostluðu ve sevgiyi, dostça bir iþbirliðini görmek isterim. Zor diye bir þey yok, zorlaþtýrýlýp, rezil edilen þeyler var. Þimdi ahlak dersinden zayýf alýp (sýnýfta kalma tehdidi geçiren) öðrenci ile (maalesef fizik, matematik ve Türkçe 10 iken bunlar oluyor), fizik dersinden, týp fakültesinden atýlan öðrenci arasýnda ne fark var... Cevap süresi sýnýrsýz...

     Cin gibi bir arkadaþým. Eczacýlýk ikinci sýnýf öðrencisi... Çok zorlanýyoruz, durum tehlikeli... dediðinde, “sana güveniyorum” demiþtim. Ýnsan ne kadar saf oluyormuþ. Arkadaþýma güveniyorum da... Ýþ onunla bitmiyor ki. Sonradan 4 yýllýk okulun, 5, 6, 7..12 vs yýllarda ancak bitirildiði gibi garip eðitim çalýþmalarýný gördükçe, arkadaþýma karþý mahçup oluyorum. Kendisini on yýldýr görmüyorum ama... bu benim iç dünyam iþte. Özür dilerim arkadaþým, hem de çok... Sana Allah yardým etsin demeliydim.(Aslýnda herkese, toplumumuza, eðitim sistemimize vs. vs. Allah yardým etsin.)

     Biz Köy Enstitülerinden baþlamamýþ mýydýk. Eðitim sisteminin ne kadar modernleþtiði gibi bir yolda devam ediyoruz. Biz neyle uðraþýyoruz, hukuk... Eþitlik, insan haklarý, eðitim ve öðrenim hakký , vs. vs. Eþitlik, eþit þekilde sýnýfta kalma, eþit þekilde okuldan atýlma, eþit þekilde dalga geçilme, eþit þekilde adam yerine konmama gibi þeyler midir. Üniversitelerin bilimsel sorumluluklarý sadece makale yayýmlamak mý. Ne olacak bu öðrencilerin hali.

     Eðitim ile, ölçme ve deðerlendirme ile ilgili birimlerin var mý. (Kastýmýz eðitim fakülteleri deðil) Sýnav denilen þeyler ne kadar güvenilir, ne kadar bilimsel... Ve bu sýnavlar neye hizmet ediyor. Klasik bir sýnavýn sonucu ne anlama gelir. Öðrenciyi, onun zekasýný, çalýþkanlýðýný, dürüstlüðünü, baþarýsýný yansýtýr mý. Ayný zamanda, hocanýn, üniversite’nin, ders araçlarýnýn (buna ýsýnma ve ýsýtma sistemleri ile, kantinleri ve hatta kantindeki çay kalitesini dahi ekliyorum) eðitim sisteminin, eðitim yönteminin baþarýsýný yansýtýr mý...
     
     Öðrenciye verilen not kýrýk. Bu ölçme güvenilir mi. Olumsuzluklarda kimin ne kadar katkýsý var. Öðrenci sýnýfta býrakýlýp, okuldan atýlabilir. Hani eþitlikten söz ediyorduk. Belki de hocanýn sýnýfta kalmasý, okuldan atýlmasý gerekiyor. Belki de üniversite yanlýþlýk yapýyor. Belki de ezberci sistemin günahý bu. Hoca iþini iyi yapmýþ mý. Üniversite iþini tam yapýyor mu. Öðrenci, ders görürken, kantinde çay içerken, sýnava girerken, bahçede gezinirken, bir hocasý ile görüþürken hoþnutluðunu belirtebiliyor mu, mutlu olabiliyor mu...Bilim aþký ile yaþama sevinci duyabiliyor mu... Yaþama sevinci ve yaþama sevinci...Beyefendi yanlýþlýkla Avrupa’da üniversiteye gitmiþ. Orada iþler zormuþ (?) Neyse bizimki orada eðitimi tamamladýðýna göre, zor iþler yapmýþ demek ki. Sonra bizim üniversitemizde hoca olmuþ. O kadar iyi bir hoca ki, hukuk ve hukukçu kalitesini bayaðý yükseltmiþ.

     Öðrenci, alacaðý dersi ve ders alacaðý hocayý seçme , deðiþtirme hakkýna sahip olmalýdýr. Yine öðrenci, eðitim gördüðü dalda, ne oranda baþarýlý olduðu, ne gibi eksiklerinin olduðunu tespit etmek amacýyla, dilediði zaman sýnava girme hakkýna sahip olmalýdýr. Yine sýnav teknikleri, geliþmiþ ülkeler tarafýndan uygulanan modern yöntemler olmalý, her fakülte bilimsel temele dayalý ölçme ve deðerlendirme birimini kurmalýdýr.

     Öðrencilerin sýnýfta kalma vs. oranlarý, örneðin bir Almanya’dan daha yüksek olmamalýdýr.Bunu söylerken, elimde bir istatistik yok. Ancak öðrencisini bizim kadar kolay harcayan bir geliþmiþ ülke düþünemiyorum. Öðrenci ile üniversite bir bütün olmak zorunda. Yoksa birbirinin gözünü þiþirmeye çalýþan düþman taraflar sözkonusu olamaz. Olumlu ve geliþmiþ yöntemler örnek alýnmalý, ancak geliþmeye sýnýr koymamalýdýr. Öðrencileri bol bol baþarýsýz yapan veya sayan, öðrenci tarafýndan sevilip taktir edilmeyen hocalar geri hizmetlere alýnmalýdýr.

     Sarýyurt’ta vekil öðretmenlik yapýyorum. Fakültenin 4. sýnýfýndayým ve iki dersten sýnýfta kalmýþým. Vatana millete hayýrlý olsun. Bak çalýþanlar nasýl geçiyor. Sen de çalýþsan ve sen de sýnýfýný geçsen olurdu.

     Ýzmir gibi, bir ilde vekil öðretmenlik... inanýlýr gibi deðildi aslýnda. Sonra öðrendim ki, Bayýndýr’da, pek çok okulda tek öðretmen, bilemedin iki... Beþ tane sýnýf var. En fazla bir yýl öðretmenlik yapacaktým. Ben burada ne yaparým, ne yapmam gerekir diye derin derin düþündüm. Köyün daðýlma aþamasýndaki kooperatifini toparladýk. Ýyi baþladýðýmý düþündüm. Bu GEN kardeþiniz, meyve aþýlamayý, fidan yetiþtirmeyi, biraz olsun bilir. Köyde tavukçuluk yapýlýr mý diye bile yoklama yapýyorum. Binlerce kestane fidaný yetiþtirmeyi, binlerce ceviz yetiþtirmeyi yapabileceðimizi düþünüyorum. Hatta, iklim uygun olursa, fýndýk bile getirebileceðimi düþünüyorum. Ýdealist bir GEN.

     Bazý öðrencileri yatýlý okula göndermeyi , sýnavlara hazýrlamayý düþündüm. Bir koþu takýmý çalýþtýrýp, 27 Aralýk’ta Bayýndýr’a götürmeyi planladým. Gayet iyi sporcularým vardý. Birlikte, köyden, Bayýndýr yolundaki dereye kadar koþup geri geliyorduk. Daðlýk arazide çalýþan sporcularýn, Bayýndýr’da ve gerekirse dýþarýda baþarýlý olacaðýný tahmin ediyordum. Þu andaki kadar ziraatçi arkadaþým olsa, kiraz da yapardým üzüm de... Ve aslýnda yapýlacak çok þey var.

     Köy Enstitülerini bu dönemde öðrenmeye baþladým. Bir gün okul bahçesinde bulunan yýkýlmýþ binadan kullanýlabilecek tuðlalarý ayýrdýk. Bayaðý bir tuðla vardý. Onlarý düzgün olarak kenara istif ettik. Öðrencilerle birilikte çalýþýyoruz. Ben azýcýk inþaattan anlýyorum. Neyse..bana göre güzel bir çalýþma oldu. Hafta sonu idi. Mesai bittiðinde, giysilerimi deðiþtirip, Bayýndýr’a gittim. Vizeler gelmiþti ve izin almam gerekiyordu. Kaymakam ile pek dostane bir iliþkimiz olmadý. Benden, kravat takmam ve saçlarýmý kestirmem gibi küçük istekleri oldu. Ondan sonra izin verebileceðini söyledi. Okul ile, eðitim ile ilgili en ufak bir söz dahi geçmedi. Hayal kýrýklýðýna uðradým. Ne yapýp ne yapmadýðýn hiç önemli deðil. Kravatýn düzgün mü... Hepsi bu.

     Hayal kýrýklýðýna uðrayýp istifa ettim. Vatana millete hayýrlý olsun. Yapýlacak çok þey vardý. Okula devam edebilecek öðrenciler, baþarýlý olabilecek sporcu adaylarý, köyün kalkýnmasý için çalýþmalar... kimin umrunda. Köy Enstitülerini böyle bir ortamda araþtýrmaya baþladým. Elimdeki Bilim Felsefesi adlý kitabýn yazarýnýn Köy Enstitüsü çýkýþlý olduðunu sonradan öðrendim. (Cemal Yýldýrým)

     Kaymakamýmýz bir gün vali olur inþallah. Sonra inþallah bakan olur, milletvekili olur... Yaþam garip sürprizlerle doludur ve bunlar tuzu biberi olur beklentilerimizin. Yarýn ne olacaðýný bilemeyiz, ama mutlaka birþeyler olacaktýr.













Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Trabzon - Ýzmir

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Masum Bir Gen'in Ýtiraflarý
Rastlantý ve Uygarlýk
Eðitim, Hukuk Eðitimi, Ölçme ve Deðerlendirme
Ulusal Arpalýklar ve Üretim
Edirne'den Hakkari'ye
Kendinle Ýlgilenme Sanatý
Kitaplar Üstüne
Beklentiler ve Sonuç (Pardon)
Kan Grubu Sorunu
Mac Carty'nin Anýlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
Sorma Ýsterse [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.