..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydý, umutlar dünde kalýrdý. - Dolmuþ atasözü
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Tüze Felsefesi (Hukuk) > Ahmet Odabaþ




22 Mayýs 2011
Ýnsan Haklarý Mahkemesi Kararlarýnýn Hukuki Niteliði  
Ahmet Odabaþ
Ceza yargýcýmýz o kadar güzel deðerlendiriyor ki olaylarý, temyiz edecek bir ayrýntý bulmakta zorlanýyoruz. Belki taktirden yana bozma olur, yada yasa deðiþiklikleri, uygulama farklýlýklarý olur… Sanýk lehine bir deðerlendirme olabilir düþüncesi ile deðerlendirme yapýlýr


:BJJC:

1.CEZA YARGILAMASI


Ceza yargýcýmýz o kadar güzel deðerlendiriyor ki olaylarý, temyiz edecek bir ayrýntý bulmakta zorlanýyoruz. Belki taktirden yana bozma olur, yada yasa deðiþiklikleri, uygulama farklýlýklarý olur… Sanýk lehine bir deðerlendirme olabilir düþüncesi ile deðerlendirme yapýlýr.

     Þüpheden sanýðýn yararlanacaðý, bir delilin toplanmamýþ olmasý, bir savunmanýn yanýtsýz kalmasý…. Ýnsan Haklarý Sözleþmesinin 6. maddesinin Anayasa ve Ceza Usul Yasasý’nýn gerekçeye iliþkin veya delile iliþkin herhangi bir maddesinin ihlalini tespit etmeniz çok zor.

     Bir avukatýmýz, ceza dosyasýný inceliyor. 100 sayfaya yakýn dosyada yaptýðý tespitler þöyle:

     Bir cinayet var. Bir þekilde, maktul öldürülmüþ. Toplanan kanýtlar ise þöyle:

     Maktul bir sahilde ölü bulunmuþtur. Yapýlan otopside, maktulün delici-kesici alet ile öldürüldüðü, üzerinde hiçbir giysi bulunmadýðý, cinsel iliþkiye iliþkin bir bulgu olmadýðý, muhtemelen maktulün daha önce doðum yapmýþ olduðu tespit edilmiþtir.

     Kimlik tespiti yapýlamamýþtýr.

2. BÝR ÞÝKAYET

     Eþinin kayýp olduðunu belirten bir kiþi emniyete baþvurmuþ ve bulunan ceset kendisine gösterilmiþtir. Ölenin kendi eþi olduðunu teþhis etmiþtir. Bunun üzerine eþinin son olarak kaldýðý yerde araþtýrma yapýlmýþ ve ölenle karþýlaþma ihtimali olan iki kiþi sorguya alýnmýþ, sonunda itirafta bulunarak, maktulü öldürdüklerini kabul etmiþlerdir.

     Toplanan deliller yeterli kabul edilerek ceza davasý açýlmýþ ve yargýlama yapýlmýþtýr.

     Tek delil itiraf… Sonra bu sözde delili kuvvetlendirmek için, bir dizi tutanak ve belgeler düzenleniyor. Beþ-on önemli kiþinin imzaladýðý bir tutanaðýn gerçeðe uygun olmadýðý ortaya çýkýyor.

     Doktor raporuna göre tecavüz yok… Olayýn meydana geldiði kabul edilen yerde bulunmasý gereken kiþiler var. Kararda bu kiþinin muhtemelen uyuduðu belirtilmiþ.

     Suçta kullanýldýðý kabul edilen býçak, otopsi raporunda belirtilen yaralarý açmaya uygun deðil. Tereddüt halinde bilirkiþi incelemesi gerekiyor ama, itiraf var ya o yeter kabul ediliyor.

     Sanýklar itiraf ettiði için tecavüz var kabul ediliyor. Ýtiraf nedeniyle her þey sanýklar aleyhine kabul ediliyor.

     Hazýrlýk ifadesinde, sanýk avukat istemediðini beyan ediyor. Poliste düzenlenen önceden hazýrlandýðý açýkça anlaþýlan bir tutanak. Sanýðýn avukat istemediðine önceden karar verilmiþ.

     Ne hikmetse, sanýk savcýlýkta ifade verirken bir sivil polis hazýr bulunuyor..sanýða suçunu itiraf ettirenlerden biri.

     Bu arada suç aleti olarak muhafazaya alýnan ve üzerinde maktule ait saç teli ve kan örneði bulunduðu tutanaklara geçen býçak temizlenerek saklanýyor. Saç ve kan örnekleri imha ediliyor. Bunca geliþmeden sonra, sanýklar idam cezasý alýyor.

     Karar kesinleþiyor. Yolumuz Ýnsan Haklarý Mahkemesi….


3. ÖRNEK BÝR KARAR


     Mahkeme’nin baþvurunuzu kabul edilemez bulan kararý kesindir ve buna karþý baþka bir organ önünde baþvuruda bulunma olanaðýnýz yoktur.

     Kararda, otopsi raporunun uygulandýðýndan söz ediliyor. Adý geçen rapora göre tecavüz yok… ama karar var kabul ediyor. Baþvuranýn hazýrlýkta avukatý olduðu ve avukat huzurunda ifade verdiðinden söz ediliyor. Yok böyle bir avukat…. Yerel mahkeme delici-kesici aletin iki ayrý alet olduðunu kabul ediyor. Sanki bir býçak ve bir tornavida var olarak kabul ediliyor. Bu hazýrlýkta adli týp bilgisi olmayan polisin mantýk ile bulduðu bir sonuç. Ýnsan haklarýna uygun bulunuyor… Kararda sanýk lehine olacak önemli ayrýntýlardan biri, tanýk olacak herhangi bir kiþi muhtemelen uyuyor olmasý ….

     Bir sanýðýn saçmalamasý ve saçma bir senaryo… baskýnýn kanýtý deðil de, ne aranýyor baþka. Kötü niyetli olmayý nasýl baþardýk…Otopsi raporunda adý geçmeyen bir tornavida birileri tarafýndan uydurulup, karara geçiyor. Bunun hayal ürünü olduðunu söylememizin bir anlamý yok.

     Bu kayalýklarýn üzerinde yürümek, mümkün deðil. Sayýn heyet gelip de keþif yapýn lütfen… Olay tarihinde var olmayan tellere takýlan delilleri nasýl açýklayacaksýnýz. Yoksa sizi ilgilendirmiyor mu…

     Elbette olayýn siyasi boyutu yok.


4.SONUÇ               : Ýnsan Haklarý Mahkemesi’ne ne zaman ve nasýl baþvurulur ve nasýl karar verir bilemiyorum. Bilmek de istemiyorum. Bana kalan yarýþmacý arkadaþlara baþarýlar dilemek…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tüze felsefesi (hukuk) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye ve Komþuluk
Neymiþ Biliyor Musun
Atatürk ve Türkiye
Bilirkiþi Raporu
Seçim Barajý
Madem ki Biliyorsun, Neden Öðretmiyorsun
1982 Anayasasý ve Tutukluluðun Devamý Kararý
Çok Partili Yaþam
Dostça Bir Söyleþi
Özelleþtirme Neden Yapýlýr

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Beynimizin Çaresizlik Oyunu
Bayýndýr
Kendini Baþkasýnýn Yerine Koymak
Doða Düzeni ve Ýnsan
Baþlarken
Ms ile Söyleþi
Dna ve Evrim
Duygusal Þiddet Nedir?
Hastalýðýn Ýlerlemesi Nasýl Durur
Yanlýþ Anlama Sanatý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kukla [Þiir]
1001 Gece Masallarý [Þiir]
Odabaþ Tüm Þiirler [Þiir]
Buluþalým [Þiir]
Kuklacý Amca [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Çay Koy Ortak [Þiir]
Geliyorum Ortak [Þiir]
Zamanýn Yaptýklarý [Þiir]
Akrabalar [Þiir]


Ahmet Odabaþ kimdir?

1963 Çarþamba/Samsun doðumluyum. Serbest avukat olarak çalýþýyorum. (Ýzmir'de)

Etkilendiði Yazarlar:
Karacaoðlan, Pir Sultan Abdal, Hayyam, O Veli, Aziz Nesin,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Odabaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.