..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > Þevket Baþýbüyük




8 Þubat 2011
"Malatya"da Yol Açanlar"  
Þevket Baþýbüyük
Güneþin doðuþunu, suyun akýþýný, kuþlarýn cývýldayýþlarýný, emekleyerek yürümeye çalýþan bir bebeðin korkmadan, çekinmeden sürprizlerle dolu hayatýn üzerine üzerine gidiþini… Gayri resmi bir düzensizlikte dolaþmakta olan kara bir düzene inat sokaklarý, insanlarý, söylenenleri ve söylenemeyenleri, ölümü, doðumu, sevgiliye sunulan o en sahici yalanlarý, hastalýðý, diriliþi, hesaplarý ve sürprizleri yeniden, yeniden ve yeniden yaratabilmek… Yani YAZMAK!


:CDCA:
“Malatya’da yol açanlar”

Týrnak içerisinde verdiðim baþlýk -sizin de tahmin ettiðiniz gibi- bana ait deðildir…
"Malatya'da Yol Açanlar"; Eðitimci-Yazar M. Ali Cengiz'in Ufuk TV’de yaptýðý programýn adý.
Ýlk baþta "Malatya'da Ýz Býrakanlar" sonra "Malatya’da Yol Açanlar" olan program yaklaþýk 20 (yirmi) yýldýr devam ediyor.
Dile kolay; koca bir ömür yirmi (20) yýl...
Yirmi yýldýr býkmadan usanmadan her hafta Ufuk TV'de farklý konuklarla izleyicilerin karþýsýna çýkan M. Ali Cengiz'i, Malatya kültürüne saðladýðý katkýdan dolayý tebrik etmeden geçmeyeceðim.
Zira Malatya'ya sevdalý, seksen küsür yaþlarýndaki bu delikanlý; "Malatya’da Yol Açanlar" programýyla -hakikaten Malatya kültürüne bir yol açmýþ, iz býrakmýþtýr…
Ne var ki, Malatya basýný; þair ve yazarlarýna gereði gibi sahiplenmiyor.'Ýltifat marifete tabiidir' derler ya, þair ve yazarlarýmýz iltifat gördükçe daha verimli oluyorlar. Ancak Malatya basýný bu konuda cimrilik yapýyor, -yeni yetme- þair ve yazarlarýna sütunlarýný açmýyor, sahiplenmiyor.
"Malatya’da Yol Açanlar" programda da söylediðim gibi; bu konuda ‘Malatyahakimiyet Gazetesi’ni tebrik ediyorum. Söz konusu gazetenin imtiyaz sahi Kemal Deniz (Hocam olduðu için söylemiyorum) hakikaten Malatyalý þair ve yazarlarýna hem gazetesinin sütunlarýný açmýþ hem de kalbini...
Tekrar "Malatya’da Yol Açanlar" a dönecek olursak...
Malatya’da Yol Açanlar programýna bu benim ikinci katýlýþým. Üç yýl önce, Ufuk TV þimdiki yeni plazasýna gitmeden önce katýlmýþtým. O programda "Ýstikbal" adlý romaným yeni çýktýðý için yine M. Ali Cengiz hocama konuk olmuþ; kitaptan yazmadan konuþmuþtuk…
Son katýldýðým programda da ayný konularý dillendirdik...
…………………………..
Güneþin doðuþunu, suyun akýþýný, kuþlarýn cývýldayýþlarýný, emekleyerek yürümeye çalýþan bir bebeðin korkmadan, çekinmeden sürprizlerle dolu hayatýn üzerine üzerine gidiþini… Gayri resmi bir düzensizlikte dolaþmakta olan kara bir düzene inat sokaklarý, insanlarý, söylenenleri ve söylenemeyenleri, ölümü, doðumu, sevgiliye sunulan o en sahici yalanlarý, hastalýðý, diriliþi, hesaplarý ve sürprizleri yeniden, yeniden ve yeniden yaratabilmek…
Yani YAZMAK!
Evet, “Yazmasaydým delirirdim.’’ diyor Abasýyanýk…
Siz yazan dostlar, siz de yazmasaydýnýz delirir miydiniz?
Sizi bilmiyorum ama ben delirmeseydim yazmazdým…
Olmasý gerekeni üretmeye/yaratmaya çalýþanlara ‘deli’ denilen bu dünyada deli olduðumu bildiðim için yazmalýyým ve üretmeliyim, diye düþünüyorum.
Bir hareket, bir gülüþ, bir yaþama sebebi, bir his, bir çýðlýk ve bir yokluk var ederek var olmalýyým, diye düþünüyorum.
Virgüllü konuþmalarý sonsuza deðin uzatabilirim ve eðer ki ‘sonsuz’a bir son koyabildiðimi biliyorsam ve ‘bir’ sýfatýný ‘bin’ yapabiliyorsam yazý aracýlýðýyla , ‘yazmak’ denilen bu muazzam orgazma bütün hayatýmý veririm!..
Örneðin yazarak âmâ olan bir insanýn gören gözü olabilirim, koþma yeteneðim hala varken , olmayan sevgiliye dokunabilirim ‘o’ uzaðýma düþmüþken..
Böcek olabilirim, duvar olabilirim, anne olabilirim...Bomba olup yaný baþýnýzda patlayabilirim!.. Aðlayabilirim, anlatabilirim, susabilirim. Kaðýt üstünde küfredebilirken þaþaalý bir kahkaha patlatabilirim!..Bana verilmiþ ya da verilmemiþ tüm haklarýmý yazýnýn þaþýrtýcý büyüsünde kullanabilirim.
Yazarak yalnýzlýðýmda yalnýz kalmamalýyým!..Bana yazýk olmamalý! Suratýma tokat gibi çarpan hayatýn acý cilvelerine karþý kendimi yazý kalkaný ile koruyabilirim. Ýþte bu nedenle, birileri ellerimi kýrsa dahi býkmadan usanmadan yazabilmeliyim/yazmalýyým/yazýyorum da…
Yazý yazmanýn tüm zorluklarýna raðmen yazmalýyým. Yazý yazmanýn o dayanýlmaz zorluklarýna, erken yaþlanma yolunu bana göstermesine raðmen, mideme kramplar koymasýna raðmen, sýrtýma þimdiden aðrýlar saplanmasýna ve kendimle baþ baþa kaldýðýmda deliler gibi aðlayarak beni sulu gözlü biri yapmasýna raðmen yazmalýyým…
Yazmalýyým ve yazý yazmaya dört elle sarýldým...
Nasýl mý yazýyorum?
Aslýnda ben yazý yazmýyorum. Sanýrým yazý yazdýrýyor kendini bana…
Yazdýðým þeyler bazen þiir, bazen hikâye, bazen roman oluveriyor. Bazen boþ bir kâðýt sayfasýna dökülerek kendini çöp tenekelerde bulurken bazen de bir gazetenin ikinci sayfasýnda köþe yazýsý olarak okuyucu ile buluþuyor. Bazen sayfalar dolusu, A4 kâðýdý boyutunda bilgisayar Word sayfalarýnda yerini korurken bazen de hiç gerekçesi yokken silinip kaybolup gidiyor. Bazen de yazdýklarýmýn þanslý yönü tutmuþ olacak ki, bin bir emekten sonra bir araya gelip kitap oluveriyor, kitap olarak kitaplýklarýn tozlu raflarýnda yerini alýyor.
Bu tutkumu sizinle paylaþýyorum, siz de paylaþýn, unutmayýn ki paylaþtýkça çoðalan tek þey sevgidir…
Sevgilerimizi paylaþmalýyýz. Unutmayýnýz ki sevgiyi herkes hisseder ama yazarlar daha çok hissederler..
Ben bu sevgimi her gün yazarak paylaþýyorum!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
35 Yaþ Þiiri Size Neyi Çaðrýþtýrýyor?
Bizden Biri; Aliþan Kapaklýkaya
"General Motor"
Soðuk Süreç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.